Kaymaklı Türk Kahvesi
Kaymaklı Türk Kahvesi Tarifi
Malzemeler
2 çay kaşığı Kahve
2 çay kaşığı Toz Şeker ( Kesme Şeker olmaz )
1 fincan soğuk Su veya soğuk Süt
Yapılışı
Malzemeler cezveye konulup,ocağın altı yakılır.Çay kaşını eğik tutarak 1-2 kez karıştırılır.Köpürene kadar hiçbir şey yapmadan beklenir.3 kez köpürtülerek,her seferinde köpüğü fincana dökülür.Afiyet olsun.
NOT : Kahvenin yanında bitter çikolata da tercih edilebilir.
Kahvenin içinde; 614 mg Sodyum,100 mg Potasyum, Kafein, Teofilin, Tanen, Uçan Yağ, Şeker, Sabit Yağ, Selüloz bulunur.
Kahvenin Yararı
Kahvenin bileşiminde en önemli olarak kafein alkoloidi vardır. Kafeinin az miktarının damarları genişletmek sûretiyle uyarıcı etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, böbrek damarlarını genişleterek idrarı çoğaltır, solunumu hızlandırır,migren ağrısına iyi gelir,susuzluğu giderir.1 çay bardağına yarıya kadar limon sıkılıp, 2 çay kaşığı kahve, 2 çay kaşığı bal atılıp,karıştırılıp içilirse ishale iyi gelir.Gece uyanık olunması gerektiği yerlerde,imtihan gibi heyecan lı yerlerde içilir.Balla tatlandırılıp içilmeye devam edilirse boğmaca ve öksürüğe iyi gelir.Günde 1-2 fincan kahve balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse zayıflamaya yardımcı olur. Kanı beyne çekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerle zehirlenmelere karsı kullanilir. Kahvede az miktarda protein, yağ ve sakaroz bulunur. Kahve, ye çekirdek olarak veya çekilmiş olarak (kavrulup-öğütülmüş) olarak satılır. Kavrulup öğütülmüş kahve çabuk bayatladığından, daha çok çekirdek kahve tercih edilir.Normali şifadır.Kahve içmeden ön ce şeker,kaymak,badem,fıstık gibi şeyler yemek faydalıdır.
Yan Tesiri
Fazla miktarda alındığında uyarıcı etki fazlalaşır, kalbin çarpıntısını arttırır, tansiyonlu kişilerin tansiyonunu yükseltir, sinir bozukluğu ve kabızlık yapıcıdır. Basurlulara zararlıdır.Kulakların uğuldamasına sebep olur. Çok fazla alınırsa ölümle sonuçlanabilir.
Bitter Çikolatanın Yararı
Kakaonun bileşiminde teobromin, kafein, kakao sâbit yağı vardır. Bol kalorili bir besindir. Ayrica %40 karbonhidrat, % 18 protein vardır. Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür. Hergün 40 gr yenilmesi tavsiye ediliyor.Fazla miktarı zararlıdır.Ayrıca çikolata veya tatlı yedikten sonra üzerine bir miktar peynir yemek, suya katılmış elma sirkesiyle veya tuzla gargara yapmak, dişlere verecek zararı önler.
Kakaonun Yararı
İdrar söktürür, iştah açar, yorgunluk giderir, bağırsak düzenleyicidir.
Kakaonun içinde; 673 kcal Kalori, 12 gr Protein, 40 gr Yağ, 35 gr Karbonhidrat, 110 mg Kalsiyum, 5 mg Demir, A, B1, B2, B6, C vitaminleri, Teobramin, Kafein, Teofilin, Nişasta, Azod bileşimleri, Kakao yağı bulunur
Kaynak: Tabiat Eczanesi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi – Mustafa Özer
Ek bilgi olarak : Alt kısmı tombul olan fincan tercih ederseniz, yaptığınız kahve sıcak kalır.
Kaymaklı Türk Kahvesi Tarifi
Malzemeler
2 çay kaşığı Kahve
2 çay kaşığı Toz Şeker ( Kesme Şeker olmaz )
1 fincan soğuk Su veya soğuk Süt
Yapılışı
Malzemeler cezveye konulup,ocağın altı yakılır.Çay kaşını eğik tutarak 1-2 kez karıştırılır.Köpürene kadar hiçbir şey yapmadan beklenir.3 kez köpürtülerek,her seferinde köpüğü fincana dökülür.Afiyet olsun.
NOT : Kahvenin yanında bitter çikolata da tercih edilebilir.
Kahvenin içinde; 614 mg Sodyum,100 mg Potasyum, Kafein, Teofilin, Tanen, Uçan Yağ, Şeker, Sabit Yağ, Selüloz bulunur.
Kahvenin Yararı
Kahvenin bileşiminde en önemli olarak kafein alkoloidi vardır. Kafeinin az miktarının damarları genişletmek sûretiyle uyarıcı etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, böbrek damarlarını genişleterek idrarı çoğaltır, solunumu hızlandırır,migren ağrısına iyi gelir,susuzluğu giderir.1 çay bardağına yarıya kadar limon sıkılıp, 2 çay kaşığı kahve, 2 çay kaşığı bal atılıp,karıştırılıp içilirse ishale iyi gelir.Gece uyanık olunması gerektiği yerlerde,imtihan gibi heyecan lı yerlerde içilir.Balla tatlandırılıp içilmeye devam edilirse boğmaca ve öksürüğe iyi gelir.Günde 1-2 fincan kahve balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse zayıflamaya yardımcı olur. Kanı beyne çekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerle zehirlenmelere karsı kullanilir. Kahvede az miktarda protein, yağ ve sakaroz bulunur. Kahve, ye çekirdek olarak veya çekilmiş olarak (kavrulup-öğütülmüş) olarak satılır. Kavrulup öğütülmüş kahve çabuk bayatladığından, daha çok çekirdek kahve tercih edilir.Normali şifadır.Kahve içmeden ön ce şeker,kaymak,badem,fıstık gibi şeyler yemek faydalıdır.
Yan Tesiri
Fazla miktarda alındığında uyarıcı etki fazlalaşır, kalbin çarpıntısını arttırır, tansiyonlu kişilerin tansiyonunu yükseltir, sinir bozukluğu ve kabızlık yapıcıdır. Basurlulara zararlıdır.Kulakların uğuldamasına sebep olur. Çok fazla alınırsa ölümle sonuçlanabilir.
Bitter Çikolatanın Yararı
Kakaonun bileşiminde teobromin, kafein, kakao sâbit yağı vardır. Bol kalorili bir besindir. Ayrica %40 karbonhidrat, % 18 protein vardır. Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür. Hergün 40 gr yenilmesi tavsiye ediliyor.Fazla miktarı zararlıdır.Ayrıca çikolata veya tatlı yedikten sonra üzerine bir miktar peynir yemek, suya katılmış elma sirkesiyle veya tuzla gargara yapmak, dişlere verecek zararı önler.
Kakaonun Yararı
İdrar söktürür, iştah açar, yorgunluk giderir, bağırsak düzenleyicidir.
Kakaonun içinde; 673 kcal Kalori, 12 gr Protein, 40 gr Yağ, 35 gr Karbonhidrat, 110 mg Kalsiyum, 5 mg Demir, A, B1, B2, B6, C vitaminleri, Teobramin, Kafein, Teofilin, Nişasta, Azod bileşimleri, Kakao yağı bulunur
Kaynak: Tabiat Eczanesi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi – Mustafa Özer
Ek bilgi olarak : Alt kısmı tombul olan fincan tercih ederseniz, yaptığınız kahve sıcak kalır.