Türkiye'nin büyük sorunu:Kalp

Ercan Tekin

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eyl 2010
Mesajlar
5,631
Tepkime puanı
266
Puanları
0
136660_tr.jpg


TOBB ETÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Aybek, Türkiye'de neredeyse iki kişiden birinin kalp ve damar hastalıkları yüzünden öldüğünü söyledi. Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nın konuğu olarak Nevşehir'e gelen ve odanın toplantı salonunda ''Kalp Cerrahisi Alanındaki Teknolojik Gelişmeler ve Son Yenilikler'' konulu konferans veren Aybek, Türkiye'de yılda yaklaşık 65 bin kişinin kalbinden baypas ameliyatı geçirdiğine dikkat çekerek, ''Şu anda Türkiye'de epidemiyolojik bir çalışma yapmak mümkün değil. Ancak şunu söyleyebiliriz; 6-8 yıl önce yapılan kalp, baypas ameliyatı 30-32 bin iken, bu rakam son yıllarda 64 bine yükseldi. Yani iki kat artmıştır'' diye konuştu.

Kırmızı etin fazla tüketilmesinin kalp damar hastalıklarını tetikleyen metabolik hastalıkları beraberinde getirdiğini ifade eden Aybek, Kurban Bayramı'nda fazla kırmızı et tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi. Kırmızı etin neden olduğu en önemli sorunun kolesterol artışı olduğunu, özellikle yağlı yiyeceklerin kötü huylu kolesterolü yükselttiğini vurgulayan Atabek, şunları kaydetti:

''Aynı zamanda hastalar ya da kişiler yağ depolamaya başlar. Bu da şişmanlığa yol açar. Bu şişmanlama başka kalp hastalıklarını da beraberinde getirir. Önümüzde de yaklaşan Kurban Bayramı var. Özellikle de Kurban Bayramı'nda her zaman olduğu gibi yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Sabah, öğle ve akşam kırmızı et yemek yerine onun biraz daha dağıtılması önemlidir. Her gün et yemektense bunu bir iki haftaya yaymak önemlidir. Artık etleri muhafaza edebilecek her türlü imkan var. İki hafta sonra da etler yine aynı tazelikte yenilebilir. Öncelikle sağlığımızı düşünmemiz gerekir. Kurbanın kuyruk kısmını, kuyruk yağını kesinlikle yememek gerekir. Her ne kadar bazı kimseler için o lezzeti arttırsa da, lezzeti arttıran yağdır. Bunu bilmek gerekir.'' AA
 

bakış

Kıdemli Üye
Katılım
22 Kas 2009
Mesajlar
4,717
Tepkime puanı
251
Puanları
0
Konum
İstanbul-Pendik
Toplum olarak manevi hastaytık şimdi ise fiziki olarak hastayız.

Bence bunun nedeni 3 senedir bitmeyen türkiye tarihinin en büyük krizidir.
3 senedir ergenekonlada mücadele ediyoruz.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Türkiye'de iki kişiden biri kalpten gidiyor


TOBB ETÜ Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Tayfun Aybek, Türkiye'de neredeyse iki kişiden birinin kalp ve damar hastalıkları yüzünden öldüğünü söyledi.


Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası'nın konuğu olarak Nevşehir'e gelen ve odanın toplantı salonunda ''Kalp Cerrahisi Alanındaki Teknolojik Gelişmeler ve Son Yenilikler'' konulu konferans veren Aybek, Türkiye'de yılda yaklaşık 65 bin kişinin kalbinden baypas ameliyatı geçirdiğine dikkat çekerek, ''Şu anda Türkiye'de epidemiyolojik bir çalışma yapmak mümkün değil. Ancak şunu söyleyebiliriz; 6-8 yıl önce yapılan kalp, baypas ameliyatı 30-32 bin iken, bu rakam son yıllarda 64 bine yükseldi. Yani iki kat artmıştır'' diye konuştu.


Kırmızı etin fazla tüketilmesinin kalp damar hastalıklarını tetikleyen metabolik hastalıkları beraberinde getirdiğini ifade eden Aybek, Kurban Bayramı'nda fazla kırmızı et tüketiminden kaçınılması gerektiğini söyledi.


Kırmızı etin neden olduğu en önemli sorunun kolesterol artışı olduğunu, özellikle yağlı yiyeceklerin kötü huylu kolesterolü yükselttiğini vurgulayan Atabek, şunları kaydetti:


''Aynı zamanda hastalar ya da kişiler yağ depolamaya başlar. Bu da şişmanlığa yol açar. Bu şişmanlama başka kalp hastalıklarını da beraberinde getirir. Önümüzde de yaklaşan Kurban Bayramı var. Özellikle de Kurban Bayramı'nda her zaman olduğu gibi yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Sabah, öğle ve akşam kırmızı et yemek yerine onun biraz daha dağıtılması önemlidir. Her gün et yemektense bunu bir iki haftaya yaymak önemlidir.


Artık etleri muhafaza edebilecek her türlü imkan var. İki hafta sonra da etler yine aynı tazelikte yenilebilir. Öncelikle sağlığımızı düşünmemiz gerekir. Kurbanın kuyruk kısmını, kuyruk yağını kesinlikle yememek gerekir. Her ne kadar bazı kimseler için o lezzeti arttırsa da, lezzeti arttıran yağdır. Bunu bilmek gerekir.''
 
Üst