Öğrencilere haftanın 5 günü süt!

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İlköğretim öğrencilerine haftanın 5 günü süt verilmesi projesinde, sona yaklaşıldığı bildirildi.


Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Başkanı ve Ulusal Süt Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Muhittin Özder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de süt tüketiminin gelişmiş ülkelere göre düşük seviyede kaldığını söyledi.
Çocukların zeka gelişimi açısından süte ihtiyaç duyduklarını belirten Özder, ''Türkiye'deki tüm ilköğretim öğrencilerine haftanın 5 günü okul sütü verilmesi yönündeki uygulama, bu eğitim-öğretim dönemine yetişmedi. Önümüzdeki döneme daha kapsamlı bir çalışmayla gidilecek. Bunun çeşitli nedenleri var. İlk hedefimiz, ilköğretim çağındaki çocukların süt içmesi. Bunu ikinci yarı yıl başlatıp bir sonraki yıl tüm Türkiye'ye ulaştırmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.
Özder, dünyada 60'tan fazla ülkede okul sütü projesinin uygulandığını, bunun gelişmiş ülkelerin süt tüketimine verdiği önemi gösterdiğini belirterek, şunları söyledi:
''Dünyada okul sütü projesini uygulayanların çoğu, okul çağında süt tüketiminin önemini kavramış olan gelişmiş ülkeler. Türkiye'de okul sütü projesinin bir an önce uygulanması gerekiyor. Bununla ilgili Ulusal Süt Konseyi olarak hazırlığımız var. Çalışmalarda sona geldik. Geriye sadece uygulama kısmı kaldı. Okul sütü ile ilgili bazı okullarda uygulama amaçlı süt dağıtımları da başarıyla yapıldı'' dedi.
Sütün, insanların ihtiyacı olan hayvansal proteinleri elde etmede en ucuz yol olduğunu vurgulayan Özder, Türkiye'de bir yılda, kişi başına süt tüketiminin 25 litrenin altında olduğunu söyledi.
Özder şöyle konuştu:
''Biz, içme sütünü çok fazla tüketen bir toplum değiliz. Gelişmiş ülkelere göre çok az süt tüketiyoruz. Kişi başı süt tüketimimiz yılda 25 litrenin altında. Gelişmiş ülkelerde bu oran 100-150 litre civarında. Yoğurt ve peynir gibi sütten elde edilen ürünleri de tüketme miktarımız yine gelişmiş ülkelerin çok altında. Hayvansal protein, zeka gelişimi için önemli. Bu nedenle süt tüketimini mutlaka arttırmalıyız.''
-''SÜT TÜKETİMİ DEVLET POLİTİKASI OLMALI''-
Özder, ilköğretim çağında süte alışan çocukların ilerleyen yaşlarda bu alışkanlıklarını bırakmayacağını belirterek, şöyle devam etti:
''Süt tüketimini arttırmak, devlet politikası olmalı. Sütün ilköğretim çağında uygulanması ve alışkanlık haline getirilmesi lazım. İlköğretim çağında süte alışan çocuklar, ilerleyen yaşlarda daha fazla süt tüketiyorlar. Türk toplumunda var olan laktoz enzimi eksikliği, sütü sindirme problemi meydana getiriyor. Erken yaşta süt içmeye başlanırsa, gaz ve şişkinlik gibi durumlara rastlanmıyor. Süt tüketiminin arttırılması, gelişmiş ülkelerde devlet politikası haline gelmesine rağmen, bu devletler hala sütü teşvik etmeye çalışıyor.''
Gelişmiş ülkelerde süt tüketimini arttırmak için, ülkelerin tanınmış kişilerin ekran karşısına geçtiğini dile getiren Özder, Türkiye'de de bu projenin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Özder, şunları kaydetti:
''Gelişmiş ülkelerin tüm televizyon kanallarında, süt tüketimini arttırmak için sanatçılar, sporcular ya da toplumun tanınmış kişilerinin süt içerken fotoğrafları ile tanıtım filmleri gösteriliyor. Önceki yıllarda bizde de tanınmış kişiler kullanılarak süt tüketimi arttırılmak istendi fakat çok cılız kaldı. Bu projenin tekrar geliştirilmesi lazım. Süt tüketiminin önemi o yıllarda tam anlamıyla kavranamadığından uygulanamadı.''
Süt tüketimini arttırmanın yanında, süt üretiminin arttırılması için de çalışmalar yürütüldüğünü belirten Özder, üretim ile tüketim miktarlarının birbirini karşılayamadığında, Türkiye için uzun vadede sıkıntı yaşanabileceğini söyledi.
AA
 

-Muhammed-

Profesör
Katılım
18 Kas 2010
Mesajlar
1,740
Tepkime puanı
234
Puanları
63
biz küçükken her gün okula koli koli süt gelirdi,

içmeye doyamazdık :)
 
Üst