Why This Kolaveri- “Aç Bir Coca-Cola” Reklamı

saf deha

Profesör
Katılım
26 Kas 2007
Mesajlar
1,307
Tepkime puanı
120
Puanları
63
Konum
ankara-kayseri
Why This Kolaveri- “Aç Bir Coca-Cola” Reklamı

“Fitne ortadan kalkıncaya ve din tamamen Allah'ın oluncaya kadar onlarla savaşın! (İnkâra) son verirlerse şüphesiz ki Allah onların yaptıklarını çok iyi görür.” Enfâl süresi, 39. Ayet

Aç Bir Coca-Cola reklamı ile şarkıcı Özcan Deniz ve Sılanın birlikte oynadığı görüntüler tüm Türkiye’de gündeme oturdu. Eleştiri aldı. Bu yüzden bende açtım reklamı sonuna kadar internetten izledim. Reklamda geçen dansları izlediğimde, aleni aşka davet olan görüntüler bana çok iğrenç geldi. Sanki kola içince, yüksek enerji ile ağzıma alamadığım uygunsuz birlikteliğin aleni ve güpegündüz deniz kenarında olabileceği, ergenlik çağındaki gençlere mesaj şeklinde iletiliyor. Hareketli bir müzikle masum bir dans böyle yapılır der gibi.

Orjinali “why this kolaveri” şarkısıyla Hint şarkıcıların söylediği bu şarkıdaki danslar, sıradan bir tiyatro oyununu sergiliyor. Hint toplumunun ahlaki değerlerine özgü dans ile ki, Hint kadınının her an tacize uğradığı hikâyesinin ortaya çıkmasına neden oluyor bu danslar… Sanki bu dansı yapan gençlerin kadınları taciz etmesi boşuna değilmiş dedirtiyor adeta. Ancak, dünyada hangi milletten, hangi dinden olursa olsun, ne giymiş olursa olsun hiç bir kadın tacizi hak edemez.

Biz Müslüman bir toplumuz. Örf ve adetlerimiz bu dinin temel direkleridir. Namus ve şeref çok değerlidir. İnsan bu değerler için cinayeti bile göze alabiliyor da. Bir reklamın ana teması bu toplumun değerlerine ters düşmemelidir. Bu toplumu değiştirmeye, İslam dışı bir dans ile başka kültürün insanı haline getirmeye çalışmamalıdır. Hint toplumun değerleri ve yaşam kültürüne saygılıyım. Her toplum kendi değerlerini seçmekte hürdür. Budist din anlayışı ile meydana getirilen yaşam biçimi bizim toplum için %100 terstir. Biz yaşam değerlerimizi kutsal kitabımız Kur’anı Kerimden ve peygamberimizin (sav) sünnetlerden alırız. Bizim inancımız en son dinin ilahiyatıdır ve insanın günlük yaşantısında en mükemmel yaşam pratiğidir.

Bu reklam filmini şiddetle kınıyor ve bunun duyarlı bir toplum tepkisiyle TV ekranlarından bir an önce kaldırılacağından şüphem yoktur. Müslüman fitneyi önlemek için çabalamalıdır. Bu reklam filmi tamamen toplum yaşantımıza, örf ve adetlerimize terstir. 21. asırda, bu basit bir dansmış gibi görüntünün arka planında pompalanan fitneyi sona erdirmek gerekir. Bu ve buna benzer toplumsal matematik ve dengelere her birey azami ölçüde dikkat etmelidir. Duyarlı olmalıdır, olacaktır da...

Saffet Kuramaz
 
Üst