İnönü Üniversitesin'de Emir Komuta Zinciri

rota

Doçent
Katılım
15 Nis 2007
Mesajlar
551
Tepkime puanı
9
Puanları
0
28 Şubat sürecinin bir ayıbı daha gün yüzüne çıktı. Malatya İl Jandarma Komutanlığı, irticaî faaliyetlere karıştıklarını öne sürdüğü 7'si profesör 41 öğretim üyesinin ismini, 'gereğinin yapılması' için İnönü Üniversite Rektörlüğü'ne iletiyor.

Öğretim üyelerinin irticaî faaliyette bulunduklarına ilişkin yasal dayanak ve belge bulamayan rektörlük, fişlenen hocaların sicilini bozmak için hayalî suçlar isnat ediyor. Öğretim üyelerinin eşlerinin başörtülü olması ya da başörtüsü yasağına karşı çıkması sebebiyle fişlendiği belirtiliyor. Hocaların başlattığı hukuk mücadelesi ise sürüyor.

Kebapçıların bile fişlendiği 28 Şubat sürecine ilişkin Malatya İnönü Üniversitesi'nden iki ayrı gizli belge ortaya çıktı. Belgelerde ilki, 11 Kasım 1998 tarihli. Dönemin İl Jandarma Komutanı Önder Çakır imzası ile İnönü Üniversitesi Rektörlüğü'ne bir yazı gönderiliyor. 20 öğretim üyesinin isminin yer aldığı liste rektörlüğe iletiliyor. Üniversitenin kapalı mekanlarına erkeklerin sakallı, kızların türbanlı girdiğinin belirlendiği söylenen yazıda bu öğretim üyeleri için gerekli işlemin yapılması isteniyor.

İkinci belge, 2 Şubat 2000 tarihini taşıyor. Dönemin rektörü Prof. Dr. Ömer Şarlak'a İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Sedat Kunduz'un gönderdiği bir listeyi kapsıyor. Kunduz, irticaî faaliyetleri YÖK tarafından saptandığını belirttiği 41 öğretim üyesinin isimlerini ve karşısına ne tür faaliyette bulunduğunu yazan listeyi rektörlüğe göndermiş. 7'si profesör olan 41 kişi 'başörtüsü yasağına karşı olmak ve eşleri başörtülü olmak'la suçlanıyor. Rektörlüğün durumdan vazife çıkararak fişlemeleri öğretim üyelerinin sicillerine işlediği sonradan anlaşılıyor. Rektörlük, haklarında yasal dayanak ve yargı kararı olmayan hocaların sicilini 'irtica' gerekçesiyle bozamayınca 'hayalî' suçlar üretiyor. Bu öğretim üyelerine, başarısızlık, disiplinsizlik gibi kendileriyle ilgisi olmayan 'bahane'lerle düşük not veriliyor.

Rektörlüğün hukuk dışı uygulamasını fark eden öğretim üyeleri, konuyu tek tek yargıya taşımış. Edinilen bilgilere göre, haksız yere fişlenen ve sicilleri bozulan öğretim üyeleri idare mahkemelerine açtıkları davayı birer birer kazanıyor. İdare Mahkemesi, idarî ve adlî soruşturma dahi yapılmayan ve suç işledikleri belgelenmeyen bu kişilere yapılanların hukuka uymadığına karar veriyor. İnönü Üniversitesi'nin şimdiki rektörü Fatih Hilmioğlu, idare mahkemelerinden gelen bu kararları Danıştay'a taşıdı. İdare mahkemelerinin hocaların lehine verdiği karar, Danıştay'ca bozuldu. Danıştay'ın geri gönderdiği kararlar, İdare Mahkemesi'nde bir kez daha görüşülecek.

turktıme



 
Üst