arkadaşlar bu sözden ne anlıyorsunuz? sizce ne demek istemiş descartes bu cümleyle? veya siz ne gibi çıkarımlar yapıyorsunuz?
Taha,arkadaşlar bu sözden ne anlıyorsunuz? sizce ne demek istemiş descartes bu cümleyle? veya siz ne gibi çıkarımlar yapıyorsunuz?
Bu sözü daha da açarsak düşünme payesine sahip olmayan canlılar bir anlamda yoktur-diyebilirmiyiz..Varolmanın menşei düşünmek tefekkür etmekse düşünenin mantiken var olması oldukça realite bir diyalektikdir.Zira tefekkür etmekten yoksun bir canlı belkide yokluk ve varlık arasında gidip geliyordur.Taha,
senin sorunu bir de şu şekilde açabiliriz istiyorsan. Evet, INSAN düşünüyor; ama düşünme kabiliyetine sahip olmayan hayvanlar, bitkiler var dünyada ve daha başka varlıklar da... Onlar düşünemediği için VAR değilller mi? Descartes'in "düşünüyorum, öyleyse varım" sözünden kastı, sadece insanın varlığıysa, düşünemeyenler bu dünyada VAR değiller midir?
Şimdi biraz düşünme zamanı gibi Taha??
Selamlar
Eyvallah...Boşverin Descartes'i beni dinleyin;
"Düşünü(lü)yorum, öyleyse varım"
![]()
Bu sözü daha da açarsak düşünme payesine sahip olmayan canlılar bir anlamda yoktur-diyebilirmiyiz..Varolmanın menşei düşünmek tefekkür etmekse düşünenin mantiken var olması oldukça realite bir diyalektikdir.Zira tefekkür etmekten yoksun bir canlı belkide yokluk ve varlık arasında gidip geliyordur.
Bunu denkleme vuracak olursak.
Tefekkür-Yaşam-Varolma-Yaratıcı
Düşünen bir mahlûk aynı zamanda yaşamın farkında olur,bunu varlık hengamesi izler ve dahasında yaratıcısını temaşa hissi.
Taha,
senin sorunu bir de şu şekilde açabiliriz istiyorsan. Evet, INSAN düşünüyor; ama düşünme kabiliyetine sahip olmayan hayvanlar, bitkiler var dünyada ve daha başka varlıklar da... Onlar düşünemediği için VAR değilller mi? Descartes'in "düşünüyorum, öyleyse varım" sözünden kastı, sadece insanın varlığıysa, düşünemeyenler bu dünyada VAR değiller midir?
Selamlar
evet düşünme zamanı...Taha,
Selamlar
Taha,evet düşünme zamanı...
ben bu sözden anladığımı yazmak istiyorum görüşlerim daha çok murat saki kardeşe yakın... yani düşünüyorum öyleyse varım çünkü düşünmeyen kendi varlığından habersizdir...evet o gerçekte vardır fakat varolmasının amacını bilmediğinden veya bunu düşünecek akla sahip olmadığından varlığı bir gölgeden ibarettir... varlık mertebesi çok düşüktür, eğer bir insan düşünmüyorsa varlığının amacını bilmiyorsa o insanda hayvan gibi, taş gibi varlık mertebesindedir...... yok gibidir...
dua ile...
Düşünülmeden veya tefekkür edilmeden gelen her haber e veya söylemi vb.kabul etmek MÜSLÜMANLAR ARASINDA HİZİPLEŞMEYE NEDEN OLMAKTADIR.Ya da;
"Düşünüyorum(Tefekkür ediyorum) öyleyse varım. Düşünmüyorum(Tefekkür etmiyorum) öyleyse davarım"
![]()