Delik Kulak Zarı

efruz

Kıdemli Üye
Katılım
14 Ağu 2009
Mesajlar
5,170
Tepkime puanı
735
Puanları
0
Konum
İstanbuL
Delik Kulak Zari

Delik kulak zari, dis kulak yolu ile orta kulagi birbirinden ayiran bu ince zarin delik veya yirtik olmasidir. Orta kulak, burun gerisindeki genize östaki borusu araciligi ile baglantilidir. Bu boru orta kulak basinci ile hava basincini esitler.
Delik kulak zarinda siklikla isitme azalir ve nadiren de akinti olur. Agri genellikle bulunmaz.
Kulak Zari Delinmesinin Sebepleri
Darbe ve iltihap bas sebepler arasindadir. Su durumlarda kulak zari delinebilir: Kulaga siddetli tokat atilmasi
Kafatasi kiriginin belli türlerinde
Ani bir patlama sonrasi
Igne, kibrit çöpü gibi cisimlerin kulak kanali içerisine fazlaca sokulmasi
Asiri sicak veya asidik bir sivinin kulak kanalina kaçmasi

Orta kulak iltihaplari agri, isitme kaybi ve kulak zarinin delinmesine yol açabilirler. Kulaktan iltihapli veya kanli bir akinti olabilir. Bu durum, kulak zari deligi ile birlikte olan orta kulak iltihabidir.
Nadir durumlarda, kulaga yerlestirilen havalandirma tüplerinden sonra kulak zarinda bir delik kalabilir.
Bazilarinin iyilesmesi aylar sürse de, çogu kulak zari delikleri delindikten birkaç hafta sonra kendi kendilerine kapanirlar. Iyilesmeleri esnasinda kulak sudan ve darbeden korunmalidir. Kendi kendine kapanmayan zar deliklerinde operasyon gerekebilir.
Delik Kulak Zarinin Isitmeye Etkileri
Genellikle delik büyüdükçe, isitme kaybi da artar. Deligin kulak zarindaki yeri de isitmeyi etkiler. Sayet kafatasi kirigi orta kulakta birbiri ile baglantili olarak isitmeyi iç kulaga ileten kemikçiklerde de bir hasar meydana getirmisse, isitme kaybi oldukça agir olabilir.
Kulak zari, ani bir darbe veya patlama sonucu delinmisse, isitme kaybi fazla olabilir ve kulak çinlamasi da sikayetlere eklenebilir. Bu durumda isitme zamanla geri döner ve kulak çinlamasi birkaç gün içerisinde azalir. Kulak zari deligine bagli sürekli iltihap olmasi, ileri derecede isitme kaybina yol açabilir.
Delik Kulak Zarinin Tedavisi
Deligin tedavisine girismeden önce, isitme testi yapilmalidir. Kulak zarinin onarilmasinin faydalari dus yaparken, banyoda veya yüzerken orta kulaga su kaçmasini önlemek, isitmeyi artirmak ve çinlamayi azaltmaktir.
Sürekli iltihaba ve orta kulaktaki yapilarin erimesine yol açan kolesteatom (orta kulakta deri kisti) denilen yapinin olusmasinin da önüne geçilebilir.
Sayet delik çok ufaksa, kulak, burun, bogaz hekimleri bunun kendi kendine kapanip kapanmayacagini anlamak için bir süre takip etmeyi tercih edebilirler. Koopere hastanin delik kulak zarina muayenehanede yama konmasi da denenebilir. Hekiminiz, mikroskop altinda, yeniden kapanmasi için delik kenarlarini, kimyasal bir madde ile uyarip üzerine bir kagit parçasi koyabilir. Kulak zarinin kapanmasi ile genellikle isitmede bir iyilesme hissedilir. Deligin tam kapanmasi için birkaç kez (üç, dört kez) yamalama islemi gerekebilir. Sayet hekiminiz muayenehanede yapilan bu yamalama islemi ile zardaki deligin tam ve iyi olarak kapanmayacagina kanaat getirirse, operasyon planlanir.
Birçok operasyon yöntemi vardir ama hepsinde temel ilke, delik üzerine bir doku parçasi ile yama yapip iyilesmeye birakmaktir. Bu isleme tip dilinde timpanoplasti denir. Operasyon çogunlukla deligin tam olarak kapanmasini ve isitmenin düzelmesini saglar.
Hekiminiz delik kulak zarinizin dogru tedavisi için gerekli önerilerde bulunacaktir
 
Üst