e-posta hırsızlığı

RaBiA

Asistan
Katılım
8 Haz 2006
Mesajlar
448
Tepkime puanı
1
Puanları
0
Yaş
36
Konum
şehr-i yar
Amerikan şirketlerine her yıl 13 milyar dolar kaybettiren yığın iletiler (spam), ülkemizi de tehdit etmeye başladı. Pazarlama şirketlerinin ürünlerini tanıtmak için kullandığı spamlar sayesinde kredi kartı bilgilerinize ulaşılabiliyor.

Bilgisayarınızı açtınız. e-postalarınızı okuyorsunuz. Adresini tanımadığınız biri sizden yardım istiyor. Mesajda ‘Merhaba, ben Ankaralı bir gencim. Yaşım 17, lise son sınıf öğrencisiyim. Ancak çok büyük bir problemim var, kan kanseriyim.’ diyor ve bu e-postayı eğer 100 bin kişiye ulaştırabilirse bir internet kuruluşunun kendisine 100 bin dolar yardım yapacağını anlatıyor. 100 bin kişiye ulaşmak için sizden bu e-postayı tanıdığınız herkese iletmenizi istiyor. Kalbiniz sızlıyor ve bu ricaya kayıtsız kalamıyorsunuz. e-postayı tanıdıklarınıza kendi duygularınızı da ekleyerek iletiyorsunuz. Siz birine yardım etmenin huzurunu yaşarken aslında tanıdıklarınızın e-posta adreslerini yığın ileti (SPAM) ile birilerine teslim ettiniz. Bu örnek, yığın ileti çeşitlerinden sadece birisi. Yığın ileti, kullanıcıların karşısına cep telefonlarında, fakslarda, internet günlüklerinde (blog), Messenger, ICQ gibi hızlı mesajlaşma servislerinde de çıkabiliyor.


Birilerinin gözü neden sizin e-posta adresinizde?

Pazarlama şirketleri ürün veya hizmetlerini tanıtmak için e-postayı kullanıyor. Yığın ileti ile e-posta adreslerini elde eden kişi veya kurumlar bu adresleri pazarlama şirketlerine satabiliyorlar. Bu amaçlarına ulaşmak için de gönderdikleri mesajlar ilgi çekici ve gerçek dışı içeriklere sahipler. Cinsel içerikli mesajlar, çabuk para kazanma yöntemleri, ucuz ilaçlar, insan getirdikçe kazanacaksınız diyen saadet zincirleri, sayabileceğimiz mesaj çeşitleri.

Yığın ileti e-posta ile gönderildiğinde, mesajın içine özel bir program yerleştiriliyor. Bu program sayesinde e-postanın iletildiği her adres kaydedilmekte. İşin ilginç yönü ise e-postanın adres bölümünde 2-3 gerçek dışı isim görülüyor. Üç kere iletilmiş bir e-postada yüzlerce gizlenmiş e-posta adresi bulunabiliyor. Yığın ileti ile e-posta adresi toplayanlar mesaj kendilerine geri döndüğünde basit tekniklerle çıkarıp satışa sunuyorlar.

Yığın ileti rahatsız edici içeriğiyle, engellenememesiyle hem zaman kaybına hem de büyük maddi zarara sebep oluyor. Adres toplayıcılar e-posta aracılığı ile web sitelerine yönlendirerek kredi kartı veya kişisel bilgilerinizi elde ediyorlar. Bu yönteme olta atmak (phishing) deniyor. Bu yöntemle bankanız adına size bir e-posta gönderiliyor. Mesaj, internetten banka hesabınıza çok sayıda yanlış şifre ile girilmeye çalışıldığını söylüyor. Eğer internetten doğru kullanıcı adı ve şifre ile hesabınıza girmezseniz, banka hesabınızın en kısa sürede kapanacağı bildiriliyor. Panik ile size verilen web adresine gidip kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek yığın ileticilere bilgilerinizi hediye etmiş oluyorsunuz.

Yığın ileticilerinin gönderdikleri e-postaların okunması için başvurdukları diğer bir yöntem ise göndericinin adının değiştirilmesi (spoofing). Bu yöntemde gönderici ismi saygın bir kurum ismi gibi gösterilerek yığın iletiyi alanın e-postayı okuması ve cevap verilmesi sağlanıyor. Kurban seçilen kuruluşların ticari ünleri kayba uğramakla birlikte zaman ve müşteri kaybına yol açıyor. Bu durumun düzeltilmeye çalışılması için kurum ciddi mali harcamalar yapmak zorunda kalıyor. Yığın iletinin sebep olduğu maddi zararın boyutlarını hesap etmek son derece zor. Bazı örnekler verelim: Yığın ileti yüzünden Amerikan şirketleri her yıl 10-13 milyar dolar kayba uğruyor. 2007 yılında e-posta trafiğinin yüzde 70’ini yığın iletinin oluşturacağı iddia ediliyor. 5 bin e-posta kullanıcısına sahip bir organizasyon yılda yaklaşık 2,4 milyon dolarlık iş gücü kaybına uğruyor.


Yığın ileti en çok hangi ülkeden geliyor?


31 Mayıs 2006 itibarıyla yığın iletinin en çok geldiği ülkeler sıralamasında ilk sırada Amerika Birleşik Devletleri geliyor. ABD’yi Çin, Japonya ve Rusya izliyor. Uluslararası bir anlaşma olmadığı için yığın iletinin önlenebilmesi zor gözüküyor. Ancak Amerika Birleşik Devletleri yığın ileti ile mücadele için kanunlar çıkartıyor.

Spamdan nasıl korunulur?

Yığın iletiden korunmanın çeşitli yöntemleri var. En etkili yöntemlerden biri e-posta adresinizi internet üzerinde mümkün olduğunca az veya güvenli bulduğunuz sayfalara yazınız. Diğer bir yöntem bu konuda geliştirilmiş yazılımları kullanmak. Birçok yazılım firmasının yığın ileti filtre programları mevcut. Etkin metotlardan biri de tanımadığınız kişi veya kurumlardan aldığınız e-postaları açmayıp hemen silmektir. Gelen e-postanın açılmaması önemli, zira e-posta içindeki yazılım aktif hale gelebilir. Ayrıca bazı kuruluşlar yığın ileti gönderen servis sağlayıcıların adreslerini yayınlıyor. Microsoft Outlook, Hotmail, Gmail gibi e-posta servislerinde yığın ileti aldığınız adresleri engelleme seçeneğiniz var. Ayrıca içeriğe göre de engelleme seçeneklerini kullanabilirsiniz.


zaman gazetesi cumartesi eki'nden alıntıdır.
 

seyyah

Üye
Katılım
10 Haz 2006
Mesajlar
88
Tepkime puanı
0
Puanları
0
evet son günlerde revaçta bu işler.
 

melde

helina_roje
Katılım
7 Haz 2006
Mesajlar
2,238
Tepkime puanı
24
Puanları
0
Konum
Ankara
ya milletin işi gücü kalmadı ne işler yapıyor
 
Üst