Hangi ictihad doğrudur?

Kadir Razlık

Kısıtlı Erişim
Katılım
20 Ağu 2014
Mesajlar
2,280
Tepkime puanı
35
Puanları
0
Konum
manisa
Hangi ictihad doğrudur?
Sual: İmam-ı Rabbânî hazretleri, kâfir çocuklarının günahsız oldukları için Cehenneme gitmeyeceklerini, imanlı olmadıkları için Cennete de giremeyeceklerini, hayvanlar gibi yok olup gideceklerini bildiriyor. Ama başka âlimler çok farklı yazıyorlar. Hangisi doğrudur?
CEVAP
Bu konuda yedi türlü ictihad vardır. (Doğrusu şudur) diyemeyiz. Her müctehid ictihadının doğru olduğunu söyler. Ama hangisinin doğru olduğunu ancak Allahü teâlâ bilir. Çünkü Mecelle’de, (İctihad ictihadla nakzedilemez) buyuruluyor.

Eshab-ı kiram arasındaki savaşlarda da, İmam-ı Rabbânî hazretlerinin, bir tarafın ictihadının doğru olduğunu söylemesi de bir ictihaddır, Nass değildir. Eshab-ı kiramın ictihadını nakzedemez. Nakzedemediği için de karşı taraf suçlanamaz. Kâfir çocuklarının toprak olması da öyledir. İsabet etmiş de olabilir, yanılmış da olabilir. Ama müctehid, elbette kendi ictihadının doğru olduğunu söyleyecektir. İmam-ı a'zam hazretleri, (Benim ictihadlarım doğrudur) diyor. Biz de, onun ictihadı doğru diye, onun mezhebiyle amel ediyoruz. Mezhebindeki İmam-ı Ebu Yusuf, İmam-ı Muhammed gibi müctehidlerin tercih edilen kavilleriyle de amel ediyoruz. İmam-ı Rabbânî hazretlerinin bildirdiği gibi de inanıyoruz. Ama biz, müctehid olmadığımız için, (Falanca müctehid hata etti, İmam-ı Şâfiî yanıldı, İmam-ı Mâlik isabet edemedi) diyemeyiz. Müctehidlerin hata ettiğini söyleyen, mezhebi dinden ayrı görüp, onların mezheplerine (Beşerî din) diyen mezhepsizlere itibar etmeyiz.

 
Üst