Ve sonunda alkol reklamları yasaklanıyor

m-angel

Nam-ı diğer TÜRBEDAR
Katılım
20 Eyl 2007
Mesajlar
1,629
Tepkime puanı
260
Puanları
0
Yaş
55
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına göre alkollü içki markaları, spor kulüplerine isim olarak verilemeyecek. Sinemalardaki 18 yaş altı filmlerde alkollü içki reklamı yasaklanacak. Öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastanelerde alkollü içki satışı yapılamayacak. Taslak yürürlüğe girdiğinde Efes Pilsen Basketbol Kulübü bir yıl içinde ismini değiştirmek zorunda kalacak.
Sağlık Bakanlığı'nın 19 Temmuz 2009'da başlattığı 'tam dumansız hava sahası' Türkiye için sigara yasağında milat oldu. Yasağa uyum yüzde 99'a ulaşırken halk, kapalı alanlarda temiz hava solumanın keyfini sürüyor. Aileler, çocuklarıyla birlikte kafe, restoran ve lokantalarda oturmanın tadını çıkarıyor. Sigara konusunda bir yıl bile olmadan elde edilen bu büyük başarının ardından yetkililer bu kez alkol sorununa eğiliyor. Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik Taslağı ile sigara ve alkollü içkilerin, satışı ve sunumunda önemli değişikliklere gidiliyor. Buna göre alkollü içki markaları, spor kulüplerine isim olarak verilemeyecek. İçki markasını spor kulübü ismi olarak kullananlar ve içkinin ambalajı üzerinde yer alan ibare ve alametleri, iş ve işlemlerinde kullananlar, 1 yıl içerisinde yeni düzenlemeye uymak zorunda. Sinemada alkollü içki reklamları sadece 18 yaş üstü filmlerde yapılabilecek. Öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonlarında alkollü içki satışı yapılamayacak.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) tarafından hazırlanan taslak, satış faaliyetleri ve belgesi, tütün mamulü ve alkollü içkilerin satılamayacağı yerler, perakende satış, reklam ve sponsorluk uygulamaları, denetim ve yaptırımları yeniden düzenliyor. TAPDK, taslağı, ilgili kamu kuruluşlarıyla, sivil toplumdan gelecek görüşler doğrultusunda yeniden Kurul'da ele alacak. Ardından Başbakanlık'a gönderecek. Daha önce kamuoyunda tartışmalara yol açan 'Alkollü İçkide Reklam Tebliği'ndeki hükümleri de kapsayan taslaktaki en önemli düzenlemelerden birini spor kulüplerinin durumu oluşturuyor. Özellikle Efes Pilsen Basketbol Kulübü'nü yakından ilgilendiren bu düzenleme ile alkollü içki markalarının spor kulüplerine isim olarak verilmesi engelleniyor. Mevcut isimleri bu şekilde olanlar 1 yıl içinde adını değiştirecek.
Gazetenin son sayfasında içki reklamı yasak
Otoyol ve devlet karayollarındaki tesislerde, alkollü içki satılamayacak.
Perakende satış yapılan işyerlerinde açık alkollü içki tüketilemeyecek.
18 yaşını doldurmamış kişilere tütün mamulü ve alkollü içki satılamayacak.
Öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, pastane ve briç salonlarında alkollü içki satılamayacak.
Alkollü içki markaları ile içkilerin logo ve amblemi spor kulüplerine isim olarak verilemeyecek ve tanıtımlarında kullanılamayacak.
TV, kablolu yayın, radyo ve kamu yayın araçlarıyla içki reklamı yapılmayacak.
Gazete, dergi, broşür ile diğer yazılı medya ve elektronik iletişim araçlarında, çocuk ve gençlere yönelik hazırlanan sayfa, program, spor sayfaları ve yayınların ilk ve son kapak sayfalarında içki reklamı olmayacak.
İçki reklamları sinemada 18 yaş üstü filmlerde yayımlanabilecek.
Reklamlarda hedef kitle olarak gençler ve çocuklar seçilemeyecek.
Reklamlarda, içki içmemek bir zafiyet olarak gösterilemeyecek. İçki içmenin statü sembolü ve yetişkinlik işareti olduğu mesajı verilmeyecek.
Zaman
 

Gülzar-ı İrfan

..............
Katılım
24 Eki 2006
Mesajlar
6,736
Tepkime puanı
436
Puanları
0
Zaten her yerlerde yeteri kadar gözümüze sokulmada bari gazetelerden yasaklansın....


ALLAHA EMANET OLUN
 
Üst