Bursa Kalesi Restorasyonunda Bizans Dönemi Tünelleri Bulundu

Ebu Computer

Kıdemli Üye
Katılım
11 Haz 2013
Mesajlar
25,001
Tepkime puanı
1,501
Puanları
113
bursa-kalesi-restorasyonunda-bizans-donemi-tunelleri-bulundu.jpg


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Kalesi’nde sürdürülen restorasyon çalışmaları sırasında Bizans dönemine ait beslenme ve hayat kaynağı olan lojistik tünelleri ortaya çıkarıldı.

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde Büyükşehir Belediyesi tarafından hisar bölgesi Zindan Kapı’da sürdürülen restorasyon çalışmaları, 23 yıllık Bursa kuşatmasında Bizanslıların beslenme ve hayat kaynağı olan lojistik tünellerini de ortaya çıkardı.

bursa-kalesi-restorasyonunda-bizans-donemi-tunelleri-bulundu-1-1024x682.jpg


Bursa’nın fethinin Osman Gazi döneminde başladığını ve 23 yıl sürdüğünü, Osman Gazi’nin de bu fethi göremediğini hatırlatan Büyükşehir Belediyesi Başkan Recep Altepe, Bizanslıların hayatlarını sürdürmesine yarayan tünellerin 2500 yıl sonra gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarıyla birlikte yeniden ortaya çıktığını ifade etti. Tünellerin şehre dışarıdan rahatlıkla girişlerin yapılabileceği, eşya taşınabilecek genişlikte olduğunu vurgulayan Başkan Altepe, “Yaklaşık 3.5 metre genişlikte tüneller var. Bu tünellerle birlikte şehirdekiler rahatlıkla hayatlarını sürdürebildiler. Zindan Kapı restorasyonu bu durumu en net şekliyle ortaya çıkardı” dedi.

19.04.2016 Bursa Büyükşehir Belediyesi
 

DostunDostu

Süper Moderatör
Yönetici
Katılım
30 Eyl 2013
Mesajlar
6,183
Tepkime puanı
473
Puanları
83
Büyük uygarlıkların bi tünel kazma takıntısı oluyor. Paris'te de böyle. Yerin altı olduğu gibi tünellerle dolu.. Mesela ana caddelerin altı, bir kamyon geçecek kadar tünele sahip. Bu tüneller şu an kablo döşemeye falan kullanılıyor ama ileride raylar döşeyip her eve alttan bir çıkış yapsalar tüm paket ve sipariş gibi lojistik dağıtımları buradan otomatikmen yapabilirler. Düşünebiliyor musunuz, bir şey sipariş ediyorsunuz ve evinizin duvarına monte edilmiş bir asansörden evinize kadar geliyor... Vizyon diye ben buna derim. Sayın Erdoğan yollar yapıyoruz diyor ama büyük medeniyetin gerekliliği ileriyi görmektir. Yaptığımız yolların altına bu şekil tünneller hazırlayıp üstüne yol yapsak çok mu pahalı olur? Bence 20 yıl sonra o yolu söküp tüneli el mahkum kaldıktan sonra yapmak daha pahalı!!!

Aah ah, kendine ait bir medeniyet tasavvurun olmayınca hep geriden geriden giden bir taklitçi oluyorsun işte.. Zoruma gidiyor, başkalarının yazdığı çağa eklemlenmiş olmak!.. Bizden niye bir adam çıkmıyor, bizde niye patent yok diyenlere kapak olsun! Zihin kodları değişmediği sürece adamda çıkmaz kesere sapta!..

Her şehre üniversite açmakla, tablet bilgisayarlar dağıtmakla olmaz. Eğitim sistemini ve müfredatı değiştir artık adam!.. Ama dur bi dakka, özür dilerim! Dünyaya kazık mı çakacağız, öyle ya, bak Bizans'a bile kalmamış demi!..
 
Üst