Temel bilgisayar sorunlarına pratik çözümler

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
http://shiftdelete.net/basit-sorunlara-pratik-cozumler-24373.html
Basit Sorunlara Pratik Çözümler!





Birçoğumuz gün içerisinde birçok teknolojik cihaz kullanıyoruz. Kimilerimiz bu cihazlarda bir donanım ya da yazılım sorunu ile karşılaşıyor. Sizler için bu temel sorunlara pratik çözümleri anlatıyoruz.

17/10/2010 19:00

Teknoloji her zaman ileriye doğru hareket eden bir platformdur. Günümüz teknolojisi artık birçok yeni ürünü de hayatımıza dahil etti. Eminiz birçoğunuzun günlük haytında birçok teknolojik ürün yer almaktadır.
Bilgisayarlar, cep telefonları, gps araçları, fotoğraf makineleri, yazıcılar ve benzeri teknolojik ürünler, günlük hayatımızı kolaylaştırmak için bizlere hizmet ederler. Ne var ki bu mikroçipli ve nazlı teknoloji ürünleri, günün birinde düzgün çalışmayabilir.

jvs1287332627.jpg

İşte bu çözülmesi biraz zor bir sorun

Teknolojik ürünlerin bozulmaya meraklı olması gibi bir kanı vardır teknoloji kullanıcılarının nazarında. Bu çok da doğru sayılmadığı gibi çok da yanlış da sayılmaz. Özellikle birçok teknolojik ürünün bir arada kullanıldığı ofislerde veya ev sistemlerinde, birçok çeşitli sebepten bazı donanımsal ve yazılımsal hatalar ortaya çıkabilir.
İşin iyi yanı ise, bu tür sorunları çözmek her zaman çok kolay olmuştur. Tek yapmanız gereken nerede nasıl müdahale edeceğinizi bilmek. Bu yazıda da sizlere bu tür temel bilgisayar sorunlarına pratik çözümler sunuyoruz.


Bilgisayar ve Temel Sorunlar
Konuya bilgisayarlarla başlayalım. Dizüstü ya da masaüstü, fark etmez. Bilgisayarlar birçok sebepten açılmayabilir. En temel sorun kaynağını araştıralım. Eğer bilgisayarınız hiç açılmıyorsa, açma düğmesine bastığınızda tepki bile vermiyorsa, denemeniz gereken ilk çözüm, bilgisayarın fişini başka bir prize takmak olacaktır (dizüstü bilgisayarlarda adaptörü başka prize takmayı deneyin).

plug1287329761.jpg

Çözüme en temel seviyeden başlamak kimi zaman çok yardımcı olur

Zira kimi zaman prizlerde yaşanan voltaj sıkıntılarından dolayı bilgisayarınıza elektrik iletilemeyebilir. Dizüstü bilgisayarınız adaptörüyle birlikte açılmamakta inat ediyorsa, aynı model dizüstü kullanan bir arkadaşınızdan, onun adaptörü ile denemeye çalışın.

svsvb1287329844.jpg

Bilgisayarınızın açılmaması durumunda güç kaynağını kontrol etmekte fayda var

Masaüstü bilgisayarınız çalışmamakta inat ediyorsa, öncelikle güç kablosunun düzgün takılıp takılmadığını iyice kontrol edin. Belki de güç kaynağı kapalıdır. Hiçbiri olmadıysa, kasanın içerisine bakmanız gerekecektir. Bu aşamaları, eğer donanım konusunda deneyimli değilseniz, uzman birine bırakmanızı tavsiye ediyoruz.


Biraz Daha Teknik
Anakarta bağlı olması gereken kabloların hepsinin takılı olduğundan emin olun. Güç kaynağına giden kabloda bir sorun olabilir. Diğer taraftan güç kaynağından anakarta ya da diğer bileşenlere giden kablolar, yeterli güç iletemiyor olabilir.
Eğer bilgisayarınız açılıyor, fakat işletim sistemine giremiyorsa, o zaman öncelikle işletim sisteminizin neden açılmadığını araştırın (Biz, Windows işletim sistemleri yaygın olduğu için bu işletim sistemi üzerinden anlatacağız).

vsjav1287329905.jpg

Kasanın içini açmanız gerektiği durumlarda, deneyimli değilseniz uzmanlara başvurun

Bilgisayarınızı açtığınızda, Windows yüklenmeye başlamadan önceki süreçte F8'e ardı ardına basın. Böylece boot ekranı açılacaktır. Buradaki ekrandan Safe Mode (Güvenli Kip) seçerek Windows'u güvenli kip ile açmayı deneyin. Eğer sistem açılırsa, muhtemelen buradan yapacağınız düzeltmelerle güvenli kipe gerek duymadan da sisteminiz sonradan açılacaktır.

vjvsa1287329992.png

Güvenli kip kimi zaman sizi sorundan kurtaracak olan yegane moddur

Güvenli kipteyken, son yüklediğiniz yazılımı silmeyi deneyin. Ya da sürücülerinizi güncelleyin. Bir diğer seçenek olaraki Sistem Geri Yükleme uygulamasını çalıştırmayı deneyebilirsiniz.
Güvenli kip modu işinize yaramadıysa büyük bir olasılıkla sabit sürücünüz (hard disk) sorunlu demektir. Bu aşamada bir kurtarma CD'si ya da bilgisayarınızı alırken yanında gelen üreticinin size temin etmiş olduğu recovery CD'sini takın ve bilgisayarı CD/DVD ROM seçeneği ile boot ederek açın.
Bunun için başlangıç ekranında Delete'e basarak karşınıza çıkan ekrandan boot seçeneğini CD/DVD sürücü öncelikli hale getirmelisiniz.


Sorun Anakart Olabilir
Eğer bilgisayarınızı açtığınızda karşılaştığınız sorun, işletim sisteminizin yüklenememesi dışında, kasanızdan bip bip ses gelmesi ise, o zaman anakart seviyesinde bir sorun ile karşı karşıyasınız demektir. İlk olarak bellek (RAM) diziliminde bir hata olabilir.
Bellekleri doğru taktığınızdan emin olun, bozuk bellek kullanıyor olma ihtimalinizi göz önünde bulundurarak, şansınız varsa başka bellekler ile sistemi açmayı deneyin. Bip sesi yine geliyorsa, bu demektir ki anakartta bir şeyler ters gidiyor. Belki de işlemcinizin fanı yerinden oynamıştır.

z9q9x6fl1287331458.jpg

Kasaya herhangi bir kablodan elektrik gelmediğinden emin olduktan sonra, işlemcinin fanını kontrol edin. Fan yerinden oynamış ise, ufak dokunuşlardan sonra kendini belli eder. Eğer işlemci fanı yerinden çıkmışsa, düzgün ve dikkatli bir şekilde geri takmayı deneyin.


Windows Açıldıktan Sonra
Bilgisayarınızda karşılaştığınız sorun, Windows tamamen açıldıktan sonra ortaya çıkıyorsa, mesela Windows açıldıktan kısa bir süre sonra çöküyorsa, o halde yapmanız gereken ilk iş sürücülerinizi güncellemektir. Sürücülerinizi güncelledikten sonra bu sorun devam ediyorsa, BIOS'unuzu güncellemeyi deneyin.

fqctg6bp1287331533.jpg

Zira anakartınızın geliştiricisi, yeni teknolojilere kucak açmak amacıyla yeni bir BIOS güncellemesi yayınlamış olabilir. BIOS güncellemesini yapmak için ise anakart geliştiricinizin resmi internet sitesindeki talimatları adım adım uygulayın.
Sorun halen daha devam ediyorsa, son zamanlarda (muhtemelen en son) yüklediğiniz yazılımı kontrol edin. Bu yazılımı silebiliyorsanız silin. Ayrıca başlangıçta açılacak olan yazılımları kontrol etmeyi unutmayın. Bu yazılımlardan biri sorun çıkarıyor olabilir.


Son Çareler
Sorun yine çözülmezse, görev yöneticisine başvurun. Windows üzerindeyken CTRL-SHIFT-ESC kombinasyonu aracılığıyla görev yöneticisini açabilirsiniz. Açılacak olan ekranda o anda bilgisayarınızda çalışan uygulamaları görebilirsiniz.

taskm1287331147.jpg

Görev yöneticisinde o esnada çalışan tüm uygulamaları görebilirsiniz

Burada karşınıza çıkacak olan ve daha önce hiç duymadığınız bir .exe görürseniz, bu işlemin adını Google'da aratın. Virüs ile ilgili bir sonuç çıkarsa, sistemininize virüs girmiş demektir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, virüs ya da ne olursa olsun, karşılaştığınız hata mesajının ne olduğudur. Bu hata mesajını Google'da aratarak farklı çözüm yollarına da bakabilirsiniz.
 

SeTTaR

Profesör
Katılım
1 Eyl 2009
Mesajlar
1,148
Tepkime puanı
135
Puanları
63
Konum
Biryerlerde
Bilgisayar İle ilgili soru ve cevaplar

Bilgisayarlar, donanım ve kullandığımız yazılımların bütününden oluşuyor. Bir bilgisayarın donanımı kusursuz çalışsa bile, yüklenen yazılımların hataları ya da donanımla uyumları sorun yaratabiliyor. Kusursuz, tıkır tıkır çalışan bir bilgisayar idealden başka bir şey değildir. Bilgisayar kullanırken sorunlarla karşılaşmak çok doğaldır.Sorunlarla karşılaştığınızda paniğe kapılmayın, verilerinizi kaybetmediğiniz sürece bilgisayarınıza zarar verecek ya da çözülmeyecek hiçbir sorun yoktur. işte yazılım, donanım, internet ve Windows’la ilgili en çok karşılaşılan soru ve cevapları..


1) Bilgisayarım açılırken, eksik DLL dosyası olduğunu belirten bir hata ile karşılaşıyorum. Sorunumu nasıl çözebilirim?

DLL dosyaları Windows ve yüklediğiniz yazılımlarla ortak olarak kullanılan dinamik kütüphane dosyalarıdır. Sistemden bir yazılım kaldırıldığında, DLL dosyalarından bir ya da birkaçı silinebilir. Bu durumda, hata mesajında belirtilen DLL dosyasını http://www.drd/. dyndns.org/search.html adresinde aratarak indirin. Bu dosyayı Windows altındaki System klasörüne kopyalamanız sorunu çözecektir.

2) Sabit diskimde tek bir bölüm var. Varolan verilerimi kaybetmeden nasıl yeni bölüm oluşturabilirim?

FDISK kullanarak bunu yapmak olanaksız. Sabit disk bölüm yöneticisi yazılımına ihtiyacınız var. Bu gibi yazılımlar arasında kullanımı en kolay olanı Partition Magic Pro’dur. Bu yazılımı Symantec Corp. adresinden temin edebilirsiniz.

3) Windows XP kullanıyorum ve sistemimde bolca RAM var. Bu belleğin bir kısmını sabit disk gibi kullanabilir miyim?

Yeterli miktarda RAM olduğu sürece yeni bir sabit disk sahibi olmanın en ucuz yolu, bir sanal sürücü yazılımıdır. Bu işi yapabilen araçlar arasında en iyi örneklerden biri RamDisk’tir. Ramdisk, Windows XP Home/Professional, Windows 2000 ve NT sürümlerinde çalışabiliyor. Bu yazılımı Disk Cache, Hybrid Disk Cache and RamDisk Solutions adresinden indirebilirsiniz.

4) USB portuna bağladığım bazı donanımlar, sürücüleri hatasız olmalarına rağmen çalışmıyor ya da keyfine göre çalışmayı reddediyor.

USB yeterliliğine sahip cihazlar çalışmalarını sağlayacak elektrik enerjisini de USB portundan sağlarlar. İşletim sistemi ve sürücülerde bir sorun olmadığı halde bazı USB cihazların çalışmaması ya da belirli USB cihazların çalışmamalarının nedeni güç eksikliği olabilir.

5)Bir dosyayı geri dönüşüm kutusuna göndermeden yanlışlıkla silsem ya da yanlış dosyayı aynı isimle kaydetsem, nasıl geri çağırırım?

Windows altında normal yollarla bu gibi kayıpları gidermek mümkün değil. Bir veri kurtarma yazılımı kullanmanız gerekir. En iyi veri kurtarma yazılımlarından Media Tools (atldatarecovery.com) ya da Easy Recovery Proffessional’ı (Data Recovery | Email Data Recovery by Ontrack) kullanabilirsiniz. Bu iki yazılımdan birini çalıştırdığınızda kurtarabileceğiniz yüzlerce dosya göreceksiniz. Dosyanın ismini bilmeniz, kurtarma işleminin süresini oldukça kısaltacaktır.

6)Windows 95/98/Me altında sorun çıkarmayan harici modemimi Windows XP’de kullanıyorum. Sistemi yeniden başlattığımda modem ortadan kayboluyor.

Bunun sebebi, Windows XP sürücülerinin yüklenmemesi ya da yüklenen sürücülerin problemli olmasıdır. Sistemi yeniden başlattığınızda modemi düğme ya da anahtarından açıp kapatın. Sistem altında Donanım yöneticisine girip Bilgisayarım üzerinde sağ tıklayıp ’Donanım değişikliklerini tara’ya girin. Windows XP modemi tanıyacaktır. Yaramazsa, bir de modemin kablosunu çıkartıp takmayı deneyebilirsiniz.

7)Windows XP kurulum sırasında bileşen seçimine izin vermiyor ve kurduktan sonra Program Ekle/Kaldır altında kaldırılacak doğru düzgün bir Windows bileşeni göremiyorum. En azından yüklü bileşenlerin hepsini görmenin yolu var mı?

Evet bunun bir yolu var. Windows XP’yi kurduğunuz klasöre (C:\\Windows gibi) girerek INF klasörünü açın. Sysoc.inf dosyasını bulun ve sağ tuşla tıklayarak Notepad ile açın. CTRL+H tuşuyla Bul/Değiştir kutusunu açın. Değiştirilecek kelime kutusuna ’hide’ girin. Diğer kutuyu boş bırakarak tüm ’hide’ kelimelerini kaldırın. Sistemi yeniden başlatınca Program Ekle/Kaldır altında daha fazla bileşen olacaktır. Dikkat! Bilmediğiniz bileşenleri kaldırmayın, sonradan çok üzülebilirsiniz.

8) Sistemi açtığımda BIOS sıfırlanıyor.

Anakart üzerinde BlOS’un üzerine yazılan bilgilerin saklanması amaçlı bir pil bulunur. Diğer şarj edilebilen piller gibi BIOS pilinin de belirli bir ömrü olmasına ek olarak, güç kaynağına uzun süre elektrik gelmezse pil şarj edilemediği için BIOS sıfırlanır. Elektrik kesintisi gibi kısa süreli güç kaybı BIOS’u sıfırlıyorsa, pil sorunludur ve değişmesi gerekir. Eğer güç kaybı olmadan sistem açılışında BIOS sıfırlanıyorsa, anakart kullanım kılavuzuna başvurarak BIOS sıfırlamak için kullanılan jumper ayarlarını kontrol edin.

9) İkiye bölünmüş, üzerinde Windows 98 kurulu bir sabit diskim ve bolca bos alanım var. Bu sabit disk üzerinde 98’e ek olarak Windows XP ve Süse Linux de kullanmak istiyorum.

Varolan işletim sistemini de kullanmaya devam ederek Windows XP ve Linux kurmak için ilk olarak yeni bir bölüm yaratmanız gerekir. FDISK ile mevcut bölümü silmeden yeni bölüm açmayacağınız için, ilk olarak sabit disk bölümlendirme yazılımı kullanarak diski üçe ayırın. Windows XP’yi ikinci bölüme kurduğunuzda açılışta işletim sistemi seçenekleri çıkacaktır. Son bölüm üzerine Linux kurduğunuzda ise Lilo’yu MBR’ye yazdırın. Açılışta ilk olarak Lilo yüklenecek ve Linux/Windows geçiş seçeneği sunulacaktır.

10)Outlook Express kullanıyorum. Elektronik posta mesajlarımda | bolca yazım hatası var. Bunu nasıl engellerim?

Eğer sisteminizde Türkçe Microsoft Office yüklüyse, elektronik postaları yazım hatalarına karşı denetleyebilirsiniz. Bunun için Tools>Options>Spelling altından Always Check Spelling kutusunu işaretleyin. Daha sonra da alt
kısımda bulunan Dictionary kutucuğundan Türkçe’yi seçin. Bu işlemden sonra Outlook Express her elektronik posta yolladığınızda otomatik olarak yazım hatalarını kontrol etmeye başlayacaktır.


11) Windows KP’nin CD yazma işlemini nasıl hızlandırabilirim?

Windows XP yazılacak verileri belirli bir klasöre kopyaladıktan sonra CD’ye yazar. Eğer CD’ye kopyalayacağınız dosya ve klasörler Windows XP’nin kurulu olduğu bölümdeyse, sözkonusu veriyi kesip (CTRL+X), C:\\Documents and Settings\\(Kullanıcı Adı)\\Local SettingsVApplication Data\\Microsoft\\CD Burning klasörü altına yapıştırın (CTRL+V). Dikkat! CD yazma işlemi bitince XP size bu dosyaları ne yapacağınızı soracaktır, işletim sisteminin bu dosyaları saklamasını istemezseniz, silineceklerdir.

12)IE 6.0 kurdum. IE, sayfadan daha büyük bir resim görüntülemek istediğimde otomatik olarak pencereye sığdırıyor. Bunu nasıl engellerim?

Resim tam olarak yüklenip sayfaya sığdırılacak boyutlara indirildiğinde fareyi resmin üzerinde kısa bir süre bekletin.
Fare imlecinin yanında beliren buton ile resmi orijinal boyutlarına getirebildiğiniz gibi, aynı butonu kullanarak IE 6.0’ın ’Enable Automatic Image Resizing’ özelliğini kapatabilirsiniz.

13)Aynı evde ya da apartmanda bulunan iki bilgisayarı birbirine bağlayarak üreticiliği artıran uygulamalar (Quake 3 gibi) çalıştırmak istiyorum. Bunu ne şekilde ve hangi parçalarla yapabilirim?

Bunun en kolay yolu, ilk olarak ağ yapılandırması daha basit olan Windows XP Professional kurmaktan geçer. Daha sonra ise iki adet Ethernet kartı ve hub’sız bağlantı için Category 5 Crossover kablosuna ihtiyacınız olacak. Bu malzemeleri bir bilgisayar mağazasından bulabilirsiniz.
Accesories-Communications-Setup Small Office Home Networking sihirbazını çalıştırın. Ayrıntılarını vermeye gerek olmayan birkaç basit adımdan sonra, yaratılan disketi diğer bilgisayarda çalıştırarak kısa bir süre içinde iki sistemi birbirini görebilir hale getirebilirsiniz.

14) İki bilgisayarı Ethernet ve Icablo ile birbirine bağladım. Sistemlerin birinde modem yok. Her iki PC’den de İnternet’e girilebilmesi için ne yapmam gerekiyor?

Önceki çözümde (13) bulunan açıklama bu soru için de geçerlidir. Tek fark, sözkonusu disketin modem bulunan sistemde hazırlanması zorunluluğu olacaktır. Yarattığınız bu disketi Windows XP, Windows ME ve Windows 98 SE çalıştıran sistemlerde kullanabilirsiniz.

15)Linux için sürücü aramaktan yoruldum. Bu sürücülerin ya da en azından linklerinin bulunduğu bir site var mı?

Evet, bu hizmeti veren birçok site mevcut. İşte en meşhurlarından biri: Linux Drivers: Graphics Audio Network Internet Printer Scanner DVD Video ... Yine de, her donanım sürücüsünü üretici firmanın sitesinden indirmek en iyi yoldur. Farklı bir siteden indirdiğiniz dosyaların içinde donanım sürücülerinden daha fazlasının olmadığı garantisini kimse vermez.

16) Windows 95/98/Me ve kablo modem kullanıyorum. Bazen bağlantı kısa bir süreden sonra kopuyor. Modem tekrar online olduğunda ise veri transferi yapmamaya başlıyor. Bilgisayarı yeniden başlatınca bile sorun çözülmüyor.

Temel sorun bilgisayarınızın İP alıp almamasıdır. İşletim sisteminiz NT ya da üstü olsaydı DHPC sunucusundan kolaylıkla bir İP alabilirdi, ancak Windows 95/98/Me’de bu sorunla karşılaşmak bazen kaçınılmazdır. Modemin fişini çekin ve bilgisayarınızı kapattıktan sonra modemi açın. Modemin online olmasını bekleyin ve Activity lambasında bir hareket gördüğünüzde bilgisayarınızı açın. Bağlantınız yenilenmiş ve geçerli bir İP aldığınızı göreceksiniz. İşletim sisteminizi Windows XP ya da 2000 Professional’e yükseltmeniz ise kökten çözümdür.

17)Windows XP kurduğumdan bu yana bir çok IE güncellemesi yapmıştım. XP’yi yeniden kurduğumda, IE için bu güncellemeleri yüklemek için daha kolay bir yol var mı?

Microsoft 15 Mayıs’ta internet Explorer için şu güne kadar çıkartılan tüm güncellemeleri tek bir dosya olarak toplayarak yayınladı. 5.0 dan 6.0’a kadar eksiksiz güncelleme yapan bu dosyayı tek başına indirmeniz ve kurmanız yeterli. Dosyayı aşağıdaki adreste bulabilirsiniz: http://www.microsoft.com/windows/ie...232/default.asp

18) Windows ME üzerinde lE’yi her açtığımda ’An Error Occurs in Mshtml.dll in internet Explorer 6’ mesajı alıyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Bu sorun tek bir dosyadan kaynaklanan basit bir hata ancak internet Explorer’ı kullanmanızı tümüyle etkiliyor.
Sorun şu; IE 6.0 mshtml.dll dosyasının 6.0.2600.0 sürüm numaralı derlemesine ihtiyaç duyuyor fakat sizin yüklediğiniz 6.0 paketi biraz eski bir derleme. Bu durumda sürümü daha yeni bir internet Explorer paketi ile güncellerseniz, sorun giderilecektir.

19)Windows 98 SE çalıştıran sistemimdeki bir yazılımı kaldırdıktan sonra yeniden başlattım. Sistem açılırken bir VXD hatası veriyor ve kilitleniyor.

Bilgisayarın öncelikle neden kilitlendiğini bulmalıyız. Bunun için Windows’u F8 ile başlatarak listede Adım Adım Onayla seçeneğini seçip devam ederek, hepsine Evet diyerek sistemin hangi işlemden sonra kilitlendiğini bulmalısınız.
Sistemi kilitleyen işlemi belirledikten sonra Windows’u Güvenli Kip ile başlatın. ’Başlat’tan ’Çalıştır’ı seçin ve kutucuğa ’msconfig’ girin. Açılacak pencerenin en sağdaki tabında başlangıçta çalıştırılan yazılımların listesini göreceksiniz. Sorunlu yazılımla ilgili satırdaki işareti kaldırın ve Tamam diyerek çıkın. Bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda problem çözülecektir.

20)Windows 2000 Professional kullanıyorum. DVD seyretmek istediğimde winDVD ’Create Overlay failed. Please lower screen resolution ör color depth and try again’ hatası verdi
.
Problem büyük ölçüde yazılımda bulunan bir Windows 2000 Pro hatasından kaynaklanıyor. Öncelikle başka bir kullanıcı hesabı ile sisteme girmeyi ve WinDVD’yi çalıştırmayı deneyin. Yazılım çalışırsa, bilgisayarı yeniden başlatarak eski kullanıcı adınızla giriş yaptığınızda sorun çözülecektir.
Bu işe yaramazsa, bir önceki problemdeki adımları izleyin. Böylece 3D oyunları oynayamasanız bile, DVD izleyebilirsiniz.
 
Üst