m-angel
Nam-ı diğer TÜRBEDAR
- Katılım
- 20 Eyl 2007
- Mesajlar
- 1,629
- Tepkime puanı
- 260
- Puanları
- 0
- Yaş
- 55
Kakaolu sos
Malzemeler:
2 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı un, 6 yemek kaşığı şeker, 2 su bardağı su, 1 paket kakao, 50 gr margarin.
Hazırlanışı:
Yumurta sarıları, un ve şeker iyice karıştırılır. Su ilave edilerek kakao da eklenir. Kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ateşten aldıktan sonra içerisine margarin de katılır ve çırpılır. İstenildiği gibi kullanılabilir.
Karamel sos
Malzemeler:
1,5 su bardağı esmer şeker, 50 gram margarin, 2 su bardağı krema,
Hazırlanışı:
Küçük bir tencerede esmer şeker ve margarini karamel kıvamına gelinceye kadar pişirin. Karamel kıvamına gelince ateşten alıp, içine kremayı ilave edip karıştırın. Karamel sosunuz hazır, pasta ve keklerinizde kullanabilirsiniz.
Kivi sosu
Malzemeler:
Kivi, 1 su bardağı su, 1 su bardağı şeker.
Hazırlanışı:
Kivileri soyup, ince ince doğrayıp bir tencereye alın. Üzerine suyu ve şekeri koyup kaynatın. Kaşık yardımıyla karıştırarak kiviler pişene kadar kaynatın. Piştikten sonra blender’dan ya da robottan geçirip, soğutun.
Vanilya sos
Malzemeler:
4 yemek kaşığı un, yarım su bardağı toz şeker, yarım litre süt, 1 paket vanilya.
Hazırlanışı:
Küçük bir tencerede süt, şeker, unu karıştırıp pişirin. Ateşten aldıktan sonra vanilyayı ilave edip karıştırın. Kek ya da pasta üzerine döküp, servis yapın.
Çikolata Sosu
Malzemeler
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı kakao ( renk vermezse daha fazla koyabilirsiniz)
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri küçük bir tencereye koyup, kıvamını alana kadar devamlı olarak karıştırın. Kaynayınca altını kapatın ve soğutun. Soğuduktan sonra servis yapın.
Not : İsteyenler ve evde çiğ kreması olanlar, çiğ krema ve bitter çikolatayı tencerede eritip bu şekildede çikolatalı sos elde edebilirler. Bu da çok pratik ve lezzetli. ( ölçüler; 200 ml çiğ krema yani bir kutu, 200 gr bitter çikolata)
Ahududu Sosu
680 gm dondurulmus (tercihan sekersiz) ahududu
2 cay kasigi limon suyu
2/3 bardak seker (eger sosunuzu hafif sekerli isterseniz kullanilmak uzere)
Hazırlanışı
Donmus ahududulari icine suzgec konulmus derince bir kaba koyup tamamen cozulmesini bekleyin. Ahududular cozuldugunde bir kasik yardimiyla ezerek butun sularinin cikmasini saglayin. Bu islem sonunda 1 bardak ahududu suyunuz olmalı...
Bu suyu bir sahana koyup ağır ateşte (ya da mikrodalgada) 1/4 bardak kalıncaya kadar pişirerek eksiltin. Sonra kalan sıvıyı içi hafifçe yağlanmış payreks bir kaba alın. (Eger mikrodalga kullanacaksaniz kaynama payini da goz onune alacak buyuklukte bir kap kullanin.)
Kalan suyu çıkarılmış ahududuları ince bir süzgec yardımıyla iyice ezin. Süzgecin içinde hemen hemen sadece cekirdekler kaldığında alttaki kapta 1 bardak kadar püre birikmis olmasi lazım. Limon suyunu katın. Koyulastırılmış ahududu suyuyla karıştırıp yine ölçün, 1 1/3 bardak sosunuz varsa şekerinizi ekleyin ve eriyinceye kadar kariıştırın. Eger sos daha azsa şekeri de daha az ekleyin. Genelde sos miktarının tam yarısı kadar şeker eklemek gerekiyor.
Bu sos 10 gün buzdolabında, 1 yıl derin dondurucuda saklanabilir. Bu süre içinde kisa sürelerle çözülüp tekrar dondurulabilir.
Malzemeler:
2 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı un, 6 yemek kaşığı şeker, 2 su bardağı su, 1 paket kakao, 50 gr margarin.
Hazırlanışı:
Yumurta sarıları, un ve şeker iyice karıştırılır. Su ilave edilerek kakao da eklenir. Kısık ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ateşten aldıktan sonra içerisine margarin de katılır ve çırpılır. İstenildiği gibi kullanılabilir.
Karamel sos
Malzemeler:
1,5 su bardağı esmer şeker, 50 gram margarin, 2 su bardağı krema,
Hazırlanışı:
Küçük bir tencerede esmer şeker ve margarini karamel kıvamına gelinceye kadar pişirin. Karamel kıvamına gelince ateşten alıp, içine kremayı ilave edip karıştırın. Karamel sosunuz hazır, pasta ve keklerinizde kullanabilirsiniz.
Kivi sosu
Malzemeler:
Kivi, 1 su bardağı su, 1 su bardağı şeker.
Hazırlanışı:
Kivileri soyup, ince ince doğrayıp bir tencereye alın. Üzerine suyu ve şekeri koyup kaynatın. Kaşık yardımıyla karıştırarak kiviler pişene kadar kaynatın. Piştikten sonra blender’dan ya da robottan geçirip, soğutun.
Vanilya sos
Malzemeler:
4 yemek kaşığı un, yarım su bardağı toz şeker, yarım litre süt, 1 paket vanilya.
Hazırlanışı:
Küçük bir tencerede süt, şeker, unu karıştırıp pişirin. Ateşten aldıktan sonra vanilyayı ilave edip karıştırın. Kek ya da pasta üzerine döküp, servis yapın.
Çikolata Sosu
Malzemeler
2 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı kakao ( renk vermezse daha fazla koyabilirsiniz)
1 su bardağı şeker
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
Hazırlanışı
Bütün malzemeleri küçük bir tencereye koyup, kıvamını alana kadar devamlı olarak karıştırın. Kaynayınca altını kapatın ve soğutun. Soğuduktan sonra servis yapın.
Not : İsteyenler ve evde çiğ kreması olanlar, çiğ krema ve bitter çikolatayı tencerede eritip bu şekildede çikolatalı sos elde edebilirler. Bu da çok pratik ve lezzetli. ( ölçüler; 200 ml çiğ krema yani bir kutu, 200 gr bitter çikolata)
Ahududu Sosu
680 gm dondurulmus (tercihan sekersiz) ahududu
2 cay kasigi limon suyu
2/3 bardak seker (eger sosunuzu hafif sekerli isterseniz kullanilmak uzere)
Hazırlanışı
Donmus ahududulari icine suzgec konulmus derince bir kaba koyup tamamen cozulmesini bekleyin. Ahududular cozuldugunde bir kasik yardimiyla ezerek butun sularinin cikmasini saglayin. Bu islem sonunda 1 bardak ahududu suyunuz olmalı...
Bu suyu bir sahana koyup ağır ateşte (ya da mikrodalgada) 1/4 bardak kalıncaya kadar pişirerek eksiltin. Sonra kalan sıvıyı içi hafifçe yağlanmış payreks bir kaba alın. (Eger mikrodalga kullanacaksaniz kaynama payini da goz onune alacak buyuklukte bir kap kullanin.)
Kalan suyu çıkarılmış ahududuları ince bir süzgec yardımıyla iyice ezin. Süzgecin içinde hemen hemen sadece cekirdekler kaldığında alttaki kapta 1 bardak kadar püre birikmis olmasi lazım. Limon suyunu katın. Koyulastırılmış ahududu suyuyla karıştırıp yine ölçün, 1 1/3 bardak sosunuz varsa şekerinizi ekleyin ve eriyinceye kadar kariıştırın. Eger sos daha azsa şekeri de daha az ekleyin. Genelde sos miktarının tam yarısı kadar şeker eklemek gerekiyor.
Bu sos 10 gün buzdolabında, 1 yıl derin dondurucuda saklanabilir. Bu süre içinde kisa sürelerle çözülüp tekrar dondurulabilir.