Ece Nur olabilmek...

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
ece nur da kim denilecek olursa...
adına başlıklar açılmayı hak eden genç bir yürek...
duamız ve kalemimiz senle çocuuuk...
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
CYHuWznT.jpg



Ece Nur Özel ve Başörtüsü Sorununda Yeni Boyut
17 Aralık 2009 Perşembe 11:41
12 Yaşında Bir Başörtüsü Mağduru/Direnişçisi: Ece Nur



Sonrası bildik başörtü yasağı manzaraları. İkna odaları, sınıftan çıkarmalar, okuldan atmalar, korkutma, yıldırma çabaları. Tüm bunlar işe yaramayınca bu kez “normal prosedüre” geçiliyor. Önce kınama, ardından okul değiştirme cezası veya durumu daha doğru izah eden bir ifadeyle, sürgün.

Ece Nur’un tek savunması, başını ellerinin arasına alıp sessizce ağlamak. 12 yaşında bir kız çocuğu o. Başörtüsüyle okumak istiyor. Başarılı bir öğrenci. Ancak bu kararı karşısında devlet tüm otoritesiyle karşısına dikiliyor, tehditler, cezalar ve sürgün. Çünkü sistem onun minik başörtüsünü kendisi için büyük bir tehlike olarak görüyor.

Ece Nur’un yaşadıkları tam anlamıyla bir psikolojik şiddet ve işkence. Önce öğretmenler Ece’ye baskı yapıyor, yargılıyor ve infaz ediyorlar; biri Ece’yi başörtüsünü çıkarmaya zorluyor sonra da sınıftan çıkarıyor, bir diğeri Ece’yi okulun dışına atarak cezalandırıyor. Sonra ikna odası anlayışı devreye giriyor. Sonra okul idaresi devreye giriyor. Müdürün görevlendirdiği bayan öğretmenler Ece’nin zaten yeterince ürkmüş ruhunu cendereye alarak tehdit tonlu bir şekilde ikna etmeye çalışıyorlar. Ama Ece kararlı, vazgeçmiyor. Okul yönetimi acilen kınama cezası veriyor, sonra da Yenişehir ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü “prosedür”ü uygulayarak Ece’yi sürgün ediyor.

Sistem böylece otoritesini 12 yaşında bir kız çocuğu üzerinden tesis ediyor. Bu yaşadıklarından dolayı ailesi derslerinin şimdi kötüye gittiğini, çalışma ve okuma isteğini yitirdiğini söylüyor. O, bugüne kadar Kemalist oligarşik sistemin mağdur ettiği yüz binlerce başörtüsü mağdurundan biri artık.

Bu noktada Ece Nur’a en büyük destek ailesinden geliyor. Kızlarını İslami bir kimlikle yetiştiren ve kimliğinin gereğini yerine getirme konusunda kızlarını bilinçlendiren aile, 28 Şubat sürecinde sıkça rastladığımız ebeveyn portresinden farklı olarak yaptıkları tercihin bedelini ödemeye hazır durumdalar. Bu destek, diğer yandan “direniş” ve “mücadele” ile paralel yürüyor. Okul idaresi, milli eğitim bürokratları, siyasilerle ve derneklerle görüşüp kızının hakkını arayan, destek yerine nasihat verenlere prim vermeyen ailesi, sorunu derinleştirerek bunu bir hak mücadelesine dönüştürüyor. Hak dilenmeyen, hakda direten ebeveynler sayesinde kişisel bir sorun olarak kalan benzerlerinden farklılaşıyor Ece Nur’un durumu.

Bu yönüyle ailenin tavrı örneklik teşkil eden, öğretici bir tavır. Takdir etmenin ötesinde örnek alınması gereken bu tavrın yaygınlaştırılması, başörtüsü mücadelesinde ön açıcı bir işlev görecektir kuşkusuz.

vakithaber/arşivden
 

arifan yolcusu

Profesör
Katılım
9 Ağu 2010
Mesajlar
1,303
Tepkime puanı
79
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Dergah-ı Mualla
Ece Nur Özel’e tebrik plaketi

02 Eylül 2010 admin


Tokat’ta faaliyet gösteren TOKAD (Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği), okuluna ve derslerine başörtüsüyle devam ettiği için sürgünle cezalandırılan ilköğretim 7. sınıf öğrencisi Ece Nur ÖZEL’e başörtüsü direnişi için bir plaket takdim etti.
Diyarbakır’da Özgür-Der Diyarbakır şubesinin davetlisi olarak ziyaretlerde bulunan TOKAD üyeleri Ece Nur ÖZEL’i ve ailesini evlerinde ziyaret ederek aileyi ve Ece Nur’u mücadele ve kararlılıklarından dolayı tebrik etti.
Ziyarette, Ece Nur’un babası Murat ÖZEL, Ece Nur’un başörtüsü mücadelesi süreciyle ilgili bilgiler verdi. Ece’nin başörtüsünü tamamen kendi isteğiyle tercih ettiğini, kendilerinin de aile olarak Ece’nin yanında yer aldıklarını ifade eden baba Murat ÖZEL, Ece’nin derslerde başörtüsünü çıkarmadığı için evlerinden çok uzakta bir okula sürüldüğünü, devletin 6. sınıftaki bir çocuğa uyguladığı ambargo ve sürgün politikasının yasak ve düşmanlığı gözler önüne sermesi bakımından düşündürücü olduğunu ifade etti. Bürokrasi ve siyasilerin Ece’nin yaşadığı soruna çözüm üretmekten çok onun kararlılığını sona erdirmeye dönük çabalar içerisine girdiklerini, Özgür Eğitim-Sen, TOKAD, Diyarbakır Özgür-Der gibi kuruluşların mücadelelerine destek oldukları için memnun olduklarını dile getiren baba Murat ÖZEL, Ece ve ailesi olarak kararlılık ve mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Ziyaretin sonunda TOKAD adına Ece Nur’a plaketini takdim eden Ahmet ÖRS, “Ece Nur, direnişiyle küçük yaşına rağmen büyük bir öncülük gerçekleştirdi, hepimizin göğsünü kabarttı. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Her zaman yanında olacağız. Kendisi yasağa nasıl karşı konulacağını herkese göstermiştir.” dedi ve Özgür Eğitim-Sen’le beraber diğer başörtüsü direnişçisi kızlarımıza da onur belgesi ve plaket takdim edeceklerini hatırlattı.
 

YagmuR

Üye
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
2,504
Tepkime puanı
586
Puanları
0
Yaş
35
Konum
¤´ UnuTuLu§taN `¤
Web sitesi
www.gencislam.com
Ecenur olabilmek yürek işidir
Teslimiyettir...
ve özgüvendir..
Rabbim yar ve yardımcısı olsun bu kardeşlerimizin
Benim kardeşim de 12 yaşında oda okula başörtüsüyle gidiyor, hemen hemen hergün bir olay yaşıyor, umursamıyormuş gibi gösteriyor ama içinde kalıyordur mutlaka..
Rabbim bu zalimliklerin bu zulmun hesabını soracak elbet...
 
Üst