Mısır ile stratejik konsey kuruluyor

  • Konbuyu başlatan Kaçak
  • Başlangıç tarihi
K

Kaçak

Guest
Ortadoğu'da bir Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi de Mısır ile kuruluyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu açıkladı. Mısır Dışişleri Bakanı Ebul Geyt'in Ankara ziyaretinde. İki ülkenin dışişleri bakanları arasında yapılan görüşmede Ortadoğu barışı da ele alındı. Davutoğlu, Geyt ile yaptığı görüşmeyi Washington'a taşıyacak. Gelecek hafta önemli bir ödülü almak için Amerika'ya giden Davutoğlu'nun çantasında önemli konular da olacak.
2007'den bu yana zaten yürüyen "stratejik diyalog" vardı. Ama şimdi bir üst seviyeye taşınıyor ilişkiler. Mısır ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kuruluyor. Tıpkı Irak, Suriye, Ürdün, Lübnan, Rusya ile olduğu gibi.
Mutabakatı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Mısırlı muhatabı Ankara'da açıkladı. Siyasi diyalog mutabakatı çerçevesinde yapılan 3. Dışişleri Bakanlar toplantısının ardından...
Davutoğlu, "Çalışmaları tamamladık. Anlaşmayı hazır hale getirdik" dedi. Ebul Geyt de, "Çok yapıcı bir adım. Anlaşmaya vardık. Bütün mekanizmaları kararlaştırdık" diye konuştu.
İmzalar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kaç ay içinde yapacağı Mısır ziyaretinde atılacak ve ilk konsey toplantısı orada yapılacak. İki ülke bir çok alanda ortak çalışma yapacak. Altyapıdan, eğitime, ulaşımdan, sağlığa işbirliği alanları masaya yatırılacak.
Türkiye ve Mısır bölgenin iki önemli ülkesi olarak, ikili işbirliğini en üst düzeye çıkardı.
Bölge konularıyla ilgili istişareler de Ebul Geyt ziyaretinde sürdü. Özellikle Ortadoğu barışı konusunda.
Ebul Geyt, "İsrail'in yeni yerleşim bölgeleri inşa etmesi hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu inşaatların geçici bir süre değil, bölgede siyasi bir çözüme ulaşılana kadar durdurulması gerekir" şeklinde konuştu.
Davutoğlu da, "Yeni bir müzakere sürecinin nihai hedefinin, Filistin devletinin kalıcı ve mutlak egemenliğe sahip sınırlar içinde inşa edilmesidir" dedi.
Davutoğlu ABD yolcusu
İsrail-Filistin görüşmelerinin bir an önce başlayabilmesi için mesajların verileceği bir diğer adres Washington olacak.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, hafta sonu Amerika'ya gidiyor.
Uluslararası ilişkiler alanında dünyanın en saygın dergilerinden biri olan Foreign Policy'nin "En Önemli 100 Küresel Entelektüel" ödülünü almak için.
Tören 30 Kasım'da ama Davutoğlu'nun Washington'a gitmişken, hem yönetimden, hem Kongre'den üst düzey isimlerle bir araya gelmesi bekleniyor.

Kaynak: CNN Türk
 
Üst