İslam İttifakı : Türkiye Irak Suriye Azerbaycan Pakistan İşbirliği Konseyi

TakVa

Ordinaryus
Katılım
13 Nis 2007
Mesajlar
2,868
Tepkime puanı
79
Puanları
0
İslam İttifakı : Türkiye Irak Suriye Azerbaycan Pakistan İşbirliği Konseyi

Türkiye; Irak, Suriye ve Azerbaycan ile oluşturduğu işbirliği konseyi halkasına kardeş Pakistan'ı da dâhil ediyor.

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani'nin Ankara ziyareti ile atılacak imzalarla iki ülke ortak kabine toplantısı yapacak...

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, 6-9 Aralık tarihleri arasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davetlisi olarak Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunacak.

Gilani'nin ziyareti sırasında, daha önce Irak, Suriye ve Azerbaycan ile oluşturulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyleri'nin bir benzeri de Pakistan ile kurulacak.

İlk toplantı Ankara'da

İki Başbakan, stratejik işbirliğini ilan ederken ilk toplantı da Ankara'da yapılacak. Konseyin kurulması ile birlikte iki ülkenin icracı bakanlıkları yılda iki kez ortak toplantı yapacak.

Böylece kardeş oldukları her fırsatta dile getirilen iki ülke, tarihten gelen yakınlıklarını ikili ilişkilere tam anlamıyla yansıtmış olacak. Türkiye ve Pakistan, ulaştırma, enerji, eğitim, sağlık gibi alanlarda işbirliği yapacak.

Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek olan Gilani, TBMM Genel Kurulu'na hitap edecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Gilani'ye "Cumhuriyet Nişanı" verilecek.

Pakistan Başbakanı Gilani, iş dünyası temsilcileriyle de İstanbul'da bir araya gelecek. Gilani'ye Marmara Üniversitesi'nde düzenlenecek özel bir törenle gazetecilik dalında fahri doktora unvanı verilecek.

Türkiye ve Pakistan arasında ekonomi, ticaret ve yatırım alanındaki işbirliği "müteahhitlikten enerjiye, ulaştırmadan bankacılığa, turizmden savunma sanayi" projelerine uzanan geniş bir yelpazede somut projeler yoluyla güçlendirilecek.

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı bir dizi iş konseyi toplantısı düzenlenmişti. Pakistan, Türkiye açısından ilişkilerin mevcut düzeyi göz önüne alındığında, önemli bir ticari ortak olma potansiyeli taşıyor. Bu potansiyelin ortaya konulmasıyla, Türkiye'ye ekonomik getirinin yanı sıra Güney Asya'da Ankara'ya önemli bir siyasi etkinlik de sağlayacak.

Erdoğan'a Hilal-i Pakistan Nişanı

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Ankara'daki ziyareti kapsamında ülkesindeki büyük sel felaketinin hemen ardından Pakistan'a yardım getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a Hilal-i-Pakistan Nişanı verecek. Emine Erdoğan, Pakistan'da sel felaketinden etkilenenler için 3 milyon TL'nin üzerinde nakit yardım toplamıştı.

bugün
 
Üst