Hem bağırsakları hem ömrü uzadı

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Türkiye’de ilk kez uygulanan bir yöntemle ince bağırsağı 50 santimetre olan hastanın organı 110 santimetre uzatıldı.
Yöntemi uygulayan doktor, hastasının hem ince bağırsağının hem de ömrünün uzadığını söyledi.


Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde, dünya üzerinde 15 hastada denenen bir operasyon uygulandı. Erol Öztürk adlı hastanın kalbinden ince bağırsağına giden ana atar damarı pıhtı sebebiyle tıkandı.
Tıkanıklık sebebiyle ince bağırsağın başlangıcındaki 50 santimetrelik bölüm dışındaki kısmın tamamı çürüdü.
Öztürk’ün ince bağırsağını dışarı çıkarmak zorunda kalan doktorlar, Türkiye’de daha önce hiç uygulanmamış bir yönteme başvurdu.
Endura Series Plastik (STEP) adı verilen teknikle sağlam kalan 50 santimetrelik bölüm 2 santimetrelik kesilerle 110 santimetreye uzatıldı.
Rahatsızlığı süresince damardan beslenmek zorunda kalan hasta, yeniden sağlığına kavuşarak ağzından beslenmeye başladı.
Operasyonu gerçekleştiren Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Erdoğan, yöntemin dünyada 15 hastada denendiği bilgisini verdi. Erol Öztürk’ün, ana atar damar tıkanıklığı sebebiyle ince bağırsağı uzatılan dünyadaki 5. hasta olduğunu belirten Erdoğan, yöntemin, ince bağırsağı kısa ya da yaşamasına yeterli uzunlukta olmayan hastalara uygulanan bir yöntem olduğunu söyledi.
İlk kez kendilerinin uyguladığı bu yöntemin Türkiye’de daha önce hiç denenmediğini anlatan Erdoğan, “Bu tür kısa ya da yetersiz hastalarda tedaviler ince bağırsak nakli şeklindedir. Nakil, ekonomik ve tıbbi olarak sonuçları parlak değildir.
Bu yöntemde hastanın kalan bağırsağı özel bir cerrahi teknikle uzatılır. Yöntemi, 2003’te ABD'de bir çocuk cerrahı bulmuş. Dünyada 60 hastaya uygulanmış.
Bunlardan 50 kadarı çocuk hasta. Erişkinlere uygulandığında organ naklinden kurtulma olanağı sağlıyor ve hasta hayata dönüyor.” diye konuştu.
Erol Öztürk’ün, bir yıl önce ameliyat edildiğini anlatan Erdoğan, “50 santimetre bağırsağı vardı. Ameliyatla 110 santimetreye çıkardık.
Damardan beslenme ihtiyacı olmadan normal yolla ağızdan beslenmesini sağlıyor. Ameliyatı yapılmasaydı tek alternatif nakildi.
Bağırsak nakli düşüncemiz oldu. Kendi de araştırdı ama teknik olarak çok zor bir iş. Yapan cerrah sayısı az. Zamanımız da yoktu.
Sadece damardan beslenen hastaları çok iyi koşullarda ortalama 6 ay hayatta tutabiliyorsunuz. STEP yöntemini kendisine izah ettim o da kabul etti.” şeklinde konuştu.
Okan Erdoğan, ince bağırsağının 50 santimetrelik kısmı dışındaki bölümünü aldıkları Erol Öztürk’ü, 4-5 ay damardan beslediklerini, ancak enfeksiyon oluşunca ameliyata başvurduklarını dile getirerek, “Bağırsakları çıkardıktan 5 ay sonra ameliyatı yaptık.
Ameliyattan 1 ay sonra ağızdan beslenir hale geldi. Hastamızın hem bağırsağı hem ömrü uzadı. Çünkü kalın bağırsak hayati değil. İnce bağırsağın yüzde 70’i kaybedilince yaşam zor.” dedi.
İnce bağırsağın 2,5-3 metre arasında değişen uzunlukta bir organ olduğuna değinen Erdoğan, uyguladıkları yöntemle ince bağırsağın 50 santimetre ile 1 metre arasında uzatılabildiğini söyledi.
Antalya Adliyesi’nde memur olarak çalışan, evli ve iki çocuk babası Erol Öztürk ise damardan beslenmesinin çok zor olduğuna değinerek, kendisine yöntem anlatılınca çok sevindiğini ve hemen kabul ettiğini ifade etti.
Ameliyattan 3-4 ay sonra normal hayatına döndüğünü, yeniden çalışmaya başladığını aktaran Öztürk, şöyle konuştu: “Ameliyatım 2 saat sürdü. Hastalanmadan önce 96 kiloydum, şu an 71 kiloyum. Günde 2-3 kez tuvalete gidiyorum.
Aşırı sulandıracak gıdalardan uzak duruyorum. Et, makarna, pilav türü ile besleniyorum."
 
Üst