Ev Yapımı Milföy Börek ( Sarıyer Böreği) | ihvan forum – Özgür Düşünce ve Paylaşım Platformu!

Ev Yapımı Milföy Börek ( Sarıyer Böreği)

Verda

Gales
İhvan Üyesi
Katılım
9 Nis 2010
Mesajlar
10,917
Puanları
113
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ ( ince belli eski tip küçük bardak)
  • 2 adet yumurta sarısı ( 1 tanesi böreklerin üzerine sürülecek diğer sarı hamura eklenecek)
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4-5 su bardağı un ( hamur kulak memesi kıvamın da olacak)
  • 1 paket oda ısısında yumuşamış margarin yada tereyağ hamur açılıp üzerine sürülecek
İç malzemesi

  • 150-200 gr sert beyaz peynir yada lor peyniri (yumuşak peynir kullanmayın böreklerden dışarı akar)
  • 1 yumurta akı
  • 8-9 dal ince kıyılmış maydanoz
Böreklerin üstüne sürmek için;

  • 1 yumurta sarısı

  • Siz isterseniz sosis, sucuk, kıyma, *****, patates gibi iç malzemeler de kullanabilirsiniz.
  • Hamura tuz koymayarak iç malzemesini reçel, marmelat, sarelle , muhallebi, pudra şekeri gibi ürünlerden de hazırlayabilirsiniz.


Merhabalar,
Sizler ile bugün Ev yapımı milföy börek tarifini paylaşmak istiyorum. Diğer bir deyişle de
” Peynirli Sarıyer Böreği “.

Şimdi hemen marketten alıp hızlıca yaptığımız milföy hamurları henüz market raflarında ki yerlerini almadan önce annelerimiz bu hamuru nasıl hazırlayıp börek yaparlarmış merak ediyorsanız ya da milföy hamurumu ev de kendim yapayım diyorsanız hadi başlayalım.

Yapılışı

Hamuru yoğuracağınız kaba maden suyu, sıvı yağ, limon suyu, 1 yumurta sarısı ve tuzu alarak çırpma teli ile güzelce çırpın ilk önce 3 su bardağı un ekleyerek hamurunuzu yoğurmaya başlayın.

4. bardağı ekleyin hamur kulak memesi tabir edilen kıvam da olacak un yetmez ise avucunuz ile un alarak hamura un ekleyin. 5 bardak unu geçmeyin. Çok sert bir hamur yapmayın.Ben 4- 4,5 su bardağı un ekledim..siz kıvamına bakın kendi kıvamınızı kendiniz hazırlayın un dan una fark edebilir…kıvam kulak memesi tabir edilen kıvam unutmayın…
Hamuru bir 20 dakika dinlendirin hamurum dinleneceği kabın üstünü ıslatılıp sıkılmış nemli bir havlu ile kapatın o şekil de dinlensin…

Siz şimdi oda ısısında erimiş margarininizi bıçak ile eşit olarak 3 parçaya ayırın.

Dinlenmiş hamurunuzu tezgaha alın yarım parmak kalınlığında açın.
Arasına oda ısısın da yumuşamış margarinin üçte birini sürün kenarları unutmadan her yerini bolca yağlayın. Şimdi hamuru resimlerdeki gibi katlayacaksınız tüm katlama aşamaları var. Ne kadar çok katlama o kadar kabarık hamur unutmayın.
Şimdi katladığınız hamuru bir buzdolabı poşetine geçirin ve buzlukta bir 20 dakika dinlendirin.
Dinlenen hamuru alın tezgahta yine yarım parmak kalınlığın da açın ve margarinin kalan bir parçasını daha alarak hamurun her yerine ama her yerine kenarlar da dahil iyice yedirin. Yine aynı katlama stili ile katlayın…… ve yine 20 dakika buzluk da dinlendirin.

Dinlenen hamuru yine tezgaha alın yine açın kalan son parça margarini de iyice sürün ve yine aynı katlama aşamalarını tekrar ederek katlayın buzlukta yine 20 dakika dinlendirin.

Siz bu arada peyniri rendeleyin ,maydanozu kıyın ve yumurta akını da ekleyerek iç malzemeyi hazırlayın.

3 kere yağlayıp katlayarak dinlendirdiğimiz hamurumuzu tezgaha alalım hamuru yine yarım parmak inceliğin de açalım hamuru 10 ar santimlik karelere bölelim …..resimlere bakabilirsiniz.

İç malzemeyi karelere istediğiniz şekil de yerleştirin. Ve hamurları kapatın. Ben sizler görün diye üçgen, rulo, bohça,2 hamur üst üste ve poğaça gibi kapattım resimlere bakın hangisini istiyorsanız o şekilde kapatın tercih sizin. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye börekleri dizin….böreklerin üstlerine yumurta sarısı sürün ……kat yerlerine birleşim yerlerine pek yumurta değdirmeyin (sürerseniz az kabarabilir) sadece üst yüzeyine az bir yumurta sürmek yeterli olacaktır bu böreği diğer yaptığımız açma,poğaça,paskalya gibi çok bol yumurtalamayın. .1 yumurta sarısı tüm böreklere yetecek şekil de paylaştırın…
200-220 derece arasın da çok çok iyi ısınmış fırın da 20-25 dakika kadar üzerleri kızarana kadar pişirin. Süreyi siz ayarlayın pof pof kabaracak ve üstleri kızaracak.Yeter dediğiniz de pişmiştir…
Böreğiniz pişti …afiyetler olsun. .

Bu zor ,uğraştırıcı gibi görünen börek bence yapılabilecek en kolay böreklerden biri herhalde bakış açısı bura da fark ediyor ve kişiden kişiye değişebiliyor……ben böyle düşünüyorum…

Börekler buzlukta beklerken siz evde ki diğer işlerinizi yapın yatakları düzeltin, çamaşır asın, toz alın,evi süpürün ya da misafir gelecekse diğer sunumlarınızı hazırlayın size bol bol vakit bırakan bir börek…. size tüm işlerinizi halletmeniz için zaman tanıyan bir börek….

Herhangi bir hamur açma becerisi de gerektirmiyor ben yapabildiğime göre sizler de çok kolay hazırlayabilirsiniz hamur çok ince açılması gereken bir hamur değil en son aşamada karelere bölmeden önce hamuru merdane ile biraz açtım ama baktım hamur merdane ile zor açılıyor hamur merdaneye yapışıyor ben de hamuru elimle çekiştirerek büyüttüm ….o kadar kolay hazırlanan bir börek yani :)))))))).Kuru börek ne kadar kolaydı değil mi? bu ondan çok ama çok daha kolay bir börek….

Böreği ağzı kapalı bir kapta saklamayın eğer saklarsanız çıtırlıklarını kaybederler yumuşarlar…
Bir de börek size yağlı gelmiş olabilir ama inanın dışarıdan aldığınız milföy hamurları da aynı oran da yağ içeriyor aynı şekil de hazırlanıyor sadece sizin gözleriniz yapım aşamasını görmüyor o neden ile içiniz rahat ediyor…hazır ya da ev de hazırlanan hepsi aynı içeriği taşıyor…

Ben bu böreği ailemde ki büyüklerimden sonra bana en çok şeyi öğrettiğini düşündüğüm 2 kişiden biri olan Emine Beder hanım dan öğrenmiştim..tariflerini çok çok severim ..ben bir çok şeyi Emine hanımdan ve rahmetli Ümit Usta dan öğrendim..Onlar benim en sevdiğim öğretmenlerimdendir..Ümit Usta ya Allah rahmet eylesin..Emine hanıma da uzun ömürler ihsan etsin…Buradan Emine hanıma da selam olsun…


Hoşçakalın


Resimler için tıklayın

http://www.nefisyemektarifleri.com/ev-yapimi-milfoy-borek-sariyer-boregi/
 
Üst