Dört kötü huy!..

bulut_bey79

Kıdemli Üye
Katılım
28 Eki 2006
Mesajlar
12,118
Tepkime puanı
324
Puanları
0
Konum
istanbul
Web sitesi
3422unitedstates.spaces.live.com
Peygamber efendimiz buyurdu ki: “Kötü ahlâk olan şu dört şeyden vazgeç: 1- Çok mal toplayıp, yememek. 2- Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya sarılmak. 3- Bahîl olmak yani, cimri olmak. 4- Harîs, hırslı olmak.”
İnsanların en fazîletlisi, kendisinde beş haslet bulunan kişidir. Bu insan:
1- Her zaman, Rabbine kulluğa yönelir. 2- Herkese faydalı olduğu açık ve kesindir. Herkes bilir. 3- Halk onun şerrinden emindir, kimse ondan zarar görmez. 4- İnsanların elindekine hiçbir sûretle güvenmez. 5- Ölüme her an için hazırdır.
Şu dört huy ile huylanan, iyiler derecesine çıkar:
1- Genişlikte, rahat zamanda zekât, darlıkta sadaka vermek. 2- Gadab zamanında kızgınlığını ve hırsını yenmek. 3- Başkasının aybını görünce, onu açmayıp, kapatmaya çalışmak. 4- Hizmetçiye, hanımına, evlât ve akrabâya ihsân ederek onları hoş tutmak.
Allahü teâlâ, Cebrâîl aleyhisselâma sordu: “Yeryüzüne insen ne iş yapardın?”
Cebrâîl aleyhisselâm cevap verdi: “Yâ Rabbî! Yapacağım amel, sence ma’lûmdur. Dört şey yapardım: 1- Susamış kimselere su verirdim. 2- Çoluk çocuğu fazla olana yardım ederdim. 3- İki dargın arasını bulurdum. 4- Müslümanların ayıplarını kapatırdım.”
Gaflet, Allahü teâlâyı unutmak demektir. Her ne şekilde olursa olsun, kendini gafletten kurtarmak, zikir olur. O halde, dinin emirlerini yapmak ve yasaklarından sakınmak zikirdir. Dinin emirlerini gözeterek yapılan alışveriş zikirdir. Çünkü, bunları yaparken, emirlerin, yasakların sahibi hatırlanmakta, gaflet gitmektedir.
Gaflet uykusundan uyanmış olmanın alâmeti dörttür:
1- Dünyevî meselelerle alâkalı husûslarda kanâatkâr olur, acele etmez. 2- Âhiretle alâkalı meseleler husûsunda kanâatkâr olmaz, yapmada acele eder. 3- Dînî, uhrevî konularda istişare eder, âlimlere danışır. Kendiliğinden bir iş yapmaz. 4- Halka nasîhat eder, onlara iyi davranır, çevresindeki insanları iyi bir şekilde idâre eder.

Hikmetler
Mehmet Oruç
 
Üst