Somuncu Baba Camii'nde İftar Vakti

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Somuncu Baba'da iftar vakti


Ramazan'da Somuncu Baba Külliyesi'ni tercih edenler, Somuncu Baba'nın manevi atmosferinde iftarını açıp, Darende'nin eşsiz manzarasını görme imkanı buluyor.

untitled175424278dfa2411382eby.jpg


Somuncu Baba adıyla bilinen Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri'nin kabrinin bulunduğu Darende ziyaretçi akınına uğruyor. Malatya ve çevre illerden gelen ziyaretçiler türbede namazlarını kılıp iftar vaktini beklerken bir yandan külliye çevresindeki eşsiz manzarayı doya doya seyrediyor. Vatandaşlar ezan sesiyle birlikte Es-Seyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından organize edilen yemek ile iftarını açıyor. Teravihi namazında ise cemaat Somuncu Baba Türbesi'ndeki alana sığmıyor.

HZ.PEYGAMBER'İN TORUNU

Asıl adı Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri olan Somuncu Baba 1331-1412 yıllarında yaşamıştır. Somuncu Baba'nın soyu 24. kuşaktan torunu olduğu Hz. Peygambere kadar ulaşır. Şam, Tebriz ve Erdebil'de tahsil gören Somuncu Baba ardından ilim ve irşat hizmetleri için Bursa'ya yerleşir. Bursa'da manevi kimliğini gizlemek için somun pişirip halka dağıtınca Somuncu Baba ismiyle bilinmektedir. Bursa Ulu Camii'nin ilk açılış hutbesini Fatiha suresini 7 türlü tefsir ederek okuyan Somuncu Baba buradan Aksaray'a geçmiştir. Oğullarından Yusuf Hakiki Baba'yı Aksaray'da bırakıp diğer oğlu Halil Taybi ile hacca giden Somuncu Baba sonrasında Darende'ye gelip yerleşmiştir. 1412 yılında vefat eden Somuncu Baba'nın kabri Darende'dedir.

VAKIF KÜLLİYE HALİNE GETİRDİ

Darende'deki Somuncu Baba kabri Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı tarafından restore edilmiş ve cami, kütüphane, müze ve sergi salonu gibi eklemelerle külliye haline getirilmiştir. Genel merkezi Malatya'nın Darende ilçesi olan Es-Seyyid Osman Hulusi Efendi Vakfı 1986'dan beri hizmet vermekte.

İlçe tarihi ve doğal zenginliklerle dopdolu

Darende'nin 7000 yllık bir tarihi var. Darende sadece Somuncu Baba Külliyesi 'ne değil tarihi ve doğal turistik birçok zenginliğe sahip. İlçe 8 km uzaklıktaki Günpınar(Aşude) köyünde kendi adıyla bulunan şelalesi, Tohma Kanyonu, kanyon içerisinden gerçekleştirilen rafting ve Şifalı Kudret Havuzu ile doğal güzellikleri barındırıyor.

Yenişafak
 
Üst