• Reklamsız versiyon için ÜYE OL

Protein bakımından zengin olan 10 besin

Ebu Computer

Kıdemli Üye
İhvan Üyesi
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
22,132
Beğeniler
407
Puanları
83
#1
Hangi besinler sağlık açısından önemli bir role sahip olan proteini yüksek miktarda içerir? İşte o liste...




Oldukça sık duyduğumuz besin kaynaklarından biri olan proteinin, özellikle diyet yapılan dönemlerde önemi yadsınamaz. Vücutta birçok fonksiyona yardımcı olan makrobir besin olan proteinin kilogram başına alınması gereken miktarı günlük 0,8 gramdır. Fakat bu oran, kişinin fiziksel aktivitelerine göre değişim gösterir.

Araştırmalarda yüksek proteinli diyetlerin kilo vermeye yardımcı olduğunun ortaya konulduğunu ifade eden Diyetisyen Emre Uzun, protein alımı için en basit yolun, yüksek proteinli gıdalar tüketmekten geçtiğini söylüyor. Peki hangi gıdalar yüksek protein içerir?

Proteini yüksek besinler

- Tavuk göğsü

En çok tüketilen yüksek proteinli besinlerden biri olan tavuğun göğüs kısmı en yağsız bölümdür. 85 gram kızartılmış, derisiz tavuk göğsü yaklaşık 27 gram protein ve 140 kaloriye sahiptir. Yapılan araştırmalara göre yüksek protein diyetinde tavuk tüketimi zayıflamaya yardımcı oluyor. Aynı etki, temel protein kaynağı olan kırmızı et tüketiminde de görülmektedir. Tavuk, daha çok diyet besin olarak görülmektedir. Pastörize tavuklar daha yüksek antioksidan ve omega 3 seviyesine sahiptir. Proteine ek olarak tavuk, yüksek miktarda niasin, B6 vitamini, selenyum ve fosfor kaynağıdır.

100 gramındaki protein miktarı: 31 gram (kalorisinin %80'i)

Özet: Tavuk göğsü çok popüler bir protein kaynağıdır, 85 gram göğüs 27 gram protein sağlar. Aynı zamanda B vitaminleri ve mineraller kaynağıdır.



- Hindi göğsü

Düşük yağlı bir protein kaynağı ollan hindi, kanatlıların en yağsızlarındandır. 85 gram kızartılmış, derisiz hindi göğsü yaklaşık 24 gram protein ve 115 kalori içerir. Hindi aynı zamanda niasin, B6 vitamini, selenyum, fosfor ve çinko açısından da zengindir. Bununla birlikte yüksek miktarda triptofan içerir. Bu aminoasit önemli bir nörotransmitter madde olan serotonin sentezine yardımcı olur.

100 gramındaki protein miktarı: 30 gram (kalorisinin %95'i)

Özet: Hindi düşük kalorili bir protein kaynağıdır. Aynı zamanda B vitaminleri, selenyum ve çinko gibi mineralleri içerir.

- Yumurta akı

Yumurta kaliteli bir protein kaynağıdır çünkü tüm aminoasit çeşitlerini içerir. Çoğu vitamin, mineral ve antioksidanlar yumurtanın sarısında bulunur. Ama yumurtanın akı da %60 oranında protein içeirir. 243 gram yumurta akı, 26 gram protein sağlar ve sadece 115 kaloridir.

100 gramındaki protein miktarı: 11 gram (kalorisinin %91'i)

Özet: Yumurta akının çoğunluğu su ve proteindir. Yumurta akının kalorisinin %91'i proteindendir.

- Kurutulmuş balık

Kurutulmuş balık pek çok çeşidi olan lezzetli bir atıştırmalıktır. Yüksek protein ve düşük yağ için; morina balığı, halibut (yassı dil balığı), mezgit veya pisi balığı tercih edilmelidir. 28 gram kurutulmuş balık, 18 gram protein içerebilmektedir. Kurutulmuş balık; B12 vitamini, potasyum, magnezyum, selenyum ve diğer besinler açısından zengindir.

100 gramındaki protein miktarı: 63 gram (kalorisinin %93'ü)

Özet: Kurutulmuş balık çok yüksek miktarda protein içerir, kalorisinin %93'ü proteindendir. Aynı zamanda omega-3 yağ asitleri, yüksek miktarda bazı vitamin ve mineralleri içerir.



- Karides

Karides diyette bulunabilecek iyi bir besindir. Sadece protein miktarının yüksek olması değil, kalori, karbonhidrat ve yağ miktarının da düşük olması nedeniyle iyidir. 85 gramında 17 gram protein bulunur ve sadece 90 kaloridir.

Karides D vitamini, niasin ve B12 vitamini açısından zengindir. Aynı zamanda demir, fosfor, bakır ve selenyum içerir. Ayrıca inflamasyonu ve oksidatif hasarı engelleyen astaksantin adlı antioksidanı içerir.

100 gramındaki protein miktarı: 20 gram (kalorisinin %82'si)

Özet: İyi bir protein kaynağı olan karidesin kalorisinin %82'si proteindendir. Ayrıca vitamin, mineral ve yararlı antioksidanları içerir.

- Ton balığı

Neredeyse saf bir protein kaynağı olan ton balığı, çok düşük kalori ve yağ miktarına sahiptir. 85 gram taze sarıyüzgeç tonbalığının bir konservesi yaklaşık 20 gram protein içerir ve 92 kaloridir. Aynı zamanda iyi bir B vitaminleri kaynağıdır ve pozitif yüklü magnezyum, fosfor ve potasyum minerallerini içerir. Ton balığı ayrıca yüksek oranda antioksidan özellikteki selenyum mineralini içerir. 100 gramı günlük ihtiyacın %52'sini karşılamaktadır. Ek olarak inflamasyona karşı olan omega 3 asitlerini içerir.

Ton balığı bir miktar cıva içerir fakat yüksek miktardaki selenyum cıvanın toksisitesinden korur. Bir konserve ton balığı haftada bir kez güvenle tüketilebilir. Fakat hamile ve emzikli kadınlar taze, haşlanmış ya da ızgara şekilde ayda bir kereden fazla tüketmemeleri gerekir.

100 gramındaki protein: 23 gram (kalorisinin %92'si)

Özet: Ton balığı en yağsız balık türüdür. 100 gramında 23 gram protein içerirken düşük miktarda kalori içerir.

- Halibut balığı

Halibut balığı da iyi protein kaynaklarındandır. Yarım filetosu (159 gram) 42 gram protein ve 223 kalori sağlar. Alaska halibut balığı aynı zamanda yüksek miktarda omega-3 yağ asidi içerir. Yüksek oranda da selenyum, iyi miktarda B3, B6, B12 vitaminleri ve potasyum, magnezyum ve fosfor içerir. Ama yüksek cıva seviyesi nedeni ile çok sık tüketilmemesi gerekir.

100 gramındaki protein miktarı: 27 gram (Kalorisinin %81'i)

Özet: Halibut yüksek oranda protein içerir, yarım filetoda 42 gram protein bulunmaktadır. Omega-3, B vitaminleri ve selenyum magnezyum gibi minerallerce zengindir.



- Tilapya balığı

Tilapya balığı beyaz etli, tatlı su balığı olup protein açısından zenginken kalorisi ve yağ oranı düşüktür. 85 gramında 20 gram protein vardır ve 110 kaloridir. Tilapya balığı hakkında tartışmalar vardır çünkü diğer balıklara nazaran daha çok omega-6 ve omega-3 oranına sahiptir. Tilapya için bu oran 1:1'dir. Buna rağmen tilapyanın içerdiği omega-6 değeri endişe oluşturacak miktarda değildir. Aynı zamanda B vitaminleri ve potasyum, selenyum, fosfor gibi mineraller açısından iyi bir kaynaktır.

100 gramındaki protein miktarı: 26 gram (kalorisinin %81'i)

Özet: Tilapya kalorisinin %81'i kadar protein içerdiği gibi potasyum, selenyum, fosfor minaralleri ve B vitaminleri açısından zengindir.

- Morina balığı

Morina balığı pullu beyaz etli bir balıktır. 85 gramında 20 gram protein vardır ve 90 kaloridir. B3, B6, B12 vitaminleri açısıdan zengindir ve aynı zamanda kalp sağlığı için iyi olan omega-3 asitleri açısından zengindir. Ek olarak selenyum, magnezyum, potasyum ve fosfor açısından zengindir.

100 gramındaki protein miktarı: 23 gram (kalorisinin %93'ü)

Özet: Kalori ve yağ miktarı düşük olup vitamin, mineral ve kalp sağlığı için önemli olan omega-3 yağ asidi içerir.

- Mezgit

Hafif tatlı bir balık olan mezgitin 85 gramında 20 gram protein ve 100 kalori vardır. Omega-3 açısından zengindir. Aynı zamanda yüksek miktarda kolin ve B12 vitamini içerir. Farklı olarak, bünyesinde en az cıva bulunduran balıktır.

100 gramındaki protein miktarı: 24 gram (kalorisinin %89'u)

Özet: Cıva seviyesi düşüktür, ayrıca Omega-3 yağ asidi ve pek çok besleyici içerik bulundurur.
 

Büşra

'ana hura!!
Yönetici
Süper Moderatör
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
21,589
Beğeniler
2,664
Puanları
113
#2
Hindi eti gerçekten lezzetli bir et
karides hiç yemedim
farklı gelen balık adları var bu besinlerde onları da yemedim doğrusu
ama balık kışın vazgeçilmez menüsüdür ...
 
Üst