1. Sınıf Kalite Çay Denilince!

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
1. sınıf kaliteli çay, Yunnan çayıdır. Pu-Erh çayı da deniyor. Yalnız çok sahtesi var dikkatli olmak gerek. Size orjinalini nereden anlıyacağınızı yazarım şimdi. İlk önce ön bilgi gerek. Çin'in Yunnan dağlarında yetişir. Başka yerde bu kalite elde edilemiyor. Siyah çaydır bu.


Çay, şarap gibidir. Fermante edilir. Yıllandıkça değeri artar (Madem şarap içmiyoruz bari böyle bir hobisi olsun İslami camiyanın). Mesela 50 yıllık bir Pu-Erh çayı (250 gramı) yaklaşık 10.000 dolara açık artırmada satılır. Bu çayların üstünde fermante edildiği yıl yazılıdır. Damga pulu gibi bir sertifikası vardır. Çin'e müzayedelere sırf bu çayı almaya gidenler vardır. Bu bir kültür, kendine has bir entellektüel kalitedir. Bizde bu pek bilinmez malesef. Kapitalizmin, bilhassa İngiliz'lerin bize kakaladığı çayları kalite adına tüketiriz biz. Çünkü Avrupa hayranıyızdır. Yazık..


Çin, bu çayın kalitesini korumak için özel gayret gösteriyor. Devlet, kontrol ve fermante yılı damgasını özel şirketlere vermemiş. Çin denilince hep ucuz mallar akla geldiği için bu çayı direk Çin'den almaya korkuyor insanlar.


Size bir link vereceğim. Bu çayı ebayden alabilirsiniz. Ben hep oradan sipariş ediyorum ve geliyor. Ama lütfen o plastik folyeler içinde satılan küçük parçalardan veya poşet içinde satılanlardan almayın. Aldımı 250gr olan keklerden alın.


http://www.ebay.de/itm/2001yr-Yunna...ultDomain_77&hash=item5affc7e352&_sid=2048038


Pu Erh Cace veya Yunnan Cace diye aratırsanız karşınıza çıkar. Kek şeklinde olanları güzel oluyor çünkü bu şekilde fermante ediliyorlar ve bu şekil, binlerce yıllık bir gelenektir. Toz şeklinde olanlar orjinal değildir. Kek şeklinde alırsanız kendiniz de saklayıp devam yıllandırabilirsiniz. Eğer bu çayı aldıktan sonra devam yıllandırmak istiyorsanız muhafaza şekli hakkında ön bilgi edinmenizi tavsiye ederim. Rutubet miktarı ve ısı derecesi uygun olması gerekir. Torunlarınıza miras kalırsa büyük bir servet ediyor bu çaylar.


Bu çayı normal Türk çayını demler gibi demliyorsunuz. Çaydanlığın içine KEK'ten bıçakla bir parça kırarak atın ve üstüne sıcak su dökün. 5-10 dakika sonra hemen demini veriyor zaten. Çok güzel bir tadı var. Şekersiz içmenizi veya az şekerli tavsiye ederim. Türk çaylarında olan o tipik acılık tadı baskın değildir. Topraksı hoş bir tad bırakıyor damakta.

Youtube'de nasıl fermante edildiği ve açık artırmaların görüntülerini aratıp izleyebilirsiniz. Aratırken türkçe kelimeler kullanmayın bulamazsınız zira Türkiye'de bu kültür pek bilinmez. Bilinse de ticari amaç güdenlerin reklamı vardır ki en sahtesini millete kakalıyorlar malesef. Sipariş edecekseniz direk kendi yerinden sipariş edin. İnternet çağında yaşıyoruz. Aracının aracısından ürün almaya gerek yok.

Youtube veya google'den aratırken ''pu erh cake'' veya ''Yunnan Pu Erh Tea Documentary'' veya ''pu erh fermantation'' gibi kelimelerle aratırsanız bilgi bulursunuz.
 

Ahmet

Çöl Aslanı
Katılım
26 Ağu 2006
Mesajlar
2,764
Tepkime puanı
224
Puanları
0
Yaş
38
Çayın en iyisi anavatanındadır kesin. Ama iyi veya kötü, filiz çayına alışmışız bir kere. Bu saatten sonra yeni çaylara alışmak zor gibi. Filizlerden filiz beğeniriz ancak. :)

Doğuş'un bergamot aromalı çayını denemenizi öneririm.
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Tirebolu 42 cayi var, bulmaniz belki zordur ama hassaten tavsiye ederim. Caykur kendi adiyla "Tirebolu 42" seklinde cikarmak durumunda kaldi ama orjinali gibi degil.
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
İki saatir yunan diye okuyorum, hadi len diyecektim ki sonradan farkettim.
 

Kaçak

Yeni
Katılım
21 Ara 2012
Mesajlar
8,416
Tepkime puanı
896
Puanları
0
Zenginlik alametleri...
havyarı tercih ederim ...
 

Verda

Gales
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Tepkime puanı
1,010
Puanları
0
Bizim kompleksli muhafazakar burjuva takımının kulağına çalındıysa tamamdır =)
 

Darul_Beka

Profesör
Katılım
17 Kas 2013
Mesajlar
2,214
Tepkime puanı
174
Puanları
63
iki şart var
çaykurdan şaşmayacaksınız
çaykurun tiryaki ve çayçiçeği ni karıştıracaksınız
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Bizim kompleksli muhafazakar burjuva takımının kulağına çalındıysa tamamdır =)
Bu benim bahsettiğim Yunnan Çayını Mehmet Şevket Eygi mesela evinde içer ve misafirlerine de ikram eder. Kültürlü İstanbul beyefendileri neyin ne olduğunu biliyor. Ben istiyorum ki bu tip detaylar genele de yayılsın. Bu çayı mutlaka denemeniz lazım. Bende önceden damak tadım uyuşmaz diye düşünüyordum lakin içince fark hemen belli oluyor. Ben bazen çaktırmadan misafirlerime bu çayı ikram ediyorum ''ne güzel demlenmiş, nasıl tutturuyorsun, hiç acılığı yok'' diyorlar.
 
Üst