'Sanal dolandırıcılıkta sorumluluk bankaların!'

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İnternetten yapılan işlemlerle hesapları boşaltan sanal soyguncular bankaların başına bela oldu. Bankalar sorumluluk kabul etmezken Sanayi Bakanlığı uzmanları 'sorumluluk bankanındır' diyor


İnternet üzerinden kira, havale, fatura yatırma gibi işlemleri yapan bazı vatandaşların banka hesapları boşaltıldı. Sanal banka soygunu Ankara'yı alarma geçirdi.



Sanal soygunda bankalar sorumluluk almak istemeyince tüketiciler soluğu savcılıklarda ve Sanayi Bakanlığı'nda aldı.

BANKALAR SORUMLU

Sanayi Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü şikâyetleri ve banka hackerlarının yaptığı işlemleri incelemeye aldı.
Bakanlık uzmanları "sorumluluk bankanındır" dedi. Bankalar vatandaşları internet üzerinden işlem yapmaya teşvik ederken, hackerler bir telefon numarası ile bile banka hesaplarını boşaltabiliyor.

NUMARANIZI VERMEYİN

Bankaların web sitesi üzerinden işlem yapan vatandaşların verdiği telefon numarası üzerinden tüm bilgiler başka bir bilgisayara yönlendirilerek banka hesapları boşaltılabiliyor.
Sanal soyguna ilişkin şikâyetler artınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) internet bankacılığı konusunda vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Geçen hafta A.S isimli vatandaş, bankasının web sitesinden elektrik faturasını yatırırken telefon numarasını girmesi istendi. Bankanın sitesinden işlem yaptığı için tereddüt etmeden numarasını yazdı.
Ertesi gün banka yetkilileri arayarak hesabındaki 7 bin 500 TL'nin boşaltıldığını bildirdi. A.S savcılığa ve Sanayi Bakanlığı'na başvurdu.
Bakanlık uzmanları hesapların boşaltıldığı bankalarla temasa geçerken, sanal soygunun tüketicinin değil internet hizmetlerinde gerekli güvenliği sağlayamadığı için bankanın sorumluluğunda olduğunu bildirdi.

Hesaplar nasıl boşaltılıyor?

Hackerlar, bir mail ya da çekici bir internet sitesi aracılığı ile casus programlar (trojan) gönderiyor. Mail açıldığında program otomatik olarak bilgisayara iniyor.
Bir resmin arkasına dahi saklanabilen bu programlar menüsünden de görülemiyor. Hackerler, bu bilgisayardan yapılan her işlem, şifre ve bilgiler klavyede kullanılan tuşlar, mouse hareketlerinin ekran resimleri veya diskteki dosyaları kendi mail adresine gönderiyor.
Bilgisayarın "sık kullanılanlar" dosyasında bankanın her yerde satılan sitesinin kopyasını yerleştiriyor. Böylece banka hesabını boşaltabiliyor.

ARAMA MOTORU KULLANMAYIN!

Bankalar, müşterilerini internet sitelerine arama motoru kullanarak girmemesi konusunda uyarıyor. Soyguncular son dönemde en çok bankaların internet sitesine benzettiği sahte sitelerden işlem yapıyor.


Mahkemeler tüketici lehine karar veriyor
Sanal banka mağdurlarının açtığı davalarda mahkemeler tüketici lehine karar veriyor. Geçtiğimiz aylarda Kadıköy 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde benzeri bir dava görüldü.
İnternet bankacılığı şifresi, başka bir kişi tarafından ele geçirilen ve 20 bin lirası çekilen müşteri banka aleyhine dava açtı.
Mahkeme, davacının şifresini koruma yükümlülüğüne uygun davranmadığı gerekçesiyle bankayı, hesaptan çekilen miktar kadar tazminata mahkûm etti.
sabah
 
K

Kaçak

Guest
Sanal yada gercek ...
Bak yazıyorum buraya ..
Beni kim dolandırırsa dolandırsın , dolatırım onu bir yerlerde ...
Ben buna iman ettim , sıkan varsa dolandırsın ...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İnternette 'oltaya gelmeyin' uyarısı!

İnternette sıkça kullanılan ve olta ile balık tutma olarak tabir edilen phishing yöntemiyle, sanal alemde birçok kişinin özel bilgilerine ulaşıldığı ve böylece banka hesaplarının boşaltıldığı uyarısında bulunuldu.


Konya Bilişim Demeği Başkanı Ahmet Öztürk, internetin getirdiği en önemli farklılıklardan birinin elektronik mesaj sistemlerinin herkesin kullanımına açık olması olduğunu söyledi.


Kredi kartı numaranızı kimseye vermeyin
Öztürk vatandaşların hesaplarının nasıl sıfırlandığını şöyle anlatıyor: "Özellikle son günlerde 'phishing yani 'olta ile balık tutma' diye tabir edilen yöntemle birçok eposta sahibinin şifre ve gizli bilgileri ele geçirilerek, banka hesaplan boşaltılabiliyor. Bu yöntemde posta kutusuna çok güvenilen firma veya banka gibi bir kurumun adresinden gelen bir elektronik posta görüntüsü veriliyor. Kullanıcı adı, şifre, TC kimlik numarası, kredi kartı numarası gibi bir takım bilgilerin girilmesi isteniyor. Bu tür elektronik postalar bazen ciddi bir ödül kazandığınız veya kazanacağınız müjdesi ile karşınıza gelebilir. Bazen de çalıştığınız bir firmanın veya bankanın bilgilerinizi güncellemek amacıyla gönderdiği bir elektronik posta şeklinde karşınıza çıkabilir.’’


AA
 

MÜTEŞEKKÜR

Kıdemli Üye
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
6,938
Tepkime puanı
198
Puanları
0
Allah'a çok şükür ki böyle bir sıkıntım yoktur.İnternet ortamında hiçbir alışveriş, havale fatura ve bunun gibi şeyler kullanmıyorum.Bu yüzden içim rahattır...
 

Yeni-OSMANLI

Yasaklı
Katılım
19 Eki 2010
Mesajlar
0
Tepkime puanı
195
Puanları
0
Allah'a çok şükür ki böyle bir sıkıntım yoktur.İnternet ortamında hiçbir alışveriş, havale fatura ve bunun gibi şeyler kullanmıyorum.Bu yüzden içim rahattır...

herhangi bir bankada hesabiniz varsa interneti kullansanizda kullanmasanizda tehlikedesiniz demektir cünkü bankalar online hizmet sunduklari icin müsterilerin hesablarinada hack yoluyla ulasmak mümkündür.
Biri diyelim sizin güvenli olsun düsüncesiyle bankaya yatirdiginiz paraniza el koydu...banka bundan ben sorumlu degilim diyebilirmi?
Bunu derse ne anlami kalir bankaya para yatirmanin?
Para bankadaysa banka güvenligi saglamakla görevlidir.
banka soygunlarindada durum böyle degilmi?
Biri bankayi soysa ve tüm paralar gitse banka müsterilerine :
"kusura bakmayin,bankayi soydular paraniz gitti" mi diyecek?
bankalarin bu karara itiraz etmelerine sasiyorum...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
tam ayın 15'inde dolandırdılar dolandırdılar bi daha göremezler zaten
 
Üst