Mahkemeden trafik kazasında örnek ceza

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
23459604528.jpg


Emniyet şeridinde park halindeki araca çarparak ölüme neden olan şoföre 5 yıl hapis verildi. Bu tür vakalarda 1-1.5 yıl ceza verildiğine dikkat çeken uzmanlar, kararın caydırıcı olacağını vurguladı

Silivri 1. Asliye Mahkemesi, trafik kazalarında emsal bir karara imza attı. Mahkeme, İstanbul-Edirne karayolunda emniyet şeridinde park halindeki bir araca çarparak ölüme sebebiyet veren şoföre teamüllerin dışına çıkarak 5 yıl hapis cezası verdi. Bu tür vakalarda genelde 1-1.5 yıl hapis cezası verildiğine dikkat çeken hukukçular, trafik kazalarında ölüme sebebiyet verenlere uygulanan cezayı artıran bu kararın hem diğer davalara örnek teşkil edeceğini, hem de trafik kazaları konusunda caydırıcı olacağını vurguladı. Habere konu olan kaza şöyle meydana geldi: İstanbul'dan Edirne istikametine giden M.Ç., yakıtı biten aracını emniyet şeridine park etti. Sanık ****.'nin kullandığı TIR kendisini sollamaya çalışan başka bir araca yol vermek isterken emniyet şeridinde duran M.Ç.'ye çarptı ve ölümüne neden oldu.

YARGITAY DA ONADI
****. hakkında açılan kamu davasında, Silivri 1. Asliye Mahkemesi, emniyet şeridinde park halindeki bir araca çarparak ölüme sebebiyet veren şoföre 6 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, cezayı sanığın eylemden sonraki davranışlarını da göz önünde tutarak 5 yıla indirdi. Ayrıca mahkeme, sanığın ehliyetine 3 yıl süre ile el koydu. Böylece, yerel mahkeme trafik kazasında ölüme sebebiyet vermekten yargılanan sanığa verdiği 5 yıl ceza ile teamüllerin dışında bir karara imza attı. Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi, trafik kazalarında emsal teşkil edecek bir karara imza atan yerel mahkeme kararını onadı. ANKA

İstanbul Baro Başkanı Muammer Aydın:
Yeni bir durum, 5 yıl önce yoktu
BU tür kararların TCK'da yapılan değişikliklerle ortaya çıkan yeni bir durum olduğunu anlatan İstanbul Baro Başkanı Muammer Aydın şunları söyledi: "Trafik cezalarında, eskiden taksirli suç olarak değerlendiriliyordu. Şimdi olası kast dediğimiz bir kavramla değerlendiriliyor. Yani buradan gidildiğinde, birisiyle çarpışma ihtimali olabileceği dikkate alındığında, orada bir olasılık meydana gelebilir düşüncesiyle 'olası kast'tan daha yüksek ceza tayin edilebiliyor."

Kadir Has Üni. Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Donay:
Cezada üst sınır uygulandı
TCK'NIN 85. maddesi uyarınca 6 yıl hapse mahkûm edilen, iyi halden cezası 5 yıla indirilen ****.'ya verilen cezayı yorumlayan Kadir Has Üniversitesi Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süheyl Donay ise, kararın teamüllere aykırı olmadığını belirtti. Donay, "Taksirle ölüme sebebiyet verdiği için 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası var. Dolayısıyla teamüllere aykırıdır demenin bir anlamı yok. Ceza Kanunu'nun 85. maddesi açıkça bunu belirliyor" ifadesini kullandı.

 
Üst