- Katılım
- 30 Eyl 2013
- Mesajlar
- 6,183
- Tepkime puanı
- 473
- Puanları
- 83
1. sınıf kaliteli çay, Yunnan çayıdır. Pu-Erh çayı da deniyor. Yalnız çok sahtesi var dikkatli olmak gerek. Size orjinalini nereden anlıyacağınızı yazarım şimdi. İlk önce ön bilgi gerek. Çin'in Yunnan dağlarında yetişir. Başka yerde bu kalite elde edilemiyor. Siyah çaydır bu.
Çay, şarap gibidir. Fermante edilir. Yıllandıkça değeri artar (Madem şarap içmiyoruz bari böyle bir hobisi olsun İslami camiyanın). Mesela 50 yıllık bir Pu-Erh çayı (250 gramı) yaklaşık 10.000 dolara açık artırmada satılır. Bu çayların üstünde fermante edildiği yıl yazılıdır. Damga pulu gibi bir sertifikası vardır. Çin'e müzayedelere sırf bu çayı almaya gidenler vardır. Bu bir kültür, kendine has bir entellektüel kalitedir. Bizde bu pek bilinmez malesef. Kapitalizmin, bilhassa İngiliz'lerin bize kakaladığı çayları kalite adına tüketiriz biz. Çünkü Avrupa hayranıyızdır. Yazık..
Çin, bu çayın kalitesini korumak için özel gayret gösteriyor. Devlet, kontrol ve fermante yılı damgasını özel şirketlere vermemiş. Çin denilince hep ucuz mallar akla geldiği için bu çayı direk Çin'den almaya korkuyor insanlar.
Size bir link vereceğim. Bu çayı ebayden alabilirsiniz. Ben hep oradan sipariş ediyorum ve geliyor. Ama lütfen o plastik folyeler içinde satılan küçük parçalardan veya poşet içinde satılanlardan almayın. Aldımı 250gr olan keklerden alın.
http://www.ebay.de/itm/2001yr-Yunna...ultDomain_77&hash=item5affc7e352&_sid=2048038
Pu Erh Cace veya Yunnan Cace diye aratırsanız karşınıza çıkar. Kek şeklinde olanları güzel oluyor çünkü bu şekilde fermante ediliyorlar ve bu şekil, binlerce yıllık bir gelenektir. Toz şeklinde olanlar orjinal değildir. Kek şeklinde alırsanız kendiniz de saklayıp devam yıllandırabilirsiniz. Eğer bu çayı aldıktan sonra devam yıllandırmak istiyorsanız muhafaza şekli hakkında ön bilgi edinmenizi tavsiye ederim. Rutubet miktarı ve ısı derecesi uygun olması gerekir. Torunlarınıza miras kalırsa büyük bir servet ediyor bu çaylar.
Bu çayı normal Türk çayını demler gibi demliyorsunuz. Çaydanlığın içine KEK'ten bıçakla bir parça kırarak atın ve üstüne sıcak su dökün. 5-10 dakika sonra hemen demini veriyor zaten. Çok güzel bir tadı var. Şekersiz içmenizi veya az şekerli tavsiye ederim. Türk çaylarında olan o tipik acılık tadı baskın değildir. Topraksı hoş bir tad bırakıyor damakta.
Youtube'de nasıl fermante edildiği ve açık artırmaların görüntülerini aratıp izleyebilirsiniz. Aratırken türkçe kelimeler kullanmayın bulamazsınız zira Türkiye'de bu kültür pek bilinmez. Bilinse de ticari amaç güdenlerin reklamı vardır ki en sahtesini millete kakalıyorlar malesef. Sipariş edecekseniz direk kendi yerinden sipariş edin. İnternet çağında yaşıyoruz. Aracının aracısından ürün almaya gerek yok.
Youtube veya google'den aratırken ''pu erh cake'' veya ''Yunnan Pu Erh Tea Documentary'' veya ''pu erh fermantation'' gibi kelimelerle aratırsanız bilgi bulursunuz.
Çay, şarap gibidir. Fermante edilir. Yıllandıkça değeri artar (Madem şarap içmiyoruz bari böyle bir hobisi olsun İslami camiyanın). Mesela 50 yıllık bir Pu-Erh çayı (250 gramı) yaklaşık 10.000 dolara açık artırmada satılır. Bu çayların üstünde fermante edildiği yıl yazılıdır. Damga pulu gibi bir sertifikası vardır. Çin'e müzayedelere sırf bu çayı almaya gidenler vardır. Bu bir kültür, kendine has bir entellektüel kalitedir. Bizde bu pek bilinmez malesef. Kapitalizmin, bilhassa İngiliz'lerin bize kakaladığı çayları kalite adına tüketiriz biz. Çünkü Avrupa hayranıyızdır. Yazık..
Çin, bu çayın kalitesini korumak için özel gayret gösteriyor. Devlet, kontrol ve fermante yılı damgasını özel şirketlere vermemiş. Çin denilince hep ucuz mallar akla geldiği için bu çayı direk Çin'den almaya korkuyor insanlar.
Size bir link vereceğim. Bu çayı ebayden alabilirsiniz. Ben hep oradan sipariş ediyorum ve geliyor. Ama lütfen o plastik folyeler içinde satılan küçük parçalardan veya poşet içinde satılanlardan almayın. Aldımı 250gr olan keklerden alın.
http://www.ebay.de/itm/2001yr-Yunna...ultDomain_77&hash=item5affc7e352&_sid=2048038
Pu Erh Cace veya Yunnan Cace diye aratırsanız karşınıza çıkar. Kek şeklinde olanları güzel oluyor çünkü bu şekilde fermante ediliyorlar ve bu şekil, binlerce yıllık bir gelenektir. Toz şeklinde olanlar orjinal değildir. Kek şeklinde alırsanız kendiniz de saklayıp devam yıllandırabilirsiniz. Eğer bu çayı aldıktan sonra devam yıllandırmak istiyorsanız muhafaza şekli hakkında ön bilgi edinmenizi tavsiye ederim. Rutubet miktarı ve ısı derecesi uygun olması gerekir. Torunlarınıza miras kalırsa büyük bir servet ediyor bu çaylar.
Bu çayı normal Türk çayını demler gibi demliyorsunuz. Çaydanlığın içine KEK'ten bıçakla bir parça kırarak atın ve üstüne sıcak su dökün. 5-10 dakika sonra hemen demini veriyor zaten. Çok güzel bir tadı var. Şekersiz içmenizi veya az şekerli tavsiye ederim. Türk çaylarında olan o tipik acılık tadı baskın değildir. Topraksı hoş bir tad bırakıyor damakta.
Youtube'de nasıl fermante edildiği ve açık artırmaların görüntülerini aratıp izleyebilirsiniz. Aratırken türkçe kelimeler kullanmayın bulamazsınız zira Türkiye'de bu kültür pek bilinmez. Bilinse de ticari amaç güdenlerin reklamı vardır ki en sahtesini millete kakalıyorlar malesef. Sipariş edecekseniz direk kendi yerinden sipariş edin. İnternet çağında yaşıyoruz. Aracının aracısından ürün almaya gerek yok.
Youtube veya google'den aratırken ''pu erh cake'' veya ''Yunnan Pu Erh Tea Documentary'' veya ''pu erh fermantation'' gibi kelimelerle aratırsanız bilgi bulursunuz.