İtikadda Hadislerin Yeri !!!

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Evet uzun ama önemli bir konu. Hadis konusunu doğru anlamak isteyen kardeşlerin mutlaka okumalarını tavsiye ederim. Bana güvenmeyin, yazının sahibine de güvenmeyin ve iddiaları lütfen kendiniz araştırın. Madem mesele inanç konusudur o halde bu kadar çabayı çok görmeyelim.


Hadislerin itikadi konularda neden delil olamayacağını hadis dalındaki araştırmaların sonuçlarından yola çıkarak ortayan koyan bir derleme.

1. Hadis nedir:

Hadis peygamberimizin söylediği söylenen sözleridir. Ona aitliği konusunda kesinlik yoktur, yani zannidir. İçinde peygamberin sözünün bulunma ihtimali vardır. Hadislere ‘içinde Peygambere (a.s.) ait sözlerin bulunması ihtimali olan metinler.’ gözü ile bakılmalıdır.

2. Hadisler Zannidir:

Sebepleri:

1. Hadisler Kur’an gibi Allah’ın koruması altında değildirler. Bu da hadisleri, şeytanın, nefsin, İslam düşmanlarının, dikkatsizliklerin, yanılmaların, iyi niyetli uydurmaların ve benzeri şeylerin etkisine açık bırakıyor.

2. Hadisleri ve onları rivayet eden kişileri değerlendiren hadis alimleri masum değildirler, hatadan uzak değildirler. Bu alimlerin hiçbirine vahiy gelmiyor, yaptıkları yanlışlar vahiyle düzeltilmiyordu. Dolayısıyla gösterdikleri çabalardan tam inanç elde edilemez. İnsanlar, daha Peygamber hayattayken, onun bir sözü söyleyip söylemediği, söylemişse şöylece bir anlama gelip gelmediği hususunda ihtilafa düşmüşlerdir.

Alimlerin yanılgılarının değişik şekilleri olabilir: örn.: hadisleri nakleden ravileri yanlış değerlendirmiş olabilirler. Güvenilir olmayan kişiler, -kusurları bilinmediğinden, tesbit edilemediğinden, saklı kaldığından- güvenilir kabul edilmiş olabilir, alimler ravilere aldanmış olabilirler. (Peygamberimiz de ‘siz beni aldatabilirsiniz’ diyordu), çünkü insanların iç hallerini bilmek çok zor, ravi münafık olabilir (her şeyi bilen Allah’tır, peygamberimiz de kendi çevresindeki münafıkları bilmiyordu)

Bir hadis aliminin zayıf saymadığı bir raviyi veya hadisi, diğer bir hadis aliminin zayıf sayması daima ihtimal dahilindedir. Muhaddisler Buharinin 80 ravisini zayıf görmüşlerdir. Gerçekte bu sorun çok çetin bir sorundur. İnsanların iç hallerini bilmek mümkün değildir. Açık hatalar görülür ama gizlide yapılanlar bilinmez.

Cerh ve tadil alimlerinin önde gelenlerinden olan Abdurrahman ibn Mehdiye göre güvenilir olan nice raviler vardır ki, Yahya b. Said el Kattan’a göre güvenilir değildirler. Oysa ravi tenkidinin temel danışma odakları bu iki şahıstır.

Örnek: Hakkında çelişkili hüküm verilenlerin en bariz örneklerinden biri de İkrimedir. Sahabe İbn Abbas’ın kölesi olan İkrime bazı hadis alimleri tarafından yalancılık ve Harici görüşler benimsemekle, yöneticilerin ödüllerini kabul etmekle suçlanmış ve yalanından bir çok örnek anlatılmıştır.

Mesela Tabiinden(sahabe sonrası nesil) Said b. Müseyyeb kölesi Bürde: ‘İkrime’nin İbn Abbas’ın üstüne yalan atması gibi sen de benim üstüme yalanlar atma’ dediği anlatılır. Bu zat İkrime’nin birçok hadisini yalanlamıştır.

Kasım da:’İkrime yalancıdır. Sabahleyin bir hadis söyler, akşamleyin onun tersini söyler.’ demiştir.

Bunların yanında İkrime’yi güvenilir, sağlam görenler de vardır. Taberi ona tam güvenmiş, tefsirini ve tarih kitabını onun aktardığı hadislerle doldurmuştur. Ahmed b. Hanbel, Yahya b. Main gibi hadisçiler de İkrime’yi sağlam görmüşlerdir.

Bundan dolayı Buhari onun sağlamlık tarafını yeğliyerek ondan bir çok hadis rivayet etmiştir. Müslim ise onun yalancılık tarafını daha kuvvetli bulmuş ve bir tek hadis dışında ondan hadis almamıştır. Hac konusunda ondan aldığı hadisi de Said b. Cübeyr’den yaptığı rivayetle desteklemiştir.

Bu örneklerden olayın sübjektifliği, zanniliği ortaya çıkıyor.

3. Hadisleri rivayet eden kişiler(raviler) güvenilir de olsalar masum değildirler ve dolayısıyla yanılabilirler, hata yapabilirler, hadisi yanlış anlayabilirler, maksadının dışında anlayabilirler, unutabilirler, eksik, yanlış veya fazlalıkla rivayet edebilirler.

4. Raviler iyi niyetle hadis uydurmuş olabilirler, ki tarihte böyle hadislerin de uydurulduğu tesbit edilmiştir. İmam Müslim Cerh alimi Yahya b. Said el Kattan’ın şu ifadesini rivayet eder:’Salih kişileri hadiste olduğu kadar hiçbir şeyde yalancı görmedik.’(Müslim, Sahih, (Mukaddime), C. I, S. 13) Bu noktadan bakıldığında da hadisin gerçekten iyi niyetle uydurulmadığının garantisinin verilemeyeceği ortaya çıkıyor, velev ki ravi bunu itiraf etsin.

5. Hadislerin söylendiği ortam, zaman ve zemin, muhatabın kimliği gibi şartlar da (sebebi vürud) önemlidir. Hadis kaynaklarında genelde bu bilgiler bulunmuyor. Halbuki bağlamından(Zusammenhang) kopartılan hiçbir söz yanlış anlaşılma riskinden muaf değildir. Resul ‘karnınıza taş bağlayın’ demiştir. İçinde bulunduğu şartları düşünmeden bunu yaparsanız anlamsız bir hareket olur.

6. Hadisler Peygamberimizin vefatından çok sonraları yazıya geçirilmiştir. Bu zaman zarfında (150-200 sene boyunca) kulaktan kulağa ağızdan ağıza dolaşmışlardır. Bu kadar süre geçince bir sözü tam eksiksiz nakletmek , değişikliğe uğramadan nakletmek her zaman mümkün olmayabilir.

7. Yine hadis alimlerinin ittifakla bildirdiklerine göre, hadislerin kelimeleri /lafızları Peygambere ait olmayıp, sadece Peygambere ait manaları hadis ravileri tarafından lafızlandırılmış şeklidir, yani kendi kelimeleriyle,ifadeleriyle aktarmışlar. Raviler o sözü, kendi anladıkları biçimde ve kendi sözleriyle anlatmışlardır. İkinci duyan da aynı ölçü ile hareket ederse, Peygamberin sözünün 200 yıl sonrasına kadar ne derece tam onun söylediği biçimde gitmiş olur? Bundan dolayı peygamberden nakledilen sözler arasına bilerek veya bilmeyerek pek çok başka sözler ve düşünceler karışmış olabilir. Bu hiç bir hadisin tam olarak ve aslına uygun olarak gelmediği anlamına gelmez. Söylenmek istenen nesilden nesile yapılan manaca sözlü aktarımlar hadislerin anlamlarını değişşik şekillere dönüştürebiliyor. Bu da hadislerin zanni oluşuna delalet ediyor.

Onun için Süfyan Sevri: ‘ Eğer size anlattıklarımı kalıb olarak anlatsam, bir tek hadis bile anlatamam’ demiştir.

Kendi naklettiği hadislerin Mervan’ın emri ile yazıya aktarıldığını duyan sahabeden Zeyd b. Sabit: ‘Ne biliyorsunuz, belki size söylediğim şey, benim anlattığım gibi değildir.’ der ve kızar.

3. Yapılan hadis tanımının doğru olduğunu gösteren sahabeye kadar dayandırılan örnekler vardır:

Ebu Amr eş Şeybani anlatıyor:’ İbn. Mesud’un yanında bir yıl kaldım. Hadis rivayet ederken ‘Peygamber buyurdu’ demezdi. Eğer bu ifadeyi kullanırsa O’nu bir titreme alırdı ve ‘Peygamber böyle veya bu mealde buyurdu’ derdi.

Bu rivayetten İ. Mesudun hadis rivayeti konusunda ne kadar titiz ve dikkatli olduğu ortaya çıkıyor. İ. Mesud’un sahabe yani peygamberin sözlerini bizzat dinlediği unutulmamalı. O bile ‘peygamber sözü’ demiyorsa ondan sonra gelenler acaba nasıl bir titizlik göstermeleri gerekir. (Tevhid ve Değişim, C. Vatandaş, S. 86)

İbn Ebi Leyla’nın ‘Zeyd b. Erkam’ın yanına gidip de bize hadis rivayet etmesini istediğimizde ‘Artık biz yaşlandık ve unuttuk. Resulden hadis rivayet etmek çok güç bir iştir.’ cevabını alırdık’ sözleri de bu anlatılan sahabenin de konuyla ilgili tavrını gösteriyor. (a.g.e., s. 87)

Hadis yazmayı hoş karşılamayan İ. Abbas’ın sadece 20 civarında hadis rivayet etmesine karşılık, fetvalarının ciltlerce kitap doldurması ve bu nedenle miras olarak bir hayvan yükü kitap bırakmış olması da anlamlıdır.

Tabiinin büyüklerinden olan İbrahim en Nehai (Ebu Hanifenin hocasıdır) sadece bir hadis rivayet eder ve bunun üzerine ‘Hz. Peygamberden bundan başka hadis ezberlemedin mi?’ diyenlere, ‘Evet ezberledim. Ama ‘Abdullah şöyle dedi’ ‘Alkame böyle dedi’ demek bana daha sevimli geliyor’ cevabını verir.

Başka bir tabiin büyüğü olan Şabi: ‘Hadisi Hz. Peygamberden başkasına nisbet, bana daha sevimlidir. Eğer hadiste noksanlık veya fazlalık olursa Hz. Peygamber’den başkasına ait olmuş olacaktır’ diyerek, konunun esasını açıklar.

4. Hadisler Toptan Reddedilemez:

Resulullahın, Allah’ın ortağı olmadığına inanarak, akıllıca davranıp hadisleri ne toptan reddetmek, ne de toptan doğru kabul etmeliyiz. Zaten bu işle ilgilenen imamlar da böyle yapmışlardır. Biz kolaycılığa kaçmamalıyız. Toptan kabul de toptan reddedicilik de kolaycılıktır. Bunun için bize intikal eden rivayetleri çok iyi bir süzgeçden geçirmemiz gerekir. Kur’an ışığında ne denli sağlam olduğuna bakmalıyız. Bu işte yanılabiliriz de. Bizden öncekiler de yanılmışlardır. Yanılmayan yalnız ALLAH’tır.


Bir çuvalda çürük bir patates var diye bütün çuval atılmaz, ayıklanır. Aynısını biz de yapmak zorundayız, çünkü aklen de bütün hadislerin uydurma olması mümkün değil.

Güvenilir de olsa, hiç bir ravinin hataya düşmekten korunmuş (masum) olmadığı hatırdan çıkarılmamalıdır. Kişi rivayeti olan sözler inanç temeli yapılamaz. Çünkü kişinin iç dünyasını bilmek çok zor.


5. Mütevatir hadislerin itikadda durumu:

Mütevatirin tanımı; yalan söylemeleri aklen mümkün olmayan bir cemaatin yine yalan söylemeleri mümkün olmayan bir cemaate rivayet etmeleriyle bize kadar ulaşan haber, şeklinde yapılmıştır.Ve ardından böyle bir haberin yakîn ifade edeceği, dolayısıyla akideye taalluk eden meselelere mesned olabileceği savunulmuştur.

Fakat burada karşımıza iki zorluk çıkmaktadır:

a) Mütevatir haberlerin azlığı ve buna rağmen yine de Kur'an gibi tevatür derecesine ulaşamaması. Mütevatir hadislerin sayısı hakikaten çok azdır. İbn Salah mütevatire misal olarak yalnızca 1 hadis gösterebileceğini, onun da "men kezebe aleyye..." hadisi olduğunu söylemişti.(1)

Gerçi mütevatir hadislerin çokluğu da savunulagelmiştir. Denilmiştir ki; işte dünyanın doğusunda ve batısında elden ele dolaşan bu hadis kitaplarındaki hadisler mütevatirdir, kimse onların hakikatini inkar edemez...

Bizi burada ilgilendiren böylesi bir meşruiyet aramaktan ziyade, bu hadislerin itikada temel teşkil edip edemeyecekleridir. Kur'an Rasulullahtan bu yana hiç bir grup, fırka ve mezhebin üzerine ihtilaf etmediği ve hatta ittifak ettikleri tek kaynak olmuştur. Ne bir ayet az, ne de bir ayet fazla. Birbirlerini tekfir eden, meydanlarda birbirlerine kılıç çeken insanlar, sadece "kitap" üzerinde müttefik olmuşlardır. İşte tevatür budur.

Halbuki hadis için aynı şey sözkonusu değildir. İbn Salah'ın mütevatir olarak gösterdiği "men kezebe aley-ye..." hadisinin bile bir çok varyantı mevcut olup lafzen mütevatirliği tartışılmaktadır. Bazılarında "müteammiden" kelimesi eklenmişken, diğer bazıları yalın halde rivayet etmişlerdir. Bir de bu hadis tartışmasının sadece Ehl-i Hadis ekolü arasında yapıldığını gözetmemiz gerekir. Halbuki öte yandan Ehl-i Sünnet, Şia, İbadi, Zeydi, Mutezili denen büyük bir kitle mevcut. Ve bunlardan, bir hadis konusunda birinin kabul edip deliller ileri sürdükleri hususlara diğeri aynı şekilde deliller getirerek karşı çıkmaktadır, işte bu nokta çok önemlidir. Zira bu dinin akidesi böyle tartışmalara taraf olarak değil, bizatihi tüm tarafların ittifak ettiği her yönüyle muhkem (korunmuş) bir kaynakla oluşturulabilir.

b) İkinci zorluk da akideyi oluşturan esasların gaybi oluşu ve gaybın da an*cak Allah'ın bilgisi dahilinde oluşudur. Rasulullah (s) da ancak Kur'an'da bildirildiği kadarıyla gaybe muttalidir ve bu bilgileri tüm insanlığa tebliğ etmiştir. O kendisine vahyedilen herhangi bir vahyi yanında tutmaya, bilgisini kendisine saklamaya muktedir değildir. (2)


“Mütevatir olan hadislerde Kur"an dışı bir gaybi ihbar” bulunması düşünülemez. Böyle bir şey teorik olarak tamamen imkansızdır, hatta muhaldir. Eğer, mütevatir olduğu söylenen bir hadisde böyle bir gaybi ihbar varsa, o ne hadistir, ne de mütevatirdir. Daha doğrusu, bilhassa mütevatir olmadığının açık delilidir. Çünkü Allah Kitabı’nda, Rasulü’nün gaybı bilmediğini, onun da risaletin dışında normal bir beşer olduğunu açık açık bildirmektedir. Bu konuda hiçbir kuşku bulunmamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir hadiste gaybi ihbar bulunamaz. Bu alanda kur’an’dan başka ne mütevatir mevcuttur, ne de gaybi ihbarın kur’an’dan başka kaynağı olabilir diye inanmazı zaruridir. Allah kendi bilgisine hiç kimseyi ortak kılmamıştır.

6. Hadislerin Zanniliği ile ilgili Alimlerin Sözleri:

‘İlim ehli ve dört mezhep imamı bu görüştedirler: Malik, Ebu Hanife, Şafii ve bir rivayete göre İbn Hanbel. Başka bir rivayette ise İbn Hanbel’in farklı düşündüğü zikredilmiştir.’ (Akaid ve Şeriat I, Mahmut Şeltut, S. 71)

‘Ahad hadislerin akideye delil olmadığı hükmü başta İmam Azam Ebu Hanife, Ebu Zusuf, Muhammed, Gazali, Razi ve ünlü kelamcı Taftazani olmak üzere birçok alimin üzerinde ittifak ettiği bir görüştür.’ (İman Risalesi, Mustafa İslamoğlu, s. 94)

İmam Şafii: ‘Haberi ahad olan ve üzerinde icma edilmeyen sünnetle de hüküm verilir. Bu durumda da zahirde hak ile hükmettik deriz. Çünkü böyle bir hadisi rivayet eden yanılmış olabilir.’(er-Risale, s. 599)(Fıkıh Usulü, Ebu Zehra, s. 173)

İmam Şatibi: Ahad haberlerde hata ve unutma ihtimali vardır. Ancak galip olan doğruluktur.’ Başka bir yerde şöyle diyor: ‘Eğer deliller ahad haber türünden iseler, bunların katilik ifade etmedikleri açıktır.’(Şatibi, el-Muvafakat, S. 29)

İmam Gazali el-Mustasfa isimli eserinde:‘Haberi-ahad bilgi ifade eder mi?’ sorusunu şöyle cevaplandırıyor: ‘Haberi-i ahad bilgi ifade etmez. Bu husus zorunlu olarak bilinmektedir. Nitekim biz her duyduğumuz şeyi tasdik etmeyiz. Yine şayet haberi ahadı tasdik edecek isek, iki haber arasında bir çelişki takdir ettiğimizde iki zıt şeyi nasıl tasdik edebiliriz.’(Mustasfa I, s. 219) Yine Gazali hadis kelimesini de içine alan haber kavramını şöyle tarif ediyor: ‘Doğru ve yalan olması ihtimal dahilinde olan sözdür.’ (Tevhid ve Değişim, C. Vatandaş, S, 199)

Taftazani: Şerhul Akaid isimli eserinde ahad hadislerin zann ifade ettiklerini ve itikadda ölçü ve delil olmadığını ifade etmiştir: ‘Haberi ahad ilim ifade etmez. Zira bu çeşit haber ve hadislerin peygambere aidiyeti hususunda birtakım şüphe ve tereddütler ortaya çıkmıştır.’ S. 301’de daha açık bir şekilde: ‘Haberi ahad fıkıh usulünde anlatılan şartların hepsini üzerinde toplaması halinde bile, sadece zann ifade eder. İtikadi konularda ise zanna itibar edilmez. Özellikle ahad bir haberde rivayet ihtilafı olabilir ve o haberi kabul etmek, Kur’an’ın zahirine muhalefet edilmesi neticesine ulaşmayı gerektirirse ona hiç itibar edilmez.’

Esnevi:‘Sünnet gelince, onun ahadı zanndan başka bir şey ifade etmez.’ ‘Ahad rivayet, etse etse zann ifade eder. Allah, furuu teşkil eden ameli meselelerde zannı caiz görürken, Usulid Dini (İnancı) oluşturan ilmi meselelerde caiz görmemiştir.’ (Akaid ve Şeriat I, Mahmut Şeltut, S. 72)

İmam Pezdevi:‘Ahad hadislerle ilgili – yakini ilim iddiasına gelince bu- hiç kuşkusuz batıl bir iddiadır. Çünkü haberi ahadın ihtimalli olması kaçınılmazdır.’‘Haberi vahid ilim ifade etmediği için itikada raci hususlarda hüccet olamaz. Zira itikadi hususlar, yakine/kesinliğe mebnidir/dayanır. Ancak amel kasdolunduğunda hüccet olabilir.’ (Akaid ve Şeriat I, Mahmut Şeltut, S. 72)

Abdulaziz el-Buhari:‘Bu hadislerin Peygambere ittisalinde şekil ve mana yönünden şüphe vardır. Şekil bakımından şüphe, Peygambere ittisalinin kesin olarak sabit olmamasındandır...’(Keşfu’l Esrar, 3/990; Ebu Zahra, Fıkıh Usulü, s.109)

Meşhur hadis alimi İbnu Salah:‘ ‘Bu hadis sahihtir’ dediklerinde bunun anlamı; o hadisin diğer sıfatları da haiz olup, senedinin muttasıl(kopuksuz) olduğudur. Söylendiği hususta sıhhatinin kati oluşu sahih hadisin şartlarından değildir.’

Hadisçi el-İraki:‘Hadis ehli bir hadis için ‘Bu hadis sahihtir.’ dediğinde bize göre onların muradı; güvenilir ravi için de unutma ve hata sözkonusu olduğu için bu hadisin, söylendiği husustaki sıhhatinin kesin oluşu değil isnadının zahirinin sahih oluşudur.’

El-Hakim:‘İsnadında son derece güvenilir(sika, zapt) raviler bulunan nice hadisler vardır ki illetli/hastalıklı ve boştur.’ (Ebu Reyye, Muhammedi Sünnetin Aydınlatılması, S. 311)

Prof. Dr. Fahrettin Attar:‘Ahad hadis, zanni bilgi ifade eder, yani kesin bilgi ifade etmez. Çünkü bunların, Hz. Peygambere ittisalinde(dayandırılmasında) şüphe vardır.’(Fıkıh Usulü, S.42)

Prof. Dr. Muhammed Ebu Zehra:‘Haberi ahad sened bakımından zannidir.’ (Fıkıh Usulü, S. 142)

Geçen asrın Türkiyeli hadis alimlerinden Ahmed Naim Bey:‘Her hadisi tenkidden salim hiçbir kitap yoktur.’(s. 254, Cilt 1) ‘Vakıa Buhari’de de senedinde kopukluk bulunan epeyce hadisler vardır.’ (S. 217)


Hadisler konusunda alimlerin çoğunluğunun görüşü bunların zanni olduğudur. İbn Hazm, İbn Teymiyye ve bazı bilginler ahad hadislerin kesin ilim ifade ettiğini söylerler. Ancak güvenilir de olsa, hiç bir ravinin hataya düşmekten korunmuş olmadığı yani masum olmadığı hatırdan çıkarılmamalı.

Ömer Karaaslan
 

lafons7275

Kıdemli Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
21,533
Tepkime puanı
342
Puanları
0
Konum
İzmir
Mütevâtir hadisler, akâid konularında bile tek başına delil sayılırlar. Bu yüzden mütevâtir olan haber-i Rasûlü inkâr eden küfre girer. Çünkü böyle bir haberi inkâr etmek, Peygamberi (asv) inkâr demektir. O da şüphesiz küfürdür, (Ahmed Naim, Tecrid-i Sarîh Tercemesi, Ankara 1976, Mukaddime, s. 102).

Mütevâtir haber, İslâm hukukunda da kesin bir delil olarak kabul edilmiştir. Mecelle'de bu meyanda şu maddeler yer almıştır:

"Tevâtür, ilm-i yakîn ifade eder. Binaenaleyh tevâtürün hilâfına beyyine ikame olunmaz." (Madde, 1733).

"Tevâtürde muhbirlerin aded-i muayyeni yoktur. Ancak akıl, onların kizb üzere ittifaklarını tecvîz etmeyecek mertebede bir cemm-i ğafîr olmaları lâzımdır." (Madde, 1735) (Osman Öztürk, Osmanlı Hukuk Tarihinde Mecelle, İstanbul 1973, s. 407).
 

lafons7275

Kıdemli Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
21,533
Tepkime puanı
342
Puanları
0
Konum
İzmir
Istılah açısından mütevâtir, genellikle aynı mânâyı ifade eden bazen kısa, bazen şartlarını da içine alacak şekilde genişçe tarif edilmiştir. Hatib el-Bağdadî, özlü bir tarifle 'yalan üzerine ittifakları âdeten muhal olan bir topluluğun rivayet ettiği haberdir. Haber bu yolla tevatüre ulaştığında zarureten ilim ifade eder' der.

Şartlarını da içine alan daha geniş bir tarif de şöyledir: Yalan üzerine ittifakları mümkün olmayan bir topluluğun yine, kemmî (sayısal) açıdan kendileri gibi olan bir topluluktan aldıkları haberdir ki, aynı keyfiyet Allah Rasülü'ne (s.a.s) kadar öylece ulaşır. Böylesi bir münasebetin sağlanabilmesi, topluluklar arasında herhangi bir kopukluğun olmaması ile mümkündür ki, bu şartlar tahakkuk ettiğinde söz konusu haber Allah Resûlü'nden (s.a.s) işitilmiş konumuna gelir.
 

lafons7275

Kıdemli Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
21,533
Tepkime puanı
342
Puanları
0
Konum
İzmir
Mütevâtir hadisler, fıkhî hükümlere dayanak olmaları açısından ayrı bir önem taşırlar. Ümmetin genel kabulüne mazhar olmuş bir haber, ümmetin o meseledeki icma dokunulmazlığını ifade eder.

İmam Serahsî, Usûlü'nde konuya geniş yer verir. O'na göre: Mütevâtir hadisler, Cenâb-ı Hakk'ın bir hikmet tecellisidir. Bu esas, ilâhî ahkamın, resûllerin vefatı ile sona ermeyip devam etmesi, hususî ile Allah Resûlü'nün kıyamete kadar devam edecek olan risaletinin sürekliliği açısından ayrı bir kıymeti haizdir. Bu irtibat da ancak kesin bilgi ile hakiki mânâda gerçekleşebilir. Asr-ı Saadete yetişemeyen Müslümanlar dinleri ile alâkalı bazı mevzulara Allah Resûlü'nün mübarek ağzından dinliyormuşçasına ulaşabilmeliler ki, arzu edilen o güçlü irtibat hakkıyla tahakkuk etsin.

Yine İmam Serahsî, mütevâtir hadisin hükmü ile alâkalı olarak 'Bizim mezhep alimlerimize göre tevâtür ile sabit olan haber zarurî ilim ifade eder.'demektedir.
 

lafons7275

Kıdemli Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
21,533
Tepkime puanı
342
Puanları
0
Konum
İzmir
Hücciyyetü's-Sünne müellifi, hadisin şer'î delil olma özelliğinden bahsederken, 'Mütevâtir haberi inkâr eden, orada Allah Resûlü'nden (s.a.s) gelen bir şeyi inkâr ettiği için, yani din ifade eden bir şeyi inkârından dolayı küfre girmiş olur. Yoksa Bağdat'ın varlığını inkâr eden kimse niye küfre girsin ki!"

Fahru'l-İslâm Pezdevî, mütevâtir hadis olarak tesbit edilen bir haberi inkâr edenin ve bu habere muhalif hareket eden kimsenin küfre düşeceğini ifade eder. Yine el-Kâsımî, mütevâtir haberler ile amel etmenin zorunlu olduğunu çünkü bu haberlerin ilm-i zarurî ifade ettiğini belirtir.
 

lafons7275

Kıdemli Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
21,533
Tepkime puanı
342
Puanları
0
Konum
İzmir
Birçok mevzuda kendisine çok şey borçlu olduğumuz İmam Suyûtî burada da bir ilki gerçekleştirir ve gerekli malumatı derleyiverir: '(Mütevâtir hadisler) mevzuunda şimdiye kadar kimsenin telif etmeyi düşünmediği bir kitabı telife niyet ettim. el-Ezharu'l-Mütenasira fi'l-Ahbari'l-Mütevâtira adını verdiğim bu kitabıma, mütevâtir hadisleri bab sırasına göre tertip ederek aldım. Daha sonra bu eserimi Katfu'l-Ezhari'l-Mütenâsira fi'l-Ahbâri'l-Mütevâtira ismi altında özetledim. Hulâsa ettiğim bu eserimde, hadisi rivayet eden on sahabi ile, bu rivayete yer veren meşhur hadis kitaplarını zikrettim.' Suyûtî bu sözlerle tanıttığı bu eserinde 113 adet mütevâtir hadise yer vermiştir. Eser, 312 sahife olarak 1985 yılında Beyrut'ta basılmıştır.
 

Fethul-Bâri

Kısıtlı Erişim
Katılım
19 Ağu 2013
Mesajlar
770
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Evet uzun ama önemli bir konu. Hadis konusunu doğru anlamak isteyen kardeşlerin mutlaka okumalarını tavsiye ederim. Bana güvenmeyin, yazının sahibine de güvenmeyin ve iddiaları lütfen kendiniz araştırın. Madem mesele inanç konusudur o halde bu kadar çabayı çok görmeyelim.


Hadislerin itikadi konularda neden delil olamayacağını hadis dalındaki araştırmaların sonuçlarından yola çıkarak ortayan koyan bir derleme.

1. Hadis nedir:

Hadis peygamberimizin söylediği söylenen sözleridir. Ona aitliği konusunda kesinlik yoktur, yani zannidir. İçinde peygamberin sözünün bulunma ihtimali vardır. Hadislere ‘içinde Peygambere (a.s.) ait sözlerin bulunması ihtimali olan metinler.’ gözü ile bakılmalıdır.

2. Hadisler Zannidir...........................................................


Mütevâtir hadisler, akâid konularında bile tek başına delil sayılırlar. Bu yüzden inkâr eden küfre girer.(Ahmed Naim, Tecrid-i Sarîh Tercemesi, Ankara 1976, Mukaddime, s. 102)

Hz. Peygamber (asv)'den yapılan her rivayetin tevâtür derecesine ulaşması elbette mümkün değildir. Ona nisbet edilen her haberi tenkid süzgecinden geçirmeden kabul etmek ne kadar yanlış ise, râvîlerin hatası veya yanılma ihtimali var diye, hadîsleri reddetmek de o derece yanlıştır.

Bu gerekçe ile hadîsleri bütünüyle reddedenler sapıklığa hatta küfre düşerler
.

Sahîh hadîsin şartlarını taşıyan âhâd haberler, sadece amelî ve ahlâkî konularda değil, itikâdî konuların açıklanmasında da birer dînî delil sayılırlar.


Hadis-i şerifler,hem ameli konulara hem de itikadi konulara değinir.

Hz. Peygamber (sallahu aleyhi ve sellem) efendimiz,namazı nasıl kılacağımızı,hacccı nasıl ifa edeceğimizi,zekatı nasıl ve ne miktarda vereceğimizi bidirdiği gibi kadere imandan, kabir ahvalinden, mahşerden
nokta.gif
. bahsetmiş, kıyamet alametleri, mehdi, mesih, nüzül-ü İsa
gibi itikadi konular hakkında bilgi vermiş olduğu hadis kaynaklarında yer almaktadır.


Bu itibarla Kur'an'da yer almayan, fakat Hz. Peygamber'den nakledildiği kesin olan itikadi konulara da müslümanların inanması zorunludur.

Zayıf rivayetler ise, itikadi konulara mesned olamaz.
 

Ahter

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eki 2009
Mesajlar
5,252
Tepkime puanı
186
Puanları
0
Konum
antalya
Taftazani: Şerhul Akaid isimli eserinde ahad hadislerin zann ifade ettiklerini ve itikadda ölçü ve delil olmadığını ifade etmiştir: ‘Haberi ahad ilim ifade etmez. Zira bu çeşit haber ve hadislerin peygambere aidiyeti hususunda birtakım şüphe ve tereddütler ortaya çıkmıştır.’ S. 301’de daha açık bir şekilde: ‘Haberi ahad fıkıh usulünde anlatılan şartların hepsini üzerinde toplaması halinde bile, sadece zann ifade eder. İtikadi konularda ise zanna itibar edilmez. Özellikle ahad bir haberde rivayet ihtilafı olabilir ve o haberi kabul etmek, Kur’an’ın zahirine muhalefet edilmesi neticesine ulaşmayı gerektirirse ona hiç itibar edilmez.’
Bu sözler açıklamaya muhtaç sözlerdir..Alt yapısı olmayanlar eğer bu sözler şerh edilmeden okurlarsa, ahad haberlerin amel ve ilim ifade etmediği gibi yanlış bir kanaata sahib olur..Şeyh Muhammed <zahid el kevserinin Nüzülü isa ile ilgili kitabını okuyanlar meseleyi anlar
Ahad haberler 'yalnizca amel 'ifade eder diyenler\ hem azalarin hem de itikaddan ibaret olan kalbin ameline samil olan ameli kasdetmektedirler bak usulu bezdevi s 158
Ayrica ahad haberler ilim bildirmez diyenler belli bi'r toplulu[un gorusune nazaran ahad haberi kasdederler Yoksa ummet'n tamaminin kabulle telekki ettigi ahad haberlerin dogruluklari katidir/haberi ahad ile amel konusu ilim bildiren kati delil ile sabittir/bu hususta el kerhi;el gazali el buhari a.çikca ifade eettiler
 

Havas

Kısıtlı Erişim
Katılım
19 Ocak 2012
Mesajlar
4,432
Tepkime puanı
71
Puanları
0
hadis,asla itikad belirleyemez.İtikadı tek belirleyen Allah kelamı kuranı kerimdir..

HAdisle itikad belirlemek ,kiüfre şirke açılan kapıdır..

siz inanabilirsiniz.kuranla her hangi bir çelişik tarafı yoksa..fakat inanmayanı tekfir edemezsiniz..
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Tamam işte bizde onu diyoruz. Siz eğer itikad yani inanılması gereken hususları Kuran ile sınırlandırmazsanız meseleyi kaygan bir zemine taşımış ve kişilerin inisiyatife bırakmış olursunuz.

İşte Taftazani ve Şatibi'ye göre ahad hadis itikadda delil değildir, Hanbeli'ye, İbn-i Teymiyye'ye göre delildir der ve meseleyi çorbaya çevirirsiniz. Çevirdiğiniz gibi bu da ekolleri oluşturur ve her ekol diğerini ötekileştirir ve böylece milletin de aklını karıştırmış olursunuz. Bu da bunu yapanlara vebal olarak yeter.
 

Ahter

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eki 2009
Mesajlar
5,252
Tepkime puanı
186
Puanları
0
Konum
antalya
hadis,asla itikad belirleyemez.İtikadı tek belirleyen Allah kelamı kuranı kerimdir..

HAdisle itikad belirlemek ,kiüfre şirke açılan kapıdır..

siz inanabilirsiniz.kuranla her hangi bir çelişik tarafı yoksa..fakat inanmayanı tekfir edemezsiniz..

Hadisler itikad bildirmez diyenler Kuraniyyun fırkasıdır!! ulemanın kitablarından bihaber yetişmişlerin , müşteşriklerin hadisler konusundaki şübhe tohumlarına kendilerini kaptırmaları acı bir durumdur!!!
 

Fethul-Bâri

Kısıtlı Erişim
Katılım
19 Ağu 2013
Mesajlar
770
Tepkime puanı
8
Puanları
0
El-Mikdam b. Ma'dîkerib el-Kindiy (Radiyallahu anh)'den ri*vayet edildiğine göre Resûlullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki :

Süslü tahtına —koltuğuna— yaslanmış adama, benim hadis*lerimden birisi okunur da o (kişi)nin, vaziyetini hiç bozmadan ''Biz*lerle sizler arasında Allah Teâlâ'nm Kitabı vardır. Ondan bulduğu*muz helâl şeyleri, helâl sayıyoruz, haram olarak bulduğumuz şey*leri de haram kabul ediyoruz.'' (Yani bu hadis Kur'an'da bulunan hükümlerin dışındadır. Onun için bu hadise itibar etmeyiz.) diye*bilme zamanı yaklaşmıştır. Sizleri ikaz ediyorum! (Kur'an-ı Kerim'-de bulunan bütün hükümler haktır.) Ve Resûlullah (Sallallahü Aley*hi ve Sellem)'in haram kıldığı şeyler Allah Taâlâ'nm haram kıldığı şeyler gibidir. (Kitab ve Sünnet arasında bir ayırım yapılamaz.)

Açıklama:

Hadisin son kısmı da dînî kaynak olması bakımından hadislerin ayetler hükmünde olduğunu, mü'minlerin dikkatini çekerek bildiri*yor. Çünkü gerek ayetleri ve gerekse hadisleri tebliğ eden, Peygamber (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)'dir. Hepsini O'ndan alıyoruz. Haki*katte ise Resûlullah'm tebliğ ettiği bilumum hükümler ilâhidir. Şâri Hakiki Allah Taâlâ'dır.

Hattabî diyor ki:Kur'an-ı Kerim'de bulunmayan mes'e-lelerde sünnet-i seniyye'ye muhalefet etmenin tehlikesi bu hadis'te belirtiliyor, gerekli ikaz yapılıyor. Haricîler ve Râfızîler, Kur'an'ın zahirini tutup O'nun beyanı mahiyetindeki sünneti terket-tiler Bu yüzden şaşırıp dalalete düştüler

Hattabî,sözlerine devamla diyor ki: Bir sahih hadise rastlandığı zaman, Kur'an'da bulunmayan bir hüküm ifade eder gerekçesiyle red edilemiyecektir. Çünkü sabit olan hadis'in kendi başına hüccet olduğu bu hadis-i şe*riften anlaşılıyor.


Sünen-i İbni Mâce Tercemesi ve Şerhi, Kahraman Yayınları: 1/23-24
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Hadisler itikad bildirmez diyenler Kuraniyyun fırkasıdır!! ulemanın kitablarından bihaber yetişmişlerin , müşteşriklerin hadisler konusundaki şübhe tohumlarına kendilerini kaptırmaları acı bir durumdur!!!

Şu ezberi bozun artık. Başkalarının iddiaları üzerinden itham etmeyi bırakın.

Ne Kuraniyyuncuyum ne de müşteşriklerle bir işim olur. Kuran ve nebevi sünnet ehli bir Müslümanım. Allah kelamı ile kul kelamı arasındaki farkı anlayacak ve ayıracak kadar da basiretliyim hamdolsun.
 

Ahter

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eki 2009
Mesajlar
5,252
Tepkime puanı
186
Puanları
0
Konum
antalya
>Yukarıdaki hadis günümüze ışık tutması açısından bir mücize dir!!!Hadis belirtildiği gibi sahihtir!!
 

Havas

Kısıtlı Erişim
Katılım
19 Ocak 2012
Mesajlar
4,432
Tepkime puanı
71
Puanları
0
Hadisler itikad bildirmez diyenler Kuraniyyun fırkasıdır!! ulemanın kitablarından bihaber yetişmişlerin , müşteşriklerin hadisler konusundaki şübhe tohumlarına kendilerini kaptırmaları acı bir durumdur!!!

Allahın baldırına inanmayan kafirmi?
allah zaman değildir diyen kafirmi?(allah zamandır diyen hadise binaen)

mehdiye inmayan kafirmi?
deccala inanmayan kafirmii?

daha bir sürü inanca ait mesele ortaya konabilir..


--------------


yoksa senin beynine "mutlak hakikattesin" tohumları ekilmiş olmasın.?
 

Ahter

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eki 2009
Mesajlar
5,252
Tepkime puanı
186
Puanları
0
Konum
antalya
Şu ezberi bozun artık. Başkalarının iddiaları üzerinden itham etmeyi bırakın.

Ne Kuraniyyuncuyum ne de müşteşriklerle bir işim olur. Kuran ve nebevi sünnet ehli bir Müslümanım. Allah kelamı ile kul kelamı arasındaki farkı anlayacak ve ayıracak kadar da basiretliyim hamdolsun.

sözüm genel bir tesbittir!! Size yönelik değil..zaten bu görüşün patenti size aitte değildir...
 

Ahter

Kıdemli Üye
Katılım
1 Eki 2009
Mesajlar
5,252
Tepkime puanı
186
Puanları
0
Konum
antalya
Allahın baldırına inanmayan kafirmi?
allah zaman değildir diyen kafirmi?(allah zamandır diyen hadise binaen)

mehdiye inmayan kafirmi?
deccala inanmayan kafirmii?

daha bir sürü inanca ait mesele ortaya konabilir..


--------------


yoksa senin beynine "mutlak hakikattesin" tohumları ekilmiş olmasın.?

Lütfen şeyh Muhammed zahid kevserinin nüzülü isa( rihle kitab) kitabını dikkatlice okuyun..Hadisler hakkında şübhe tohumlarının ekilmesinde müşteriklerin rolünü, Suriyeli alim mustafa sibai ispatlamıştır...
 

lafons7275

Kıdemli Üye
Katılım
19 Şub 2013
Mesajlar
21,533
Tepkime puanı
342
Puanları
0
Konum
İzmir
@Ahmed1 kardeşim mütevatir hadisi inkar eden kafir değildir diyen ehli sünnet alimleri var mıdır?
 

Fethul-Bâri

Kısıtlı Erişim
Katılım
19 Ağu 2013
Mesajlar
770
Tepkime puanı
8
Puanları
0
Mütevatir hadisleri inkar eden küfre girer.

-Mütevatir Hadis-

Akaid'de bu şöyle anlatılır :

Ve vel haberus sabitu ala elsineti kavmin la tesavvaru tevatuhum alal kezibi

-Yani: Yalanda birleşmeleri düşünülemeyecek kadar çok,yaygın ve değişik coğrafyalarda yaşayan bütün insanların bir konuda söz birliği yapmasıdır.

Böyle bir habere ''Haber-i Mütevatir'' denir.Bir de Lafzen Mütevatir olur.Aynı lafzı Resulullah(sav)'den duyma şartı gelir.

Örnek :

İnnemal A'mâlu binniyyât (Ameller ancak Niyetlere göredir) hadisi:

Bu hadis lafzen mütevatirdir.

Bu ne demek?

Yani bu lafızla kaç tane sahabeden gelmişse hepsi aynı lafızla ifade yapmıştır.Bunun lafzı da sabit olduğundan bir insanın böyle ''haber-i mütevatir'i inkar etmesi aynı Kur'anı inkar etmek gibi onu kafir eder.

Ha ''Elhamdulillahi Rabbil Alemin'i inkar etttin. Ha ''İnnemal A'mâlu binniyyât'ı inkar ettin.

Çünkü 'İnnemal A'mâlu binniyyât' Muhammed Mustafa(sav)'in sözüdür.

'Elhamdulillahi Rabbil Alemin' Allahu Tealanın sözüdür.


Elhamdulillahi Rabbil Alemin'i bize kim getirdi ? Muhammed Mustafa(sav)

Eğer Muhammed Mustafa(sav) ''Elhamdulillahi Rabbil Alemin'i Allah söyledi'' dediğinde biz onu o sözünde doğruladıysak ''Ameller niyetlere göredir'' sözünde de Hz.Muhammed(sav) sadıktır,doğrudur ve dürüsttür.

Dolayısıyla buradaki haberi doğrudur , şuradaki haberine 'soru işareti'' dediğin zaman Allahıda Peygamberide inkar etmiş olursun...

Resule itaat eden Allaha itaat etmiştir.(Nisa/40) Dolayısıyla bu ayetin sırrını da terketmiş oldun.

Allaha itaat edeyim derken Peygambere itaatı terkettin.


 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
Mütevatır hadis muhaddislere ve kendi belirledikleri kriterlere göre değişkenlik arz eden bir durumdur. Lavzen ve manen şeklinde ayrıma tabi tutulması da bundandır.

Mütevatır hadislerin sayıları konusunda da ittifak yoktur ve farklı görüşler vardır

a)çoktur
b)yoktur (İbn-i Hibban, Kettani)
c)çok azdır (İmam Nevevi, İbni Salah)
d)sadece bir tanedir (men kezebe hadisi - İbni Salah)

Sahabe sayısı konusunda da ittifak yoktur. Kaç sahabe bildirmiş olmalı ki Mütevatır olsun;

a)40
b)62
c)100
d)200 (imam Nevevi)

Bu tablodan bir itikad çıkar mı? Çıkar diyen buyursun.
 
Üst