İmam Şafi: 7 Yaşında Kuranı, 10 yaşında Muvattayı ezberledim

İlim Talebesi

Yasaklı
Katılım
18 Ağu 2014
Mesajlar
1,630
Tepkime puanı
28
Puanları
0

قَالَ أَحْمَدُ بْنُ إِبْرَاهِيمَ الطَّائِيُّ الْأَقْطَعُ : حَدَّثَنَا الْمُزَنِيُّ ، سَمِعَ الشَّافِعِيَّ يَقُولُ : حَفِظْتُ الْقُرْآنَ وَأَنَا ابْنُ سَبْعِ سِنِينَ ، وَحَفِظْتُ " الْمُوَطَّأَ " وَأَنَا ابْنُ عَشْرٍ . [ ص: 12 ]

Ahmed b. İbrahim Et-tail Ekta' diyor ki : Bize Müzenî haber verdi ki :

İmam Şafiden şöyle dediğini işitmiş :
Ben 7 Yaşında iken Kuranı ezberledim.10 Yaşında iken de (İmam Malikin) Muvatta (adlı Hadis kitabını) ezberledim.

ابْنُ أَبِي حَاتِمٍ : حَدَّثَنَا الرَّبِيعُ ، سَمِعْتُ الشَّافِعِيَّ يَقُولُ : قِرَاءَةُ الْحَدِيثِ خَيْرٌ مِنْ صَلَاةِ التَّطَوُّعِ ، وَقَالَ : طَلَبُ الْعِلْمِ أَفْضَلُ مِنْ صَلَاةِ النَّافِلَةِ


İmam Şafi diyor ki : Hadis kıraati tatavvu namazdan daha hayırlıdır.İlim talebi de nafile namazdan daha hayırlıdır.
كَانَ الشَّافِعِيُّ قَدْ جَزَّءَ اللَّيْلَ ، فَثُلُثُهُ الْأَوَّلُ يَكْتُبُ ، وَالثَّانِي يُصَلِّي ، وَالثَّالِثُ يَنَامُ

Kendisi geceyi 3 kısma bölerdi. Gecenin başında yazardı.Gecenin ortasında namaz kılardı.Gecenin sonunda ise uyurdu.

كَانَ الشَّافِعِيُّ يَخْتِمُ الْقُرْآنَ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ سِتِّينَ خَتْمَةً

Ramazanda Kuranı 60 Kere hatmederdi.

قَالَ : سَمِعْتُ الشَّافِعِيَّ يَقُولُ : الْعَالِمُ يُسْأَلُ عَمَّا يَعْلَمُ وَعَمًّا لَا يَعْلَمُ ، فَيُثْبِتُ مَا يَعْلَمُ ، وَيَتَعَلَّمُ مَا لَا يَعْلَمُ ، وَالْجَاهِلُ يَغْضَبُ مِنَ التَّعَلُّمِ ، وَيَأْنَفُ مِنَ التَّعْلِيمِ .

Yine şöyle derdi : Alime bildiği şeyde de bilmediği şeyden de sorulur.Bildiği şeyi zaten sabitler.Bilmediği şeyi de öğrenir.
Cahil ise Öğrenmeyi sevmez.Fakat Öğretmekte ise kibirlenip büyüklenir.


الشَّافِعِيَّ يَقُولُ : الْعِلْمُ عِلْمَانِ : عِلْمُ الدِّينِ وَهُوَ الْفِقْهُ ، وَعِلْمُ الدُّنْيَا وَهُوَ الطِّبُّ ، وَمَا سِوَاهُ مِنَ الشِّعْرِ وَغَيْرِهِ فَعَنَاءٌ وَعَبَثٌ .

Yine şöyle diyordu : İlim ikidir.Birincisi Din İlmi ki o Fıkıh ilmidir.İkincisi de Dünya ilmi ki o da Tıp ilmidir.Bunun dışındakiler abes ve boş uğraştır.

(Zehebi,Siyeru A'lamun Nubela, s.12-42]
 

İlim Talebesi

Yasaklı
Katılım
18 Ağu 2014
Mesajlar
1,630
Tepkime puanı
28
Puanları
0
Asıl adı Muhammed bin İdris bin Abbas'tır. Dedesinin dedesi Şâfiî, Kureyş kabilesinden ve sahabe'den olduğu için, Şâfiî adı ile meşhur olmuştur. Hicri 150 (MS.767) senesinde Gazze'de doğup, hicri 204 (MS.820)'de Kahire'de 54 yaşında vefat etti. Kabri, Kurafe kabristanlığında büyük bir türbe içindedir. Doğumundan kısa bir süre sonra babası vefat etmiştir.
 
Üst