Dünyada Ne Kadar Bilgi Var?

Meryem

Komplike
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
15,309
Tepkime puanı
759
Puanları
0
Yaş
37
Konum
İstanbul
Dünya üzerinde ne kadar veri depolanabildiğini, ne kadar veri transferi yapıldığını ya da veri işlendiğini biliyor musunuz? Yapılan bir çalışma tüm bunları ortaya koyuyor.

Televziyon, internet ve telefonların tüm dünyada yaygın olması insanların bilgiye erişimini kolaylaştırıyor. Bu da bilgi ve veri miktarının her geçen gün hızla büyümesini sağlıyor.

Dünya çapında toplam ne kadar veri olduğunu tam olarak hesaplamak mümkün olmasa da yaklaşık değerler hesaplanabiliyor.


Ne Kadar Depolayabiliyoruz?

ABD'de bulunan Güney California Üniversitesi'nde (USC) yapılan bir çalışmada, insanoğlunun ne kadar veri depoladığı, işlediği ve ilettiği hesaplanmaya çalışılmış.

Araştırmacılar, tüm dijital bellek ve analog cihazları kullanılarak tüm dünyada toplam 295 EB'lık (exabyte) verinin depolanabileceğini hesaplamışlar. 1 EB'ın 1 milyar GB'a eşit olduğunu söyleyelim.

Science Express adlı dijital dergide yayınlanan çalışmada, dünyadaki depolama kapasitesinin her üç yılda iki katına çıktığı da belirtildi.

veriiiii1297679014.jpg

Bilgiye erişmek artık çok daha kolay


Veri İletme ve İşleme

Tek yönlü veri aktarımı olan televizyon, radyo, GPS ve buna benzer araçlar üzerinden iletilen verinin boyutunun ise 1985 ile 2007 yılları arasında 1,9 ZB (zettabyte) olduğu hesaplanmış. 1 ZB ise 1 milyar TB'a eşit.

Cep telefonları gibi çift yönlü iletişim sağlayan cihazlar aracılığıyla ise aynı dönemde iletilen verinin boyutunun 65 EB olduğu sonucuna ulaşılmış.

Depolanan ve iletilen veri miktarının artmasıyla birlikte veri işleme hızının da arttığı, araştırmada elde edilen sonuçlar arasında yer alıyor.

Dünya üzerindeki tüm bilgisayarlar bir araya geldiğinde, bir saniye içinde 6,4 x 1018 adet işlem yapabileceği belirtiliyor. Eğer bu kadar işlemi bir kişi yapmaya çalışırsa, Büyük Patlama'dan bu yana geçen zamanın (yaklaşık 14 milyar yıl) 2200 katı kadar zaman alacağı hesaplanmış.


Kaynak
 
Üst