İktibas Dergisi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45


İktibas Dergisi: İktibas Dergisi 31. yılının ilk sayısında kapağa Türkiye’de İslami hareketin önemli isimlerinden birisi ve aynı zamanda Derginin de kurucusu olan Ercümend Özkan’ı taşıyor. ‘İnanan ve yaşayan adam Ercümend Özkan’ manşeti ile çıkan derginin bu sayısının Yorum bölümünde İktibas’ın İslami çizgisi ile birlikte bu çizginin esas belirleyicisi olan Özkan’ın bir değerlendirmesi yapılıyor. Düşünce yazılarının başında yine değerli düşünür ve yazar Atasoy Müftüoğlu bulunuyor. Dergide ayrıca Ekrem Dumanlı’nın Mevlana’dan Utanmak başlıklı yazısına bir yanıt mahiyetinde “Ekrem Dumanlı’ya açık mektup” bulunuyor. Mehmed Durmuş imzalı mektupta Mevlana ile ilgili bir takım bilgilere yer verilerek İslam ile uyuşmadığı ispatlanıyor ve “esas kim utanmalı?” sorusu yöneltiliyor.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İktibas Dergisi 31. yılının ilk sayısında kapağa Türkiye’de İslami hareketin önemli isimlerinden birisi ve aynı zamanda Derginin de kurucusu olan Ercümend Özkan’ı taşıyor.
‘İnanan ve yaşayan adam Ercümend Özkan’ manşeti ile çıkan derginin bu sayısının Yorum bölümünde İktibas’ın İslami çizgisi ile birlikte bu çizginin esas belirleyicisi olan Özkan’ın bir değerlendirmesi yapılıyor.
Ercümend Özkan’ın “Tevhid akidesini gereği gibi anlayınız ve ona toz kondurmayınız. Şirk ve küfür niteliği taşıyan şeylerden onu titizlikle koruyunuz... Kendinizi kontrol ediniz. Demokratik, laik ve her türlü sol pisliklerden temizleyiniz ve temiz tutunuz kendinizi. Allah, önce akidesi temiz (kirlenmemiş) olanları sevmektedir” sözlerinin hatırlatıldığı Yorum bölümünde, hayatı İslami mücadele içerisinde geçen Ercümend Özkan’a yönelik birçok söylenti, çarpıtma ve iftira olduğu belirtiliyor.
Bunlar arasında “sistem-içi araçları meşru gördüğü” iddiasının en tehlikelisi olduğu belirtilen Yorum’da Ercümend Özkan’ın yazı ve sözlerinden getirilen örneklerle, ilkeli duruşundan asla vazgeçmediği, ‘sistem-içi mücadelenin benimsenmemesi gerektiği’ konusunda en küçük bir fikir değişikliğ bilei olmadığının altı çiziliyor.
Derginin kavram bölümünde ise Şefaat konusu ele alınıyor. Geleneksel dini anlayışın çizdiği Şefaat anlayışının Kur’an’ın mesajı ile örtüşmediği vurgulanan yazıda Şefaat beklentisi, bir Peygamber bile olsa, Allah’a ortak yapmak; Allah’ın otoritesine, affetme yetkisine yeni şerikler ihdas etmek anlamına gelecektir” deniliyor.
Düşünce yazılarının başında yine değerli düşünür ve yazar Atasoy Müftüoğlu bulunuyor. “İleriye doğru düşünmek” başlıklı yazısında Müftüoğlu, İktibas Dergisi ve Ercümend Özkan’la ilgili yorumlarına yer veriyor ve şöyle söylüyor: “İktibas ve Ercümend Özkan kalabalıkların, yığınların, mistik çevrelerin duymak istemedikleri şeyleri gündeme getirdi. Rahatlatıcı değil, rahatsız edici yorumlar ve çözümlemeler yaptı bütün iktidar biçimlerine gerçekleri söylemeye çalıştı.”
Bünyamin Zeran “Seçeceksin ve başlayacak hayat” başlıklı seri yazılarının birincisinde önümüze konulan anlayışları sorgulamamız, iyi bir tahlilden geçirmemiz gerektiğini söyleyerek Eski Yunan dönemi, Aristokrasi, Liberalizm ve Marksizm’le ilgili yorumlarını sunuyor.
Mustafa Atav ise, “üç beş görece rehavet uğruna ve ne yazık ki anlam dünyamızı kirletme pahasına fetva ve içtihatlarla bizi oyuna dâhil etmeye çalışanlara; yani egemen güce ve zihniyete ‘Teslim ol’ diyenlere, ‘Asıl siz teslim olun!’ derim…” ifadeleriyle bu toplumun halini ve yakın geçmişini yorumluyor.
İktibas Dergisi’nin ‘yolculuğu’nu değerlendiren Mustafa Bozacıoğlu ise “Bizler ‘sonuç‘ odaklı değil ‘süreç’odaklı bir bakış açısına sahip olmalıyız” diyor ‘Nice yollara/yolculuklara’ başlıklı yazısında.
Mustafa Siel de “Allah’ın ayetleri arasında” başlığı altında Kur’an’ı Kerim’de ‘Ayet’ ifadesinin hangi anlamlarda kullanıldığını ve insanın afakta ve enfüsde bulunan ayetler arasındaki durumunu inceledi.
Dergide ayrıca Ekrem Dumanlı’nın Mevlana’dan Utanmak başlıklı yazısına bir yanıt mahiyetinde “Ekrem Dumanlı’ya açık mektup” bulunuyor. Mehmed Durmuş imzalı mektupta Mevlana ile ilgili bir takım bilgilere yer verilerek İslam ile uyuşmadığı ispatlanıyor ve “esas kim utanmalı?” sorusu yöneltiliyor.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
iktibas-dergisi-subat-sayisi-cikti.jpg

İktibas’ta bu ayın konusu ‘Demokrasi’


İktibas Dergisi, Şubat sayısında ağırlığı Demokrasi konusuna veriyor. Türkiye ve dünyada estirilen rüzgarlara karşın Demokrasi’nin sadece bir yönetim tarzı olmadığı, dinin hüküm koyduğu her alana sirayet ettiği vurgulanarak, İslam’a göre durumu değerlendiriliyor.



Derginin Yorum sayfalarında “Demokratik Özerklik” konusu işlenirken, Kavram bölümünde ise Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan “Sivil Toplum” üzerinde duruluyor.
Değerli düşünür-yazar Atasoy Müftüoğlu “Gerçek umutlar için” başlıklı yazısında, “Her türlü sapmaya yozlaşmaya karşı bilincimizin teyakkuz durumunda olmasını sağlayabilmeliyiz. Parçalanmış bir İslami dil, duyarlılık, algı ve yorumla, güçlü ve kuşatıcı bir bilinç çağrısı yapamayız. Her tür bencilliğin insanı adalet’ten uzaklaştırdığını hatırlamalı, bizleri ümmet dayanışmasına yabancılaştıran bencillikleri terk etmeliyiz.” sözleriyle hak üzerinde birleşmenin başarı için mutlak olduğunu hatırlatıyor.

Mehmed Durmuş, “Demokrasi nedir?” sorusunun doğru yanıtını verebilmek için, kavramın bütün unsurlarını ayrı ayrı tahlil ettiği yorumunda “Demokrasinin sadece siyasal bir yönetme tarzı olduğunu söylemek -eğer cehaletten değilse- demokrasiyle ilgili bazı hususları dikkatlerden gizlemek amacına matuf olmalıdır. Zira Din’in hüküm koyduğu hiçbir alan yoktur ki orada demokratik bakıştan da bahsedilmesin. Kısacası ahlâktan ekonomiye, sanattan hukuka kadar her alanda insan hayatına demokratik yaşam ilkeleri yön vermek istemektedir. İslam bir taraftan sindirilip edilgen hale getirilirken, demokrasi aynı oranda baskın/etken hale getirilmekte olduğunu” ifade ediyor.

Mustafa Bozacıoğlu, ‘Demokrasi’ yorumunda insanı ‘kutsal’ sayan Demokrasinin her şeyin merkezine insanı, aklı ve bilimi koyduğunu ve aşkın/üstün güç tanımadığını vurguluyor.

Ahya Aras, “Demokrasi İslam’ın ne yanına düşer?” başlıklı yazısında ”İslam’la demokrasi ya da başka herhangi bir siyasal ideolojiyi karşılaştırırken öncelikle şu hususun netleşmesi gerekir: İslam, siyasî talepleri olmayan, bireysel olarak insanın dindarlık duygularını tatmine yarayan bir inanç manzumesi ve bir tapınma biçimi midir? Yoksa aynı zamanda ferd ve toplum hayatını düzenleyen bir hayat nizamı mıdır?” sorularını yanıtlıyor.

Cemil Soylu, “Kim hükmedecek Tanrı mı insan mı?” başlığı altında “Suratını asıp, sırtını dönüp bu eskilerin masallarıdır diyenlerin cevabı şimdiden belli. Peki ya iman iddiasında olanların cevabı belli mi?” sorusuyla içe dönük bir eleştiride bulunuyor.
Dergide ayrıca “İslam Devleti’nden demokratik cumhuriyete” yazısı ile Erdal Bayraktar, “Fıtratımıza yüklü melekelerin hakkını vermek ve İktibas Dergisi” ile Mustafa Atav, “Derdi dert edinmek” ile Muhammed Celil, “Atasoy Ağabeye hayır dua” ile Mehmed Durmuş’un diğer bir yazısı da bulunuyor.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
iktibas-mart.jpg


Yeni Ortadoğu Tahayyülleri


İktibas bu ay ‘Yeni Ortadoğu’yu yorumladı

İktibas Dergisi, Mart sayısında Ortadoğu’da ve genel olarak Arap dünyasında meydana gelen değişimi “Kontrollü yumuşama-Demokratik açılımlar ve Yeni Ortadoğu tahayyülleri” başlığı altında yorumladı.

Müslüman toplumlarda meydana gelen değişimlerin İslam’la olan ilgisinin odak noktayı oluşturduğu yorumda, olayların halk hareketleri olarak başlayıp yürüyor görünmesine karşın tarihsel süreç ve Batı medeniyetinin bölgedeki ‘heves’leri göz önüne alındığında farklı bir resmin ortaya çıktığı vurgulanıyor.
Yorumda, bölgede kendisini İslam ile tavsif eden kesimlerin, taktiksel bir zorunluluğun ötesinde, yaşadıkları ‘ılımlaşma’ süreci sonucu, bu halk ayaklanmalarının dini ve siyasi bir kalkışma olmadığını bunun temel hak ve özgürlüklerin, toplumsal taleplerin dile getirilmesi olduğunu deklare ettikleri de hatırlatılıyor.
Değerli düşünür-yazar Atasoy Müftüoğlu “Sömürgeci Zulümler” başlıklı yazısında “Her tür ayrımcılığın, ötekileştirmenin, ırkçılığın pervasızca/küstahça sürdürülebildiği, meşrulaştırılabildiği, savunulabildiği bir dünyada demokratik siyaset iflas etmiş demektir, bu durumda ahlak ve adalet temelinde yeni bir siyasal sistemi hayata geçirmek gerektiğini” anlatıyor.
Bünyamin Zeran “Değişen dünya ve değişime ayarlanan toplumlar” başlıklı değerlendirmesinde, Batı’nın iyiyi ve kötüyü belirlemeye çalıştığını, ‘demokrasi ve özgürlük’ anlayışının tanrısal olmayıp insan aklının bir sonucu olduğunu ve insanı, kendisini sınırlayan her türlü bağdan kurtararak! müstağnileştirmekten başka bir şey anlatmadığını vurguluyor.
“İktidardakiler; düşünmekten, kendileriyle yüzleşmekten korkanlar” yazısı ile Mustafa Atav, “Fitne”nin boyutları ile Mustafa Bozacıoğlu, “Sürüden ayrılanı kurt kapmadı ama…” ile Aykut Akça, “Dünya sevgisi” ile Hikmet Ertürk, “Bilinçlenmek!” ile Nurefşan Erden, “İffet” konulu yorumu ile Abdi Keçeli, “Taşıyamayacağımız yükü yüklenmek” ile Mustafa Siel ise derginin diğer yazarları.
Sanat bölümünde yer alan; Mehmet Mortaş’ın “Taşra Risalesi”, Mehmet Akif Şahin’in “Zaman keskin bir kılıçtır” ve Mustafa Atav’ın “Annelere hürmetler” isimli çalışmaları da dikkat çekiyor.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
iktibas-nisan.jpg

Rejimin “Gülen” Yüzleri


İktibas Dergisi, Nisan sayısında, dünyadaki değişime paralel olarak Türkiye’de de
büyük bir değişim yaşandığı ve bu süreçte Müslümanların karşısına da artık kaba güç
yerine “Soft Power”(yumuşak güç) olarak “gülen yüzler” ile çıkıldığı vurgulanıyor.
Derginin Yorum bölümünde, çeşitli yöntemlerle Kur’an’ın devre dışı bırakılmaya çalışıldığıbir ‘İslam’ ve ‘Müslüman’ tanımıyla Müslümanların karşısına çıkıldığı, arka planındamodern, post modern felsefelerin yer aldığı Batılı kavramların evrensel değerler olaraksunulduğu, bu ideolojik saldırı karşısında ‘Tevhid-i Nebevî’ duruşlarını ısrarla koruyanlarınise marjinalleştirilmek istendiği belirtiliyor.
‘Dini Allah’a has kılmak’ konusunun açıklandığı Kavram bölümünde “Kur’an neden dini
Allah’a has kılmak gibi bir kavrama yer vermektedir? Din zaten Allah’ın değil midir? Bunu
bir kez daha vurgulamanın mantığı ne olabilir?” sorularının yanıtı aranıyor.
Değerli düşünür-yazar Atasoy Müftüoğlu ise bu ay “Erdemli Tanıklıklar” başlıklı
yazısında tahakküm, ırkçılık, ötekileştirme üreten, Avrupa merkezci bir dilin, söylemin,
ağır baskısı altında olduğumuzu kaydediyor. Müftüoğlu, “Müslümanlar olarak, tahakküm
üreten bu dilin, söylemin, dünya görüşünün maskesini halen indirebilmiş değiliz,
bu dil’le hesaplaşabilmiş değiliz. Hesaplaşmak bir yana toplumlarımız Batı’ya ait
kavramsallaştırmaları içselleştiriyor” sözleriyle İslam toplumlarının içinde bulunduğu
durumu güçlü bir tahlile tabi tutuyor.
Derginin önemli yazarlarından Mehmed Durmuş “Hakimiyet Allah’a aittir”
başlığı altında Hakimiyet kelimesinin anlamını irdelediği yazısında, Cumhuriyet’in
getirdiği “hakimiyet halka aittir” ilkesinin nasıl ‘uygun’ bir tefsire tabi tutulduğunu
anlatıyor.
Demokrasiyi eleştirdiği yazısında Bünyamin Zeran “Seküler olanla İlahi olanı
kaynaştırma” çabalarını ‘körlük’ olarak niteleyerek “Demokrasiyi bugün yalnızca bir
seçim sistemi olarak görmek demokrasinin tarihsel arka planını okuyamamak ya da kasıtlı
bir şekilde okumaktan geri durmaktır” ifadelerini kullanıyor.
“Çuvalladığımın Resmidir” başlıklı yazısı ile Mustafa Atav, “5N-1K” ile Mustafa
Bozacıoğlu, “Biz ne zaman uhrevileştik ki şimdi dünyevileşiyor olalım” ile
Mustafa Siel ve “Büyüklenmek” başlıklı yazısı ile Hikmet Ertürk ise derginin bu
sayısında yer alan diğer yazarlar.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İktibas Dergisi (Demokrasi Emperyalizmi)

iktibas-mayis.jpg
Demokrasi Emperyalizmi



İktibas’ın yeni sayısı “Küresel Güçler ve Yerli İşbirlikçilerin Değişim Stratejilerini Iskalayan Yanlış Beklentiler” manşetiyle çıktı.
Derginin Yorum bölümünde Ortadoğu’da yeni düzen arayışları, Tunus’ta, Mısır’da, Yemen’de, Suriye’de, Libya’da ve zamanı geldiğinde diğerlerinde yaşanan/yaşanacakların ortak etkeni, değişen dünya ve bölge dengelerinin ortaya çıkardığı bölgesel düzen krizi üzerinde duruluyor. Yorum’da, ‘Dine karşı din’ politikalarının en tahrip edicisi ve Müslümanların düşünsel kadrolarını ve referanslarını da hedef alan en sofistike politika olan ‘ılımlı laiklik’ ekseninde yeni bir din algısı ve bu algı ekseninde yeni bir düzen kurulmak istendiği vurgulanıyor.
Kavram bölümünde, namazın haricî şartlarından biri olan ‘Kıble’ terimi işleniyor. Kıbleye yönelmenin temsilî bir anlamı olduğu, asıl istenenin, bir yöne yönelmiş olmaktan ziyade, tevhidî bir disiplin olduğunun altı çizilen değerlendirmede Resulullah ve ümmetinin kıble ile ilgili yaşadığı aşamalar ele alınıyor.
Değerli düşünür yazar Atasoy Müftüoğlu bu ayki yazısında “Demokrasi Emperyalizmi” başlığı altında “İslam ülkelerine yönelik olarak gerçekleştirilen bütün işgal ve istilalar çok büyük, çok abartılı yalanlarla, aldatmaca ve hilelerle dünya çapında pazarlandı, bugün de Libya örneğinde görülebileceği üzere çok hayâsız yalanlarla bu pazarlama faaliyeti sürdürülüyor. Bütün İslam-Arap toplumları bir kez daha alçakça aşağılanıyor, istiskal ediliyor, bu toplumların onurlarıyla istihza ediliyor, toplumlarımız onursuzluğa mahkûm, ediliyor” diyor.
Şükrü Hüseyinoğlu, İktibas’taki ilk yazısında “İtidal Kavramı Doğru Anlaşılıyor mu” sorusunun yanıtını arıyor. Hüseyinoğlu, kavramın doğru anlaşılamadığını belirterek “İtidal ‘orta yol’, itidal üzere olmak da ‘orta yolda olmak’ değildir. Ya nedir? İtidal, Allah’ın yolu ve mutedil olmaksa Allah’ın yolunda olmaktır. Yani itidalin referans noktası Allah’ın ölçüleridir” vurgusunu yapıyor.
Bünyamin Zeran ise özgürlüğe karşılık kulluk anlayışının esas alınması gerektiğini anlattığı “Kulluğu Özgürlüğe Tercih Ediyorum” başlıklı yazısında Allah’ın insana özgürlüğü, vahyi ilk duyduğu anda yaptığı seçim sırasında tanıdığını söylüyor.
“İşte Adamı Böyle Benzetirler” başlıklı yazısı ile Mustafa Atav, “Dünya İmtihanını Kazanmak” ile Nurefşan Erden, “Kuran Kıssaları” ile Mustafa Bozacıoğlu, “Kendini Beğenmek” ile Hikmet Ertürk, “Tağutlar Ekini ve Nesli Yok Eder” ile Erdal Bayraktar, “Ben Merkezli Dünyalar” ile Mustafa Siel de derginin diğer yazarları.

http://dergilik.com/tag/iktibas-mayis-2011/
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Kimlik Sorunu ve Seçimler



“Kimlik Sorunu ve Seçimler” manşeti ile çıkan İktibas’ın Haziran sayısında bu ayın başat gündemi olan 12 Haziran genel seçimleri değerlendiriliyor.
Derginin Yorum köşesinde, dünyada ve bölgemizde meydana gelen değişim ve dönüşümleri kendi referanslarımızla ciddiyetle takip etmek ve değerlendirmek durumunda olduğumuzun altı çizilirken bu olayın Müslümanlara yönelik ideolojik ve metodolojik boyutlarını, bölgede inşa edilmek istenen yeni düzeni, yeni senaryolarda Müslümanların ve bilerek veya bilmeyerek İslami kimlikleriyle, küresel odakların kendilerine uygun gördükleri rolleri uyumlulaştıranların stratejik misyonlarını doğru okumak zorunda olduğumuz vurgulanıyor.
Derginin önemli bölümlerinden olan Kavram bölümünde “Şükür” ele alınıyor. Şükür anlayışının sadece Allah’a şükretmek olmadığı belirtilen açıklamada, sözle ifadenin yanında şükretmenin insanın, Allah’ın kendisine verdiği nimetlerin karşılığını vermesi demek olduğu ifade ediliyor.
Değerli düşünür-yazar Atasoy Müftüoğlu bu ayki yazısında yine demokrasiyi eleştiriyor. Müftüoğlu, “Sürekli ve Sistematik Aşağılanmalar” başlığı altında “Batılı sömürgeciler 21.yüzyıl Haçlı istilalarıyla, yeniden, bir kez daha İslam dünyasına dönüyor. Yeni sömürgecilik ‘demokrasi misyonerliği’ maskesi altında ilerliyor. ‘Demokrasi’ bir mal gibi, bir ihraç ürünü gibi pazarlanıyor, alınıyor, satılıyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.
İktibas Dergisinin başından beri aralıksız takip ettiği Abant toplantılarını yine Mehmet Durmuş “23. Abant: Yeni Dönem Yeni Anayasa ya da İslam’a Karşı Abant Dayanışması” başlığı altında yorumluyor. Durmuş, “23. Abant”ın isminde yer alan ‘yeni dönem’ cümleciğinin rastgele seçilmiş bir söz olmadığını belirttiği yazısında “Gerçekten de bir ‘yeni dönem’ söz konusudur. Bu yeni dönemin fikir koordinatları, toplantıda yapılan konuşmalarda açıkça görülmektedir. Bu, öncelikle tam demokrat bir zihniyetin oluşturulmak istendiği dönemdir. Yeni bir anayasa da, yeni bir demokrasi de ancak ‘demokratik bir zihniyet’le mümkün hale gelecektir.” diyor.
A.Burak Bircan, “Gerenimo-Bin Ladin-Cihad” başlıklı yazısında ABD’nin Usame Bin Ladin’in öldürülmesiyle ortaya çıkan yeni politikalarını ve Müslümanların konuyla ilgili davranışlarını değerlendirdi.
Derginin yeni yazarlarından Şükrü Hüseyinoğlu, CHP milletvekili adayı Binnaz Toprak’ın “Her nefis ölümü tadacaktır” ayetine gösterdiği tepkiyi “Rahat Kaçıran Âyetler!” isimli yazısında eleştiriyor.
“Akıl Toplumu”nu yorumlayan Bünyamin Zeran ise ‘akıl’ın Allah’ın insana verdiği en güzel nimetlerden biri olduğunu vurguladığı yazısında, karşımıza sorun olarak çıkan durumun ‘aklın ilahlaştırılması’ olduğunun altını çiziyor.
“Konuştuklarımızın Gösterdiği Adres” başlıklı yazısı ile Mustafa Atav, “Ebediyet için Edebiyat” ile Mustafa Bozacıoğlu, “Kur’an’ın Peygamberi mi, Hurafelerin Peygamberi mi?” ile Ahmet Durmuş, “İkiyüzlülük” ile Hikmet Ertürk, “Modern Çağda Aitlik Rolleri” ile Mehmet Mortaş derginin diğer yazarları.
Ayrıca ‘Bir Dergi Bir Alıntı’ köşesinde Metin Önal Mengüşoğlu’nun Umran Dergisine yapmış olduğu İmam Gazali değerlendirmesi de dikkat çekiyor. Sanat-Edebiyat, Mektuplara Cevaplar ve Gündem bölümleri de dergide yer alan diğer bölümler.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
27497.jpg



İKTİBAS TEMMUZ SAYISI


27496.jpg

Ortadoğu derinlemesine inceleniyor
31. yıldır gündemi yorumlamaya devam eden İktibas dergisi 391. Sayısıyla, Suriye konusunda uygulanan‘ikiyüzlü’ politikaları eleştiriyor.



Son iki aydır ülke gündemini meşgul eden seçim fırtınasının dinmesiyle, Suriye’de başlayan değişim süreci bu ayki Yorum’un ana konusunu teşkil ediyor.
Suriye konusunda özellikle İran ve Türkiye’nin uyguladığı ‘ikiyüzlü’ politikalara eleştiri getirilen Yorum’da Batı’nın da hakimiyetini tehlikeye düşürmeyecek bir seyir izlemek için her yola başvurduğu belirtiliyor. Tunus ve Mısır’da olduğu gibi 'değişimin güvenliği'ni sağlayacak kurumlar eliyle bu sürecin kontrol edilmek istendiği, Libya’da yine aynı kaygılarla müdahaleden çekinilmediği, Yemen’in kendine has dengeleri ve jeostratejik önemi dolayısıyla farklı değerlendirmeye tabi tutulduğu, Bahreyn’deki katliamların, Batı'nın âli menfaatleri için görmezden gelindiği belirtilirken, Suriye’deki şartların ise bir hayli zor ve karışık olduğu, derin bir Ortadoğu analizi ile birlikte tesbit ediliyor.
Derginin Kavram bölümünde ‘insan’ için oldukça önemli ve değerli kavramlardan biri olan ‘Adalet’ işleniyor. Adalet’in ne anlama geldiği, kökü ve kullanım şekli irdelenirken, adaletin hayatın her alanını kavradığı, sözden fiile, histen tavıra, her alanda adalete ihtiyaç duyulduğu ve adaletin kalmadığı yerde zulmün olacağı vurgulanıyor.


Değerli düşünür yazar Atasoy Müftüoğlu kuvvetli kalemiyle “Bilincin Çöküşü”nü anlattı. Müftüoğlu, “Avrupa merkezci tahakküm üreten dilin, Müslümanlara önce zihinsel anlamda egemen olmak, İslam toplumlarını düşünsel alandan başlayarak yapısal bir dönüşüme uğratmak, bu dil aracılığıyla yeni bir İslam toplumu üretmek ve yapılandırmak istediğini” anlattı.
“Unutulmaya Yüz Tutan Dil: Tevhidce” başlıklı yazısında Şükrü Hüseyinoğlu, küresel ve yerel sisteme, onların değer yargıları ve kavramlarına karşı tevhidi duruşun zaafa uğradığını belirterek, özellikle AKP iktidarında, ‘iddia’ sahibi Müslümanlar arasında dahi seküler dilin yaygınlaştığını, buna karşın tevhid dilini kullananların azaldığını belirtiyor.
Bünyamin Zeran’ın “Mekke Toplumu ve Yaşadığımız Toplum Karşılaştırması”; Nurefşan Erden’in “Tüketmeyelim Işığımızı”; Mustafa Siel’in “Aşktan da Üstün”; Mehmet Mortaş’ın “Anlamın Yalnızlığı” ve Hüseyin Aykan’ın “Ramazan Ayında Oruç Sınavı” dergide bulunan diğer yazılar.
Ayrıca, derginin Sanat Edebiyat bölümünde Elif İsmailoğlu’nun “Tasdaki Kurbağa”, Dilek Buz’un “Dar Sokaklar” öyküleri ile Mehmet Akif Şahin’in “Batanları Sevmem” denemeleri de dikkat çekiyor.
Yüsra Dal haber verdi
 

musavi

Doçent
Katılım
19 Şub 2011
Mesajlar
515
Tepkime puanı
13
Puanları
0
geçmişte iktibas forumda yazıyormuydun
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
iktibas-agustos.jpg


Zulmü Yorumlamak




İktibas Dergisi’nin Ağustos sayısı “Sistem-içi Mücadele Sürecinde Kritik Hamleler ve Komplikasyonlar” manşeti ile çıktı. Dergide, Türkiye’nin militarist eksende oluşturulmuş yapısının dönüştürülmesi süreci, bu süreçte yapılan kritik hamleler ve bu hamlelere karşı bünyede oluşan komplikasyonlar ele alınıyor.
Güncel siyasi olayların analiz edildiği Yorum bölümünde, bu dönüşüm sürecinin, özellikle dış ve iç dinamiklerin zorlamasıyla birlikte daha görünür bir hal aldığı ve derinlik kazandığı vurgulanıyor. Yaşanan bu süreç içerisinde partilerin yeni konumu ve yeni dönemin kritik maddesi olan Anayasa’nın da irdelendiği Yorum’da, yeni Anayasa’nın, iflas eden paradigmanın aksine “ılımlı Laiklik” ekseninde şekilleneceği belirtiliyor.
Dergi’nin Kavram bölümünde, Kur’an’ın da üzerinde önemle durduğu kavramlardan olan “Zulüm” kavramı işleniyor. Kur’an terminolojisinde ‘karanlık’ anlamına geldiği belirtilen değerlendirmede şirkle tevhidin, imanla küfrün, İslam’la beşeri ideolojilerin farkını ortaya çıkarmayıp, bilakis örten bütün tutum ve davranışların zulüm olduğu belirtiliyor. Ayrıca, Allah’ın yegane hakikat olduğu ve O’nun adını yasaklı hale getirmenin de büyük bir zulüm olduğunun altı çiziliyor.
Atasoy Müftüoğlu, “Muhteşem Geçmiş Fantazisinden Gerçek Tarihe Uyanmak” başlığı ile yayınlanan yazısında, “İçerisinde yaşadığımız dönemde Ortadoğu’dan başlayarak bütün İslam-Arap toplumlarında kültürel alan, küresel popüler kültür tarafından işgal ediliyor. Bu kültür bütün özgün yapıları tahrip ediyor. Kendi tanımlarımız, sözcüklerimiz yoksullaşıyor, gözden düşüyor. Toplumlarımız özbenliklerinden uzaklaşıyor. Tüm tartışmaları emperyal seçkinler başlatıyor, sürdürüyor ve sonlandırıyor” tesbitinde bulunuyor.
Atasoy Müftüoğlu’nun 17 Temmuz Ankara Buluşması’nda yaptığı konuşmanın dökümü ise “Mücadele Küresel Dünyada Var Olmak İçin” ismi ile derginin ilerleyen sayfalarında yer alıyor.
Araştırmacı-yazar Ferid Aydın, İktibas için yazdığı “Türkiye’de Tasavvufun Aile ve Toplum Üzerindeki Etkileri” başlıklı makalesinde, Tasavvuf’un, Türkiye toplumunun tamamına yakını tarafından dinsel bir kurum olarak algılandığını ve İslam’ın organik bir parçası olarak kabul görüldüğünü, ne var ki bu kanıyı Kur’an’ın bakış açısıyla doğrulamanın ise mümkün olmadığını kaydediyor.
İktibas’ın Ağustos sayısında ayrıca “Yüzde 81 Dindar, Yüzde Kaç Müslüman?” başlıklı yazısı ile Şükrü Hüseyinoğlu, “Ramazan’da Sahabe Olmak” ile Mehmed Durmuş, “Komplekslerden Arınarak Kur’an’ı Hayata Müdahil Kılmak” ile Bünyamin Zeran, “İlklerle Ramazan” ile Kübra Kurt, “İlk İşim” ile Saliha Deniz de okuyucu ile buluşan diğer yazarlar. Kültür-Sanat bölümünde yer alan, Mehmet Mortaş’ın Kayseri Şiir Şöleni’ni anlattığı yazısı ile Mehmet Akif Şahin’in “Her Cinayetin Bilinmeyen Bir Tanığı Vardır” isimli denemesi de dergide dikkat çeken diğer yazılar.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
28604.jpg



İKTİBAS DERGİSİ EYLÜL SAYISI



28603.jpg

Kültür erozyonu yaşıyoruz!
İktibas dergisi, eylül sayısında kritik bir süreçten geçmekte olan Suriye’nin ve Müslümanların durumu ele alınıyor.



Müslüman halkın isyanına karşı devlet güçlerinin acımasız saldırıları sonucunda kanın oluk oluk aktığı Suriye’de yaşananların endişe verici boyutta olduğu ifade edilen Yorum bölümünde, Emperyalist güçlerce hem Suriye’de hem de bölgede dengelerin yeniden kurulmak istendiği vurgulanıyor. Suriye’de, Müslümanlar açısından ahlakî ve vicdanî sorumluluklar doğuran bir manzaranın söz konusu olduğu da belirtilen yorumda yaklaşık otuz yıl önceki Hama katliamını hatırlatan görüntülerin, adeta sorunlu geçmişimizi ve bir türlü Kur’ân merkezli bir çizgiye oturtamadığımız halimizi bir tokat gibi suratımıza çarptığı kaydediliyor.​
Derginin Kavram bölümünde birlik, beraberlik anlamına gelen “Vahdet” kavramı işleniyor. İnsanların dünya kuruldu kurulalı şu veya bu şeyin üzerinde birliktelikler, yani vahdet oluşturdukları ancak bunun hak ya da batıl olabildiği belirtiliyor ve “Bundan kısa bir süre önce hemen herkesin iki ayrı dünya görüşü üzerinde birleştiği, bugün ise kapitalizmin; laik-demokratik dünya görüşünü üzerinde birleşilmesine çalıştığı ve insanları buna zorladığı görülmektedir.” deniliyor.

Atasoy Müftüoğlu, “Küresel Dünyada Kaybolmak” başlıklı yazısında “Hayatın her alanında çok şiddetli başkalaşmalar yaşıyoruz. Küreselleşmenin her şeyi tek biçimli hale getiren baskısı ve şiddetine direnebilecek bir kültürel zenginliğe sahip olmadığımız kültürümüzün çok ciddi bir erozyona ve yabancılaşmaya uğradığını, yoksullaştığını kabul etmek zorundayız” diyor.
Ahmed Kalkan, “Mescidler ve Günümüz” isimli yazısında Müslümanların yaşadığı bazı laik ülkelerde, gayri İslâmî yönetimlerin uygulamaları sebebiyle, mescidlerin yalnızca namaz kılma mekânları haline geldiğini, onların bazı icraatlarını ise kısmen farklı şekilde vakıfların, dernek ve cemaatlerin üstlendiğini vurguluyor.
Mehmed Durmuş, zamanı bilinçli kullanmanın önemini “Zaman Bilinci Eğitimi” başlığı altında irdeliyor. Durmuş, “İnsan en büyük sermayesi olan zamanı / akıp giden ömrünü, iman ve salih amelle değerlendiremiyorsa, büyük bir ziyan içindedir. Buzlarını satıp kazanca dönüştüremeyen satıcı misali, insan da sermayeden zarar etmiştir” diyor.
Nurefşan Erden’in “Hayat Bilgisi” isimli yazısı, Hikmet Ertürk’ün “Kıskançlık / Haset”, Kübra Kurt’un “Belirlilik Hallerinden Zaman Belirsizliğine”, Fatih Demirhan’ın “Tahrif Lobisi Karşısında Tutum Belirlemek”, Mehmet Mortaş’ın “Etiket Totemi” dergide bulunan diğer yazılar. Muhammed İkbal Durmuş’un Immanuel Wallerstein’dan yaptığı tercüme, Sanat Edebiyat bölümünde Mehmet Akif Şahin’in “Gönüllü Sessizlik Toplumdaki Bilinmeyen Erdemdir” denemesi ile Dilek Buz’un “Öykü Yazarı ve Gece” adlı öyküsü de dikkat çekerken, Ferid Aydın’ın “Türkiye’de Tasavvufun Aile ve Toplum Üzerindeki Etkileri” isimli yazısının ikinci bölümü de okurların istifadesine sunuluyor.

Yüsra Dal haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
turkiye-misyonunun-geregini-yapiyor.jpg

'Her Zaman Kral Çıplak İdi, Öyleyse Neden Şimdi!


İktibas dergisi Ekim sayısı 'Her Zaman Kral Çıplak İdi, Öyleyse Neden Şimdi!?' manşeti ile çıktı. Derginin Yorum bölümünde Türkiye'nin son dönem dış politikası değerlendirildi.



Haber Merkezi/TIMETURK

“Heyecanlanmayın! Türkiye misyonunun gereğini yapıyor” ifadesi kullanılan Yorum'da ‘Ilımlı İslam’ ideolojisi temelinde oluşturulmaya çalışılan ‘demokratik’ siyasal sistemlerin, son tahlilde küresel kapitalizmin önünü açacağı ve Müslümanları sistem içine alarak batının güvenlik endişelerini gidermeye yönelik olduğu görmezden gelinmemeli vurgusu yapılıyor.

Derginin bu ayki Kavram bölümünde ‘Değer’ anlayışı yorumlanıyor. Kur’an’ın, aklî ve fıtrî bütün değerlerin kendisine göre belirlendiği bir ‘esas değer’ olduğu belirtilen yazıda “Çünkü Kur’an, düşüncede, eylemde, düzen ve sistem kurmada, siyaset ve yönetim tarzı belirlemede, sosyal hayatı şekillendirmede bu değerleri belirleyici değerler olarak görür. Bunun aksini ise ‘insanın hevasını’ ilahlaştırmak olarak tanımlar” deniliyor.

Atasoy Müftüoğlu “Sınırsız Aşırılıklar ve Sınırsız Sorumsuzluklar” isimli yazısında “Günümüz dünyasında emperyal seçkinler; dünyanın bütün sorunlarına, kendi çıkarları doğrultusunda müdahil olma hakkına sahip olduklarını düşünüyor. Tahakküm üreten dili, söylemi, siyaset ve ekonomiyi, mahkûm edebilecek bağımsız bir bilince, iradeye ve vicdana sahip olmadığımız için; küresel bir utanç/ kötülük sistemi toplumlarımızı cehenneme çeviriyor, insanımızı dayanılmaz acılara mahkûm ediyor, hayatlarımızı parçalıyor” diyor.

Derginin Ekim sayısında ayrıca Mustafa Atav’ın “Hâkim Paradigmanın Ne olması Gerektiğine Karar Vermek”, Şükrü Hüseyinoğlu’nun “Niçin Cidde ve Kahire”, Bünyamin Zeran’ın “Açlık Gününde Yoksulu Doyurmak” ve Mustafa Siel’in “Hayat Arkadaşlığı” dikkat çeken diğer yazılar.

Mustafa Öztürk’ün “Hac ve Umreye Gideceklere Tavsiyeler”i ile geçen sayıdan devam eden Ahmed Kalkan’ın “Günümüz Mescitleri; Bid’atler ve Mescitlerin Yeniden İhyâsı” okuyucu ile buluşurken Sanat-Edebiyat bölümünde ise Dilek Buz’un “Düzen Bozucu” isimli öyküsü ile Erhan Toprak’ın “Bana ve Sana” ile Hasan Daşdan’ın “Kim Bunlar” isimli şiirleri de okuyucuya sunulan diğer yazılar.

 

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
Binbir emekle çıkarılan dergileri desteklemek lazım...Eyvallah.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
32 yıldır hikmet ve güzel öğütle…


1980 darbesinin 'zemheri soğuğunda, 1981 yılının Ocak ayında yayına başlayan İktibas dergisi 32. yılının ilk sayısını ‘kendisi’ne ayırıyor.


Bir misyon dergisi olarak okurlarından aldığı güçle yıllardır varlığını ve İslami mücadelesini sürdüren İktibas dergisi için Selam İle bölümünde şu ifadelere yer veriliyor:

“TÜRKİYE’nin ve dünyanın bu süreçte geçirdiği değişime tanıklık etti. Nice hükümetlere, nice siyasal gündemlere, halkların ıstırablarına, katliamlara şahit olan İktibas, bunların hiçbirine seyirci kalmadığı gibi, yaşananları İslami pencereden tahlil etti, olayların görünen ve görünmeyen yönlerini göstermek için didindi, durdu.

Bununla birlikte, esas olarak İslam’ın harîm-i ismetine bulaşmış olan akidevî ve kültürel kirleri arındırmak için yoğun çaba harcadı İktibas. Kur’an’ı, mezarlıklar kitabı olmaktan çıkartmanın mücadelesini verdi. İslam’ı hurafelere boğan geleneksel din anlayışını adam akıllı sarstı, her türlü sapmaya eleştiri oklarını yöneltti.

İktibas, Peygambersiz Din’in asla düşünülemeyeceğini, Peygamber’in hiçbir şekilde devre dışı bırakılamayacağını; Allah’ın, Din’i Peygamber’le gönderdiğini ve Peygambersiz Din’in asla anlaşılamayacağını işledi duyan kulaklara, gören gözlere, akleden kalplere…

İktibas tenkid vazifesini hakkıyla yerine getirmeyi ilke edindi. Bununla beraber, İktibas sadece tenkid etmekle yetinmedi, her tenkid ettiği yanlışın yerine, olması gerekeni de önerdi. İktibas, kurucusu Ercümend Özkan’ın sözleriyle ‘Tabi olacağımız esas bellidir: Allah’ın kelamı. Çünkü ondan başka ‘en güzel söz’ yoktur.’ demiştir.”

Bu satırlarla başlayan Ocak sayısında ağırlıklı olarak İktibas dergisi ve Ercümend Özkan hakkında yazılmış yazılar ön plana çıkıyor. Cihan Aktaş, Hüseyin Bülbül, Nedim Mescioğlu, Şükrü Hüseyinoğlu, Mustafa Bozacıoğlu, Mikail Bayram, Bünyamin Zeran, Elif İsmailoğlu, Hikmet Ertürk, Memduh Kars, Zafer Çam, Mustafa Atav, Kübra Kurt ve Mehmed Durmuş yazılarında İktibas’ı ve Ercümend Özkan’ı anlattılar.

Derginin Yorum bölümünde Müslümanların ana gündemini oluşturan Suriye ve Suriyeli Müslümanların dramı yorumlanıyor. Atasoy Müftüoğlu, ‘İhtiraslar ve Muhterisler Çağında Yaşamak’ başlıklı yazısı ile okurlarına sesleniyor.

Dergide her zaman olduğu gibi Sanat/Edebiyat, Mektuplara Yanıtlar, Gündem ve Ayın Başlıkları da okuyucunun dikkatine sunuluyor.


Fatma Ünal haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
iktibasm.jpg



Akif Emre İktibas dergisinin mart sayısında, İslamî sol olarak nitelenen eklektik söylemler, Uludere hadisesi, MİT krizi gibi birçok konuda görüşlerini anlattı.


İktibas dergisi, mart sayısı ile okurlarının karşısına çıktı. 399. sayısı ile yeniden merhaba diyen İktibas bu ay yine zengin içeriği ile dikkat çekiyor.
Akif Emre röportajı
Derginin önemli kalemlerinden Şükrü Hüseyinoğlu, bu ay önemli bir röportaja imza atıyor. Hüseyinoğlu, İslamcı camianın yakından tanıdığı gazeteci-yazar Akif Emre ile konuşuyor. Akif Emre, 28 Şubat süreciyle başlayan ve ardından AKP’nin iktidarıyla birlikte önü alınamaz bir hal alan zihinsel dönüşümler, AKP üzerinden sisteme eklemlenme süreci, İslamî değer yargısı ve iddiaların giderek yerini liberal söylemlere terk etmesi, kapitalistleşme eğilimlerine tepki olarak ortaya çıkan ve ‘İslamî sol’ olarak nitelenen eklektik söylemler, Uludere hadisesi, MİT krizi, ‘Arap Baharı’ olarak nitelenen bölgemizdeki hızlı değişimler, Suriye’de yaşananlar, İran’ın Suriye konusundaki tutumu gibi birçok konuda görüşlerini açık ve net bir biçimde ortaya koyuyor.
İktibas’ın YORUM bölümünde, büyük bir hızla dönüşen Türkiye ve dünya gündemi ‘Sistem-içi Mücadele Sürecinde Pozisyon Kaymaları ve Krizler’ başlığı altında tartışılıyor. MİT-PKK görüşmelerinin planlı olarak kamuoyuna sızdırılması ile başlayan süreç, liberal sol ile hükümet arasındaki gerilim, cemaat-AKP arasındaki çatışma, ılımlı-laiklik zemininde inşa edilmeye çalışılan yeni Türkiye modeli bu bölümde detaylı olarak yorumlanıyor.
Göğsün açılması/ferahlatılması anlamına gelen Şerh-ı Sadr teriminin tanıtıldığı KAVRAM bölümünün ardından Atasoy Müftüoğlu’nun ‘Tarihsel Zamanları Etkilemek’ başlıklı yazısı geliyor.
Atasoy Müftüoğlu yeni yazısında; “Bizler Müslümanlar olarak, hayatımız boyunca yüklendiğimiz sorumluluklarla, ürettiğimiz içerik ve eylemlerle tarihi belirleriz. Allah’ın (c.c.) iradesini tarihe yansıtacak bir bilinci, bir duyarlılığı, ahlakı, çabayı, mücadeleyi, eylemi, içtenlikle, kararlılıkla, cesaretle sürdürmediğimiz takdirde, İslamî ilgilerimizin, ibadetlerimizin bir değer taşımayacağını bilmeliyiz.” vurgusunu yapıyor.
Şubat ayına damgasını vuran ‘Dindar gençlik’ tartışmasına Mehmed Durmuş da bu ayki yazısı ile katılıyor. Durmuş, yaşanan tartışmaların meselenin önemini gösterdiğini belirterek, “Bu önemin ne olduğu?”; “Başbakan ne istiyordu, karşıtlar ne tepki verdiler?”, “Devlet dindar nesil yetiştirebilir mi?”; “Hangi ‘din’ (hangi İslam) esas alınarak dindar nesil yetiştirilecekti?”; “Müslümanlar olarak bizlerin bu meseledeki tavrımız ne, tarafımız neresi olmalı?” sorularına net yanıtlar veriyor…
İktibas’ın Mart sayısında ayrıca ‘Küreselleşmenin Geleceğinde Dinin Etkisi’ başlıklı yazısı ile Abdullah Metin, ‘Değişim Algısının Değişimi’ ile Mustafa Bozacıoğlu, ‘Çağın İlerisinde ve Gerisinde Olmak ya da Hakka Yakın Durmak’ ile Bünyamin Zeran, ‘Dışarıda Kalarak İçinde Yaşamak’ ile Talat Özhan, ‘Müslüman Olarak Yaşlanmak’ ile Hikmet Ertürk, ‘Ahlak(sız) Müslümanlık mı?’ ile Elmas Şahin dergide bulunan diğer yazılar. Sanat Edebiyat’ta ise Mehmet Mortaş ve M. Akif Şahin’in denemeleri ile Dilek Buz imzalı öykü dikkat çekiyor.

Üsame Varol haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
400’ncü kez İktibas

iktibasn.jpg



1981’den bu yana yayın hayatını sürdüren İktibas dergisi, nisan sayısı ile 400’ncü kez okurlarıyla buluşuyor.


1981’den bu yana yayın hayatını sürdüren İktibas Dergisi, Nisan sayısı ile 400’ncü kez okurlarıyla buluşuyor.
Tarih boyunca ismi en fazla istismar edilen insanlardan biri olan ve bugün de ‘Kutlu Doğum’ adı altında seküler bir kimliğe dönüştürülmek istenen ‘Peygamberimiz Muhammed (sav)’ eksenli yazılar derginin 400. sayısında ağırlıklı yer tutuyor. Selam İle yazısında, “O, son İslam vahyini, Allah’ın iradesi doğrultusunda mükemmel bir şekilde tebliğ etmiş, geride Kur’an’ın ete kemiğe büründürülmesi demek olan ekmel bir Miras bırakarak hayata veda etmiş, fakat kendisinden sonra, İslam’ın tertemiz akidesini, şeriatını, ahlakını ifsat etmek için o Miras’ın pek çok düşmanları zuhur etmiştir. Allah’ın vadi gereği, şükür ki hiçbir nifak merkezi, İslam’ın Kitabı’na bir zarar verememiştir. Kur’an, ilk indiği gündeki gibi tam ve salim bir vaziyette bize kadar ulaşmıştır.” değerlendirmesi yapılıyor.
Derginin Yorum bölümünde “Suriye’de Yaşanan Katliam ve İran’ın Iskaladığı Bölgesel Planlar” başlığı altında Suriye’de Beşar Esed rejimi tarafından sürdürülen büyük zulüm, yaşanan katliam, İran’ın tartışmalı stratejik kararları, Türkiye’nin bu konjonktür içindeki rolü yorumlanıyor.
Kavram bölümünde ise Ahmed Rana imzası ile “Kutlu Doğum” anlayışı inceleniyor. Son yıllarda devlet ve hükümet yetkililerinin katılımı ile ‘sisteme uyumlu bir peygamber’ anlayışının lanse edildiği bu kutlamalar için ‘sorunlu’ değerlendirmesi yapılan yazıda “İslam’da Peygamber ya da herhangi bir kişinin doğum, ölüm vb. şekilde, herhangi bir yaşam döngüsü olayının, özel olarak seçilip kutlanması/anılması diye bir yaklaşımın söz konusu olmadığı” kaydediliyor.
Atasoy Müftüoğlu, “Çıkarcı Çılgınlıkların Dünyasında Romantik Sıradanlıklar Yaşıyoruz” başlığını taşıyan bu ayki yazısında “Bir yanda çok kanlı bir dünya envanteri varken; bir diğer yanda güllük gülistanlık bir dünyada yaşıyormuş gibi, bütün bunlara kayıtsız bir ‘hoşgörü’ dili gündemde tutulabiliyor. Dehşetin yükselişi karşısında, sesimizi yükseltemiyoruz” vurgusunu yapıyor.
‘Kutlu Doğum’u eleştiren ve asli kaynaklara göre incelemesini yapan Mehmed Durmuş’un yazısının başlığı “Hakîkat-i Muhammediye: Tanrılaştırılan İnsan ya da İnsanlaştırılan Tanrı”.
Dergide ayrıca “Allah’ın Elçisi Muhammed” başlıklı yazısı ile Bünyamin Zeran , “Peygamber Bizlere Neyi Emretti” ile Hikmet Ertürk, “Artık Fark Etsek” ile Muhammed Celil, “Velid Bin Mugire” ile Nurefşan Erden, “Fikirsel Temizlik Her Şeyden Önce Gelir” ile Talat Özhan, “İnananlar Kendilerinin Üstün Olduğuna Gerçekten İnanıyor mu?” ile Osman Coşkun, “Nebiye Veraset” ile Mustafa Bozacıoğlu imzalı yazılar bulunuyor.
Sanat-Edebiyat sayfalarında ise M. Akif Şahin’den “Güneşin Gözyaşları”, Mehmet Mortaş’tan “Kelimelerin Gölgeleri” denemeleri ile Dilek Buz’dan “Allah’ın Hikmeti” öyküsü ve Mustafa İnan’ın “Ses Ver Sesime” şiiri de okuyucuyla buluşuyor.

Yüsra Dal haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
“Alim olmak mı entelektüel olmak mı?”

iktibas-mayis-2012-1.jpg



İktibas, mayıs sayısında “28 Şubat Süreci ve Netleşen Kırılmalar” manşeti ile okurlarına seslendi.


İktibas, mayıs sayısında “28 Şubat Süreci ve Netleşen Kırılmalar” manşeti ile okurlarına seslendi.
Türkiye’nin ve özellikle Müslümanlar için tarihi dönüm noktalarından bir olan “28 Şubat süreci”ni ve geçtiğimiz ay “hesaplaşma” iddiaları altında başlayan “28 Şubat Soruşturması” derginin bu ayki gündemini oluşturuyor. Derginin YORUM sayfalarında konuyla ilgili yapılan derin analizde 28 Şubat sürecinin, Turgut Özal ile başlayan Liberalleştirme sürecinin daha kapsamlı olarak gündeme geldiği, ideolojik tarafların silikleştiği, tarafların statüko yanlıları ve değişim yanlıları şeklinde saf tuttuğu bir vasatı doğurduğu tespiti yapılıyor. Bununla birlikte, sistem-içi mücadelenin “aldatıcı” cazibesinin, kendilerini İslam ile tavsif eden değişik kesimleri, ilkesel bir mücadeleden hızla uzaklaştırdığı ve konjonktürel tercihlere yöneltmekte olduğunun altı çiziliyor.
Atasoy Müftüoğlu, “Fikirsel Özgürlükler” başlıklı yazısında 'İslami dil’e karşı uygulanan baskıya dikkat çekiyor. Müftüoğlu, “İslamî dil/söylem, sömürgeci iktidarın sürekli gözetimi altındadır. İslamî dilin, söylemin, eylemin, algının sınırları ve içeriği sömürgeci iktidar tarafından biçimlendirilmektedir” vurgusunu yapıyor. Demokrasi kavramına da eleştiri getiren Müftüoğlu, “Dün, ‘uygarlık ihracı’ klişesi maskesi kullanılırken, bugün ‘demokrasi ihracı’ klişesi kullanılıyor” tespitini yapıyor.
“Âlim olmak mı Entelektüel olmak mı?” sorusunun yanıtını arayan Bünyamin Zeran, Kur’an’ın yaklaşımından yola çıkarak ‘Alim’ ve ‘Entelektüel’ kavramlarını ve her iki anlayışın ‘hakikat’e karşı tutumunu inceliyor.
Mehmed Durmuş ise tasavvuf’un en önemli kavramlarından biri olan ‘İnsan-ı Kâmil’ anlayışını tartışıyor. Durmuş, kavramın menşeini, İnsan-ı Kamil’in kim olduğunu, vasıflarını ve İslam’a göre konumunu ortaya koyuyor.
Zengin yazar kadrosu dikkat çeken derginin bu sayısında Osman Coşkun’un “Elimizdeki Parça Övünmeye Değer mi?”, Celal Ceren’in “İnadına Özgürlük, İnadına Demokrasi(!)”, Mustafa Atav’ın, “…Mış, Miş Gibi Düşünmek, …Mış, Miş Gibi Yaşamak”, Erdal Bayraktar’ın “Din’in İktidarla İmtihanı”, Hikmet Ertürk’ün “Yahudi ve Hıristiyanlar da Cennete Gidecekler mi?”, Mustafa Bozacıoğlu’nun “Okudun mu?” başlıklı yazıları da yer alıyor.
Atasoy Müftüoğlu ile Ortadoğu’daki son gelişmeler üzerine yapılan bir söyleşiye de alıntı olarak yer verilen derginin Sanat-Edebiyat bölümünde de yine öykü, deneme ve şiir dolu zengin bir içerik okurlara sunuluyor.

Volkan Yahşi haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Sahabe nesli tekerrür eder mi?

iktibash.jpg



İktibas dergisi haziran sayısında önemli bir dosya ile okuyucularına ulaşıyor: “Günlük Hayatlarıyla Müslümanlar”


İktibas dergisi haziran sayısında önemli bir dosya ile okuyucularına ulaşıyor: “Günlük Hayatlarıyla Müslümanlar”
Dosya kapsamında “Müslümanlar olarak günlük hayatımızı nasıl buluyorsunuz?; Söylemlerimizle yaşam biçimimiz uyuşmakta mıdır?”; “Gerçek İslam’ın Peygamber (a.s) zamanında yaşandığını, o dönemin bir ‘asr-ı saadet’ olduğunu, sahabe neslinin bir daha tekerrür etmesinin mümkün olmayacağını düşünür müsünüz?”; “Müslümanlar fert, aile ve ümmet olarak pratik hayatta imrenilecek bir İslamî örneklik gösteremiyorlarsa, bunda ne gibi geçerli mazeretleri bulunmaktadır?”; “Günümüzde, ‘aradığım işte budur!’ dedirtecek bir Müslüman yaşantısı oluşturabilmek için neler önerirsiniz?” sorularına yanıt aranıyor.
Dosya çerçevesinde Atasoy Müftüoğlu, Metin Önal Mengüşoğlu, Doç. Dr. Mehmet Azimli, Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, Semra Kürün Çekmegil, Mukaddes Özkan, Prof. Dr. Ömer Aydın, Doç. Dr. Halil Rahman Açar ve Ramazan Yazçiçek değerli görüşlerini okurlarıyla paylaşıyor.
Ortadoğu’da yaşanan tehlikeli yönelimlerin incelendiği Yorum bölümünde, Suriye’deki değişim ve dönüşüm sürecinin ideolojik ekseni açısından ve yeni kurulacak sistemin niteliği açısından değişim yaşayan diğer ülkelerden farklı olmadığı vurgulanıyor. Yorum’da, bölgeyle ilgili bir projenin varlığına ve bölge ülkelerinin her birinde yaşanan değişim ve dönüşüm süreçlerinde ortak bir “ideolojik eksen” olduğunun altı çiziliyor.
Murat Kirişci imzalı “Yeni Bir Dil Üzerine Mülahazalar” başlıklı bir değerlendirmenin de bulunduğu İktibas’ta yine Sanat-Edebiyat, Mektuplara Cevaplar ve Gündem bölümleri de zengin içerikleriyle dikkat çekiyor.

Üsame Varol haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
İktibas’ın gündemi “Ramazan”

iktibas1.jpg


İktibas yeni sayısında bu ay içerisinde idrak edeceğimiz Ramazan ayını daha iyi anlamaya yönelik yazılar ön plana çıkıyor.

İktibas yeni sayısında bu ay içerisinde idrak edeceğimiz Ramazan ayını daha iyi anlamaya yönelik yazılar ön plana çıkıyor.
Derginin Selam İle bölümünde “Allah’ın bütün buyrukları gibi, oruç ibadeti de oldukça açık ve berraktır. Rabbimiz bizden, kendisine kulluğumuzu göstermemiz için oruç tutmamızı istemektedir. Orucu birtakım anlamsız sorulara kurban etmemek gerekir.” deniliyor. Bununla birlikte “kafa karışıklığından sakınmamız, Ramazan’da bilhassa ortalığı işgal eden din simsarlarının zihnimizi bulandırmalarına izin vermememiz gerektiği” vurgulanıyor.
“Yolun Sonu’nu görenlerin arayışları” başlığını taşıyan Yorum bölümünde Türkiye’nin kronikleşmiş problemi olan PKK’nın tasfiyesinin ve Üretilmiş Kürt Sorunu’nun çözümünün, değişen dünya ve bölge şartları ve bunun Türkiye’ye yüklediği misyon gereği bir zorunluluk haline geldiğinin altı çiziliyor. Bu çerçevede sistem-içi aktörlerin çıkış arayışları konu ediliyor.
Bünyamin Zeran imzası ile yayınlanan Kavram bölümünde bu ay “Anarşizm” masaya yatırılıyor. Teorik arka planı tüm yönleriyle ortaya konulan Anarşizm kavramının İslam’ın ümmet ve yönetim yaklaşımı ile bağdaşmayan noktaları ortaya çıkarılıyor, “İslam’ı diğer ‘izm’lerden ayıran en önemli unsur” üzerinde duruluyor.
Atasoy Müftüoğlu, “Zihinsel bir çölde yürümek” başlıklı yazısında “toplumlarımızın bugün karşı karşıya bulundukları ağır koşullarla ilgili olarak, sömürgeleştirme süreçlerini mi konuşmalı/tartışmalıyız, yoksa daha çok Müslümanların sömürgeleştirilmeye elverişli bir konumda bulunuyor olmalarını mı konuşmalıyız, buna bir karar vermeliyiz.” diye yazdı.
“Oruç gıybeti yok etmeli” isimli yazısı ile Hikmet Ertürk, “Hoş geldi de hoş buldu mu?” ile Mustafa Bozacıoğlu, “Ramazan ve bir farkındalığın şahitliğe dönüştürülmesi” ile Şükrü Hüseyinoğlu, “Alışkanlıkla mı, bilinçle mi?” ile Muhammed Celil de Ramazan ayının manasına yönelik düşüncelerini okurlarıyla paylaşıyorlar.

Rabia Önder haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Neden cemaat olamıyoruz?


iktibasa.jpg



İktibas’ın yeni sayısında yeryüzünde Müslümanların maruz kaldığı şiddet, Müslüman dünyanın zaafları, cemaat olmanın gerekliliği üzerinde duruluyor.



İktibas yine yoğun bir gündem ile çıktı. İçinde bulunduğumuz Ramazan ayına vurgu yapılan dergide yeryüzünde Müslümanların maruz kaldığı şiddet, Müslüman dünyanın zaafları, cemaat olmanın anlamı ve gerekliliği üzerinde duruluyor.
“‘Değişimin Güvenliği’ Kavramının Mısır’daki Yakıcı Tezahürleri” başlığını taşıyan YORUM bölümünde, Müslümanların yaşadıkları coğrafyalarda eski düzenlerin yıkılması ve ‘ılımlı laiklik’ ekseninde demokratik düzenlerin inşasını hedefleyen süreçte, hala bir çok kesimin bakış açısını gözden geçirme gereği duymadığı, duygusal ve reaksiyoner yaklaşımlarını sürdürdüklerine dikkat çekiliyor.
Sözlükte topluluk, grup, zümre anlamlarına gelen cemaat kavramının ıstılahta ne manaya geldiği, Kur’an’da geçen ‘cemia’ kelimesinin hangi anlamda kullanıldığı, cemiyet ile hangi farkları taşıdığı, bir topluluğun İslami Cemaat olarak adlandırılabilmesi için hangi hedeflere sahip olması gerektiği KAVRAM bölümünde tartışılıyor.
“Tehlikeli Yanılsamalar” başlığını taşıyan yazısında Atasoy Müftüoğlu, Müslümanların karşı karşıya olduğu hayati tehlikelere dikkat çekiyor ve “statükoları onaylayan cemaat/hizmet akımları, bu defa statüko tarafından, bürokrasi ve devlet aygıtları tarafından onaylanıyor, tebcil ediliyor, alkışlanıyor” tesbitinde bulunuyor.
Bünyamin Zeran, “Tüketim Toplumundan Tüketilen Topluma” isimli yazısında “giderek tüketilen bir toplumun fertleri olmaktayız, her birimiz birer birer tüketilmekteyiz, buna karşı bir duruş ortaya koymak istiyorsak zihnimizi kuşatan prangalardan kurtulmak zorundayız” gerçeğinin altını çiziyor.
Dergide bu ay önemli bir röportaj da yer alıyor. İktibas adına Şükrü Hüseyinoğlu, Müslümanların gündemini oluşturan pek çok konuda Prof.Dr. Burhanettin Can’ın görüşlerini alıyor. Burhanettin Can, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki değişimden, Müslümanların ‘zihinsel bağımlılık’ problemine kadar pek çok konuda görüşlerini paylaşıyor.
Dergide ayrıca “Hz. Musa’nın Asası” ile Hikmet Ertürk, “Sahi ‘Siz İnandığınız Allah’tan Gerçekten Korkuyor musunuz?” ile Osman Coşkun, “Evlerimizin İstikameti” ile Mustafa Bozacıoğlu, “Ramazan Ayı: Bir İnfak Mektebi” ile Mehmed Durmuş’un yazılarının yanı sıra zengin bir Sanat-Edebiyat sayfası da okurların dikkatine sunuluyor.

Üsame Varol haber verdi
 
Üst