Dünyayı kucaklayan sevgi seli: Mevlânâ

  • Konbuyu başlatan BeHReM
  • Başlangıç tarihi

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Abesle iştigal ettirmeye devam..

Bazı İslam dışı fırkalar misal Rafızılar Hz. Ali Efendimize sahiplenmişler.. Bazıları da misal Hariciler Hz. Ebu Bekir Efendimizi sahiplenmişler..

Kalkıp bunlara sahiplenenler oldu diye, bunların İslam'a ve müslümanlara kötü örnek olduğunu, haşa zarar verdiklerini de mi söyleyeceksiniz???

Bir insana İslam olmayanlar sahipleniyor diye onu suçladığınızı kimseler duymasın; gülerler size vallahi..

Getirin bakalım Mevlana'dan Yunus'tan uyuşuk ve baş eğmiş bir hayatın delillerini!

Herkes savaşacak diye İslam'da bir kural da yoktur.. Allah'ın emridir ki bir kısım insanlar başka hizmetler, ilim, diyanet ve dua için geride kalmalıdırlar.. Tevbe 119. ve devamının tefsirlerine bakınız..

Böyle eften püften değil de, esahtan bir şeyle suçlasaydınız bari!
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Şüphesiz sen iftiracılardansın.. Sen, Allah'ın Veli kullarına dil uzatacak kadar nasipsiz bir kimsesin.. Mevlana'nın hayatı gizli saklı değildir.. O zamandan bu zamana hakkında bir çok kitap ve şerh yazılmıştır.. Onu bir çok Evliyaullah sohbet konusu etmiştir, yazdıkları eserlerde zikretmişlerdir... Büyük bir insan olduğuna dair nice alimler ve fazıl kimseler şahitlik etmiştir..

İftiracısın, çünkü "bir araştırın bakalım" demektesin.. Öyle diyeceğine Mevlana hakkında kim aleyhde şahitlik yapmış, dediklerin dahil bunlar hangi eserlerde yazılmış, buradan sunsana bize..

 

ANTI_TAGUT

Üye
Katılım
19 Ara 2006
Mesajlar
66
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Daha fazla söze hacet yok diyorum . Bundan sonrası aklı olmayanlar içindir .
Biraz aklı olanlar birşeyler çıkartabilir. Aklı olmayanların çıkarmasını da önemsemem .
Konu başlığı kafirlerin sevgisini kazanmanın sebebini anlatmış zaten . "Dünyayı kucaklayan sevgi seli: Mevlânâ "
İman fark etmeksizin tüm kafiri müşriği yahudiyi putperesti kucaklayanlarla islamın bir ilişiği yoktur .
Müslüman müminlere karşı sevgili şefkatli , kafirlere karşı ise sert ve cedid olur. Allah aşkına biri mevlananın kafire Kafirun süresini okudugunu söyleyebilir mi ? Kafirlerin mevlanadan ve sevenlerinden razı olmasını onların dinine girmediğiniz sürece mümkün olmadığı ayetine iman etmemişmiydiniz ?
Onlar size olan sevgi ve dostluklarında samimiler ama siz inancınızda ,kafir ve müşriklere karşı düşmanlığınızda samimi değil , ayeti yalanlıyorsunuz hareketlerinizle .
Bir müslüman eğer kafirler kendisinden razı övüyorsa imanını itikadını gözden geçirmek zorundadır !!
Hz. Ömeri , Selahaddini eyyubiyi , eyyubel ensariyi sevmeyen aynı kafirler sizleri ve veli gördüğünüz şahısları neden sever anarlar ?
Kafirlerin nefret ettikleri , kınadıkları terörist dediklerinin mi İslamı yanlış ? Yoksa kafirlerin övüp methettikleri , bir kere dahi kafirleri kınamayıp eleştirmeyen , müslümanların ırzına canına namusuna vatanına geçilirken gel gel diyen anlayışın mı islam anlayışı sakattır akıl sahipleri biliyor !! Aslında sizlerde biliyorsunuz ama zatınızda islamı defolu itikad edindiğiniz için taasub halinde karşı çıkıyor hatanızdan dönemiyorsunuz !!!
Allah hidayet versin , aksi taktirde aynı safta olan dostları Allah ahirette haşreylesin
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Kardeş,

Neden Şeyh Şamilleri, İmam Rabbanileri, Alperenleri vs.. Gündeme getirmiyorsun?

Bunlar da aynı manevi iklimde yetişmiş ileri çıkmış insanlar..

Demek ki senin de Tasavvufa kastın var.. Lafı dolaştıracağına ben Evliya denilen şeye inanmıyorum, Tasavvuf yoktur filan deseydin..

Allah'ın velilerine dil uzatanların sonları korkunç olacaktır..

Ummuyorsanız, bekleyin de görün derim..
 

Arifane

Profesör
Katılım
27 Kas 2006
Mesajlar
843
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
56
Konum
Bursa

metin29 dostum! nedir bu yaptığın! bütün dostların kalbini kırıyorsun eğer bu yazılar seni rahatsız ediyorsa katılmayıver sende kimsenin sevgisiyle oynama hakkın yok. sende yazılar yaz herkes okusun ama lütfen arkadaşım kırma kimseyi bak bakalım senin fikrine katılan varmı .
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Arkadaşlar, Mevlana Hazretlerine iftira edilmektedir.. Tasavvuf meşrebi gereğince söylediği bir takım kelamlar ve izlediği hareket tarzları çarpıtılmakta, işi bilmeyenler bunlardan tersine sonuç çıkarmaktadırlar.. Bu konuda merakı olanların öncelikle şu eserlere müracat etmeleri salık veriliyor:

Sultan Veledin ibtidanamesi, Feridûn-i Sipehsalar'ın Risalesi, Ahmed Eflâkinin menâkıbül ârifin'i, Mevlana Mesnevi'si ve fihi mâ fih'i

"zira bu eserler, mevlana'nın hayatına dair bilgi alabildiğimiz en özlü ve belki de en sahih eserlerdir."

Mesela Mevlana'nın Şii olduğuna dair iddialar da vardır:

"hakeza, eğer mevlana şii ise, ehl-i sünnet alimlerinin rivayet ettiği, hz ebubekire ve hz ömere dair olayların mesnevi'de işi nedir? neden mevlana, şii'lerin diş bilediği bu halifelere toz kondurtmaz ve hatta onlar hakkında iltifat dolu ve can alıcı cümleler kurar? ... ki nitekim, eflâki'nin çağdaşı olan abdulkadir el kureşi de, eserinde mevlana'nın ceddinin hz ebubekire dayandığını gösterir ve mevlanayı hanefi ulemasından gösterir

'canım tenimde oldukça Kuranın kölesiyim ben seçilmiş Muhammed'in yolunun toprağıyım' beyitiyle de, islamiyetten ayrılmadığını ve meşhur pergel metaforuyla da, bir ayağını şeriata koyup öteki ayağıyla da 72 milleti dolaştığını ifade eder."

Ve meşhur Moğol ajanlığı suçlaması:

" ... son olarak moğol ve ahilik meselesine gelelim. mevlana bazı açıklamaları sebebiyle moğol sempatizanı olarak itham edilmişse de, kendisinden sonra gelen yorumcular tarafından bu beyanlar, moğolları tasavvufi bir perspektiften ele alan cümleler olarak kabul edilmiştir. nitekim moğolların zulmünü göstererek, uzun ömürlü olmayacaklarına dair açıklamaları da vardır. ayrıca konyayı kuşatan Baycu'nun şehre saldırmayışı ve hatta bir süre sonra moğolların müslüman oluşu da tarihte yer alır. bu benim kanımca bir güzelliktir.

öte yandan, Selçuklu sultanları 4. kılıçarslandan, 2. izzeddin keykavusa, celaleddin karataydan emir bedreddin gevhertaşa kadar birçok idarecinin mevlanaya derin bağlılığının olması, mevlanaya yöneltilen 'moğol sempatizanı' ithamıyla nasıl bağdaştırılabilir? hakeza 4. kılıçarslanın eşi gömeç hatun'un mevlananın müridi olması da.."

(Not: Tırnak içindeki ifadeler, Netten alınmıştır)


------------------------------------------------------------------------------------

"Mevlana, Mogol saldirilari ve baskisi altinda büyük sikintilar çeken Anadolu halkina, aslinda medresenin veremedigi dinginligi, aci ve sikinti içindeki gönüllere hitap eden söylemiyle, Anadolu’nun acilarla dolu tecrübesini dile getirdi. Bir anlamda bu olaganüstü dönemde, manevi birlik ihtiyacina cevap verdi. "

"XIII. yüzyil Anadolu’su bu yüzden büyük seyhlerin, pek çok dervis ve babalarin yogun olarak ortaya çiktiklari bir dönemdi ve elbette böylesi bir gelismenin dinî oldugu kadar, dönemin tarihsel, siyasal ve ekonomik kosullari ile de baglantisi oldugu asikardir. Mogol baskisinin toplumun sosyal psikolojisinde yarattigi derin kötümserlik, karmasa, siyasal ve ekonomik çöküntü ortami karsisinda tasavvufun ve tarikatlarin telkinleri, Anadolu’nun dinî hayatinda ve tarihinde Mevlana ve düsüncelerine kazandirdigi islevler açisindan ayri bir anlam vermektedir. Özellikle büyük sehirlerde tasavvuf ve tarikatlar, medreselerin aksine bir tür tampon mekanizma gibi, belli egitim üzeyinden yoksun kisilere bir kisilik, hosgörü ve fazilete dayali idealler asiladilar"

(Kaynak: Hilmi ziya Ülken, Mevlana ve Yetistigi Ortam s.231-232. + Günay & Güngör, Türklerin Dinî Tarihi, s. 301; Akdag, Türkiyenin Iktisadi ve Içtimai Tarihi, C. I, s. 41)

Demek ki Mevlana Hazretlerinin o dönem Müslümanlarına hizmetleri maddi değil manevi yönden destek olmak olmuştur.. Şüphesiz, maneviyat eksikliği ve parçalanmışlığı Anadolu'da Moğollardan da dehşetli bir düşman idi.. Unutmayınız o dönem, Selçuklu'nun kendi içinde savaştığı ve güç yitirdiği yıllardır.. Moğolları Anadolu için cesaretlendiren de bu parçalanmışlık ve iç savaş idi..
 

hirahos

Kıdemli Üye
Katılım
9 Kas 2006
Mesajlar
35,948
Tepkime puanı
483
Puanları
0
Yaş
55
Senin uyuşuk gördüklerin, elleri ceplerinde; yeri geldi mi basıverirler tokadı!

Elleri dışarda "Bak tokatlarım ha, bak kötü olacak ha!" diyenler gibi değildir.. Sizleri tenzih ederim.. Lafım başkalarına...

Rus, 93 Harbinde hucuma geçtiğinde gerisin geriye dönüp kaçanlar oluyordu.. Hem de çok sayıda.. Kalanlar ise birbirlerine sorarlardı:

- Hangi Tarikattensin?

Hepsi mutlaka bir Tarikat ismi verirdi..

Bunu Rus Harbine bizzat katılmış Bayburtlu Dede Paşa Hazretlerinin yakınlarından dinledim.. Kendisi onlara anlatmış, kendi gözleriyle gördüğünü..

İnsanları kışkırtmaya çalışmayın..

Kimin ne olduğunu bilen bilir..
 

fani

Üye
Katılım
4 Ara 2006
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yunus'un DedİĞİ Gİbİ "er Yarin Hakk Dİvaninda Bellolur"
 

fani

Üye
Katılım
4 Ara 2006
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Gece GÜndÜz ÇaliŞip Yillarini İlme Verİp Molla Celaleddİn Ol Hele Ondan Sonrasinda DaĞ Gİbİ Eserlerİ Hak UĞruna Yak Bİr Kere Ondan Sonra Koca Mesnevİyİ De Yaz ÜstÜne.zormu O Zaman Kirk Yil Odun TaŞi Sirtinda Dİyar Dİyar Gez Hak UĞruna İrŞad İÇİn Atsiz Arabasiz.ondan Sonra Bak UyuŞuk KİmmİŞ Yapan Mi Yoksa Yikan Mi? Sevgİsİz Olmaz Benİm Abİm Sevgİnİn OlduĞu Yerdede TaŞ Bulunmaz Atmaya.kinayan Kalir Sinifta.hu
 
Katılım
25 Ara 2006
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Hz Muhammed ölümünden onceki bir konusmasında "
Ben sizin mevlanızmıyım ? diye sorar cemaat tabiki der.Oyleyse benden sonra mevlanız Ali der, ordakiler hepsi kabul eder.Ama (olumunden) sonra Ebubekir sozunu unutup kendi halife olur Ali'yi goz ardı eder. Peygamberin mirası olmaz deyip tarlalarına el koydurur.
Cennetle müjdelenmesine gelince: Ilk 3 halife Ledun ilmini almıstır ama daha fena mertebelerindedir , Hz. likleri yoktur ama saygıdan alıskanlıktan soylenir.Bu ilmi alanlar cennetle müjdelenir.Hayvanlara da hristiyana da cennet var.Ama mümine cennet de cehennem de haram.Dost'a ulaşmak onu gormek gerek.
3 halife şeriat üzerine konuştığu davrandığı icin çogunluk tarafından daha çok sevilir. bizimde onlara saygımız sevgimiz vardır , ama Mevlana, Yunus ,Hacı bektaş gibi evliyalarımızı hakikatten konustukları icin anlamayıp , kotulenmelerine sessiz kalınmaz.
 

dayi

Profesör
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
1,918
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Yaş
69
Ebubekir gibi sıddık..Ömer gibi adil..Osman gibi haya sahibi olunmadan A-Lİ olunmuyor değilmi Zamanın yokluğu:shake2[1]:

HU..
 

fani

Üye
Katılım
4 Ara 2006
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
Puanları
0
yada hakkıyla besmele çekmeden nokta ya erinmiyor
 

Arifane

Profesör
Katılım
27 Kas 2006
Mesajlar
843
Tepkime puanı
15
Puanları
0
Yaş
56
Konum
Bursa
Hz Muhammed ölümünden onceki bir konusmasında "
Ben sizin mevlanızmıyım ? diye sorar cemaat tabiki der.Oyleyse benden sonra mevlanız Ali der, ordakiler hepsi kabul eder.Ama (olumunden) sonra Ebubekir sozunu unutup kendi halife olur Ali'yi goz ardı eder. Peygamberin mirası olmaz deyip tarlalarına el koydurur.
Cennetle müjdelenmesine gelince: Ilk 3 halife Ledun ilmini almıstır ama daha fena mertebelerindedir , Hz. likleri yoktur ama saygıdan alıskanlıktan soylenir.Bu ilmi alanlar cennetle müjdelenir.Hayvanlara da hristiyana da cennet var.Ama mümine cennet de cehennem de haram.Dost'a ulaşmak onu gormek gerek.
3 halife şeriat üzerine konuştığu davrandığı icin çogunluk tarafından daha çok sevilir. bizimde onlara saygımız sevgimiz vardır , ama Mevlana, Yunus ,Hacı bektaş gibi evliyalarımızı hakikatten konustukları icin anlamayıp , kotulenmelerine sessiz kalınmaz.


dostum !...hoşgeldin, yazını çok sevdim, büyüklerimizi gerçekten anlayanlar onlarıda anarken salavat getirmeleri gerekir. onları kötüleyenler var ise bunlar mutlaka imanı noksandır..........
 
Üst