Kaymaklı Türk Kahvesi | ihvan forum – Özgür Düşünce ve Paylaşım Platformu!

Kaymaklı Türk Kahvesi

LeyL_

Üye
İhvan Üyesi
Katılım
19 Eyl 2010
Mesajlar
24
Puanları
0
Kaymaklı Türk Kahvesi





Kaymaklı Türk Kahvesi Tarifi

Malzemeler

2 çay kaşığı Kahve
2 çay kaşığı Toz Şeker ( Kesme Şeker olmaz )
1 fincan soğuk Su veya soğuk Süt

Yapılışı

Malzemeler cezveye konulup,ocağın altı yakılır.Çay kaşını eğik tutarak 1-2 kez karıştırılır.Köpürene kadar hiçbir şey yapmadan beklenir.3 kez köpürtülerek,her seferinde köpüğü fincana dökülür.Afiyet olsun.

NOT : Kahvenin yanında bitter çikolata da tercih edilebilir.

Kahvenin içinde; 614 mg Sodyum,100 mg Potasyum, Kafein, Teofilin, Tanen, Uçan Yağ, Şeker, Sabit Yağ, Selüloz bulunur.

Kahvenin Yararı

Kahvenin bileşiminde en önemli olarak kafein alkoloidi vardır. Kafeinin az miktarının damarları genişletmek sûretiyle uyarıcı etkisi vardır.Kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, böbrek damarlarını genişleterek idrarı çoğaltır, solunumu hızlandırır,migren ağrısına iyi gelir,susuzluğu giderir.1 çay bardağına yarıya kadar limon sıkılıp, 2 çay kaşığı kahve, 2 çay kaşığı bal atılıp,karıştırılıp içilirse ishale iyi gelir.Gece uyanık olunması gerektiği yerlerde,imtihan gibi heyecan lı yerlerde içilir.Balla tatlandırılıp içilmeye devam edilirse boğmaca ve öksürüğe iyi gelir.Günde 1-2 fincan kahve balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse zayıflamaya yardımcı olur. Kanı beyne çekerek, beynin faaliyetini arttırır ve narkotiklerle zehirlenmelere karsı kullanilir. Kahvede az miktarda protein, yağ ve sakaroz bulunur. Kahve, ye çekirdek olarak veya çekilmiş olarak (kavrulup-öğütülmüş) olarak satılır. Kavrulup öğütülmüş kahve çabuk bayatladığından, daha çok çekirdek kahve tercih edilir.Normali şifadır.Kahve içmeden ön ce şeker,kaymak,badem,fıstık gibi şeyler yemek faydalıdır.

Yan Tesiri

Fazla miktarda alındığında uyarıcı etki fazlalaşır, kalbin çarpıntısını arttırır, tansiyonlu kişilerin tansiyonunu yükseltir, sinir bozukluğu ve kabızlık yapıcıdır. Basurlulara zararlıdır.Kulakların uğuldamasına sebep olur. Çok fazla alınırsa ölümle sonuçlanabilir.

Bitter Çikolatanın Yararı

Kakaonun bileşiminde teobromin, kafein, kakao sâbit yağı vardır. Bol kalorili bir besindir. Ayrica %40 karbonhidrat, % 18 protein vardır. Kafeinden dolayı kahvede olduğu gibi yatıştırıcı ve uyarıcı etkisi vardır. Az miktarı kalbi kuvvetlendirir, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür. Hergün 40 gr yenilmesi tavsiye ediliyor.Fazla miktarı zararlıdır.Ayrıca çikolata veya tatlı yedikten sonra üzerine bir miktar peynir yemek, suya katılmış elma sirkesiyle veya tuzla gargara yapmak, dişlere verecek zararı önler.

Kakaonun Yararı

İdrar söktürür, iştah açar, yorgunluk giderir, bağırsak düzenleyicidir.

Kakaonun içinde; 673 kcal Kalori, 12 gr Protein, 40 gr Yağ, 35 gr Karbonhidrat, 110 mg Kalsiyum, 5 mg Demir, A, B1, B2, B6, C vitaminleri, Teobramin, Kafein, Teofilin, Nişasta, Azod bileşimleri, Kakao yağı bulunur

Kaynak: Tabiat Eczanesi Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi – Mustafa Özer






Ek bilgi olarak : Alt kısmı tombul olan fincan tercih ederseniz, yaptığınız kahve sıcak kalır.
 

eylül

Veled-i kalbî
İhvan Üyesi
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Puanları
0
Şu sıralar çokça tüketiyorum. Ve ikram etmekten de zevk alır oldum.

önce kahve mi kahveydi, şimdi vakit geçtiğinden midir nedir, pek bir başka yeri?

Asıl zâde mübarek :)

yalnız bu kaymaklı kahve kısmını çözemedim.

bilgilendirir misiniz?
 
K

Kaçak

Misafir
Bende atladım hemen, kaymaklı mı diye ..
Kaymak yok sanırım , ki zaten yakışmazdı bence ...
Da ben olayı artık çekirdek boyutuna indirmeyi düşünüyorum ..
Varmı Türkiyede farklı kahve çekirdeği bulabilecegimiz yerler ..
Arabistan mubalasız , 15-20 çeşit çekirdek olur tezgahta , renk renk irili ufaklı ...
Giden olursa isteyecegim en pahalısından 5 çeşit çekirdek getir bana diye :)
 

eylül

Veled-i kalbî
İhvan Üyesi
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Puanları
0
Olaya direk girmişsiniz ama üstad.

Nedir bu nispet yapar gibi çeşit çeşit kahve çekirdekleri olaylarına girmeler.

Anlamam kahveden, çekirdeğinden, türünden, faydasından.

Kokusu cezbeder, gerisi teferruattır zaten.

Birde pişirmek var tabi, o kısmı hüner olmalı.
 

zeynephanne

Aşka Meftûn…
İhvan Üyesi
Katılım
24 Ağu 2009
Mesajlar
1,281
Puanları
0
ımmm ımm güzel görünüyor..:)
kaymak deyince ben de atladım.yeni bir versiyonuysa denemekte fayda var diye.sanırım bizim köpüklü kahve olmuş kaymaklı..
çok tüketen biri olarak çikolatalı versiyonu en güzeli diyebilirim..ister bitter,ister sütlü,ındıklı vs..hiiiç farketmez.kahve ve çikolata ikilisinden vazgeçemem..ayrıca artık kahveyi pişirirken içine çikolata koyan ve çikolatalı kahve yapan yerler de çoğaldı,o da ayrı bir lezzet..
önce sınavlar için uyanık kalma adına içerdik,şimdi iyice ehli keyf olduk..hoş yine sınav var,biterlermi ki....
buarada minik bir tüyo vereyim;kahvenin köpüklü olmasını istiyorsanız çok fazla karıştırmayın pişerken..kendi halinde ve kısık ateşte pişince tadı daha güzel oluyor.tabii bir de bakır cezve olursa...ımmm da ımmm...........
bi koşu pişireyim de geleyim...:)
 
Üst