Somuncu Baba Dergisi

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
SomuncuBaba Dergisi

Aylık tasavvufi dergi SomuncuBaba'nın Nisan sayısı insanların en hayırlısına,Hz.Peygamber'e ayrılmış olarak çıktı..Kutlu Doğum münasebetiyle Hz.Peygamber özel sayısı olarak çıkan SomuncuBaba'nın Nisan sayısı,yine güçlü kalemlerin ve akademisyenlerin yorumlarıyla dopdolu,yine mükemmel bir içeriğe sahip!

www.somuncubaba.net adresinde derginin bu ayki içeriği şöyle açıklanmış kısaca:

"
78.jpg
Hz. Muhammed (s.a.v), İslâm ahlâkının kendisi ile kemâle erdiği bir peygamberdir. Zira İslâm ahlâkı, Kur’ân’ın ortaya koyduğu cihanşümul değerler manzumesi içerisinde doğmuş, sünnet ile şekillenmiş ve nihâyet Resûlullâh’ın örnek kişiliğinde yaşanarak kemâl bulmuştur. Güzel ahlâk âbidesi olan Resûlullâh Efendimiz, Cenâb-ı Allâh tarafından terbiye edilmiş, ümmetine tâlim ettiği ahlâkî kuralları da vahiy yoluyla yine O’ndan almıştır.
Dergimiz gönül baharını muştulayan, dünyayı şereflendiren Hz. Muhammed’in gelişi anısına Nisan (78.) sayısını Peygamberimizin için Özel Sayı olarak hazırlandı.
Kapağımızdaki Mescid-i Nebevî’de bir şafak vaktinde çekilmiş fotoğrafla bütünleşmiş bir dergi. Genel Yayın Yönetmeni İsmail Palakoğlu Başyazısında “O’nu Sevmek O’nu Örnek Almaktır” diyor.
Prof. Dr. Ali Akpınar Sevgili Peygamberimizin “El-Emin” sıfatına vurgu yaparken ümmetin bugünkü güvensizlik problemine işaret edip, çözüm önerileri sunuyor.
Doç. Dr. Kadir Özköse yazısında şöyle diyor: “Bir şefkat ve merhamet pınarı olan Peygamberimizin Kur’ân’a göre en belirgin vasıflarından birisi “rahmet peygamberi” oluşudur. Zira Peygamberimiz “gerçek yiğit” olarak “öfkesini yutan adam”ı göstermiştir. Hayvana aşırı yük yüklenmesini ve hayvanın dövülmesini yasaklamıştır. Bu gerçekten hareketle biz Müslümanların ana amacı da Peygamberimizin ahlâkı ile ahlâklanmak ve onun boyasına boyanmaktır.”
Sadık Yalsızuçanlar; “Efendimiz, âlemin övüncü, varlığın şerefi’dir. Kâinatın gözbebeği, varlık ağacının en kâmil, kusursuz ve en güzel meyvesidir.
İnisiyatik geleneğe bağlı veli şairlerden biri olan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi de, ilahi aşkın tesiri ve Efendimiz’e olan muhabbet ve hürmetinin ateşiyle şiirler söylemiştir.” diyerek bir n’atını açıklarken Peygamberimizin huzurundaki bir ruhu tasvir ediyor.
004.jpg
İbrahim Yarış’ın, Prof. Dr. İsmail Yiğit ile yaptığı röportaj mutlaka okunmalı. Doç. Dr. Enbiya Yıldırım, Doç. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, Alim Yıldız, Aydın Talay’ın yazıları da Âlemlerin Efendisine hasredilmiş.
Musa Tektaş’ın “Gönülleri Saran Muhabbet” adlı yazısında, Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi’nin bir kutlu doğum gününde yaptığı sohbeti anlatıyor.
Kutlu Doğum sayısında A. Süreye Durna, M. İlyas Subaşı, M. Halistin Kukul, Nihal Önder, Olcay Yazıcı ve Mürsel Gündoğdu’nun da na’tlarına yer verildi.

Dergimizle ücretsiz olarak verilen Çocuk dergisi de Peygamber Sevgisi ve 23 Nisan Çocuk Bayramı konularını içeriyor. "

Dergiyi www.somuncubaba.net ten okuyabilir,veya gazete bayilerinden alarak hem okuyup istifade etmiş olursunuz hem de bir destekte bulunmuş olursunuz...
 

talib

Kıdemli Üye
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
21,906
Tepkime puanı
1,076
Puanları
0
Konum
İstanbul
Genelde her dergiden an az bir sayı alırım. Nasıl olduğunu görmek için.. Bu da beğendiğim dergilerden bir tanesiydi..
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
SOMUNCU BABA DERGİSİ 15 YAŞINDA

Haziran 1994’te¸ üç aylık olarak yayınlanmaya başlayan Somuncu Baba Dergisi¸ 2000 yılının Ocak ayından itibaren iki aylık periyotlarla yayın hayatına devam etmişti. Başta¸ dergimizin kuruluşunun gerçekleşmesi için arkadaşlarımızı ve bizi teşvik eden Vakıf Genel Başkanımız H. Hamidettin Ateş Efendi’ye şükranlarımızı sunuyoruz...

Dergimizin Kurucusu Ahmet Şemsettin Ateş ağabeyi rahmet ve saygıyla anıyoruz...

İlk günden bu ana kadar bizlere destek veren yazarlarımızı¸ şairlerimizi ¸ teknik desteğini aldığmız dostlarımızı saygıyla ve minnetle anıyoruz...

Dergimiz¸ Haziran 2005 tarihi itibaren aylık olarak yayınlanmaktadır.

Dergimizin bu günlere gelmesi için ilk günden itibaren bizleri yüreklendiren¸ maddi ve manevi desteğini esirgemeyen kıymetli okuyucularımıza¸ basınımızın değerli temsilcilerine ve Sevgili Somuncu Baba Dostlarına ayrı ayrı teşekkür etmeyi bir borç addediyoruz.

Somuncu Baba Dergisi Haziran 2008 itibariyle 15 yaşındadır.
Büyük boy¸ ve güzel tasarımıyla¸ muhtevasıyla gönüllere hitabeden bir aylık dergi olduğunu artık ispatlamış durumdadır.

Artık bu noktada¸ hiçbir maddi kaygı ve çıkar amacı gütmeden¸ büyük bir özveri ile hazırlanmış dergimizin okunmasını sağlamak¸ başkalarına tavsiye etmek¸ büyük bir hizmet olacaktır.

Bu kültür hazinesinden haberdar olan her bir okuyucumuz yine aynı şekilde yüzlerce kişiyi teşvik etmek suretiyle¸ dergimiz¸ siz kıymetli dostlarımız vesilesiyle çok kısa zamanda çok sayıda insana ulaşmış olacaktır.

Küçük büyük demeden ihlasla yapılan tüm çabaların bir araya getirilmesi¸ Rabbimizin yardımıyla gayretlerimizin semeresinin inşallah tüm insanlar arasında yaygınlaşmasına vesile olacaktır.

Kalbinde iman ateşi olan¸ gönlünde hizmet aşkı olan her insan Allah'ın hoşnutluğunu¸ kazanmak için elinden gelenin en fazlasını yapmak ister. Bir işi bitirip diğer hayırlı bir işe geçer¸ olabilecek en süratli¸ en kapsamlı şekilde hiç bir ayrım yapmadan insanlığa hatta tüm varlığa hizmet eder. İçten bağlılığını¸ hayatına olabilecek en hayırlı hizmetleri sığdırarak göstermek için ciddi bir çaba harcar. Daima yaşadığı toplumdaki insanların yararını düşünür¸ tüm insanların barış¸ dostluk¸ güven ve huzur içinde yaşamaları için üzerine düşeni yapmaya çalışır. Bir an dahi boş kalmadan¸ hayır işlemek ve iyilik yapmak konusunda yarış içinde olur. Allah rızası için yapılan hizmetlerdeki bu şevk ve istek¸ gerçek sevgi ve hizmet anlayışının alametlerinden biridir.

Vakıf kurucumuz¸ örnek insan Osman Hulusi Efendi nasihat gazelinin bir beytinde şöyle diyor:

Allah için herkese hürmet et de sev sevil
Her göze diken olma sünbülü ol gülü ol


İnsanları bir araya getiren kardeşliği tesis eden¸ samimi duyguların merkezinde sevgi¸ saygı ve hoşgörü vardır. Somuncu Baba Dergisi olarak bu güzel hasletlerle insanımıza¸ toplumumuza ve ülkemize iyi hizmetlerde bulunmanın gurur ve mutluluğunu sizlerle birlikte paylaşıyoruz…

“Hulûsi Efendi Özel Sayısı” olarak hazırlanan¸ 112 sayfalık dergimizin 92. Sayısını (Haziran 2008) bütün dostlarımıza tavsiye ediyoruz...​

 

Bîçâre

Profesör
Katılım
23 Şub 2008
Mesajlar
951
Tepkime puanı
57
Puanları
0
Konum
Simeranya...
İki sene evvel Malatya'lı bir ev arkadaşım vardı, her memleket dönüşü çantasında bu dergi ile çıkagelirdi. Mecmua kültürü açısından, toplumdan sinemize, ordan zihnimize çarpmış cahillikten olsa gerek kaygan sayfalarını el yordamıyla hızlıca geçer, üç beş yazıya göz iliştirirdik. O günlerden aklımda kalan, kapak tasarımını ziyadesiyle özgün buluşumdu, şimdi web sayfasında aynı tasarımın korunduğunu gördüm...

İkamet ettiğim vilayette hiç görmesem de, rast geldiğimizde almak ümidiyle, tanıtım ve ânılar için teşekkür ediyorum.
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
İki sene evvel Malatya'lı bir ev arkadaşım vardı, her memleket dönüşü çantasında bu dergi ile çıkagelirdi. Mecmua kültürü açısından, toplumdan sinemize, ordan zihnimize çarpmış cahillikten olsa gerek kaygan sayfalarını el yordamıyla hızlıca geçer, üç beş yazıya göz iliştirirdik. O günlerden aklımda kalan, kapak tasarımını ziyadesiyle özgün buluşumdu, şimdi web sayfasında aynı tasarımın korunduğunu gördüm...

İkamet ettiğim vilayette hiç görmesem de, rast geldiğimizde almak ümidiyle, tanıtım ve ânılar için teşekkür ediyorum.

Eyvallah Biçare kardeş...

Bildiğim kadarıyla genel dağıtımını NT mağazaları yapıyor, oradan ulaşabilirsiniz.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45

Somuncu Baba: “Tasavvufî Düşüncede Hz. Peygamber (s.a.v.)”
Somuncu Baba Dergisi 126. (Nisan 2011) sayısında dosya konusu olarak ‘Tasavvufî Düşüncede Hazreti Peygamber (s.a.v)' konusunu işlemiş. Sebahaddin ATE޸ bahar gelmesiyle yeniden hayat bulan tabiatla¸ Peygamberimizin doğumuyla yeniden can bulan insanlık âlemini birbirine benzeterek başladığı ‘Yeşil Rengin Güzel Tonları' başlıklı yazısına yeşil renkle ilgili Peygamberimizde gelen hadisi şeriflere yer vermiş ve yeşil rengin insan üzerinde oluşturduğu olumlu yönleri anlatarak devam etmiş.
‘Tasavvufî Düşüncede Hz. Peygamber (s.a.v.)' başlıklı yazısında Doç. Dr. Halil İbrahim Şimşek¸ tasavvufî terbiyede ulaşılmak istenen önemli hedeflerden birinin Hz. Peygamber (s.a.v.)'in hayatı ekseninde gelişen geleneği sürdürerek bu örnekliği devam ettirecek kâmil insanların yetişmesini sağlamak olduğu belirtmiş ve "İslâm'ın ilk döneminde zâhitler ve daha sonra sûfîlerin öncülüğünde ortaya çıkan ve geliştirilen bu geleneğin savunucuları¸ sahip oldukları tasavvufî düşünce vasıtasıyla Hz. Peygamber (s.a.v.)'in mânevî hayatını örnek alarak kendilerini kâmilleştirmeyi (olgunlaştırmayı) amaçlamışlardır" demiş.
Prof. Dr. Kadir Özköse ise 'Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in Müjdeleri' başlıklı yazısında "Bugün bizim en önemli meselemiz İslâmiyet'i yaşamak¸ onu hayatımızın süsü ve zîneti haline getirmek¸ şu fânî ömrü Allah yoluna adamak¸ O'nun dinine ve kullarına hizmet ederek şerefle yaşamak ve Cenâb-ı Hakk'ın rızasını kazanmaya çalışmaktır." diyor.
Musa TEKTAŞ ‘Yıldız Şahsiyetler' başlıklı yazısıyla dergide yer alırken, ‘Oy Trabzon Trabzon' başlıklı yazısıyla Meryem Aybike Sinan Trabzon'u tanıtıyor. Dergide ayrıca; Mehmet AKKUŞ'un ‘Sadece Cenâb-I Hakk'a Boyun Bükelim'¸ Enbiya YILDIRIM'ın ‘Toprağa Atılan Tohumlar'¸ Ramazan ALTINTAŞ'ın ‘EL-Bakî'¸ Mehmet SOYSALDI'nın ‘Âhiret İnancının İnsan Hayatına Etkisi'¸ İsmail ÇOLAK'ın ‘Harem Ve İddiaların İçyüzü'¸' Resul KESENCELİ'nin ‘Yıldız Sarayı Ve Siyasî Deha'¸ Abdullah KAHRAMAN'ın ‘Hz. Peygamber (s.a.v.)'e Tâbî Olmak'¸ Fatih ERKOÇOĞLU'nun ‘HİCÂZ NOTLARI V "HAYBER YOLCULUĞU"¸ Mehmet Zeki AYDIN'ın ‘Boşanmadan Önce Ne Yapabiliriz?¸ Sefa SAYGILI'nın ‘Sorularla Panik Atak'¸ Bünyamin ERUL'un ‘AMR B. HAZM'¸ Yusuf HALICI'nın ‘Trabzon Evliyaları'¸ Mustafa BECİT'in ‘Anlatacaklarım Var!'¸ Akın DİNDAR'ın ‘Şeker ve Sağlığımız'¸ ve Mesude SARI'nın ‘Vişneli Kek' başlıklı yazılarına yer verilmiş.
Dergide Muharrem AKIN¸ M. Emin KARABACAK'ın ‘Bayramlık İstemeyen Çocuklar' adlı kitabını tanıtmış. Ayrıca dergide Bekir OĞUZBAŞARAN¸ Vedat Ali TOK¸ Fazıl Ahmet BAHADIR¸ Hanifi KARA¸ Rıfat ARAZ¸ Ramazan PAMUK¸ M.Nihat MALKOǸ Yusuf BİLGE ve Bahattin KARAKOÇ'un şiirilerine de yer verilmiş.
 

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Yeni sayılarını sabırsızlıkla beklediğim, birinci sınıf, A kalite bir dergi...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


Somuncu Baba Mayıs Sayısı Çıktı!

AFRİKA'DA MİSYONERLİK
"Afrika'nın büyük bir bölümünde misyonerler¸ sömürgeci güçlerin yardımı ile Müslümanları eğitimden mahrum bırakmışlar ve Hıristiyanlığı kabul etmeyen veya en azından Hıristiyan ismini benimsemeyenlere okul kapılarını kapatmışlardır. Bu yolla oluşturulan nüfuzlu Hıristiyan azınlık¸ özgürlük çağının gelmesinin ardından¸ bugün¸ Müslümanların çoğunlukta olduğu birçok Afrika ülkesinde siyasî¸ askerî ve iktisadî yönden üstün duruma gelmiştir."
DİVAN-I HULUSİ-İ DARENDEVİ
Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi (k.s)'nin Divan'ından Seçme İlahiler.
GÜZELLİKLER ŞEHRİ: İSTANBUL
İstanbul¸ gerek coğrafî yönden gerekse kültür tarihimiz açısından çok önemli bir konuma sahiptir. Yüzyıllar boyunca¸ nesilden nesile aktarılan kültür mirası ve sanatçılara ilham veren muhteşem doğal güzellikleri sanat tarihimizin vazgeçilmez şaheserlerini meydana getirmiştir. Ayrıca İstanbul¸ Türk edebiyatının değişmez temalarından biri olmaya hak kazanmıştır. Asırlar boyunca insanımız için İstanbul'u fethetmek¸ mutlaka ulaşılması gereken yüce bir ideal olmuştur. Bu hususta Somuncu Baba Hazretlerinin kayınpederi Abdurrahman Erzincanî Hazretleri hakkında Mecdî
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Somuncu Baba Dergisi Ağustos Sayısı

Her ay bir şehri tanıtan Somuncu Baba dergisi, Ağustos sayısında Mardin'i dosya konusu yaptı.

Derginin bu sayısında Meryem Aybike Sinan, Yola Çıktım Mardin'e yazısı ile okuyucuyu Mardin sokaklarında gezintiye davet ediyor.

Yusuf Halıcı Mardin Evliyaları'nı tanıtırken, Muhammed İsa Öztürk "Şaheser Mardin'im" şiiriyle dergide yer alıyor.

Kırk Yapraklı Gül hadis şerhinde, Hamid Hamidettin Ateş "Hayra vesile olan hayrı yapan gibidir" hadis-i şerifini açıklıyor.

اَلدَّالُّ عَلىَ الْخَيْرِ كَفَاعِلِهِ

Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.
Tirmizî, İlm, 14.

"Âlemlerin Efendisi Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), peygamberlerin en üstünü, insanların da en hayırlısıdır. Mü’minin hayırlı olma durumu da; iyiliği emretme, güzel işlere önder olma ve kötülüklerden sakınma ve sakındırma özelliğine sahip olma esasına bağlıdır.

Âl-i İmrân Sûresinin 110. ayetinde “Siz, insanlar için çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emreder, kötülükten men eder ve Allah’a iman edersiniz.” buyrulmaktadır.

İslâm toplumunun her ferdi, gücü nispetinde insanlara doğru yolu gösterme ve fenalıktan alıkoyma görevi ile mükelleftir. Çünkü bu görev, Müslümanların dinamizmi için şarttır. Toplumun ihtiyacı olan birçok işte hayır önderi olan, örnek şahsiyetli insanlar, hizmet çarkının dönmesine vesile olurlar, bu hizmetlere bizzat katkı bulunarak veya hayır hizmetlerin tesis edilmesi için gece günüz çalışırlar. Böylece de o hizmetin sevabından ilelebet mükâfat alırlar.

İnanan insan için asıl olan hayırlarda öne geçmek için yarışmak, bu sahada gayret göstermek, çaba sarf etmektir. Allah’a karşı sorumluluk bilinci taşıyan her iman sahibi en güzel olanı tasdik eder, nihaî güzelliğin, iyiliğin gerçeğine inanır, Rabbimiz de onu en kolay yola iletip başarılı kılar.

Herkesin iyiliğini isteyen ve herkes için hayır dileyen kimseye ‘hayırhah’ denir. Hayır yapmaktan hoşlanan, fakirlere ve güçsüzlere karşılık beklemeksizin yardım etmeyi seven kimseye de ‘hayırsever’ deriz. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde, “Din hayırhahlıktır” buyurmuştur. Yani dinin özü, insanların hayrını, iyiliğini istemektir.

İnsanları kötülükten alıkoymaya çalışan kimse aynı zamanda hayra vesile olan kimsedir. İyilik yapmak kadar, kötülüğü önlemeye çalışmak da, kişinin insanlar için beslediği sevginin bir tezahürüdür. İslâm toplumsal yapı ve sosyal hayatta nemelazımcılığa ve vurdumduymazcılığa onay vermez."


Mustafa Akgün, Sevgili İçin İnleyen Bülbül yazısında, Osman Hulusi Efendi'nin Divan'ından bir şiiri şerh etmiş.

"Bir bülbül-i âşüfteyim, nâlân ü âhım goncaya
Gayrı kime yüz döneyim, her dem nigâhım goncaya

Şem-i rûha pervâneyim, bir âşık-ı divâneyim,
Dostlar beni kon yanayım, bu azm-i râhım goncaya

Şîrin lebin Ferhâd'ıyam, derd ü gamın nâşâdıyam,
Yâr zülfünün üftâdıyam, baht-ı siyahım goncaya

Hoş bir deme erdi demim, baştan ayağa pür gamım,
Her demde bunca mâtemim, neydi günahım goncayâ?

Hulûsî dil nâşâd ile her rûz u şeb feryâd ile
Yârin cemâlin yâd ile ömr-i tebâhım goncaya
"

Dergide yer alan diğer yazılar şöyle:

Prof. Dr. Ali Akpınar, Helal Kazanca Karşı Rüşvet
Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, Esmaul Hüsna - el-Kâbız
Prof. Dr. Bünyamin Erul, Sahabe Albümü, Amr b. Sâid b. As (r.a)
Musa Tektaş, Sağ Elin Sol Elden Gizlediği
Prof. Dr. Mehmet Zeki Aydın, Dostlarımızın Hakları
Prof. Dr. Enbiya Yıldırım, Haramları Kanıksamak
Resul Kesenceli, 10. Somuncu Baba ve Hulûsi Efendi Kültür Etkinlikleri İzlenimleri
Prof. Dr. Kadir Özköse, Müşâhedeye Erdiren Oruç
Muhsin İlyas Subaşı, Tebliğ Ruhunun Yeşerdiği Şehirlerde Ramazan
Fatih Çınar, Mustafa Tâki Efendi'nin (k.s) Vicdan Anlayışı
Mehmet Dere, İslam'da Sadaka
Prof. Dr. Sefa Saygılı, Davranış Terapisi
Prof. Dr. Abdullah Kahraman, Bilmiyorum Diyebilmek
M. Emin Karabacak, Somuncu Baba Çocuk Dergisi
Vedat Ali Tok, Denizin Ne Olduğunu Bilmeyen Balıklar
Dr. Fatih Erkoçoğlu, Hicaz Notları VII, Mekke
Yusuf Halıcı, Mardin Evliyaları
Akın Dindar, Su Tüketimini Artırmak için 7 Pratik Öneri


Kaynak
 

Asr-i SaadeT

Asistan
Katılım
8 Ara 2006
Mesajlar
370
Tepkime puanı
78
Puanları
0
Konum
Munih
Tevafuk henüz bugün kesfettim sitesini,
yazilari okurken saatlerin nasil gectigini anlamadim...Maasallah.
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
somuncu.jpg


Somuncu Baba'dan Mevlânâ özel sayısı

Somuncu Baba Dergisi, aralık ayında Mevlânâ Özel Sayısı ile okurlarının karşısına çıktı.

Sebahaddin Ateş, derginin başyazısında "Mevlânâ'nın etrafında halelenen ışığa yüz binlerce pervane asırlardır dönüp durmakta, her bir seveninin gönlüne Mevlânâ, postunu serip oturmaktadır." diyor. Meryem Aybike Sinan bir irfan hişanesi olarak Konya'yı, Vedat Ali Tok 'Dinle neyden...' beyitini, Mevlânâ'nın davetini, Musa Tektaş ise Osman Hulûsi Efendi'nin Mevlânâ hakkındaki beyitlerinin Konya'da müzeye asılışını anlatıyor.

Zaman
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Somuncu Baba (k.s) ve Bursa

SOMUNCU BABA VE BURSA

Somuncu Baba Dergisi 135. (Ocak 2012) sayısında dosya konusu olarak ‘Bursa İlini' kapak konusu yapıldı.

KHFYCF2SB-135-OCAK11.jpg


Genel Yayın Yönetmeni Sebahaddin ATEŞ, Somuncu Baba'yı tanıtarak başladığı ‘Somuncu Baba ve Bursa' başlıklı yazısında ayrıca Bursa Ulu Camii ile ilgili bilgilere yer verdi. Bursa deyince bizim aklımıza ilk önce Somuncu Baba Hazretleri gelir. 1331-1412 tarihleri arısında yaşayan, kabr-i şerifi Darende'de bulunan bu yüce zatın hayatının bir bölümü bu güzide Osmanlı şehrinde geçmiştir. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri Ulu Cami'nin açılış hutbesini okumuş, hutbede Fatiha Suresini yedi farklı şekilde yorumlamıştır. Bu olağanüstü hutbeyi dinleyen cemaat Şeyh Hamid-i Veli Hazretlerine büyük bir teveccüh ve tazim göstermiştir.

‘Osmanlı Şehri Bursa ' başlıklı yazısında Meryem Aybike Sinan Bursa'yı şiirimsi bir dille anlatarak "Bursa mazidir, hatırlıdır, eskidir ama eskimeyendir, göz pınarlarımızdaki umuttur, Nilüfer Çayınca coşku, Ulu'ca dağdır gönlümüzün otağında. Bir Kayı neşesiyle Ertuğrul Gazi ocağına düşsün gönlüm diyorum. Bursa başşehir, Bursa şehzadeler yurdu, Bursa erenler, Alpler eşiği. Yürek uçuyor bu gönüller sultanına. Yeşilden bir zümrüt tutunuyor gözlerimize, buhurdan bir efsun dokunuyor ruhumuza, aklımız kanatlanıyor, kalbimiz cuş-u huruşa geliyor." demiş.

Bilal Kemikli ise ‘Çınarların Efendisi' başlıklı yazısında Çınarların Efendisi olarak Geyikli baba'yı görmüş ve Geyikli Baba'nın Osmanlı'yı ve dolayısıyla Bursa'yı çınarla buluşturan bilge kişi olduğunu söylerek şöyle demiş: "Baba Sultan'ın diktiği çınarlar Bey Sarayı'nın bahçesinde kök saldı, dal budak verdi. Tophane'de, Gümüşlü'de Türbeleri ziyaret edip ulu çınarların gölgesinde nefes aldığınızda o çınarların dallarının nerelere kadar uzandığını göreceksiniz. O yüzden derim ki, "Baba Sultan" ve "Geyikli Baba" gibi isimlerle anılan bu kalenderî derviş, bu Abdâlân-ı Rûm'dan bir abdâl olan Ulvî Baba, gerçek anlamda Çınarların Efendisi'dir."

Kadir Özköse de ‘İsmail Hakkı Bursevî'nin Tasavvufî Düşüncesi' başlıklı yazısında Bursevî'nin hayatını şiirlerinden de örnekler vererek anlatmış.

Mehmet Akkuş, Abdullah Kahraman, Enbiya Yıldırım, Musa Tektaş, Mustafa Özçelik, Vedat Ali Tok derginin diğer yazarları…


www.somuncubaba.net
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Somuncu Baba, Kahramanmaraş'ı Konuk Etti

Aylık olarak yayınlanan, ilim, kültür ve edebiyat dergisi Somuncu Baba, Şubat sayısında Kahramanmaraş'ı anlattı.

Hulusi Efendi Vakfı tarafından yapılan yazılı açıklamada, vakıf tarafından yayınlanan derginin 136. sayısında milli mücadele yıllarında önemli olaylar yaşanan ve 12 Şubat kurtuluş günü olarak kabul edilen Kahramanmaraş, farklı özellikleri ile yazarlarca dile getirildiği belirtildi.

Derginin Başyazısında Anadolu'nun en eski şehirlerinden ve kültür merkezlerinden birinin Kahramanmaraş olduğunu belirten Sebahaddin Ateş; "İlim, kültür, el sanatları ve folklor zenginliğinin yanında yetiştirdiği alimler ve sanatçılarla da ünlü olan Maraş; kalem ehli insanların harman yeridir. Medresesinin çokluğu bir kültür merkezi olduğunun işaretidir. El yazması dini ve çeşitli ilmi kitapları kapsayan kütüphanelerinin halen varlığı, bu kadim şehrimizin ilim ve irfanla olan irtibatının en canlı şahididir" ifadelerini kullandı.

Derginin kapağında ise Sertaç Akkuş'un objektifinden Kahramanmaraş Ulu Cami'nin karlarla süslü bir fotoğrafına yer verildi.

Ayrıca Mehmet Kırmızıkaya ve Sertaç Akkuş'un fotoğrafları derginin sayfalarına ayrı bir canlılık kattığı ifade edildi.

Şubat sayısında ayrıca; Günah Çukuru, Kul Hakkı, Beton Kutulara Hapsedilmiş Hayatlar, Doğunun Kadim Bilgesi Sadi Şirazi, Sıla-i rahim, Lami Çelebi başlıklarıyla usta kalemlerin yazıları yer aldı. Çocuk ekiyle birlikte okurlarının eline ulaşan dergide sağlık, kültür ve güncel konulara ilişkin yazıları da bulmak mümkün.
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Doğuda bir inci: Somuncubaba dergisi

Somuncubaba dergisi Malatya'nın Darende ilçesinden, önden giden atlıların derdiyle dertlenen, sancağın sorumluluğunu cesurca üzerine alan bir platform.

Bir tutkudur SomuncuBaba dergisi. Malatya'nın Darende ilçesinden pırıl pırıl tebessüm eden, önden giden atlıların derdiyle dertlenen, sancağın sorumluluğunu üzerine cesurca alan bir platform. Emek ve dizayn olarak da yurdun en önemli üç dergisinden biridir şahsi kanaatime göre. Sadece edebiyatla yahut kültürle sınırlamaz kendini. Gönül birliğiyle oluşan bir karmadır, bir mekteptir. Ve öncüsüdür Malatya'nın. Değerlerini unutmadığını tüm vatandaşlara açıkça gösterir ve bu kulvarda örnektir.

Manevi olduğu kadar maddi boyutuyla da epey kalitelidir. Verilen hizmette hiçbir fedakarlıktan kaçınılmıyor. Dergiyi açtığınız zaman buram buram tabiatın kokusunu alırsınız. Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi'nin (k.s) mektubatından inciler karşılar önce sizi. Kanaatle inci dolan bir sedef gibidir aynı zamanda. Gazellerini okuduğunuz zaman sanatı sanat için değil Allah rızası için aşk ve şevkle yaptığını anlarsınız. Her sayı yüce Rabbimizin bir güzel isminin şerhi, bir ashabın hayatı ve şeceresi ve şehir güzellemeleri mutlaka olur. Vatan sevdasını duyarsınız bir cenahta da. Zaman zaman Musa Tektaş ağabeyin güzide edebiyat üzerine kaleme aldığı makalelerde feyiz bulabilirsiniz. Aynı zamanda dergiye emek verenlerden biridir değerli şahsiyet. Hazırladığı çocuk eki de çocukları unutmadıklarının göstergesidir.

Zirâ bir yerde çocukluğa önem veriliyorsa asıl derdi bilenlerle berabersiniz demektir. Yarına ertelenmeyen bir özveridir bu. Sahifeler ilerledikçe şiirleriyle istikrarlı bir şekilde emek veren Bekir Oğuzbaşaran, Rıfat Araz, Nihat Malkoç, Hanifi Kara hüzünleriyle, umutlarıyla karşılar sizi. Şişirilmiş bir fazlalık bulamazsınız bu kültür ve edebiyat kentinde. İnternetten de takip edebilirsiniz. Tavsiye ederim...

Bilâl Yavuz haber verdi
Dünya Bizim
 
Üst