Kültürel zehirlenme yaşıyoruz!

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0


Kültürel zehirlenme yaşıyoruz!
08 Aralık 2010 - 16:02:01

Eğitimci Yazar Saliha Erdim büyük bir sorunun sorusunu cevapladı...

Günümüzde en çok yaşanan aile problemleri nelerdir? Sizce bu problemlerin çözümü nedir?

Günümüzde en çok yaşanan aile problemi, bence aile problemi olmaktan önce insanın kendisiyle yaşadığı bir problem diye düşünüyorum. Mecburi eğitim bitince kitabın kapağını kapatan, okudukları varsa onları da bilgilenmek adına okuyan, önce kendisini geliştirip değiştirmesi gerekirken, sadece muhatabını eleştirip, talepte bulunan ve bunu da yanlış metotla yapan birisini düşünün.
Bu insan evlenmese de, kendisi ve ailesiyle sorun yaşar. Muhatabını dinleyip anlayarak, neye ihtiyaç varsa ona göre davranmaya çalışmak yerine, doğru olduğunu düşündüğü tarzda bir-iki davranıyor, sonuç göremeyince pes edip eski usulüne dönüyor. Sadece mazeret üretip, birilerini suçlamanın geçici rahatlığı ile çözümden uzaklaştığının farkında değil. Evleniyor fakat hala tek kişilik yaşıyor. Sorumluluk duygusu yeterince gelişmemiş, ailede 3-4 çocuk var, eşine hala “işine gelirse” diyebiliyor. Ve daha niceleri. Tabi bunlar sonuç. Gerçek sebep, doğru bilgiyle, hayatın aydınlatılıp bilgece yaşamaya talip olunmaması.
Biz toplum olarak, aklımızı besleyecek bilgi kaynaklarının yanlışlığı yüzünden, kültürel gıda zehirlenmesi yaşıyoruz. Zihnimize kaydettiğimiz görüntüler ve edindiğimiz bilgiler sonucunda, ihtiyaçlarımız ve o ihtiyaçları giderme yollarımız değişti. Hayata ve insana bakışımız değişti, dolayısı ile de hayata ve insana karşı duruşumuz da değişti.
Hayatımızı şekillendirmesi gereken asli kaynağımız Kuran-ı Kerim ve onun yüce temsilcisi Peygamberimiz (s.a.v.), sempozyum ve panellerde coşkuyla anılıyor sonra, o anlam ve duygu daimi durduğu rafa kaldırılıyorsa, bu geçici coşku bilgiyi hayata geçirmeye yetmedikçe patojen mikroplar gibi zihni istila eden, yağmalayan yıkıcı kültürle nasıl baş edebilir.
Problemlerin çözümü, semptomdan yola çıkarak, sorunun kaynağına ulaşmak ve kaynakla irtibatı kesmekle başlar. Daha sonra zor da olsa, Rabbimizin yardımının yanımızda olacağı inancıyla bir ucundan, düzgün bir hayatın temellerini atmaya başlamakla devam etmeli diye düşünüyorum.



Betül Kaymaz
 
Üst