İktibas Dergisi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İktibas, Eylül sayısı 'Suriye' gündemi ile çıktı





İktibas, Eylül sayısında manşete “Suriye’de Yaşanan Kanlı Değişim Süreci”ni taşıyor.


Müslümanların yakıcı gündemi olan Suriye konusunun incelendiği Yorum bölümünde değişen dünya şartlarının zorlaması ile bölgede ‘demokratik’ bir değişim ve dönüşüm atmosferi yaşandığı vurgulanırken Baas rejiminin yapısal esnekliğe sahip olmaması nedeniyle bu dönüşümü göze alamadığı belirtiliyor. İran ve Rusya gibi ülkelerin stratejik kaygıları ile ABD’nin de sürecin uzamasında yarar görmesinin, Suriye’yi bu değişim ve dönüşüm sürecinin en kanlı ve komplikasyonları en fazla ülkesi haline getirdiği kaydediliyor.

İktibas bu sayısında Türkiye’nin terör çıkmazını da değerlendiriyor ve buna sebep olan devletin ‘İslamsız’ politikaları eleştiriliyor. Bu yanlış politikalarla birlikte, terör eylemlerinin sadece bir işe yaradığı, Türk ve Kürt halkının kardeşlik, dostluk duygularına kastettiğinin altı çiziliyor.

Ağustos ayında gündeme hızlı bir giriş yapan 'İslamcılık' tartışmalarının hangi boyutta değerlendirilmesi gerektiği de yorumlanan derginin bu sayısında Kavram bölümünün konusu ise “Eğlence”…

Atasoy Müftüoğlu “Zihinsel Perişanlıklar ve Mezhep Holiganlıkları” başlığını taşıyan yazısında Ortadoğu’ya yönelik emperyalist yeniden şekillendirme girişimlerinin “demokratikleştirme” üst başlığı altında sürdürüldüğünü, bölgede Sünni kökenli İslamî oluşumların küresel sisteme dâhil edilirken, sistem karşıtı Şii unsurların marjinalleştirildiğini kaydediyor.

Dergide ayrıca Murat Kirişçi, Osman Coşkun, Mustafa Atav, Dilek Buz, Mustafa Bozacıoğlu, Şükrü Hüseyinoğlu, Bünyamin Zeran da yazılarıyla okurlarına sesleniyor.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Bu ay ‘Kıyamet’ İktibas ediliyor


iktibas-ekim.jpg



İktibas dergisinin Yorum bölümünde bu ay, think-tank olarak bilinen ve dünya siyasetinde önemli bir yer edinen Düşünce Kuruluşlarına dikkat çekiliyor.



İktibas dergisinin Yorum bölümünde bu ay, think-tank olarak bilinen ve dünya siyasetinde önemli bir yer edinen Düşünce Kuruluşlarına dikkat çekiliyor. Batıdan dünyaya yayılan ve kimilerince ‘kiralık silahlar’ olarak tanımlanan bu düşünce kuruluşlarının yönlendirici etkileri üzerinde durulan Yorum’da politik odaklı olmalarına karşın agresif pazarlama teknikleri uygulayan bu kuruluşların çalışmalarının Türkiye’yi ve Müslümanları da yakından ilgilendirdiği noktaların altı çiziliyor.
“Manipülasyon Nesnesi Haline Getirilen Toplumlarımız” başlıklı yazısında Atasoy Müftüoğlu, “Zihinsel kölelik sürdüğü için her şeyi konuşuyoruz; ancak en hayati, vazgeçilemez, savsaklanamaz sorunumuzu konuşmuyoruz. Aziz İslam’ın, bir din olduğu kadar devlet/toplum/ekonomi/siyaset olarak yapılandırılması gerektiğini gündeme getiremiyor, savunamıyoruz” diyor.
Kıyamet konusunda Mehmed Durmuş imzalı Kavram bölümü ile birlikte, kıyamet konusunu işleyen yazıların yoğun olarak yer aldığı dergide Murat Kirişci, Mustafa Bozacıoğlu, Bünyamin Zeran, Ahmed Kalkan ve Şükrü Hüseyinoğlu’nun da yazıları bulunuyor.
Zengin bir sanat edebiyat sayfasına sahip İktibas’ın bu sayısında el-Cezire’den bir çeviri de yer alıyor.

Fatma Ünal haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
AK Parti kongresi nasıl okunmalı?


iktibas-kasim.jpg



İktibas yeni sayısında son AK Parti kongresine atıfla “AKP ve Yeni Türkiye’nin İdeolojik Kodları mı? ‘Sistem-İçi’ Eleştiri mi?” manşeti ile çıktı.



İktibas yeni sayısında son AK Parti kongresine atıfla “AKP ve Yeni Türkiye’nin İdeolojik Kodları mı? ‘Sistem-İçi’ Eleştiri mi?” manşeti ile çıktı.
Derginin YORUM köşesinde incelenen AK Parti kongresi için, herhangi bir parti kongresi olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğu kaydedilerek, değişen dünya ve bölge dengeleri doğrultusunda Yeni Türkiye Kongresi olarak yorumlanıyor.
YORUM’da Militarist Cumhuriyet’in Demokratik Cumhuriyet’e evrilmesiyle, modernleşme sürecini kesintisiz yürütmesi öngörülen bu Parti’nin, sözde evrensel/Batılı değerlerle Müslümanların değerlerini telif eden ve bunu da “ılımlı laiklik” ekseninde bir ideolojiyle demokratik sistemin kültürel altyapısı haline dönüştürmeyi amaçlayan bir misyon ile karşımızda olduğu vurgusu yapılıyor.
Atasoy Müftüoğlu, “Eski İç Sorunlarla Yeni Dış Sorunlar Arasında Sıkışıp Kalmak” başlıklı yazısında Cumhuriyet Türkiye’sinin, bedeli ne olursa olsun, Batı uygarlığının bütün taleplerine uyum sağlamak kararlılığıyla yola koyulduğunu belirterek, Fransız tarzı katı/fanatik laiklikle bütünleştiğinin altını çiziyor.
Mukaddes Özkan’ın kaleminden ‘Belam’ yazısı ile birlikte, Mustafa Bozacıoğlu’ndan ‘Asgari Müşterek’, Osman Coşkun’dan ‘Dağların Bile Kabul Etmediği Sorumluluk’, Şükrü Hüseyinoğlu’ndan ‘Hakla Bâtıl Birbirine Karılırken Müslümanlar Ne Yapıyor?’, Bünyamin Zeran’dan ‘Çağın Dinamiklerine Karşı Bir Duruş’ da dergide bulunan diğer yazılar.

Burak Gültekin haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İktibas'ın Aralık sayısı çıktı!


iktibasa.jpg




İktibas’ın yeni sayısı ‘Algılar-Gerçekler ve Müslümanların Hatalı Okumaları’ manşeti ile çıktı.




Derginin, manşet ile aynı adı taşıyan Yorum bölümünde “Yaşanılan süreci tüm boyutlarıyla doğru okuyabilmek için öncelikle günümüzün başat, yakıcı, sapkın (telifci-eklektik) düşünsel çizginin izini sürmek, tarihi sürekliliği içinde söz konusu düşünce akımının ideolojik kodlarını çözmek, ortaya koymak gerekir. Ki insanımızın kafa karışıklığının arka planını anlamak mümkün olabilsin ifadesi vurgulanıyor.
Atasoy Müftüoğlu, İkili Hayatlar Yaşamaya Devam Edemeyiz başlığını taşıyan yazısında teknik-bilimsel dünyanın öngörülemeyen sonuçlarının insanlığı dehşete düşürdüğünü altını çiziyor. Müftüoğlu, buna karşılık Müslümanlar olarak bugünün gerçekliğini sorgulamak, bu gerçekliğe karşı koymak yerine bu gerçekliğe boyun eğiyoruz tespitinde bulunuyor.
Dergide bu ay Bünyamin Zeran’ın ‘Eylem Tutarlılığı’, Mustafa Bozacıoğlu’nun ‘Bu Zamanlarda ‘Hanif’ Olmak’, Osman Çoşkun’un ‘Siz Allah’a Gereği Gibi Kul Oldunuz da Allah Size Zulüm mü Etti’, Aykut Akça’nın ‘Sanal Rıza Arayışı Belki de Eksiklik İddiası’, Şükrü Hüseyinoğlu’nun ‘Siyaseti Akideden Bağımsızlaştırmak’ yazıları ile birlikte Ahmed Kalkan’ın ‘Şeriat’tan Ümmete’ mi Yoksa Şeiattan Laikliğe mi?’ yazısı da dikkat çekiyor.
Dergide ayrıca geçen ayın yakıcı gündemi olan İsrail’in Gazze saldırılarıyla ilgili olarak Ercümend Özkan’ın Filistin-İsrail meselesinin dününü bugününü anlattığı bir yazısına da yer veriliyor.

Yüsra Dal haber verdi
 

Kaptan

Mecra Yazarı
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
15,445
Tepkime puanı
1,111
Puanları
0
Konum
Giresun
İKTİBAS Dergisi

@İsmail ? Abi bütün dergilere yer vermişsin bizim dergiyi unutmuşsun. :)


30292.jpg


İktibas Dergisi Aralık 2013/420.Sayısı ile okuyucularıyla buluşuyor.

Yayınlanmaya başladığı, Ocak-1981 itibarıyla 33. Yılını 420. Sayısı ile tamamladı İktibas Dergisi…


Aralık/420. Sayısında İktibas Dergisi, “Bölgemizdeki Gelişmeleri Müslümanlar Nasıl Oku(mu)yorlar ?” manşetiyle okuyucularının dikkatine sunuldu. Dünyadaki değişime paralel olarak bölgemizde meydana gelen değişim ve dönüşüm süreci ve bu bağlamdaki gelişmelerin niteliğine hep dikkat çeken dergi, bu sayısında özet olarak bir değerlendirme/hatırlatmanın yanı sıra Müslümanların ısrarla hatalı okumalarına işaret etmektedir. Zira küresel ve bölgesel düzlemde Müslümanları ve gelecek perspektiflerini etkilemeye, kontrol etmeye ve yönlendirmeye matuf gelişmeler söz konusu. Ve bunların felsefi ekseni, niteliği ve temel parametreleri ıskalanmaktadır. Bunlarda öncelikle düşünsel ve siyasal duruşta netliğin olmamasının yanında Müslümanların yöntem tercihlerini konjonktürel/dönemsel gelişmelere göre yapmaları, ilkesel hususları yeterince önemsememelerinden kaynaklanmaktadır. Oysa İslami mücadelenin geleceği açısından düşünsel ve siyasal duruş ve yöntem tercihinin hayati öneme sahip olduğundan hiç şüphe yok! Müslümanlar için kritik olan tarihi bu dönemeçte “reel şartların aldatıcı cazibesi”ne kapılarak bazı kazanımlar elde edeceklerini düşünenlerin fena şeklide yanıldıkları gelişmelerle bir kez daha ortaya çıkmıştır.


İktibas Dergisi’nin 420. Sayısındaki düşünce yazılarında;

Atasoy Müftüoğlu’nun “Sorumluluğa Uyanmak”
Muhammed Celili’in “Bize Ne Oldu Böyle”
Mehmet Maksut’un “Ötelenen Özeleştiriyi Öncelemek”
A.Araf Arat’ın “Müslümanlar ve Yöntem Krizi”
Erhan Aktaş’ın “İslam Dininin Kaynağı Nedir?”
Saadettin Merdin’in “Yeni Eflatunculuk”
Hüseyin Bülbül’ün “Aile, Toplumların Temel Taşıdır.”
Hikmet Ertürk’ün “Yalnız Ondan Korkmak”
Aykut Akça’nın “Muhalefet Olmak ya da Muhalif Olmanın Ahlakiliği”
Osman Coşkun’un “…Kur’an’ı Uygulamayanlar Ne Üzeredirler?”

başlıklı yazılarını okuyabilirsiniz.


Mektuplara Cevaplar bölümünde, Hüseyin Bülbül’ün, Kur’an Belirleyen Fıkıh Belirlenendir başlığı altında, çeşitli konularla ilgili sorulara verdiği cevapları bulabilirsiniz.


Edebiyat-Sanat’ta ise; Dr.M.Akif Şahin, Mehmet Mortaş ve A.Birol Ulaş’ın bir solukta okuyacağınız yazılarının yanı sıra Mehmet Maksut’un “Andolsun” başlıklı şiiri yer almaktadır.


Zamanına Tanıklık Edenler köşesinde, Ercümend ÖZKAN’ın düşünsel ve siyasal duruşu, İslami mücadelesi ve öne çıkan diğer boyutlarını ele alan kısa bir değerlendirme dikkatlerinize sunulmaktadır.


İktibas Dergisinin, Allah’ın izniyle, 34. yayın döneminde de düşünsel ve siyasal duruşu, ilkeli yayıncılığıyla yoluna devam etmesi temennisi ve duası ile…
 
Üst