Bediüzzaman'ın Varisi Kim??

XaberDar

Profesör
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
1,636
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
Dünya/MERKEZ
Arkadaşlar Bediüzzaman hazretleri ile Süleyman Hilmi Tunahan(K.S) Hazretleri arasındaki dostluk hakkında bana bilgi verebilir misiniz?
(İkisi arasında kuvvetli manevi bir dostluk olduğunu biliyorum sadece)

Teşekkürler... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .​
 

meyve

Asistan
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
762
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Bir Nur talebesini harekete geçiren Aşk-ı islamiye ve hamiyet-i diniye olmalı. Bu zamanda ise o muharrik Risale-i Nurlardır. Bundan başka bir muharrik gücü kabul etmiyoruz ve edemiyoruz. Kimse kusura bakmasın. Ancak geleneksel olan şahsa dayalı hizmetler halen tarikat adı altında devam etmektedir. Bu bir kusur değil,ancak asrımzın metodu değildir.zaman tarikat zamanı değil,hakikat zamanı,imanı kurtarmak zamanı diyen Üstadımızdır. Bir takım Hocalar ve ağabeyler Risale-i Nura talebe olduklarında "TALEBELİKTEN" ileri bu Hoca ve ağabeylerin hangi özellikleri var! Bu zamanda bir şahıs yüz dahi derecesinde olsa da yine mağluptur diyen de Üstad. Şimdi geleneksel şahsa dayalı ve şahıslarla harekete geçme zamanı geçtiğine göre halen şahısları nazara vermek ve onları Risale-i Nurların üzerinde tartışılmaz ve kusursuz addetmek Risale-i Nur hakikatleri ile tevfik edilemez kanaatindeyiz.Böyle düşüneneler yani şahıslara haddinden fazla hüsn-ü zan verenler Risale-i Nurlara muhatap olsalar bile metod olarak şahsa dayalı tarikat metodu ile hizmet ediyor demektir.

Biz diyoruz ki bizim harekete geçişimizi kitaplar-Risaleler- sağlar ve istişari meşveret prensiplerimize bağlıyız. Bunun dışındaki şahıslara Risale-i Nurların üzerinde verilmeyen makamlar ve zanlar vermiyoruz. Üstadımızın yaşayan talebeleri bizim çok değer verdiğimiz ağabeylerimizdir ve Üsdadımızın bizlere yadigarıdır.Onları incitenin önünde ilk bizler dururuz. Yalnız Risale-i Nurlar sadece ağabeylerin izah ve şerhleri ile sınırlı kalmamalı. Kuvvetli bir şahs-ı manevi içersindeki havuz hepimize yetmeli ve herkes bu havuzda erimeli.Hocalar da ağabeyler de bizlerde.Biliyorsunuz suyun içinde bütün zerreler H2O olarak bulunur.Kimse kimseye tahakküm yapamaz. Ağabeyleri ve hocaları kullanarak bazıları burada tahakküm kurmaya kalkışıyorsa çok hata yapıyor düşüncesindeyim.
 

gumus_Tesbih

Paylaşımcı
Katılım
8 Eki 2006
Mesajlar
382
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
45
Konum
van
Arkadaşlar Bediüzzaman hazretleri ile Süleyman Hilmi Tunahan(K.S) Hazretleri arasındaki dostluk hakkında bana bilgi verebilir misiniz?
(İkisi arasında kuvvetli manevi bir dostluk olduğunu biliyorum sadece)

Teşekkürler... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .​


Süleyman Hilmi Tunahan'nın yakın talebelerinden muhterem Mehmed Emre hocaefendi anlatıyor: “Sivrihisar’da vazifeye başladığım sırada ziyaretime gelen Emirdağ Müftüsü Mehmet Oral’a iade-i ziyarette bulunmak üzere Emirdağ’a gitmiştim. Bahsi geçen zat beni birkaç gün misafir etti.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin bu ilçede bulunduğunu öğrenince Kur’an Kursu öğreticisi Hafız İbrahim ile birlikte üstadı ziyarete gittik.Bu muhterem zatın ikamet ettiği ev, Kur’an Kursu’nun tam karşısındaydı.Sokak kapısından içeri girince elle yazılmış bir kağıdın kapısının arkasına raptedildiğini gördüm. Ve merak saikasıyla yaklaşıp okudum.

Üstadın ifadesiyle kaleme alınmış bulunan yazıda şöyle deniyordu: “Ben yaşlı ve hasta bir Said’im. Beni ziyaret etmek isteyenler kitaplarımı okusunlar.Böylece daha çok istifade ederler.”

Üstad Hazretlerinin hizmetinde bulunan Zübeyr Abi , bizi görünce aşağı indi ve maksadımızı öğrenince kapının arasındaki kağıdı gösterdi. Ben “O yazıyı siz gelmeden önce okudum. Buna rağmen ziyaret etmek istiyorum. Kabul etmezlerse geri gideriz” dedim. Yukarıya gidip geldi ve üstadın huzuruna kabul edileceğimizi haber verdi, sevindim.

Odadan içeri girdiğimizde üstad,oturmakta bulunduğu karyolanın üzerinde iki dizi üzerine gelerek boynuma sarıldı. Ben de elini öpüp oturdum. Said Nursi hazretleri kendine mahsus şivesiyle ;
“Müftü deyince yaşlı,ihtiyar bir kimse tasavvur ediyordum. Sen gençmişsin. Kimde okudun?” dedi. Ben: “Süleyman efendi hazretlerinde” cevabını verdim. Bunun üzerine; Üstad, “Ben kendini görmemişem. Fakat manen tanırım. Ulema-i su İslam dininin şerefini ayak altına düşürdüler. Fakat o bunu minarenin şerefesi gibi yükseltti. Onu ve talebelerini okuduğum evradın sevabına ortak kılıyorum.” dedi.

Pırıl pırıl parlayan gözleri,zekasındaki fevkaladeliği yansıtmaktaydı. Bakışlarındaki maveralara uzanan bir ruh hasleti müşahede olunuyordu. Kemalatını aynelyakin müşahede ederek yarım saat kadar huzurunda bulunduktan sonra duasını ve müsaadesini talep ederek ayrıldım.”

(Mehmed Emre-Hatıralarım.s:55-56-Erhan yay.)

Bediüzzaman’ın talebelerinden Mustafa Sungur şöyle bir hatıra nakletmektedir:

“16 Eylül 1959 tarihiydi. Bediüzzaman Hazretleri aniden şiddetle rahatsız oldu. Bu rahatsızlığı üç gün devam etti. Gazete okumadığından ve radyo dinlemediğinden hâl-i âlemden haberi yoktu. Üç gün sonra İstanbul’dan Rüşdü Bey isimli talebesi geldi. Onu görünce hemen ahvâl-i âlemden ve İstanbul’da ne olup bittiğinden sordu. O da “Üstadım, Süleyman Efendi vefat etti” deyince, üstad birden kalkarak “Kardeşim, Şeyh Süleyman mı? Şeyh Süleyman mı?” diyerek dikkatle sordu. “Evet üstadım, Şeyh Süleyman” deyince Bediüzzaman şöyle dedi: “Kardeşim ne zaman vefat etti?” Bu soruya verilen cevap bizi daha da hayrete düşürmüştü. Zira tam vefat ettiği saat Bediüzzaman hastalanmış ve bu manevi elemi hissetmişti. Bediüzzaman, devamla
Kardeşim, Allah rahmet eylesin, Allah rahmet eylesin, mübarek veli bir zattı, mühim hizmetler ifa etti. Allah rahmet eylesin.”

(Prof.Ahmed Akgündüz-Arşiv belgeleri ışığında Süleyman Hilmi Tunahan-Osav yay.)

Süleyman Hilmi Tunahan'nın bendelerinden Arif Hikmet Köklü beyefendi 14.09.2001'de şu enteresan hatırayı anlatmışlardır;
"Bazı kimseler Bediüzzaman Said Nursi aleyhinde neşriyatta bulunuyorlardı.Onların tesirinde kalarak Süleyman Hilmi Tunahan'nın Said Nursi'yi nasıl bileceğiz?" diye sordum. "Bu Bediüzzaman hazretleri Türkiye'de en sevdiğim zattır" dediler.Yanından bir zat çıkıyordu,onu kast ederek "Siz gelmeden önce bir zat gelmişti. Said Nursi hazretlerinin yanından gelmiş ve sohbetinde bulunmuş. Sohbette bizim bahsimiz olmuş.Ayağa kalkarak: "Ne kadar sevap kazanmışsam yarısını Süleyman Hilmi Tunahan'a veriyorum" dediğini bize nakletti. Biz de o zata dedik:"Biz de bu güne kadar sevap ve hayır namına ne kazandı isek hepsini Said Nursi hazretlerine hediye ediyoruz. Bunu kendisine bildirirsiniz."

...Yine Arif beyin nakline göre Süleyman efendi şöyle buyurmuş: "Said Nursi'ye makamını bizzat Resulullah vermiştir.En yüksek dereceye çıkmıştır.Hz.Allah'ın ilham ettiği şekilde yazacak,onun hizmeti de öyle..."

...Halen Hollanda'da bulunan Abdullah Tekin hocaefendi de şöyle bir hatıra naklediyorlar: "Risale-i nurları okumakla birlikte çeşitli hocaefendilerimizden dersler de alıyorduk. Hacı Süleyman efendi hazretlerinden de uzun zaman ders aldık. Merhum bizim nurlarla irtibatımızı biliyordu.Bir gün yakın talebelerine; "Bediüzzaman Hazretlerinin talebeleriyle aranızda zerre miktar bir ihtilaf çıkarırsanız huzur-u ilahide iki elim yakanızdadır...Abdullah evladımız iki yerden feyiz alıyor.Bediüzzaman hazretleri o vazife ile tavzif edilmiş, biz de bu vazife ile tavzif edilmişiz." buyurdu.
 

islamveinsan

Doçent
Katılım
28 Eyl 2006
Mesajlar
1,360
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Konum
Suvas
Yalnız Risale-i Nurlar sadece ağabeylerin izah ve şerhleri ile sınırlı kalmamalı. Kuvvetli bir şahs-ı manevi içersindeki havuz hepimize yetmeli ve herkes bu havuzda erimeli.Hocalar da ağabeyler de bizlerde.Biliyorsunuz suyun içinde bütün zerreler H2O olarak bulunur.Kimse kimseye tahakküm yapamaz.

Risale i nurlar madem şerh ve izaha muhtaç değil yada okuyan muhtaç değil niçin dersaneler var ?
Niçin dersanelerde vakıflar var...?
Hem abilerin şerh ve izahları yetersiz ise neden kitapçılardan alınan risaleler sadece evlerde okunmuyor ?
Kapatın bütün dersaneleri isteyen kitapçıdan alsın okusun...

Hem sadece abilere bırakılmayan şerh ve izah başka nelere gereksinim duyar ? Nerden ve kimden ders alınır ?

Suyun formülü H2O oldugunu herkez bildigi halde niye kimse evinde yapmaz ?

Hem Kur'an ın hem Hadis in niye şerhleri var ?
İmam ı birgivinin niye şerh i var ve şerh edilmliş?
Mesnevinin şerhinin lüzumu ne ?

Kur'an ve Hadis in şerhleri varken ve olmalıyken ve tefsirlere sahip çıkılırken risalenin şerhine niçin karşı çıkılır ?
Risale i nur kutsallığını nerden almış...?
bütün bu zihniyetin temelinde risale i nur anlaşılmasın gayreti mi vardır ?
Risale i Nur şerh ve izah edilmelidir...
İzah edilmez ise anlaşılmayan ama elden düşmeyen bir kitap olarak kalacaktır..
Anlaşılsın diye şerh edilmelidir, sadeleştirilmemelidir....
Yoksa 20 çeşit sözüm ona "nurcular" çıkar meydana...

Kimi baş-örtüsü der kimi çarşaf kimi baş açıklığını savunurda delil olarak ta aynı kitabın adresini verir...

Allah ın izni ile istemesenizde/istemeselerde şerh başlamıştır...
Şerhler ve izahlar yapılmaktadır...
Tv kanallarında gazetelerde dergilerde internet sitelerinde Üstad ı küfür ile itham edenler kafir ile dost olmayi diyalog u ve hoş görüyü üstad a mal edenlere tokatlar gelmeye başlamıştır...

Diyalog un mimarı Üstad değilidir...
belki anti diyalog un mimarlarından biri dir Üstad..
inş... Yeni bir konu ile izah edilecektir...

Selametle...



 
S

SaLtan

Guest


Risale i nurlar madem şerh ve izaha muhtaç değil yada okuyan muhtaç değil niçin dersaneler var ?
Niçin dersanelerde vakıflar var...?
Hem abilerin şerh ve izahları yetersiz ise neden kitapçılardan alınan risaleler sadece evlerde okunmuyor ?
Kapatın bütün dersaneleri isteyen kitapçıdan alsın okusun...

Hem sadece abilere bırakılmayan şerh ve izah başka nelere gereksinim duyar ? Nerden ve kimden ders alınır ?

Suyun formülü H2O oldugunu herkez bildigi halde niye kimse evinde yapmaz ?

Hem Kur'an ın hem Hadis in niye şerhleri var ?
İmam ı birgivinin niye şerh i var ve şerh edilmliş?
Mesnevinin şerhinin lüzumu ne ?

Kur'an ve Hadis in şerhleri varken ve olmalıyken ve tefsirlere sahip çıkılırken risalenin şerhine niçin karşı çıkılır ?
Risale i nur kutsallığını nerden almış...?
bütün bu zihniyetin temelinde risale i nur anlaşılmasın gayreti mi vardır ?
Risale i Nur şerh ve izah edilmelidir...
İzah edilmez ise anlaşılmayan ama elden düşmeyen bir kitap olarak kalacaktır..
Anlaşılsın diye şerh edilmelidir, sadeleştirilmemelidir....
Yoksa 20 çeşit sözüm ona "nurcular" çıkar meydana...

Kimi baş-örtüsü der kimi çarşaf kimi baş açıklığını savunurda delil olarak ta aynı kitabın adresini verir...

Allah ın izni ile istemesenizde/istemeselerde şerh başlamıştır...
Şerhler ve izahlar yapılmaktadır...
Tv kanallarında gazetelerde dergilerde internet sitelerinde Üstad ı küfür ile itham edenler kafir ile dost olmayi diyalog u ve hoş görüyü üstad a mal edenlere tokatlar gelmeye başlamıştır...

Diyalog un mimarı Üstad değilidir...
belki anti diyalog un mimarlarından biri dir Üstad..
inş... Yeni bir konu ile izah edilecektir...

Selametle...




beğenmediğin diyalog sayesinde risale-i nurlar dünyanın her ülkesinde okunuyor. her nur cemaati mensubu iyi bilirki risalei nurları anlatmak görevlerinin aslilerindendir. bu gün bütün dünya alimleri risallerin karşısında hayran kalıyor. suudi arabsitanda, cezayirde, fasta şurda burda risale bestseller..
 
S

SaLtan

Guest
Bir Nur talebesini harekete geçiren Aşk-ı islamiye ve hamiyet-i diniye olmalı. Bu zamanda ise o muharrik Risale-i Nurlardır. Bundan başka bir muharrik gücü kabul etmiyoruz ve edemiyoruz. Kimse kusura bakmasın. Ancak geleneksel olan şahsa dayalı hizmetler halen tarikat adı altında devam etmektedir. Bu bir kusur değil,ancak asrımzın metodu değildir.zaman tarikat zamanı değil,hakikat zamanı,imanı kurtarmak zamanı diyen Üstadımızdır. Bir takım Hocalar ve ağabeyler Risale-i Nura talebe olduklarında "TALEBELİKTEN" ileri bu Hoca ve ağabeylerin hangi özellikleri var! Bu zamanda bir şahıs yüz dahi derecesinde olsa da yine mağluptur diyen de Üstad. Şimdi geleneksel şahsa dayalı ve şahıslarla harekete geçme zamanı geçtiğine göre halen şahısları nazara vermek ve onları Risale-i Nurların üzerinde tartışılmaz ve kusursuz addetmek Risale-i Nur hakikatleri ile tevfik edilemez kanaatindeyiz.Böyle düşüneneler yani şahıslara haddinden fazla hüsn-ü zan verenler Risale-i Nurlara muhatap olsalar bile metod olarak şahsa dayalı tarikat metodu ile hizmet ediyor demektir.

Biz diyoruz ki bizim harekete geçişimizi kitaplar-Risaleler- sağlar ve istişari meşveret prensiplerimize bağlıyız. Bunun dışındaki şahıslara Risale-i Nurların üzerinde verilmeyen makamlar ve zanlar vermiyoruz. Üstadımızın yaşayan talebeleri bizim çok değer verdiğimiz ağabeylerimizdir ve Üsdadımızın bizlere yadigarıdır.Onları incitenin önünde ilk bizler dururuz. Yalnız Risale-i Nurlar sadece ağabeylerin izah ve şerhleri ile sınırlı kalmamalı. Kuvvetli bir şahs-ı manevi içersindeki havuz hepimize yetmeli ve herkes bu havuzda erimeli.Hocalar da ağabeyler de bizlerde.Biliyorsunuz suyun içinde bütün zerreler H2O olarak bulunur.Kimse kimseye tahakküm yapamaz. Ağabeyleri ve hocaları kullanarak bazıları burada tahakküm kurmaya kalkışıyorsa çok hata yapıyor düşüncesindeyim.

helal kardeşim. ağzın, yüreğin dert görmesin. ben risaleinur okumadım. aslında okuyacak dingin ve rahat bir zemin arıyorum. fakat arkadaşlar anlatıolar. anlattıkça onlar yeni şeyler keşfediyorum (!)

daha bu gün bir arkadaş 'bir şey bütün bütün elde edilemiyorsa, bütün bütünde terkedilmez' sözünü söyledi, bu söz karşısında hayran oldum. gercekten risaleler derin sırlar barındırıyor. ömür bile yetmiyebiliyor tam anlamıyla sırları keşfetmek ve anlamak..
 

Bedrin_Aslanı

Profesör
Katılım
20 Haz 2006
Mesajlar
1,792
Tepkime puanı
3
Puanları
0
beğenmediğin diyalog sayesinde risale-i nurlar dünyanın her ülkesinde okunuyor. her nur cemaati mensubu iyi bilirki risalei nurları anlatmak görevlerinin aslilerindendir. bu gün bütün dünya alimleri risallerin karşısında hayran kalıyor. suudi arabsitanda, cezayirde, fasta şurda burda risale bestseller..

Her nur cemaati mensubu iyi bilmelidir ki asil görevi dinini anlatmak ve onu yaşamak. He bunu yaşarken risalede kullanır mektubat da kullanır ruhul furkanda. Tercih ona kalmıştır. Hiç kimse risalenin karşısında hayran kalmıyor. Herkes Kuran karşısında hayran kalıyor. Risaleye duyulan bir hayranlık değil dikkatini çekerim. Allah C.C ye duyulan hayranlık.

İşte anlayış farkıda buradan çıkıyor. Bazıları şeyhlere ve onlara değer verenlere laf edip duruyorlar. Birisi dese ki ben şeyhime hayranım demediğini bırakmazlar. Gerçekte öyledir şeyhimize hayranız tabiki ama onun kara kaşına kara gözüne değil. Sahip olduğu ilme ve Allah C.C aşkına hayranız. Efendi Hzlerinin huzuruna bir halifesi girmiş ve 2 büklüm kambur gibi yanına kadar gitmiş. Yanında olan talebesine ise bu garip gelmiş. Şimdileri anladım ki diyor Hocam Efendi hzlerinin nasıl bir makamda olduğunu anlayabiliyordu. Onun takvası ve ilmi karşısında 2 büklüm oldu. Bir insana hürmet ediliyorsa onun ilmine ediliyor. Ama insanlar kendi hallerindeyken bir başka insana hürmeti sadece çıkar için ettiği için bu halleri anlamaması çok doğal.

Selametle....
 
S

SaLtan

Guest
Her nur cemaati mensubu iyi bilmelidir ki asil görevi dinini anlatmak ve onu yaşamak. He bunu yaşarken risalede kullanır mektubat da kullanır ruhul furkanda. Tercih ona kalmıştır. Hiç kimse risalenin karşısında hayran kalmıyor. Herkes Kuran karşısında hayran kalıyor. Risaleye duyulan bir hayranlık değil dikkatini çekerim. Allah C.C ye duyulan hayranlık.

İşte anlayış farkıda buradan çıkıyor. Bazıları şeyhlere ve onlara değer verenlere laf edip duruyorlar. Birisi dese ki ben şeyhime hayranım demediğini bırakmazlar. Gerçekte öyledir şeyhimize hayranız tabiki ama onun kara kaşına kara gözüne değil. Sahip olduğu ilme ve Allah C.C aşkına hayranız. Efendi Hzlerinin huzuruna bir halifesi girmiş ve 2 büklüm kambur gibi yanına kadar gitmiş. Yanında olan talebesine ise bu garip gelmiş. Şimdileri anladım ki diyor Hocam Efendi hzlerinin nasıl bir makamda olduğunu anlayabiliyordu. Onun takvası ve ilmi karşısında 2 büklüm oldu. Bir insana hürmet ediliyorsa onun ilmine ediliyor. Ama insanlar kendi hallerindeyken bir başka insana hürmeti sadece çıkar için ettiği için bu halleri anlamaması çok doğal.

Selametle....

kurani kerime kimsenin bi şey dediğimi var allah allah. yok diyosan risaleler sayesinde kuranıda anlıyolar o başka. zira risale kuranın tefsiridir. burda bi sorun yok. 300 bin tefsirin içinde risalei nurlara hayran kalıyolar. 100 kişiye bir tefsir düşüyor neredeyse. risalei nurlar yeni yeni tanınmaya başlıyor. ensitusu var bu kurulun., organizasyonu v.s
 

terennum

Üye
Katılım
6 Ara 2006
Mesajlar
71
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
İstanbul
Bediüzzamanın varisi yoktur.
Risale-i Nur'un şahs-i manevisi üzerine sürekli vurgu yapan Üstadın zaten varis bırakması düşünülemez. Her bir Nur Talebesi Üstadın varisidir.
 

Bedrin_Aslanı

Profesör
Katılım
20 Haz 2006
Mesajlar
1,792
Tepkime puanı
3
Puanları
0
kurani kerime kimsenin bi şey dediğimi var allah allah. yok diyosan risaleler sayesinde kuranıda anlıyolar o başka. zira risale kuranın tefsiridir. burda bi sorun yok. 300 bin tefsirin içinde risalei nurlara hayran kalıyolar. 100 kişiye bir tefsir düşüyor neredeyse. risalei nurlar yeni yeni tanınmaya başlıyor. ensitusu var bu kurulun., organizasyonu v.s

Şimdi biraz düşünelim isterseniz. Risale nur talebeleri diyorlar ki: Biz Üstadın yazıdığı Nurlu çünleleri okuyarak seyri sülüğümüzü tamamlıyoruz. Ve bu şekilde ilerliyoruz. Yani bu kişilere Kuran ve sünnetler yetmiyor Allah C.C ulaşmak için aralarına Risale-i nuru koyuyorlar. Aynı şekilde tasavvufda da Allah dosları araya vesile olarak konuluyor. Birisi canlı yaşayan birisini koyuyor diğeri ise hayatta olmayan bir mübareğin kitabını okuyarak hakka ulaşmada onu kendilerine vesile yapıyorlar. Eğer tasavvuf ve rabıtaya şirk diyen insanlar özellikle bu cemaatten hiç kendi yaptıklarına bakıyorlarmı acaba? Biraz daha dikkatli düşünürlerse ne kadar saçmaladıklarını görecekler.

Selametle...
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Bir Nur talebesini harekete geçiren Aşk-ı islamiye ve hamiyet-i diniye olmalı. Bu zamanda ise o muharrik Risale-i Nurlardır. Bundan başka bir muharrik gücü kabul etmiyoruz ve edemiyoruz. Kimse kusura bakmasın. Ancak geleneksel olan şahsa dayalı hizmetler halen tarikat adı altında devam etmektedir. Bu bir kusur değil,ancak asrımzın metodu değildir.zaman tarikat zamanı değil,hakikat zamanı,imanı kurtarmak zamanı diyen Üstadımızdır. Bir takım Hocalar ve ağabeyler Risale-i Nura talebe olduklarında "TALEBELİKTEN" ileri bu Hoca ve ağabeylerin hangi özellikleri var! Bu zamanda bir şahıs yüz dahi derecesinde olsa da yine mağluptur diyen de Üstad. Şimdi geleneksel şahsa dayalı ve şahıslarla harekete geçme zamanı geçtiğine göre halen şahısları nazara vermek ve onları Risale-i Nurların üzerinde tartışılmaz ve kusursuz addetmek Risale-i Nur hakikatleri ile tevfik edilemez kanaatindeyiz.Böyle düşüneneler yani şahıslara haddinden fazla hüsn-ü zan verenler Risale-i Nurlara muhatap olsalar bile metod olarak şahsa dayalı tarikat metodu ile hizmet ediyor demektir.

Biz diyoruz ki bizim harekete geçişimizi kitaplar-Risaleler- sağlar ve istişari meşveret prensiplerimize bağlıyız. Bunun dışındaki şahıslara Risale-i Nurların üzerinde verilmeyen makamlar ve zanlar vermiyoruz. Üstadımızın yaşayan talebeleri bizim çok değer verdiğimiz ağabeylerimizdir ve Üsdadımızın bizlere yadigarıdır.Onları incitenin önünde ilk bizler dururuz. Yalnız Risale-i Nurlar sadece ağabeylerin izah ve şerhleri ile sınırlı kalmamalı. Kuvvetli bir şahs-ı manevi içersindeki havuz hepimize yetmeli ve herkes bu havuzda erimeli.Hocalar da ağabeyler de bizlerde.Biliyorsunuz suyun içinde bütün zerreler H2O olarak bulunur.Kimse kimseye tahakküm yapamaz. Ağabeyleri ve hocaları kullanarak bazıları burada tahakküm kurmaya kalkışıyorsa çok hata yapıyor düşüncesindeyim.


Selam üzerine olsun kardeşim... (Furkan 25/ 63)
 
S

SaLtan

Guest
Şimdi biraz düşünelim isterseniz. Risale nur talebeleri diyorlar ki: Biz Üstadın yazıdığı Nurlu çünleleri okuyarak seyri sülüğümüzü tamamlıyoruz. Ve bu şekilde ilerliyoruz. Yani bu kişilere Kuran ve sünnetler yetmiyor Allah C.C ulaşmak için aralarına Risale-i nuru koyuyorlar. Aynı şekilde tasavvufda da Allah dosları araya vesile olarak konuluyor. Birisi canlı yaşayan birisini koyuyor diğeri ise hayatta olmayan bir mübareğin kitabını okuyarak hakka ulaşmada onu kendilerine vesile yapıyorlar. Eğer tasavvuf ve rabıtaya şirk diyen insanlar özellikle bu cemaatten hiç kendi yaptıklarına bakıyorlarmı acaba? Biraz daha dikkatli düşünürlerse ne kadar saçmaladıklarını görecekler.

Selametle...


kardeş vesile nin niteliği ve mahiyeti önemli.. her şey vesiledir ve hayat vesilelerle biçimlenir. ama Allah ile kul arasına insan komak nedir, insanın beynini komak nedir. bu farkınlaıkları çözmeni isterim. tarih boyunca bütün insanlar kitap ve düşünürleri vesile kılarak bir yerlere gelmişler. ama rabıta yaparak özel şekillerle bariz (ibadaetveri) şeyler yapmamışlardır heralde..
 

meyve

Asistan
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
762
Tepkime puanı
1
Puanları
0


Risale i nurlar madem şerh ve izaha muhtaç değil yada okuyan muhtaç değil niçin dersaneler var ?
Niçin dersanelerde vakıflar var...?
Hem abilerin şerh ve izahları yetersiz ise neden kitapçılardan alınan risaleler sadece evlerde okunmuyor ?
Kapatın bütün dersaneleri isteyen kitapçıdan alsın okusun...

Hem sadece abilere bırakılmayan şerh ve izah başka nelere gereksinim duyar ? Nerden ve kimden ders alınır ?

Suyun formülü H2O oldugunu herkez bildigi halde niye kimse evinde yapmaz ?

Hem Kur'an ın hem Hadis in niye şerhleri var ?
İmam ı birgivinin niye şerh i var ve şerh edilmliş?
Mesnevinin şerhinin lüzumu ne ?

Kur'an ve Hadis in şerhleri varken ve olmalıyken ve tefsirlere sahip çıkılırken risalenin şerhine niçin karşı çıkılır ?
Risale i nur kutsallığını nerden almış...?
bütün bu zihniyetin temelinde risale i nur anlaşılmasın gayreti mi vardır ?
Risale i Nur şerh ve izah edilmelidir...
İzah edilmez ise anlaşılmayan ama elden düşmeyen bir kitap olarak kalacaktır..
Anlaşılsın diye şerh edilmelidir, sadeleştirilmemelidir....
Yoksa 20 çeşit sözüm ona "nurcular" çıkar meydana...

Kimi baş-örtüsü der kimi çarşaf kimi baş açıklığını savunurda delil olarak ta aynı kitabın adresini verir...

Allah ın izni ile istemesenizde/istemeselerde şerh başlamıştır...
Şerhler ve izahlar yapılmaktadır...
Tv kanallarında gazetelerde dergilerde internet sitelerinde Üstad ı küfür ile itham edenler kafir ile dost olmayi diyalog u ve hoş görüyü üstad a mal edenlere tokatlar gelmeye başlamıştır...

Diyalog un mimarı Üstad değilidir...
belki anti diyalog un mimarlarından biri dir Üstad..
inş... Yeni bir konu ile izah edilecektir...

Selametle...





Kardeşim dönmüş dolaşmış aynı soruyu elli defa sormuşsunuz :)
Şu var ki dikkatli okumamışsın alıntı yaptığınız paragrafı kusura bakmayın ama...

"Ben abiler şerh ve izah yapamazlar" diye bir cümle kullanmadım :)
"Abilerin şerh ve izahlarıyla sınırlı kalmalı abilikleri" dedim. Bilmem benziyor mu bu iki cümle anlamca birbirine :) selametle...
 

meyve

Asistan
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
762
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Her nur cemaati mensubu iyi bilmelidir ki asil görevi dinini anlatmak ve onu yaşamak. He bunu yaşarken risalede kullanır mektubat da kullanır ruhul furkanda. Tercih ona kalmıştır. Hiç kimse risalenin karşısında hayran kalmıyor. Herkes Kuran karşısında hayran kalıyor. Risaleye duyulan bir hayranlık değil dikkatini çekerim. Allah C.C ye duyulan hayranlık.

Yani bu kişilere Kuran ve sünnetler yetmiyor Allah C.C ulaşmak için aralarına Risale-i nuru koyuyorlar. Aynı şekilde tasavvufda da Allah dosları araya vesile olarak konuluyor. Birisi canlı yaşayan birisini koyuyor diğeri ise hayatta olmayan bir mübareğin kitabını okuyarak hakka ulaşmada onu kendilerine vesile yapıyorlar. Eğer tasavvuf ve rabıtaya şirk diyen insanlar özellikle bu cemaatten hiç kendi yaptıklarına bakıyorlarmı acaba? Biraz daha dikkatli düşünürlerse ne kadar saçmaladıklarını görecekler.



Kardeş siz Risale-i Nur'un ne olduğunu bilmiyorsunuz vesselam :)
Risale-i Nurlarda zaten Cenab-ı Hakka doğrudan ulaşmanın yolu gösteriliyor. Aracısız, en kısa, en müstakimi, en sağlam yolun da sünnet-i seniyye olduğu ifade edilip ispatlanıyor. Rica ederim okumadığınız veya en azından adam akıllı bilgi sahibi olmadığınız bir tefsir ahkkında bu şekil yorumlar yapmayınız. Vebal altına giriyorsunuz şu halde. Lütfen daha dikkat!!!
 
S

SaLtan

Guest
izninizle şu alıntıyı paylaşmak istiyorum.. risale-i nuru okuyanlar, niçin okuyularmış bakalım..

Risâle-i Nur, istikbâli de aydınlatan bir Kur’ ân tefsiridir Risâle-i Nur doğrudan doğruya Kur’ân’ın bâhir bir bürhânı ve kuvvetli bir tefsiri ve parlak bir lem’a-i i’câz-ı mânevîsi ve o bahrin bir reşhası ve o güneşin bir şuâı ve mâden-i ilm-i hakîkatten mülhem ve feyzinden gelen bir tercüme-i mâneviyesidir.
Şuâlar, s. 577.
***
Lillâhilhamd, Risâle-i Nur, bu asn, belki gelen istikbâli tenvir edebilir bir mu’cize-i Kur’âniye olduğunu çok tecrübeler ve vâkıalar ile körlere de göstermiş.
Kastamonu Lâhikası, s. 6.
***
Risâle-i Nur’un kitapları birbirine tercih edilmez. Herbirinin, kendi makâmında riyâseti var ve bu zamanı tenvir eden bir mu’cize-i mâneviye-i Kur’âniyedir. ...........


Evet, bu asrın ehemmiyetli ve mânevî ve ilmî bir mürşidi olan Risâle-i Nur, heyet-i mecmuası, sâir şahsî büyük mürşidler gibi kendine muvâfık ve hakîkat-i ilmiyeye münâsip olarak, birkaç nevîde ve
bilhassa hakâik-ı îmâniyenin izhârında, intişârında azîm kerâmetleri olduğu gibi, üç kerâmet-i zâhiresi bulunan Mu’cizât-ı Ahmediye, Onuncu Söz ve Yirmi Dokuzuncu Söz ve Ayetü’1-Kübrâ gibi risâleleri dahi, herbiri kendine mahsus kerâmetleri bulunduğunu çok emâreler ve vâkıalar bana katî bir kanaat vermiş. Hattâ sekerâtta bulunan talebeleri,ne îmânını kurtarmak için bir mürşid gibi yetiştiğine ınüteaddit vâkıalar şüphe bırakmıyor Bir saat tefekkür, bir sene ibâdet-i nâfile hükmünde, bir misâli Nurun Hizb-i Ekberi’dir diye müşâhede ettim ve kanaat getirdim.
Kastamonu Lâhikası, s. 9.



Risâle-i Nur tarîkat değil,doğrudan doğruya Kur’ ân’ ın feyzinden mülhem bir hakîkattir
Risâle-i Nur, tarîkat değil, hakîkattir; âyât-ı Kur’âniyeden tereşşuh eden bir nurdur. Ne Şarkın ulûmundan ve ne de Garbın fünunundan alınmış değil, Kur’ân-ı Mu’cizü’1-Beyânın bu zamana mahsus bir i’câz-ı mânevîsidir; menfaat-i şahsiye yoktur.
Kastamonu Lâhikası, s.150.

DİKKAT DAİKKAT DİKKAT!
Risâle-i Nur sâir telifât gibi, ulûm. ve fünûndan ve başka kitaplardan alınmamış. Kur’ân’dan başka me’hazı yok, Kur’ân’dan başka üstâdı yok, Kür’ân’dan başka mercîi yoktur. Telif olduğu vakit hiçbir kitap müellifın yanında bulunmuyordu. Doğrudan doğruya Kur’ân’ın feyzinden mülhemdir ve semâ-i Kur’ânîden ve âyâtının nücûmundan, yıldızlarından iniyor, nüzûl ediyor.
Sikke-i Tasdîk-ı Gaybî, s. 79
.



Risâle-i Nur, şu zamanın ihtiyaçlarına uygun bir ilâçtır

Hem, yazılan eserler, risâleler-ekseriyet-i mutlakası-hariçten hiçbir sebep gelmeyerek, rûhumdan tevellüd eden bir hâcete binâen âni ve def’î olarak ihsan edilmiş. Sonra bâzı dostlarıma gösterdiğim vakit, demişler: "Şu zamanın yaralarına devâdır." İntişar ettikten sonra ekser kardeşlerimden .anladım ki, tam şu zamandaki ihtiyaca muvâfık ve derde lâyık bir ilâç hükmüne geçiyor.
Mektûbât, s. 363.
BİR ÇOK MAENEVİ HASTALIĞI KÖKÜNDEN İZALE ETMİŞTİR.

***
Esrâr-ı Kur’âniyeye âit yazılan Sözler, şu zamanın yaralarına en münâsip bir ilâç, bir merhem ve zulümâtın tehâcümâtına mâruz heyet-i İslâmiyeye en nâfi bir nur ve dalâlet vâdilerinde hayrete düşenler için en doğru bir rehber olduğu îtikâdındayım. Bilirsiniz ki; eğer dalâlet cehâletten gelse, izâlesi kolaydır. Fakat, dalâlet fenden ve ilimden gelse, izâlesi müşküldür. Eski zamanda ikinci kısım binde bir bulunuyordu. Bulunanlardan, ancak binden biri irşad ile yola gelebilirdi. Çünkü öyleler kendilerini beğeniyorlar, hem bilmiyorlar, hem kendilerini bilir zannediyorlar. Cenâb-ı Hak şu zamanda, i’câz-ı Kur’ân’ın mânevî lemeâtından olan mâlûm Sözler’i, şu dalâlet zındıkasına bir tiryak hâsiyetini-vermiş tasavvurundayım.

Mektûbât, s. 27.



NİÇİN BU KAADR ETKİLİ?
Risâle-i Nur Kur’ân’ın tesiri büyük hakîki bir tefsiridir



Kur’ân-ı Hakîmin sırr-ı i’câzıyla hakîki bir tefsiri olan Risâle-i Nur, bu dünyada bir mânevî Cehennemi, dalâlette gösterdiği gibi, îmanda dahi bu dünyada mânevî bir Cennet bulunduğunu ispat ediyor ve günahların ve fenalıkların ve haram lezzetlerin içinde mânevî elîm elemleri gösterip, hasenât ve güzel hasletlerde ve hakâik-i şeriatın amelinde Cennet lezâizi gibi mânevî lezzetler bulunduğunu ispat ediyor. Sefâhet ehlini ve dalâlete düşenleri o cihetle-aklı başında olanlarını-kurtarıyor.

Ayetü’l-Kübrâ, s.192.




ESKİDEN KÜFÜR VE DALALET BU KADAR YOKTU
Neden, senin Kur’ân’dan yazdığın Sözler’de bir kuvvet, bir tesir var? Ki, müfessirlerin ve âriflerin sözlerinde nâdiren bulunur. Bâzan bir satırda, bir sayfa kadar kuvvet var; bir sayfada bir kitap kadar tesir bulunuyor."

Elcevap: Güzel bir cevaptır. Şeref, i’câz-ı Kur’ân’a âit olduğundan ve bana âit olmadığından, bilâpervâ derim: Ekseriyet îtibariyle öyledir. Çünkü, yazılan Sözler tasavvur değil, tasdiktir; teslim değil, îmandır; mârifet değil, şehâdettir, şuhundur; taklit değil, tahkîktir; iltizam değil, iz’andır;tasavvuf değil, hakîkattir; dâvâ değil, dâvâ içinde bürhandır.

Şu sırrın hikmeti budur ki:

Eski zamanda, esâsât-ı îmâniye mahfuzdu, teslim kavî idi.Teferruâttâ, âriflerin mârifetleri delilsiz de olsa, beyânatları makbul idi. Fakat, şu zamanda dalâlet-I fenniye elini esâsâta ve erkâna uzatmış olduğundan,her derde layık devâyı ihsan eden Hakîm-i Rahîm olan Zât-ı Zülcelâl, Kur’ân-ı Kerîm’in en parlak mazhar-ı i’câzından olan tcmsilâtından bir şûlesini, acz ve zaafıma, fakr ve ihtiyacıma merhameten,

hizmet-i Kur’ân’a âit yazılarıma ihsan etti. Felillâhilhamd, sırr-ı temsil dürbünüyle en uzak hakîkatler gâyet yakın gösterildi. Hem, sırr-ı temsil cihetü’1-vahdetiyle en dağınık meseleler toplattınldı. Hem, sırr-ı temsil merdiveniyle en yüksek hakîkate kolaylıkla yetiştirildi. Hem, sırr-ı temsil penceresiyle hakâik-ı gaybiyeye, esâsât-ı İslâmiyeye şuhûda yakın bir yakîn-i îmâniye hâsıl oldu. Akıl ile beraber vehim ve hayal, hattâ nefıs ve hevâ teslime mecbur olduğu gibi, şeytan dahi teslim-i silâha mecbur oldu.

Elhâsıl: Yazılarımda ne kadar güzellik ve tesir bulunsa, ancak temsilât-ı Kur’âniyenin lemeâtındandır. Benim hissem yalnız şiddet-i ihtiyacımla taleptir ve gâyet aczimle tazarrûumdur. Dert benimdir, devâ Kur’ ân’ ındır.

Mektûbât, s. 365.

Risâle-i Nur’un mesleği sâir tarîkatler, meslekler gibi maâlûp olmayarak, belki galebe ederek, pekçok muannidleri îmâna getirmesi, pekçok hâdisâtın şehâdetiyle, bu asırda, bir mu’cize-i mâneviye-i Kur’âniye olduğunu ispat eder. O dairenin haricinde, ekseriyetle, bu memlekette, bu husûsi ve cüz’î ve yalnız şahsî bizmet veya mağlûbâne perde altında veya bid’alara
müsâmaha sûretinde ve tevilât ile bir nevî tahrifât
içinde hizmet-i dîniye tam olamaz diye,hâdisât,bize kanaat vermiş.
Emirdağ Lahikası-I,s.62.

Risâle-i Nur ispata dayanan bir Kur’ân tefsiridir

Risâle-i Nur, Kur’ân’dan çıkan bürhânî bir tefsir olduğundan Kur’ân’ın nükteli, hikmetli, lüzumlu, usandırmayan tekrarâtı gibi onunda lüzumlu,hikmetli,belki zarûri ve maslahatlı tekraratı vardır.Hem Risâle-i Nur,zevk ve şevk ile dillerde,usandırmayan,dâimâ tekrar edilen Kelime-i Tevhîdin olmasından,zarûri tekrarâtı kusur değil; usandırmaz ve usandırmamalı.
RÜAYA KERAMETTEN BAHSETMİYORUM.OKUYUN BAKIN RİSALEİNUR NASIL İSPATLAMIŞ İMAN ESASLARINI İNKARA MEYAL BIRAKMAMIŞ.OKUDUKTAN SONRA ŞİKAYETİNİZİ VARSA HAYIR ANLATAMAMIŞ DİYORSANIZ BUYRUN TARTIŞALIM HANGİ KONUYU ANLATAMAMAMIŞRisâle-i Nur ispata dayanan bir Kur’ân tefsiridir

Risâle-i Nur, Kur’ân’dan çıkan bürhânî bir tefsir olduğundan Kur’ân’ın nükteli, hikmetli, lüzumlu, usandırmayan tekrarâtı gibi onunda lüzumlu,hikmetli,belki zarûri ve maslahatlı tekraratı vardır.Hem Risâle-i Nur,zevk ve şevk ile dillerde,usandırmayan,dâimâ tekrar edilen Kelime-i Tevhîdin olmasından,zarûri tekrarâtı kusur değil; usandırmaz ve usandırmamalı.
Risâle-i Nur’un Husûsiyetleri

Risâle-i Nur îmânî meseleleri aklî ve ilmî delillerle de ispat eder İMAMI RABBANİ ASIRLAR ÖNCE HABER VERİYORU
Müceddid-i Elf-i Sânî İmâm-ı Rabbânî Ahmed-i Fârukî ders verirken diyordu:
"Bütün tarîkarların en mühim neticesi hakáik-ı îmâniyenin inkişâfıdır.Ve birtek mesele-i îmâniyenin vuzuh ile inkişâfı,bin kerâmâta ve ezvâka müreccahtır."
Hem, diyordu: "Eski zamanda büyük zâtlar demişler ki,Mütekellimînden ve ilm-i kelâm ulemâsından birisi gelecek,bütün hakáik-ı îmâniye ve İslamiyeyi delâil-i alkiye ile kemâl-i vuzuhla ispat edecek. Ben istiyorum ki,ben o olsam, belki( HAŞİYE ) o adamım diye.


HAŞİYE:Zaman ispat etti ki,o adam adam değil, Risâle-i Nur’dur.Belki,ehl-i keşif Risâle-i Nur’u ehemniyetsiz olan tercümanı ve nâşiri sûretinde,keşiflerinde müşâhede etmişler; "Bir adam" demişler

RİSALEİNUR TEFEKKÜRE SEVKEDER


İman ve Tevhid, bütün kemâlât-ı insâniyenin esâsı, mâyesi, nûru, hayatı olduğunu ve Bir müddet tefekkür,bir senelik nâfile ibâdetten daha hayırlıdır.(Hadîs-i şerif: Keşfü’l-Hafâ, 1:1004.)
düsturu, tefekkürât-ı îmâniyeye âit bulunması ve Nakşî tarîkatinde hati zikrin ehemmiyeti ise, bu çok kıymettar tefekkürün bir nevi olmasıdır" diye tâlim ederdi.
Mâdem bu kahraman imam böyle diyor ve mâdem bir zerre kuvvet-i îmâniyenin ziyâdeleşmesi bir batman mârifet ve kemâlâttan daha kıymetlidir ve yüz ezvâkın balından daha tatlıdır; ve mâdem bin seneden beri îman ve Kur’ân aleyhinde terâküm eden Avrupa feylesoflarının îtirazları ve şüpheleri yol bulup ehl-i îmâna hücum ediyor ve bir saadet-i ebediyenin ve bir hayat-ı bâkiyenin ve bir Cennet-i dâimenin anahtarı, medârı, esâsı olan erkân-ı îmâniyeyi sarsmak istiyorlar; elbette herşeyden evvel îmânımızı taklitten tahkîka çevirip, kuvvetlendirmeliyiz.
***
Kur’ân’dan gelen o Sözler ve o Nurlar, yalnız aklî mesâil-i ilmiye değil, belki kalbî, rûhî, halî mesâil-i

îmâniyedir. Ve pek yüksek ve kıymettar maarif-i İlâhiye hükmündedirler.
Mektûbât,
s. 340.

Hz. Mevlâna benim zamanımda gelseydi, Risâle-i Nur'u; ben onun zamanında gelseydim Mesnevî'yi yazardım. Onun hizmeti Mesnevî tarzındaydı, şimdi ise Risâle-i Nur tarzındadır."
Bediüzzaman Said Nursî'ye ait olan bu söz, onun hayatının en büyük meyvesi olan Risâle-i Nur külliyatının niçin telif edildiğini ve hangi ihtiyaçlara cevap verdiğini özlü bir şekilde ifade etmektedir. Çağımızın özelliklerini tahlil ve mânevî hastalıklarını teşhis eden Bediüzzaman, "Zaman imanı kurtarmak zamanıdır" formulü çerçevesinde kaleme aldığı Risâle-i Nur'la, bu zamanın manevi ihtiyaçlarına tatminkâr cevaplar veren bir iman hazinesini ortaya koymuştur.

Neden zaman imanı kurtarmak zamanıdır?

Çünkü çağımızda iman, eski devirlerde görülmemiş hücum ve taarruzlarla karşı karşıyadır. Eskiden topluma büyük ölçüde teslimiyete dayalı iman hâkimdi. O itibarla, büyük zâtların sözleri delilsiz olsa bile kabul ediliyordu. Bugün ise materyalist görüşlerin yaygın hale gelmesi sebebiyle, imanı tehdit eden şüpheler birçok zihni meşgul edecek seviyeye ulaşmıştır.Asırlardır Kur'ân aleyhine yığılagelen şüphe, itiraz ve evhamlar, bu asrın çalkantıları içinde yol bulup, çağın modern imkanları da kullanılarak birçok insana mal edilebilmiştir.

İşte Bediüzzaman Said Nursî, bu gelişmelerin, Müslümanların dahi imanını tehlikeye sokacağını görerek, bir sel gibi gelen inançsızlık telkinleri karşısında, doğrudan doğruya Kur'ân'dan ilhâm alarak telif ettiği Risâle-i Nur gibi sağlam bir engeli vücuda getirmekte başarılı olmuştur.

Bu eserlerde,

her insanın zihnini meşgul eden ve modern çağ insanlarının da ilgisiz kalamayacağı, "Ben kimim? Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Bu dünyadaki vazifem nedir?" sorularına doyurucu açıklamalar getirilmekte;

başta Allah'a iman olmak üzere bütün iman esasları izah ve ispat edilmekte;

bu konularda fen ve felsefe adına ortaya konulan şüphe ve sorular ikna edici bir üslupla cevaplandırılmakta;

ilimle dinin uzlaşmazlığı yolundaki iddialar püskürtülerek, ilme din namına sahip çıkılmakta;

İslam'ı dejenere maksadıyla girişilen tahrifatçı tahrip teşebbüsleri boşa çıkarılmakta;

maddeci anlayışa bina edilen medeniyetin insanlığı sürüklediği manevi buhranlar, Kur'ân'ın tevhid ve haşir gibi geniş hakikatlarına dair aklı doyuran, ruhu okşayan, kalbi tatmin eden tatlı izahlarla tedavi edilmekte;

ruhun ve kalbin çalışmamasından doğan sıkıntıların sürüklediği zevk, eğlence ve yasak şeylere düşkünlük ve başıboşluk hali, Kur'ân mesajıyla ortadan kaldırılmaktadır.

Modern çağ insanının aradığı Kur'ân yorumunu, en mükemmel şekliyle Risâle-i Nur'da bulmak mümkündür. Bu yorum, "ruh-u aslî" yi rencide etmeden, asrın idrakine uygun izahları içeren bir özelliğe sahiptir. Risâle-i Nur, Kur'ân'ın bu asra bakan mesajını anlayıp yorumlama konusunda "tecdid" vazifesini yerine getirmiştir.

Günümüzde Risâle-i Nur birçok dile çevrilmiş; üniversite kürsülerinde tezlere konu olmuş; içerik ve mesajı her geçen gün daha iyi anlaşılmaya başlanmış; insanların ona olan talep ve merakı artmışdır. Bununla beraber, bu büyük küllüyatın kendisinden değil de bilinçsizce, bir araştırmaya dayanmadan derlenmiş bilgiler nedeniyle hakkındaki süpekülasyonlar ve peşin hükümler tam olarak ortadan kalkmamıştır. Nur Web sayfalarının maksadı, çağın iletişim aracı olan internetden faydalanarak, daha fazla insanın bu eserlere ve ilgili araştırmalara doğrudan ulaşmasını sağlamak ve Risâle-i Nur külliyatının yukarıda belirttiğimiz imanı kurtarma amacına elimizden geldiğince vesile olmaktır.
Eevt eğer baştan okumamışsanız sakın buraya atlamayın
şimdi ilk etapta risaleinurun kuranı kerimden ayrılmaz bir külliyat olduğunu belirtiyorum.Mesela bir elmayı düşünün elmanın mahfazası(koruyucusu) kabuğudur.Kabuğu darbelerden koruru.Evet bu zamanda Alalhın yüce kitapına saldırı vardır.Bunu bizzat mülümanlar yapıyor Geçen bir arkadaşımla konuştuk kafası çok karışık kur'anı sorgulamıyalım mı diyor?Yani fenler kafaları bozmuş.'Bilirsiniz ki; eğer dalâlet cehâletten gelse, izâlesi kolaydır. Fakat, dalâlet fenden ve ilimden gelse, izâlesi müşküldür. Eski zamanda ikinci kısım binde bir bulunuyordu. Bulunanlardan, ancak binden biri irşad ile yola gelebilirdi. Çünkü öyleler kendilerini beğeniyorlar, hem bilmiyorlar, hem kendilerini bilir zannediyorlar. Cenâb-ı Hak şu zamanda, i’câz-ı Kur’ân’ın mânevî lemeâtından olan mâlûm Sözler’i, şu dalâlet zındıkasına bir tiryak hâsiyetini-vermiş tasavvurundayım'
Evet bu büyük hastalığı (iman zaafıve imansızlık ) hastalığını teşhis eden asrın doktoru.6 taane imanın esasını ispatlamıştır.Evet ispatlarken sadece kaynak olarak kur'anı almıştır.'Risâle-i Nur sâir telifât gibi, ulûm. ve fünûndan ve başka kitaplardan alınmamış. Kur’ân’dan başka me’hazı yok, Kur’ân’dan başka üstâdı yok, Kür’ân’dan başka mercîi yoktur. Telif olduğu vakit hiçbir kitap müellifın yanında bulunmuyordu. Doğrudan doğruya Kur’ân’ın feyzinden mülhemdir ve semâ-i Kur’ânîden ve âyâtının nücûmundan, yıldızlarından iniyor, nüzûl ediyor.
Sikke-i Tasdîk-ı Gaybî, s. 79.
Evet risaleinur kur'an için vardır imanın esaslarını ispatlar.Kur'an asıl kaynağımızdır.Risaleinur ise kuranın mucizevi bir kitap olduğunu ispatlamakla beraber diğer iman rükünlerinide ispatlamıştır.Müracaat nur küliiyatı okuyun bir okumaktan zarar gelmez ispatlayabilmiş mi?Ki ispataldığına dair milyon vardır.Bir kısım çok inatçı Münkiri sustururken bir çok kafirin ihtidası nurlarla olmuştur.Evet ilk etapta soruluyor Allah var mı?
İspatlayın.Çünkü çağımzıı ispatçılık çağı.Bakın ispatlamak için ne kadar çok uğraşıyorum.Eevt ehrkes mutmain olmak ister.Derken aklıma düzceli Mehmetin kitabı geldi rica ediyorumAllah rızası için okuyun sadece bir örnek
http://www.islamiforum.com/index.php?showt...=düzceli+mehmet
(bu adresten indirin)
evet size sorum olacak
'
Ban ispatlayın Allahın kainatı yarattığını .Evet sipatlayın farzedin ki ben (maazallah münkirim)Ve bu soruyu soruyorum.Cevap bekliyorum.Banane inanamıyorsan inanma diyecekmisiniz?Yoksa tamam hatce cevaplıyorum mu diyecksiniz?
Eevt eğer cevplıyaazasanız ki böyle bir eser de var ve okumamışsanız bile bile yüz çevirmişseniz(itham etmiyorum)Acaba düşünün bir sorumlu olmaz mısınız?
Evet ispat etmeden nübüvveti anlatamaz.Akşama kadar anlatsın.Şimdi tamam diyorsunuz bu eserlerin hakkaniyetini ispatla diyeceksinizi.Gerçekten bu esere ihtiyaç var.Aacba bu ihtiyacımı giderebilecek miyim?
Diyormusunuz?Evet risaleinurda ceavabı var diyorki akti deilileri risaleinura delildir.Risaleinurun hakkaniyetini risaleinur ispatlar.Eevt kati delileri ve milyonlar o delillere karşı teslim oluşu risaleinurun hakakniyetini ispatlar.Evet birinin iamnının kurtulamsına vesile olmak.Allahu ekber!
Ki bu tefsir saysinde bir çok muhtedi olmuştur.Bu eseer ispatlaryla kendini ispatladığı gibi.
MANEVİ DESTEKÇİLER
H.z. alinin tevccühüne de mazhar olmuştur(müarcat 8ŞUAkerameti aleviye)

VE KURANIKERİMDEN 33 İŞARET ÇIKARILMIŞTIR(MÜRACAAT 1,ŞUA)
vE GAVSUL AZAMDA 8,LEMADA BU ESER İLTİFAT ETMİŞLERDİR.eĞER NASIL İLTİFAT ETTİKELRİNİ GÖRMEK İSTİYORSANIZ MÜRACAAT()
Bununla berAber siz şöyle diyebilirsinizi?Nerden bielim bu işaretler doğru.Szidem ricam sikkei tasdiki gaybiyeyi okuyun.Ama durun önce sikkeitasdiki gaybi okumayın önce nuru okuyun ki nuru anlayın ki değerini anlayın ki SİKKEİTASDİKİ GAYBİ' nin niçin yazıldığını anlıyasınız
Haydi diyelim ki diyorsunzu biz böyle manevi delilelere inanmöıyoruz.Ben de diyorum ki risaleinur ispatlarıyla kendini ispatlıyor.Evet bir örnek oalark 6.meselyi buraya koyuyorum devam edeceğim inşallah

Altıncı Mesele

Risale-i Nur’un çok yerlerinde izahı ve kat’î hadsiz hüccetleri bulunan iman-ı billâh rüknünün binler küllî bürhanlarından birtek bürhana kısaca bir işarettir.
Kastamonu’da lise talebelerinden bir kısmı yanıma geldiler. "Bize Hâlıkımızı tanıttır; muallimlerimiz Allah’tan bahsetmiyorlar" dediler.
Ben dedim:
Sizin okuduğunuz fenlerden her fen, kendi lisan-ı mahsusuyla mütemadiyen Allah’tan bahsedip Hâlıkı tanıttırıyorlar. Muallimleri değil, onları dinleyiniz.
Meselâ, nasıl ki mükemmel bir eczahane ki, her kavanozunda harika ve hassas mizanlarla alınmış hayattar macunlar ve tiryaklar var; şüphesiz gayet maharetli ve kimyager ve hakîm bir eczacıyı gösterir.
Öyle de, küre-i arz eczahanesinde bulunan dört yüz bin çeşit nebatat ve hayvanat kavanozlarındaki zîhayat macunlar ve tiryaklar cihetiyle bu çarşıdaki eczahaneden ne derece ziyade mükemmel ve büyük olması nisbetinde, okuduğunuz fenn-i tıb mikyasıyla, küre-i arz eczahane-i kübrasının eczacısı olan Hakîm-i Zülcelâli, hatta kör gözlere de gösterir, tanıttırır.
Hem, meselâ, nasıl bir harika fabrika ki, binler çeşit çeşit kumaşları basit bir maddeden dokuyor; şeksiz, bir fabrikatörü ve maharetli bir makinisti tanıttırır.
Öyle de, küre-i arz denilen yüz binler başlı, her başında yüz binler mükemmel fabrika bulunan bu seyyar makine-i Rabbâniye ne derece bu insan fabrikasından büyükse, mükemmelse, o derecede, okuduğunuz fenn-i makine mikyasıyla, küre-i arzın Ustasını ve Sahibini bildirir ve tanıttırır.
Hem meselâ, nasıl ki, gayet mükemmel bin bir çeşit erzak etrafından celb edip içinde muntazaman istif ve ihzar edilmiş depo ve iaşe ambarı ve dükkân şeksiz, bir fevkalâde iaşe ve erzak mâlikini ve sahibini ve memurunu bildirir.
Öyle de, bir senede yirmi dört bin senelik bir dairede muntazaman seyahat eden ve yüz binler ve ayrı ayrı erzak isteyen taifeleri içine alan ve seyahatiyle mevsimlere uğrayıp, baharı bir büyük vagon gibi, binler ayrı ayrı taamlarla doldurarak, kışta erzakı tükenen biçare zîhayatlara getiren ve küre-i arz denilen bu Rahmânî iaşe ambarı ve bu sefine-i Sübhâniye ve bin bir çeşit cihazatı ve malları ve konserve paketleri taşıyan bu depo ve dükkân-ı Rabbânî, ne derece o fabrikadan büyük ve mükemmel ise, okuduğunuz veya okuyacağınız fenn-i iaşe mikyasıyla, o kat’iyette ve o derecede küre-i arz deposunun Sahibini, Mutasarrıfını, Müdebbirini bildirir, tanıttırır, sevdirir.
Hem nasıl ki dört yüz bin millet içinde bulunan ve her milletin istediği erzakı ayrı ve istimal ettiği silâhı ayrı ve giydiği elbisesi ayrı ve talimatı ayrı ve terhisatı ayrı olan bir ordunun mucizekâr bir kumandanı, tek başıyla bütün o ayrı ayrı milletlerin ayrı ayrı erzakların ve çeşit çeşit eslihalarını ve elbiselerini ve cihazatlarını, hiçbirini unutmayarak ve şaşırmayarak verdiği o acip ordu ve ordugâh, şüphesiz, bedahetle o harika kumandanı gösterir, takdirkârâne sevdirir.
Aynen öyle de, zemin yüzünün ordugâhında ve her baharda yeniden silâh altına alınmış bir yeni ordu-yu Sübhânîde nebatat ve hayvanat milletlerinden dört yüz bin nev’in çeşit çeşit elbise, erzak, esliha, talim, terhisleri gayet mükemmel ve muntazam ve hiçbirini unutmayarak ve şaşırmayarak, birtek kumandan-ı âzam tarafından verilen küre-i arzın bahar ordugâhı, ne derece mezkûr insan ordu ve ordugâhından büyük ve mükemmel ise, sizin okuyacağınız fenn-i askerî mikyasıyla dikkatli ve aklı başında olanlara o derece küre-i arzın Hâkimini ve Rabbini ve Müdebbirini ve Kumandan-ı Akdesini hayretler ve takdislerle bildirir ve tahmid ve tesbihle sevdirir.
Hem nasılki bir harika şehirde milyonlar elektrik lâmbaları hareket ederek her yeri gezerler. Yanmak maddeleri tükenmiyor bir tarzdaki elektrik lâmbaları ve fabrikası, şeksiz, bedahetle elektriği idare eden ve seyyar lâmbaları yapan ve fabrikayı kuran ve iştial maddelerini getiren bir mucizekâr ustayı ve fevkalâde kudretli bir elektrikçiyi hayretler ve tebriklerle tanıttırır, yaşasınlar ile sevdirir.
Aynen öyle de, bu âlem şehrinde, dünya sarayının damındaki yıldız lâmbaları, bir kısmı kozmoğrafyanın dediğine bakılsa küre-i arzdan bin defa büyük ve top güllesinden yetmiş defa sür’atli hareket ettikleri halde, intizamını bozmuyor, birbirine çarpmıyor, sönmüyor, yanmak maddeleri tükenmiyor. Okuduğunuz kozmoğrafyanın dediğine göre, küre-i arzdan bir milyon defadan ziyade büyük ve bir milyon seneden ziyade yaşayan ve bir misafirhane-i Rahmâniyede bir lâmba ve soba olan güneşimizin yanmasının devamı için, her gün küre-i arzın denizleri kadar gazyağı ve dağları kadar kömür veya bin arz kadar odun yığınları lâzımdır ki sönmesin. Ve onu ve onun gibi ulvî yıldızları gazyağsız, odunsuz, kömürsüz yandıran ve söndürmeyen ve beraber ve çabuk gezdiren ve birbirine çarptırmayan bir nihayetsiz kudreti ve saltanatı, ışık parmaklarıyla gösteren bu kâinat şehr-i muhteşemindeki dünya sarayının elektrik lâmbaları ve idareleri ne derece o misâlden daha büyük, daha mükemmeldir; o derecede, sizin okuduğunuz veya okuyacağınız, fenn-i elektrik mikyasıyla, bu meşher-i âzam-ı kâinatın Sultanını, Münevvirini, Müdebbirini, Sâniini, o nuranî yıldızları şahit göstererek tanıttırır, tesbihatla, takdisatla sevdirir, perestiş ettirir.
Hem meselâ, nasıl ki bir kitap bulunsa ki, bir satırında bir kitap ince yazılmış ve herbir kelimesinde ince kalemle bir sûre-i Kur’âniye yazılmış. Gayet mânidar ve bütün meseleleri birbirini teyid eder ve kâtibini ve müellifini fevkalâde maharetli ve iktidarlı gösteren bir acîp mecmua, şeksiz, gündüz gibi kâtip ve musannifini kemâlâtıyla, hünerleriyle bildirir, tanıttırır. Mâşâallah, bârekâllah cümleleriyle takdir ettirir.
Aynen öylede, bu kâinat kitab-ı kebîri ki, birtek sayfası olan zemin yüzünde ve birtek forması olan baharda, üçyüz bin ayrı ayrı kitaplar hükmündeki üç yüz bin nebatî ve hayvanî taifeleri beraber, birbiri içinde, yanlışsız, hatasız, karıştırmayarak, şaşırmayarak, mükemmel, muntazam ve bazan ağaç gibi bir kelimede bir kasideyi ve çekirdek gibi bir noktada bir kitabın tamam bir fihristesini yazan bir kalem işlediğini gözümüzle gördüğümüz bu nihayetsiz mânidar ve her kelimesinde çok hikmetler bulunan şu mecmua-i kâinat ve bu mücessem Kur’ân-ı ekber-i âlem, mezkûr misaldeki kitaptan ne derece büyük ve mükemmel ve mânidar ise, o derecede sizin okuduğunuz fenn-i hikmetü’l-eşya ve mektepte bilfiil mübaşeret ettiğiniz fenn-i kıraat ve fenn-i kitabet geniş mikyaslarıyla ve dürbün gözleriyle¦bu kitab-ı kâinatın Nakkaşını, Kâtibini hadsiz kemâlâtıyla tanıttırır, Allahu Ekber cümlesiyle bildirir, Sübhânallah takdisiyle tarif eder, Elhamdülillâh senâlarıyla sevdirir.
İşte bu fenlere kıyasen, yüzer fünûndan her bir fen, geniş mikyasıyla ve hususi aynasıyla ve dürbünlü gözüyle ve ibretli nazarıyla bu kâinatın Hâlık-ı Zülcelâlini esmâsıyla bildirir, sıfâtını, kemâlâtını tanıttırır.
İşte bu muhteşem ve parlak bir bürhan-ı vahdaniyet olan mezkûr hücceti ders vermek içindir ki, Kur’ân-ı Mucizü’l-Beyan çok tekrarla, en ziyade -1- ve -2- âyetleriyle Hàlıkımızı bize tanıttırıyor, diye o mektepli gençlere dedim. Onlar dahi tamamıyla kabul edip tasdik ederek "Hadsiz şükür olsun Rabbimize ki, tam kudsî ve ayn-ı hakikat bir ders aldık. Allah senden razı olsun" dediler.

1 Gökleri ve yeri yarattı. En’âm Sûresi, 6:1.

2 Göklerin ve yerin Rabbi. Ra’d Sûresi, 13:16.

SZİ KENDİNİZ ALAHI BU KADAR KATİ BİR ŞEKİLDE ANLATABLİYORSANIZ BUYRUN OKUMAYIN ANLATIN ANLATIN ANLATIN İSPATLAYIN
 
S

SaLtan

Guest
Risâle-i Nur, Kur’ân’dan çıkan bürhânî bir tefsir olduğundan Kur’ân’ın nükteli, hikmetli, lüzumlu, usandırmayan tekrarâtı gibi onunda lüzumlu,hikmetli,belki zarûri ve maslahatlı tekraratı vardır.Hem Risâle-i Nur,zevk ve şevk ile dillerde,usandırmayan,dâimâ tekrar edilen Kelime-i Tevhîdin olmasından,zarûri tekrarâtı kusur değil; usandırmaz ve usandırmamalı.
Risâle-i Nur’un Husûsiyetleri

Risâle-i Nur îmânî meseleleri aklî ve ilmî delillerle de ispat eder İMAMI RABBANİ ASIRLAR ÖNCE HABER VERİYORU
Müceddid-i Elf-i Sânî İmâm-ı Rabbânî Ahmed-i Fârukî ders verirken diyordu:
"Bütün tarîkarların en mühim neticesi hakáik-ı îmâniyenin inkişâfıdır.Ve birtek mesele-i îmâniyenin vuzuh ile inkişâfı,bin kerâmâta ve ezvâka müreccahtır."
Hem, diyordu: "Eski zamanda büyük zâtlar demişler ki,Mütekellimînden ve ilm-i kelâm ulemâsından birisi gelecek,bütün hakáik-ı îmâniye ve İslamiyeyi delâil-i alkiye ile kemâl-i vuzuhla ispat edecek. Ben istiyorum ki,ben o olsam, belki( HAŞİYE ) o adamım diye.


HAŞİYE:Zaman ispat etti ki,o adam adam değil, Risâle-i Nur’dur.Belki,ehl-i keşif Risâle-i Nur’u ehemniyetsiz olan tercümanı ve nâşiri sûretinde,keşiflerinde müşâhede etmişler; "Bir adam" demişler

RİSALEİNUR TEFEKKÜRE SEVKEDER


İman ve Tevhid, bütün kemâlât-ı insâniyenin esâsı, mâyesi, nûru, hayatı olduğunu ve Bir müddet tefekkür,bir senelik nâfile ibâdetten daha hayırlıdır.(Hadîs-i şerif: Keşfü’l-Hafâ, 1:1004.)
düsturu, tefekkürât-ı îmâniyeye âit bulunması ve Nakşî tarîkatinde hati zikrin ehemmiyeti ise, bu çok kıymettar tefekkürün bir nevi olmasıdır" diye tâlim ederdi.
Mâdem bu kahraman imam böyle diyor ve mâdem bir zerre kuvvet-i îmâniyenin ziyâdeleşmesi bir batman mârifet ve kemâlâttan daha kıymetlidir ve yüz ezvâkın balından daha tatlıdır; ve mâdem bin seneden beri îman ve Kur’ân aleyhinde terâküm eden Avrupa feylesoflarının îtirazları ve şüpheleri yol bulup ehl-i îmâna hücum ediyor ve bir saadet-i ebediyenin ve bir hayat-ı bâkiyenin ve bir Cennet-i dâimenin anahtarı, medârı, esâsı olan erkân-ı îmâniyeyi sarsmak istiyorlar; elbette herşeyden evvel îmânımızı taklitten tahkîka çevirip, kuvvetlendirmeliyiz.
***
Kur’ân’dan gelen o Sözler ve o Nurlar, yalnız aklî mesâil-i ilmiye değil, belki kalbî, rûhî, halî mesâil-i

îmâniyedir. Ve pek yüksek ve kıymettar maarif-i İlâhiye hükmündedirler.
Mektûbât,
s. 340.

Hz. Mevlâna benim zamanımda gelseydi, Risâle-i Nur'u; ben onun zamanında gelseydim Mesnevî'yi yazardım. Onun hizmeti Mesnevî tarzındaydı, şimdi ise Risâle-i Nur tarzındadır."
Bediüzzaman Said Nursî'ye ait olan bu söz, onun hayatının en büyük meyvesi olan Risâle-i Nur külliyatının niçin telif edildiğini ve hangi ihtiyaçlara cevap verdiğini özlü bir şekilde ifade etmektedir. Çağımızın özelliklerini tahlil ve mânevî hastalıklarını teşhis eden Bediüzzaman, "Zaman imanı kurtarmak zamanıdır" formulü çerçevesinde kaleme aldığı Risâle-i Nur'la, bu zamanın manevi ihtiyaçlarına tatminkâr cevaplar veren bir iman hazinesini ortaya koymuştur.

Neden zaman imanı kurtarmak zamanıdır?

Çünkü çağımızda iman, eski devirlerde görülmemiş hücum ve taarruzlarla karşı karşıyadır. Eskiden topluma büyük ölçüde teslimiyete dayalı iman hâkimdi. O itibarla, büyük zâtların sözleri delilsiz olsa bile kabul ediliyordu. Bugün ise materyalist görüşlerin yaygın hale gelmesi sebebiyle, imanı tehdit eden şüpheler birçok zihni meşgul edecek seviyeye ulaşmıştır.Asırlardır Kur'ân aleyhine yığılagelen şüphe, itiraz ve evhamlar, bu asrın çalkantıları içinde yol bulup, çağın modern imkanları da kullanılarak birçok insana mal edilebilmiştir.

İşte Bediüzzaman Said Nursî, bu gelişmelerin, Müslümanların dahi imanını tehlikeye sokacağını görerek, bir sel gibi gelen inançsızlık telkinleri karşısında, doğrudan doğruya Kur'ân'dan ilhâm alarak telif ettiği Risâle-i Nur gibi sağlam bir engeli vücuda getirmekte başarılı olmuştur.

Bu eserlerde,

her insanın zihnini meşgul eden ve modern çağ insanlarının da ilgisiz kalamayacağı, "Ben kimim? Nereden geldim? Nereye gidiyorum? Bu dünyadaki vazifem nedir?" sorularına doyurucu açıklamalar getirilmekte;

başta Allah'a iman olmak üzere bütün iman esasları izah ve ispat edilmekte;

bu konularda fen ve felsefe adına ortaya konulan şüphe ve sorular ikna edici bir üslupla cevaplandırılmakta;

ilimle dinin uzlaşmazlığı yolundaki iddialar püskürtülerek, ilme din namına sahip çıkılmakta;

İslam'ı dejenere maksadıyla girişilen tahrifatçı tahrip teşebbüsleri boşa çıkarılmakta;

maddeci anlayışa bina edilen medeniyetin insanlığı sürüklediği manevi buhranlar, Kur'ân'ın tevhid ve haşir gibi geniş hakikatlarına dair aklı doyuran, ruhu okşayan, kalbi tatmin eden tatlı izahlarla tedavi edilmekte;

ruhun ve kalbin çalışmamasından doğan sıkıntıların sürüklediği zevk, eğlence ve yasak şeylere düşkünlük ve başıboşluk hali, Kur'ân mesajıyla ortadan kaldırılmaktadır.

Modern çağ insanının aradığı Kur'ân yorumunu, en mükemmel şekliyle Risâle-i Nur'da bulmak mümkündür. Bu yorum, "ruh-u aslî" yi rencide etmeden, asrın idrakine uygun izahları içeren bir özelliğe sahiptir. Risâle-i Nur, Kur'ân'ın bu asra bakan mesajını anlayıp yorumlama konusunda "tecdid" vazifesini yerine getirmiştir.

Günümüzde Risâle-i Nur birçok dile çevrilmiş; üniversite kürsülerinde tezlere konu olmuş; içerik ve mesajı her geçen gün daha iyi anlaşılmaya başlanmış; insanların ona olan talep ve merakı artmışdır. Bununla beraber, bu büyük küllüyatın kendisinden değil de bilinçsizce, bir araştırmaya dayanmadan derlenmiş bilgiler nedeniyle hakkındaki süpekülasyonlar ve peşin hükümler tam olarak ortadan kalkmamıştır. Nur Web sayfalarının maksadı, çağın iletişim aracı olan internetden faydalanarak, daha fazla insanın bu eserlere ve ilgili araştırmalara doğrudan ulaşmasını sağlamak ve Risâle-i Nur külliyatının yukarıda belirttiğimiz imanı kurtarma amacına elimizden geldiğince vesile olmaktır.
Eevt eğer baştan okumamışsanız sakın buraya atlamayın
şimdi ilk etapta risaleinurun kuranı kerimden ayrılmaz bir külliyat olduğunu belirtiyorum.Mesela bir elmayı düşünün elmanın mahfazası(koruyucusu) kabuğudur.Kabuğu darbelerden koruru.Evet bu zamanda Alalhın yüce kitapına saldırı vardır.Bunu bizzat mülümanlar yapıyor Geçen bir arkadaşımla konuştuk kafası çok karışık kur'anı sorgulamıyalım mı diyor?Yani fenler kafaları bozmuş.'Bilirsiniz ki; eğer dalâlet cehâletten gelse, izâlesi kolaydır. Fakat, dalâlet fenden ve ilimden gelse, izâlesi müşküldür. Eski zamanda ikinci kısım binde bir bulunuyordu. Bulunanlardan, ancak binden biri irşad ile yola gelebilirdi. Çünkü öyleler kendilerini beğeniyorlar, hem bilmiyorlar, hem kendilerini bilir zannediyorlar. Cenâb-ı Hak şu zamanda, i’câz-ı Kur’ân’ın mânevî lemeâtından olan mâlûm Sözler’i, şu dalâlet zındıkasına bir tiryak hâsiyetini-vermiş tasavvurundayım'
Evet bu büyük hastalığı (iman zaafıve imansızlık ) hastalığını teşhis eden asrın doktoru.6 taane imanın esasını ispatlamıştır.Evet ispatlarken sadece kaynak olarak kur'anı almıştır.'Risâle-i Nur sâir telifât gibi, ulûm. ve fünûndan ve başka kitaplardan alınmamış. Kur’ân’dan başka me’hazı yok, Kur’ân’dan başka üstâdı yok, Kür’ân’dan başka mercîi yoktur. Telif olduğu vakit hiçbir kitap müellifın yanında bulunmuyordu. Doğrudan doğruya Kur’ân’ın feyzinden mülhemdir ve semâ-i Kur’ânîden ve âyâtının nücûmundan, yıldızlarından iniyor, nüzûl ediyor.
Sikke-i Tasdîk-ı Gaybî, s. 79.
Evet risaleinur kur'an için vardır imanın esaslarını ispatlar.Kur'an asıl kaynağımızdır.Risaleinur ise kuranın mucizevi bir kitap olduğunu ispatlamakla beraber diğer iman rükünlerinide ispatlamıştır.Müracaat nur küliiyatı okuyun bir okumaktan zarar gelmez ispatlayabilmiş mi?Ki ispataldığına dair milyon vardır.Bir kısım çok inatçı Münkiri sustururken bir çok kafirin ihtidası nurlarla olmuştur.Evet ilk etapta soruluyor Allah var mı?
İspatlayın.Çünkü çağımzıı ispatçılık çağı.Bakın ispatlamak için ne kadar çok uğraşıyorum.Eevt ehrkes mutmain olmak ister.Derken aklıma düzceli Mehmetin kitabı geldi rica ediyorumAllah rızası için okuyun sadece bir örnek
http://www.islamiforum.com/index.php?showt...=düzceli+mehmet
(bu adresten indirin)
evet size sorum olacak
'
Ban ispatlayın Allahın kainatı yarattığını .Evet sipatlayın farzedin ki ben (maazallah münkirim)Ve bu soruyu soruyorum.Cevap bekliyorum.Banane inanamıyorsan inanma diyecekmisiniz?Yoksa tamam hatce cevaplıyorum mu diyecksiniz?
Eevt eğer cevplıyaazasanız ki böyle bir eser de var ve okumamışsanız bile bile yüz çevirmişseniz(itham etmiyorum)Acaba düşünün bir sorumlu olmaz mısınız?
Evet ispat etmeden nübüvveti anlatamaz.Akşama kadar anlatsın.Şimdi tamam diyorsunuz bu eserlerin hakkaniyetini ispatla diyeceksinizi.Gerçekten bu esere ihtiyaç var.Aacba bu ihtiyacımı giderebilecek miyim?
Diyormusunuz?Evet risaleinurda ceavabı var diyorki akti deilileri risaleinura delildir.Risaleinurun hakkaniyetini risaleinur ispatlar.Eevt kati delileri ve milyonlar o delillere karşı teslim oluşu risaleinurun hakakniyetini ispatlar.Evet birinin iamnının kurtulamsına vesile olmak.Allahu ekber!
Ki bu tefsir saysinde bir çok muhtedi olmuştur.Bu eseer ispatlaryla kendini ispatladığı gibi.
MANEVİ DESTEKÇİLER
H.z. alinin tevccühüne de mazhar olmuştur(müarcat 8ŞUAkerameti aleviye)

VE KURANIKERİMDEN 33 İŞARET ÇIKARILMIŞTIR(MÜRACAAT 1,ŞUA)
vE GAVSUL AZAMDA 8,LEMADA BU ESER İLTİFAT ETMİŞLERDİR.eĞER NASIL İLTİFAT ETTİKELRİNİ GÖRMEK İSTİYORSANIZ MÜRACAAT()
Bununla berAber siz şöyle diyebilirsinizi?Nerden bielim bu işaretler doğru.Szidem ricam sikkei tasdiki gaybiyeyi okuyun.Ama durun önce sikkeitasdiki gaybi okumayın önce nuru okuyun ki nuru anlayın ki değerini anlayın ki SİKKEİTASDİKİ GAYBİ' nin niçin yazıldığını anlıyasınız
Haydi diyelim ki diyorsunzu biz böyle manevi delilelere inanmöıyoruz.Ben de diyorum ki risaleinur ispatlarıyla kendini ispatlıyor.Evet bir örnek oalark 6.meselyi buraya koyuyorum devam edeceğim inşallah

Altıncı Mesele

Risale-i Nur’un çok yerlerinde izahı ve kat’î hadsiz hüccetleri bulunan iman-ı billâh rüknünün binler küllî bürhanlarından birtek bürhana kısaca bir işarettir.
Kastamonu’da lise talebelerinden bir kısmı yanıma geldiler. "Bize Hâlıkımızı tanıttır; muallimlerimiz Allah’tan bahsetmiyorlar" dediler.
Ben dedim:
Sizin okuduğunuz fenlerden her fen, kendi lisan-ı mahsusuyla mütemadiyen Allah’tan bahsedip Hâlıkı tanıttırıyorlar. Muallimleri değil, onları dinleyiniz.
Meselâ, nasıl ki mükemmel bir eczahane ki, her kavanozunda harika ve hassas mizanlarla alınmış hayattar macunlar ve tiryaklar var; şüphesiz gayet maharetli ve kimyager ve hakîm bir eczacıyı gösterir.
Öyle de, küre-i arz eczahanesinde bulunan dört yüz bin çeşit nebatat ve hayvanat kavanozlarındaki zîhayat macunlar ve tiryaklar cihetiyle bu çarşıdaki eczahaneden ne derece ziyade mükemmel ve büyük olması nisbetinde, okuduğunuz fenn-i tıb mikyasıyla, küre-i arz eczahane-i kübrasının eczacısı olan Hakîm-i Zülcelâli, hatta kör gözlere de gösterir, tanıttırır.
Hem, meselâ, nasıl bir harika fabrika ki, binler çeşit çeşit kumaşları basit bir maddeden dokuyor; şeksiz, bir fabrikatörü ve maharetli bir makinisti tanıttırır.
Öyle de, küre-i arz denilen yüz binler başlı, her başında yüz binler mükemmel fabrika bulunan bu seyyar makine-i Rabbâniye ne derece bu insan fabrikasından büyükse, mükemmelse, o derecede, okuduğunuz fenn-i makine mikyasıyla, küre-i arzın Ustasını ve Sahibini bildirir ve tanıttırır.
Hem meselâ, nasıl ki, gayet mükemmel bin bir çeşit erzak etrafından celb edip içinde muntazaman istif ve ihzar edilmiş depo ve iaşe ambarı ve dükkân şeksiz, bir fevkalâde iaşe ve erzak mâlikini ve sahibini ve memurunu bildirir.
Öyle de, bir senede yirmi dört bin senelik bir dairede muntazaman seyahat eden ve yüz binler ve ayrı ayrı erzak isteyen taifeleri içine alan ve seyahatiyle mevsimlere uğrayıp, baharı bir büyük vagon gibi, binler ayrı ayrı taamlarla doldurarak, kışta erzakı tükenen biçare zîhayatlara getiren ve küre-i arz denilen bu Rahmânî iaşe ambarı ve bu sefine-i Sübhâniye ve bin bir çeşit cihazatı ve malları ve konserve paketleri taşıyan bu depo ve dükkân-ı Rabbânî, ne derece o fabrikadan büyük ve mükemmel ise, okuduğunuz veya okuyacağınız fenn-i iaşe mikyasıyla, o kat’iyette ve o derecede küre-i arz deposunun Sahibini, Mutasarrıfını, Müdebbirini bildirir, tanıttırır, sevdirir.
Hem nasıl ki dört yüz bin millet içinde bulunan ve her milletin istediği erzakı ayrı ve istimal ettiği silâhı ayrı ve giydiği elbisesi ayrı ve talimatı ayrı ve terhisatı ayrı olan bir ordunun mucizekâr bir kumandanı, tek başıyla bütün o ayrı ayrı milletlerin ayrı ayrı erzakların ve çeşit çeşit eslihalarını ve elbiselerini ve cihazatlarını, hiçbirini unutmayarak ve şaşırmayarak verdiği o acip ordu ve ordugâh, şüphesiz, bedahetle o harika kumandanı gösterir, takdirkârâne sevdirir.
Aynen öyle de, zemin yüzünün ordugâhında ve her baharda yeniden silâh altına alınmış bir yeni ordu-yu Sübhânîde nebatat ve hayvanat milletlerinden dört yüz bin nev’in çeşit çeşit elbise, erzak, esliha, talim, terhisleri gayet mükemmel ve muntazam ve hiçbirini unutmayarak ve şaşırmayarak, birtek kumandan-ı âzam tarafından verilen küre-i arzın bahar ordugâhı, ne derece mezkûr insan ordu ve ordugâhından büyük ve mükemmel ise, sizin okuyacağınız fenn-i askerî mikyasıyla dikkatli ve aklı başında olanlara o derece küre-i arzın Hâkimini ve Rabbini ve Müdebbirini ve Kumandan-ı Akdesini hayretler ve takdislerle bildirir ve tahmid ve tesbihle sevdirir.
Hem nasılki bir harika şehirde milyonlar elektrik lâmbaları hareket ederek her yeri gezerler. Yanmak maddeleri tükenmiyor bir tarzdaki elektrik lâmbaları ve fabrikası, şeksiz, bedahetle elektriği idare eden ve seyyar lâmbaları yapan ve fabrikayı kuran ve iştial maddelerini getiren bir mucizekâr ustayı ve fevkalâde kudretli bir elektrikçiyi hayretler ve tebriklerle tanıttırır, yaşasınlar ile sevdirir.
Aynen öyle de, bu âlem şehrinde, dünya sarayının damındaki yıldız lâmbaları, bir kısmı kozmoğrafyanın dediğine bakılsa küre-i arzdan bin defa büyük ve top güllesinden yetmiş defa sür’atli hareket ettikleri halde, intizamını bozmuyor, birbirine çarpmıyor, sönmüyor, yanmak maddeleri tükenmiyor. Okuduğunuz kozmoğrafyanın dediğine göre, küre-i arzdan bir milyon defadan ziyade büyük ve bir milyon seneden ziyade yaşayan ve bir misafirhane-i Rahmâniyede bir lâmba ve soba olan güneşimizin yanmasının devamı için, her gün küre-i arzın denizleri kadar gazyağı ve dağları kadar kömür veya bin arz kadar odun yığınları lâzımdır ki sönmesin. Ve onu ve onun gibi ulvî yıldızları gazyağsız, odunsuz, kömürsüz yandıran ve söndürmeyen ve beraber ve çabuk gezdiren ve birbirine çarptırmayan bir nihayetsiz kudreti ve saltanatı, ışık parmaklarıyla gösteren bu kâinat şehr-i muhteşemindeki dünya sarayının elektrik lâmbaları ve idareleri ne derece o misâlden daha büyük, daha mükemmeldir; o derecede, sizin okuduğunuz veya okuyacağınız, fenn-i elektrik mikyasıyla, bu meşher-i âzam-ı kâinatın Sultanını, Münevvirini, Müdebbirini, Sâniini, o nuranî yıldızları şahit göstererek tanıttırır, tesbihatla, takdisatla sevdirir, perestiş ettirir.
Hem meselâ, nasıl ki bir kitap bulunsa ki, bir satırında bir kitap ince yazılmış ve herbir kelimesinde ince kalemle bir sûre-i Kur’âniye yazılmış. Gayet mânidar ve bütün meseleleri birbirini teyid eder ve kâtibini ve müellifini fevkalâde maharetli ve iktidarlı gösteren bir acîp mecmua, şeksiz, gündüz gibi kâtip ve musannifini kemâlâtıyla, hünerleriyle bildirir, tanıttırır. Mâşâallah, bârekâllah cümleleriyle takdir ettirir.
Aynen öylede, bu kâinat kitab-ı kebîri ki, birtek sayfası olan zemin yüzünde ve birtek forması olan baharda, üçyüz bin ayrı ayrı kitaplar hükmündeki üç yüz bin nebatî ve hayvanî taifeleri beraber, birbiri içinde, yanlışsız, hatasız, karıştırmayarak, şaşırmayarak, mükemmel, muntazam ve bazan ağaç gibi bir kelimede bir kasideyi ve çekirdek gibi bir noktada bir kitabın tamam bir fihristesini yazan bir kalem işlediğini gözümüzle gördüğümüz bu nihayetsiz mânidar ve her kelimesinde çok hikmetler bulunan şu mecmua-i kâinat ve bu mücessem Kur’ân-ı ekber-i âlem, mezkûr misaldeki kitaptan ne derece büyük ve mükemmel ve mânidar ise, o derecede sizin okuduğunuz fenn-i hikmetü’l-eşya ve mektepte bilfiil mübaşeret ettiğiniz fenn-i kıraat ve fenn-i kitabet geniş mikyaslarıyla ve dürbün gözleriyle¦bu kitab-ı kâinatın Nakkaşını, Kâtibini hadsiz kemâlâtıyla tanıttırır, Allahu Ekber cümlesiyle bildirir, Sübhânallah takdisiyle tarif eder, Elhamdülillâh senâlarıyla sevdirir.
İşte bu fenlere kıyasen, yüzer fünûndan her bir fen, geniş mikyasıyla ve hususi aynasıyla ve dürbünlü gözüyle ve ibretli nazarıyla bu kâinatın Hâlık-ı Zülcelâlini esmâsıyla bildirir, sıfâtını, kemâlâtını tanıttırır.
İşte bu muhteşem ve parlak bir bürhan-ı vahdaniyet olan mezkûr hücceti ders vermek içindir ki, Kur’ân-ı Mucizü’l-Beyan çok tekrarla, en ziyade -1- ve -2- âyetleriyle Hàlıkımızı bize tanıttırıyor, diye o mektepli gençlere dedim. Onlar dahi tamamıyla kabul edip tasdik ederek "Hadsiz şükür olsun Rabbimize ki, tam kudsî ve ayn-ı hakikat bir ders aldık. Allah senden razı olsun" dediler.

1 Gökleri ve yeri yarattı. En’âm Sûresi, 6:1.

2 Göklerin ve yerin Rabbi. Ra’d Sûresi, 13:16.

SZİ KENDİNİZ ALAHI BU KADAR KATİ BİR ŞEKİLDE ANLATABLİYORSANIZ BUYRUN OKUMAYIN ANLATIN ANLATIN ANLATIN İSPATLAYIN
 

Bedrin_Aslanı

Profesör
Katılım
20 Haz 2006
Mesajlar
1,792
Tepkime puanı
3
Puanları
0
Kardeş siz Risale-i Nur'un ne olduğunu bilmiyorsunuz vesselam :)
Risale-i Nurlarda zaten Cenab-ı Hakka doğrudan ulaşmanın yolu gösteriliyor. Aracısız, en kısa, en müstakimi, en sağlam yolun da sünnet-i seniyye olduğu ifade edilip ispatlanıyor. Rica ederim okumadığınız veya en azından adam akıllı bilgi sahibi olmadığınız bir tefsir ahkkında bu şekil yorumlar yapmayınız. Vebal altına giriyorsunuz şu halde. Lütfen daha dikkat!!!

Vebale giren sizsiniz mübarek. Ben nerede demişim ki risale sünnet ve Kuran dışı. yazdığım şu:

Her nur cemaati mensubu iyi bilmelidir ki asil görevi dinini anlatmak ve onu yaşamak. He bunu yaşarken risalede kullanır mektubat da kullanır ruhul furkanda. Tercih ona kalmıştır. Hiç kimse risalenin karşısında hayran kalmıyor. Herkes Kuran karşısında hayran kalıyor. Risaleye duyulan bir hayranlık değil dikkatini çekerim. Allah C.C ye duyulan hayranlık.
Hangi cümlesi yanlış ve ya vebal altına sokuyor beni.?

İkinci alıntıda ise rabıtıya şirk demenin ne kadar saçma olduğunu anlattım. Rabıtada Allah C.C ile kul arasına şeyh girermi diyenlere cevabım bu işte. Sen neden Allah C.C iman etmek için risaleyi araya koyuyorsun.

Senin yazdığın diğer birşeye de gelirsek; Risalede neler anlatıldığını Elh. biliyorum. Burada risaleye laf atma veya onu yerme yok. Ön yargılarından kurtulup bir daha oku. Risalede nasıl Allah C.C kelamı tevsir edilmeye çalışılmışsa sünnetlerden bahsedilmişse Bir şeyhde aynısını yapıyor ve canlı bir örnek.
Selametle...
 
S

SaLtan

Guest
Vebale giren sizsiniz mübarek. Ben nerede demişim ki risale sünnet ve Kuran dışı. yazdığım şu:

Her nur cemaati mensubu iyi bilmelidir ki asil görevi dinini anlatmak ve onu yaşamak. He bunu yaşarken risalede kullanır mektubat da kullanır ruhul furkanda. Tercih ona kalmıştır. Hiç kimse risalenin karşısında hayran kalmıyor. Herkes Kuran karşısında hayran kalıyor. Risaleye duyulan bir hayranlık değil dikkatini çekerim. Allah C.C ye duyulan hayranlık.
Hangi cümlesi yanlış ve ya vebal altına sokuyor beni.?

İkinci alıntıda ise rabıtıya şirk demenin ne kadar saçma olduğunu anlattım. Rabıtada Allah C.C ile kul arasına şeyh girermi diyenlere cevabım bu işte. Sen neden Allah C.C iman etmek için risaleyi araya koyuyorsun.

Senin yazdığın diğer birşeye de gelirsek; Risalede neler anlatıldığını Elh. biliyorum. Burada risaleye laf atma veya onu yerme yok. Ön yargılarından kurtulup bir daha oku. Risalede nasıl Allah C.C kelamı tevsir edilmeye çalışılmışsa sünnetlerden bahsedilmişse Bir şeyhde aynısını yapıyor ve canlı bir örnek.
Selametle...

asıl demedim. asli görevlerinden bir tanesidir dedim. iyi oku.. bu ne demek.

yani özelliklerinden biri demektir.. iyide anla
 

meyve

Asistan
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
762
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Hz. Mevlâna benim zamanımda gelseydi, Risâle-i Nur'u; ben onun zamanında gelseydim Mesnevî'yi yazardım. Onun hizmeti Mesnevî tarzındaydı, şimdi ise Risâle-i Nur tarzındadır."
Bediüzzaman Said Nursî'ye ait olan bu söz, onun hayatının en büyük meyvesi olan Risâle-i Nur külliyatının niçin telif edildiğini ve hangi ihtiyaçlara cevap verdiğini özlü bir şekilde ifade etmektedir. Çağımızın özelliklerini tahlil ve mânevî hastalıklarını teşhis eden Bediüzzaman, "Zaman imanı kurtarmak zamanıdır" formulü çerçevesinde kaleme aldığı Risâle-i Nur'la, bu zamanın manevi ihtiyaçlarına tatminkâr cevaplar veren bir iman hazinesini ortaya koymuştur.

Neden zaman imanı kurtarmak zamanıdır?

Çünkü çağımızda iman, eski devirlerde görülmemiş hücum ve taarruzlarla karşı karşıyadır. Eskiden topluma büyük ölçüde teslimiyete dayalı iman hâkimdi. O itibarla, büyük zâtların sözleri delilsiz olsa bile kabul ediliyordu. Bugün ise materyalist görüşlerin yaygın hale gelmesi sebebiyle, imanı tehdit eden şüpheler birçok zihni meşgul edecek seviyeye ulaşmıştır.Asırlardır Kur'ân aleyhine yığılagelen şüphe, itiraz ve evhamlar, bu asrın çalkantıları içinde yol bulup, çağın modern imkanları da kullanılarak birçok insana mal edilebilmiştir.

İşte Bediüzzaman Said Nursî, bu gelişmelerin, Müslümanların dahi imanını tehlikeye sokacağını görerek, bir sel gibi gelen inançsızlık telkinleri karşısında, doğrudan doğruya Kur'ân'dan ilhâm alarak telif ettiği Risâle-i Nur gibi sağlam bir engeli vücuda getirmekte başarılı olmuştur.

Evet risaleinur kur'an için vardır imanın esaslarını ispatlar.Kur'an asıl kaynağımızdır.Risaleinur ise kuranın mucizevi bir kitap olduğunu ispatlamakla beraber diğer iman rükünlerinide ispatlamıştır.Müracaat nur küliiyatı okuyun bir okumaktan zarar gelmez ispatlayabilmiş mi?Ki ispataldığına dair milyon vardır.Bir kısım çok inatçı Münkiri sustururken bir çok kafirin ihtidası nurlarla olmuştur.Evet ilk etapta soruluyor Allah var mı?
İspatlayın.Çünkü çağımzıı ispatçılık çağı.Bakın ispatlamak için ne kadar çok uğraşıyorum.Eevt ehrkes mutmain olmak ister.Derken aklıma düzceli Mehmetin kitabı geldi rica ediyorumAllah rızası için okuyun sadece bir örnek
http://www.islamiforum.com/index.php?showt...=düzceli+mehmet
(bu adresten indirin)
evet size sorum olacak
'
Ban ispatlayın Allahın kainatı yarattığını .Evet sipatlayın farzedin ki ben (maazallah münkirim)Ve bu soruyu soruyorum.Cevap bekliyorum.Banane inanamıyorsan inanma diyecekmisiniz?Yoksa tamam hatce cevaplıyorum mu diyecksiniz?
Eevt eğer cevplıyaazasanız ki böyle bir eser de var ve okumamışsanız bile bile yüz çevirmişseniz(itham etmiyorum)Acaba düşünün bir sorumlu olmaz mısınız?
Evet ispat etmeden nübüvveti anlatamaz.Akşama kadar anlatsın.Şimdi tamam diyorsunuz bu eserlerin hakkaniyetini ispatla diyeceksinizi.Gerçekten bu esere ihtiyaç var.Aacba bu ihtiyacımı giderebilecek miyim?
Diyormusunuz?Evet risaleinurda ceavabı var diyorki akti deilileri risaleinura delildir.Risaleinurun hakkaniyetini risaleinur ispatlar.Eevt kati delileri ve milyonlar o delillere karşı teslim oluşu risaleinurun hakakniyetini ispatlar.Evet birinin iamnının kurtulamsına vesile olmak.Allahu ekber!
Ki bu tefsir saysinde bir çok muhtedi olmuştur.Bu eser ispatlaryla kendini ispatladığı gibi.

SZİ KENDİNİZ ALAHI BU KADAR KATİ BİR ŞEKİLDE ANLATABLİYORSANIZ BUYRUN OKUMAYIN ANLATIN ANLATIN ANLATIN İSPATLAYIN

Allah razı olsun saltan kardeşim... Bunlar Üstad Hazretlerinin bizzat kendi mektuplarıdır. Artık neticeyi size havale ediyorum. Tekzib mi edersiniz tasdik mi size kalmış... Muhabbetle...
 

meyve

Asistan
Katılım
15 Eki 2006
Mesajlar
762
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Risale-i Nur, Bediüzzaman Said Nursi’nin yazdığı bir Kur’an tefsiridir. Müellif, Kur’an-ı Kerimi baştan sona tefsir etmek niyetiyle önce İşaratu’l-İ’caz isimli eseri yazmıştır. Bu eser, Fatiha suresini ve Bakara suresinin ilk 33 ayetini sırayla tefsir etmektedir. Arapça olarak telif olunan bu eser, Kuran'ın nazmındaki mucizeliği göstermede bir şaheserdir. Müellif, Kuran'ın tamamını bu minval üzere 60-70 cilt olarak tefsir etmeyi düşünürken, gelişen olaylar zinciri onu Türkçe bir Kur’an tefsiri yazmaya sevk eder.

Sürgüne gönderildiği Barla, Kastamonu ve Emirdağ’da, ayrıca Eskişehir, Denizli ve Afyon hapishanelerinde 23 yıl boyunca tefsirini yazmaya devam eder.

Risale-i Nur, Kuran'ın baştan sona tüm ayetlerini değil, özellikle imana ve hakikate taalluk eden bin civarında ayetini açıklar. Açıklanan bu ayetlerin ışığında, diğer ayetleri de yorumlayabilecek muazzam bir altyapı kazandırır.

Risale-i Nur'da ele alınan ayetler, genelde din düşmanları tarafından tenkit konusu yapılmış ayetlerdir. Risale-i Nur, onların tenkit ettikleri noktalarda i’caz parıltıları olduğunu, aklı başında olanlara izah ve ispat eder. Nitekim, onun izahları sonucu olarak, nice din düşmanı ikna olmuş, İslam’a girmiş, ikna olmayanlar ise en azından ilzam olarak sesini kesmek zorunda kalmıştır.

Risale-i Nur’da sözgelimi “Namaz nasıl kılınır? Farzları ve sünnetleri nelerdir?” gibi konulara girilmez. Ama, “Namaz niçin kılınır? Niçin belli vakitlerde eda edilir?” türünden soruların cevabı gayet delilli bir şekilde ele alınır. Onu okuyan biri, namaz kılma konusunda ikna olunca, nasıl kılınacağını fıkıh kitaplarından öğrenir.
 
Üst