Kadin,erkeĞe EŞİtmİdİr.

  • Konbuyu başlatan KOCAYUSUF-1
  • Başlangıç tarihi

KADIN,ERKEĞE EŞİTMİDİR?


  • Kullanılan toplam oy
    39
K

KOCAYUSUF-1

Guest
Kadin,erkeĞe EŞİtmİdİr. EŞİt DeĞİlse Hangİsİ ÜstÜndÜr. Dİnİ Ve La Dİnİ(dİnİ Olmayan) AÇilardan AÇikliyalim.
 
Katılım
16 Ağu 2006
Mesajlar
130
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
sorumluluk farklılığı var. dini olarak detaylı bilememde yaratılış gereği kadının erkeğe itaat etmesi erkeğinde kadına saygı göstermesi lazım...
 
S

SaLtan

Guest
belkide kadın denilen canlı erkegin kaburga kemiginden yaratildigindan beridir....yok bu kadar eski olmaz,ilk feministten beridir var oldugu iddia edilen bir kavramdir bu efendim. her kadın der ki biz kadınlarda erkeklerin yaptığı her şeyi yapabiliriz.yalan efendim küllen yalan.*****demek istiyorum.hem siz hiç biz kadınların yaptığı herşeyi yapabiliriz diyen bir erkek gördünüz mü?.evet, kadın ve erkek hak,hukuk olarak, insan hakları olarak eşittir, bunu aklı başında herkes bilir lakin özellikle ülkemizde, bir grup kendini bilmez bekar,mutsuz ve kompleksi kadinimiz kadinin erkekgin yaptığı herşeyi yapabilecegini hatta fazlasını yapabileceğini iddia eder, bunların merkez üsleri, gencecik kızların beyinlerini yıkadıkları yuvalari ise kadın dergileridir
 

fecr_13

Üye
Katılım
11 Haz 2006
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Kuran ahlakının yaşandığı bir toplumda, toplumu oluşturan bireyler arasında kesinlikle bir ayrım yoktur. Bir insanın kadın, erkek, zengin, fakir, yaşlı, genç veya çocuk olmasının bir önemi yoktur. Önemli olan bu kişilerin cinsiyetleri, mevkileri, servetleri ya da başka herhangi bir vasıfları değil yaptıkları iyi işler ve Allah'a olan yakınlıkları yani takvalarıdır. Allah bir ayetinde müslümanlara "Azık edinin, şüphesiz azığın en hayırlısı takvadır." (Bakara Suresi, 197) sözleriyle bu konuyu hatırlatmıştır. Ayrıca Kuran'da, müminlerden, salih amellerde bulunan kadınlar ve erkekler olarak bahsedilir. Kuran'da müminlerin erkek veya kadın olmalarının değil, Allah'ın emrettiği ahlakı yaşamalarının önemine dikkat çekilir. Bu konudaki ayetlerden bazıları şöyledir:

Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin velileridirler. İyiliği emreder, kötülükten sakındırırlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler ve Allah'a ve Resûlü'ne itaat ederler. İşte Allah'ın kendilerine rahmet edeceği bunlardır. Şüphesiz, Allah, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir. Allah, mü'min erkeklere ve mü'min kadınlara içinde ebedi kalmak üzere, altından ırmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde güzel meskenler vaadetmiştir. Allah'tan olan hoşnutluk ise en büyüktür. İşte büyük kurtuluş ve mutluluk budur. (Tevbe Suresi, 71-72)
Allah'ın kendisiyle kiminizi kiminize göre üstün kıldığı şeyi (malı) temenni etmeyin. Erkeklere kazandıklarından pay (olduğu gibi), kadınlara da kazandıklarından pay vardır. Allah'tan onun fazlını (ihsanını) isteyin. Gerçekten, Allah herşeyi bilendir. (Nisa Suresi, 32)
 

Bedrin_Aslanı

Profesör
Katılım
20 Haz 2006
Mesajlar
1,792
Tepkime puanı
3
Puanları
0
"Eğer insanların bir başka insana secde etmesi gerekseydi, kadınların kocalarına etmesini emrederdim. Ve hiç bir kadında Efendisinin rızasını almadan cennete giremez.
 

zemahşeri

Paylaşımcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
392
Tepkime puanı
1
Puanları
0
bazı arkadaşlar ağır konuşmuş yaratılış gereği kadın erkeğe eşit değildir fakat dinimizde kadına verilendeğeri vurguluyorum!!! bazı kişiler resmen kadınları aşşalamış bu başlık altında.
kadınlar bukadar aşşalanıncada ne oluyor? yok feminist bilmem ne salak salak şeyler çıkıyor ortaya!
adamın teki yolda bi dilenci kız görmüş "Allah ım neden onun içinde bişeyler yaratmadın" demiş.. rabbimizde"seni yarattım ya"demiş..
ben hadisleri falan çok bilmiyorum malesef ama günümüzde tam olarak dinimizin gerektirdiği gibii yaşayamıyoruz.. bu yüzden ben hep günlük yaşama bakıp konuşuyorum..
erkek kadından üstün yaratılmışsa bunu kibirlensin die diil rabbimiz için bişeyler yapsın die yaratmış.. unutmayınki şeytanda kibirden lanetlenmiş..

:)
 
B

BeHReM

Guest
Kadın ve erkek birbirinin eşiti değil, aksine birbirinin tamamlayıcısıdır,ayrıca
Elektron protona, pozitif negatife eşit olmadığı gibi, kadın da erkeğe eşit olamaz.
 

bahtiyar59

Üye
Katılım
5 Eyl 2006
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Puanları
0
daha düne kadar eşitliğin ne oldunu bilmiyolardı.ne güzel istanbul biz çamaşırmakinesini icat edicez
edit..
ama bu demek değil erkeklerde kadın dan üstün
insandan insana farkeder

Kullandığınız kelimelere dikkat edin burası islami bir forum bu anlayış ile yazın lütfen.
 
B

BeHReM

Guest
KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ

Kadın ve erkek bir bütünün iki parçasıdır. Bu bakımdan insanlık hak ve değerleri açısından birbirlerine eşittirler. Yüce Yaratıcı'larına karşı kul olmanın bütün sorumluluklarını (sevap ve günahları) ayni yükümlülükle paylaşırlar. İnsanlar doğuştan Cenâb-ı Allah'a değer olarak ayni mesafededir. Ancak yaptığı işler neticesinde değeri artar veya eksilir. Allah katında kadın veya erkek olsun en değerli insan, hangi cinsten olursa olsun ancak takva sıfatlarına sahip olandır. Ne kadın erkeğin hakimiyeti için yaratılmış ve ne de erkek kadının hakimiyeti için var edilmiştir. Onlar, sosyal hayatta birbirlerini tamamlamak için görevlendirilmişlerdir. Her iki cinsinde, yaratılıştan kaynaklanan farklılıkları ve üstünlükleri vardır. Bu farklılıklar, hukuk açısından birinin diğerine hükmetmesi demek değildir.

KADININ YARATILIŞI

16/72 : Allah size kendi nefislerinizden (canlarınızdan) eşler yarattı. Eşlerinizden size oğullar ve torunlar oluşturdu...
4/1 : Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan, ondan eşini var eden, ikisinden de birçok erkekler ve kadınlar üreten Rabbinize karşı gelmekten sakının...


KADIN İLE ERKEĞİN EN DEĞERLİSİ

49/13: Ey İnsanlar! Biz sizi, bir erkek ile bir dişiden yarattık... Hiç şüphesiz Allah katında en değerliniz TAKVAca en ileri olanınızdır.
3/76 : ...Allah, TAKVA sahiplerini sever.

Takva; korunma, sakınma demektir. Yüce Yaratıcı'ya sığınıp teslim olarak her türlü günahlardan korunmanın gayreti içine girmektir. Kur'ân, bu ayet ile bir yaratılış yasasının değer ölçüsünü açıklıyor : Erkek olsun kadın olsun insanın cins, mevki, sınıf, zenginlik, ırk, iklim, bölge farkından kaynaklanan üstünlükleri tamamiyle siliyor. Cenâb-ı Allah, onların yerine mutlak değer ölçüsü olarak, insanın iman ederek ilâhî özellikler olan takva sıfatlarına sahip olmasını esas alıyor.

İnsanlar, Yüce Yaratıcı'larına karşı doğuştan kıymet olarak ayni uzaklıktadır. Yalnızca kendi niyet, gayret ve çalışmaların ürünü üstünlükleri ile değeri artar veya eksilir. Zümer 39/61 : Takva sahiplerini Allah, kendi başarıları (iman ve ibadeti) sebebiyle kurtuluşa çıkarır... Şu halde erkek veya kadın; hangisi takva sıfatlarına daha çok sahipse, Allah katında o daha değerli ve üstün olur.
(Bkz. Bu Kitap-Takva Elbisesi)

YARATILIŞTAN KAYNAKLANAN FARKLILIKLAR

4/32 : Allah'ın sizi birbirinizden farklı kıldığı şeylere özlem çekmeyin. Erkeklere kendi kazandıklarından bir pay olduğu gibi, kadınlara da kendi kazandıklarından bir pay vardır. Allah'tan onun lütuf ve ihsanını isteyin...

Allah katında kadınla erkek, değer ve hak açısından tamamiyle eşittir. Yüce Allah'a sorumluluklarını da ayni yükümlülükle paylaşırlar. Ancak kadın ile erkeğin birbirine karşı yaratılıştan kaynaklanan farklılık ve üstünlükleri vardır. İsra 17/84 : Herkes varlık yapısına uygun iş görür... Eşlerin birbirlerini tamamlaması için kendilerine verilen ayrı özellikler, birinin diğerine hakimiyeti demek değildir. Eşler arasında görev paylaşması ve iş bölümü vardır. Görevler yaratılış yasasına uygun olarak paylaşılır. Bazı vazifelerde kadına da erkeğe de öncelik tanınmıştır. Eşler görevlerinde birbirlerine yardım edebilecekleri gibi, aralarında vazife değişikliği de yapabilirler.

Erkeğin görevleri. Fizik gücüne, adele kuvvetine sahip, cesur ve mücadelecidir. Ailede çalışarak geçimi temin etmek, ve adaleti sağlamak öncelikle erkeğe aittir. Aileyi dış tehlikelerden ve zorluklardan korumak, ülkesi için savaşmak da onun asli görevlerindendir.

Kadının görevleri. Yapı olarak çok hislidir. Şefkat, merhamet gibi duygular, sevgi ve muhabbet gibi faziletler erkeklere oranla fazladır. Korku - ürkeklik ve küçük sıkıntılar karşısında daha duyarlı, fizik açısından daha zayıf olmakla beraber birçok hususlarda üstün özelliklere sahiptir. Örneğin büyük felâketlere tahammül ve katlana72 bilme güçleri fazla, hastalıklara karşı daha çok dayanıklıdır, bu özellikler neticesinde ömrü, erkeğe oranla daha uzundur. Yuvanın huzur ve sükûn odağı kadındır. Analığın getirdiği hamilelik, çocuk doğurma gibi kutsal görevleri yanında ailenin idaresi, çocukların bakımı ve terbiyesi de öncelikli görevlerindendir ki bunlar çok ağır ve fedakârlık isteyen yükümlülüklerdir. Hanımlar, anne olarak yüce bir makama sahiptir. Çocuğu şefkatle, merhametle ve içtenlikle sevmenin mutlak temsilciliğini üstlenmiş, kendini onlara adamış, gelecek nesil de annenin şefkatli kucağına teslim edilmiştir. Ayrıca kadının da tıpkı erkek gibi çalışıp kazanma hürriyeti vardır. Eşlerin görevleri zorunluluk hallerinde değiştiği gibi, biri diğerinin işlerini de yapabilir. Ailede önemli olan sevgi, saygı ve devamlılıktır.

Her iki cinsin yaratılıştan kaynaklanan farklılık ve üstünlükleri, hukuk açısından birinin diğerine hakimiyeti demek değildir. Kadın ve erkek; Yüce Yaratıcı tarafından takdir edilen kısmetlerine rıza göstermeli, diğer cinse verilenlere özlem çekmemelidir. Bunun oluş sırrını Cenâb-ı Hak bilir, kullara da en hayırlı olan takdir edilmiştir. Yüce Allah'ın lütuf ve ihsan ettiği nimetlere şükretmek, ancak huzur ve esenliği getirir.

KADIN - ERKEK EŞİTLİĞİ

9/71 : İnanan erkekler ve inanan kadınlar birbirlerinin dostları ve yardımcılarıdır. İyiliği emrederler, kötülükten men ederler, namazı kılarlar, zekât verirler, Allah'a ve Elçisi'ne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir...
2/187 : ...Onlar (kadınlarınız) sizin için birer elbise, siz de onlar (erkekleriniz) için birer elbisesiniz...
Kadın ile erkek; dost olarak her alanda yanyana birbirlerine yardım ve arkadaşlık edecekler, yaşamları boyunca toplumlarında ayni haklara sahip oldukları gibi sorumluluk ve görevleri de birlikte paylaşacaklardır. Yukardaki ayetler, açık olarak kadın-erkek eşitliğini vurgulamaktadır. Yaratılıştan kaynaklanan farklılıklar dışında, Allah katında kul olma sorumlulukları ile değer ve hak açısından durumları birbirine eşittir.

Kadın ile erkeğin değer eşitliği; elbise benzetmesinde de açıkça belirtilmiş, giysiler nasıl insanları koruyarak sıcak tutuyorsa, eşler de birbirine karşı elbise gibi ayni durumda koruyucu, sıcak ve çekicidir. Böylece erkek kadını, kadın da erkeği tamamlamaktadır.

ALLAH KATINDA SORUMLULUKLAR DA EŞİT

16/97 : Erkek yahut kadın, her kim inanmış olarak barışa yönelik iş yaparsa, onu tertemiz bir hayat ile yaşatırız...
9/67 : İkiyüzlülerin erkekleri de kadınları da birbirinin aynıdır. Kötülüğü emrederler, iyilikten alıkoyarlar, harcamamak için ellerini sıkarlar. Onlar Allah'ı unutmuştur, Allah da onları unutmuştur...

Kadın ile erkek, kul olarak yüklendiği sorumluluklar bakımından da Allah katında eşittir. Gerek kadın olsun ve gerek de erkek olsun iman ederek ilâhî yasalara uyanlar, yeryüzünde ve ahiret hayatında mutlu bir yaşam ile ödüllendirilecek, iman etmeyerek nefsine ve şeytana uyanlar da yaptıkları kötü işlerden dolayı hem Dünya ve hem de ahiret hayatında sıkıntı çekeceklerdir.
 

zemahşeri

Paylaşımcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
392
Tepkime puanı
1
Puanları
0
bu mesajda geçen ibare orjinal mesajda da editlendi... ondan dolayı mesajınız editlenmiştir...

mesaj edit : maTRax
 

Enes

İhvan Forum Üye
Katılım
6 Haz 2006
Mesajlar
14,127
Tepkime puanı
1,240
Puanları
113
Konum
bâbil...
Lütfen mesajlardaki uslublara dikkat edelim... ihvan-forum kardeşlik hukukuna zarar verecek her türlü mesaja kapalı bir ortamdır...
 

zemahşeri

Paylaşımcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
392
Tepkime puanı
1
Puanları
0
forumdan ayrılsa bile geldiğinde görecektir. arkasından konuşuyormuşum gibi muamele yapmazsan sevinirim..
 

ARaZ

Üye
Katılım
19 Tem 2006
Mesajlar
58
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Bu eşitlik neye göre?Ya da bu üstünlük?
Elbetteki kadın erkeğe eşit değildir arkadaşlar bunun bir sınırı vardır,bir çizgi vardır ortada...Bayanlar gerek fiziksel gerekse duygusal yapıları gereği bi erkeğe eşit olamazlar.
Dinimiz de zaten bunu açıklamıştır.
Ben kadın erkek eşitliğine sadece şu noktada katılırım:Günümüz medeni hukuku...
Bunun dışında bi eşitlik göremiyorum :)
 

mustafa

Profesör
Katılım
8 Haz 2006
Mesajlar
1,972
Tepkime puanı
4
Puanları
0
Konum
Ankara
Anket Sonuçlarını Göster: KADIN,ERKEĞE EŞİTMİDİR?
EVET 2 10,00%
HAYIR 18 90,00%

:)
 
Katılım
22 Ağu 2006
Mesajlar
70
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Konum
d.bakır
kadın erkek fıtrataen birbirlerine eşit değildir.ama islama göre hangisi daha takvalı ise o daha üstündür.
 

serair

Asistan
Katılım
20 Eki 2007
Mesajlar
498
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Şıklardan eveti işaretleyerek kadının değerini düşürmek istemedim ki kadın üstündür...Değeri biçilemeyecek kadar.
 

girdap

Ordinaryus
Katılım
8 Şub 2007
Mesajlar
2,541
Tepkime puanı
252
Puanları
0
Tabi ki eşit değildir.Niye olsun ki?

Kadının erkekten üstün olduğu birçok alan vardır...

Erkeğin kadından üstün olduğu birçok alan vardır...

Kadın ve erkeğin eşit olduğu da birçok alan vardır...

Dolayısıyla yaradılış olarak birbirlerinden çok farklı iki cinsi birbirine eşitlemek mümkün değildir...

Zaten Allah katında üstünlük çok farklı,bunun ancak takva ile olabileceğini ve cinsiyete bağlı olmadığını da hepimiz biliyoruz...
 

eylül

Veled-i kalbî
Katılım
15 Ara 2006
Mesajlar
5,223
Tepkime puanı
1,026
Puanları
0
Konum
mavera...
Şıklardan eveti işaretleyerek kadının değerini düşürmek istemedim ki kadın üstündür...Değeri biçilemeyecek kadar.

eveti işaretleyerek kadının değerini düşüreceğini sanıyor olmanız oldukça ilginç geldi bana...

kadın ya da erkek fark etmez her birinin kendine göre ayrı ayrı fıtratları vardır. o nedenle eşitliğin olmadığı bir defa buradan aşikar, ortaya çıkıyor. diğer sebeplerine bakmaya lüzum görmüyorum.

eşitlik konusu kulluk görevimizle alakalandırılabilir... her iki tarafta aynı ölçüde kendi fıtratlarına göre düzenlenmiş olan sistemde üzerine düşen görevi yapmak zorundadır. bu konu dışında eşitlik kavramında birleşmeye çalışmak bana biraz abes geliyor.

erkek üzerine düşen vazife dolayısıyla kadından daha üstünmüş gibi görünsede, ikisinin vazifeside ağırdır ve farklı konularda (hayatın işleyişiyle alakalı) imtihan edilmektedirler.

birini diğerine üstün kılmaktan ziyade, birini diğeriyle hayatın ortak alanlarında görevlerinin ne olduğu ve ne ölçüde buna uyulduğu tartışılmalıdır...

kısacası herkesin istidadına göre hayatta bir takım sorumlulukları vardır.bunları üstünlük veya değersizlik gibi algılamaktan ziyade bize verilen değeri görmeye çalışalım derim...
 
Üst