Dinde delil olarak sünnet

berraksu

Aşafatlı
Katılım
2 Eyl 2006
Mesajlar
3,652
Tepkime puanı
85
Puanları
0
Yaş
36
Dini hükümlerin cikarildigi ve dayandiklari kaynaklar dörttür:
1- Kitap: Kur'an-i Kerim,
2- Sünnet,
3- Icma-i ümmet,
4- Kiyas-i fukaha,
Edille-i Ser'iyye'den olan sünnet: Peygamber (s.a.v.) Efendimiz'in sözleri, fiilleri ve takrirleri yani tasvip mahiyetindeki sükutlaridir. Nitekim Allahü Teala mealen:
"Beyyineler ve kitaplarla; sana da bu zikri indirdik ki kendilerine indirileni insanlara anlatasin ve gerek ki tefekkür ederler."
a) Kavli sünnet: Buna daha cok hadis-i serif denir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) dini hükümlere ait olan bütün sözleri birer vahy-i ilahi neticesidir. Cünkü Kur'an-i Kerim'de "O (Rasulüllah) hevasindan konusmaz. (Herne konusmus ise) O kendisine vahyolunan bir vahiydir." buyrulmustur.
b) Fiili sünnet: Rasulüllah'in (s.a.v.) mübarek sözleri birer sünnet oldugu gibi zat-i nebevilerine mahsus hasais-i nebeviyyeden olmayan, kasid ve ihtiyara müsteni bulunan fiilleri de birer sünnettir.
c) Takriri sünnet: Dinen yasak oldugu evvelce malum olmayan bir fiilin Rasulüllah Efendimizin (s.a.v.) huzurunda müslümanlardan sadir olmasi halinde sükut etmeleri de o seyin caiz olduguna isaret olacagindan o da bir sünnettir. Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) sükutu kafirin kiliseye gitmesi gibi dinen yasaklanmis bir fiile ait ise takriri sünnet degildir.
 

ozti

Asistan
Katılım
19 Ağu 2006
Mesajlar
468
Tepkime puanı
2
Puanları
0
Yaş
39
Allah razı olsun kardeş.
 
Üst