Beş kitapta tek İstanbul

Dergaz

Profesör
Katılım
31 Ara 2007
Mesajlar
1,685
Tepkime puanı
28
Puanları
0
Yaş
38
Konum
Ne fark eder ki
Türk Edebiyatında İstanbul isimli beş kitaplık seri, kentin gündelik hayatını beş ayrı yazarın eserlerinden ve yazılarından yola çıkarak ortaya koyuyor

İstanbul kenti ve edebiyat ilişkisi yeni yayımlanan beş kitaplık bir seriyle yeniden gözler önüne seriliyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş'nin Tük Edebiyatında İstanbul Serisi üst başlığıyla yayımladığı kitaplar, Türk edebiyatının İstanbul'la özdeşleşmiş beş büyük isminin gözlerinden İstanbul'a ait farklı bir fotoğraf çekiyor. Ahmet Mithat Efendi, Ahmet Rasim, Sait Faik Abasıyanık, Samiha Ayverdi, Abdülhak Şinasi Hisar'ın algıladığı ve şehrin farklı noktalarına odaklanarak yazdığı eserlerden yola çıkılarak hazırlanan kitaplarda, gündelik hayatın ev içindeki adetlerinden, kullanılan eşyalardan, sokaklarda devam eden koşuşturmaya, hayatın farklı alanlarındaki değerlerin, inançların ve ritüellerin izine düşülerek İstanbul'un zaman içinde gündelik hayat röntgeni çekiliyor. İstanbul'un sosyal yaşantısı, ev hayatı, mimarisi, eğlence hayatı, semtleri, bayramları, halk inançları, mahalle hayatı ve birçok farklı özel halleriyle ilgili bir çok ayrıntıya yer veren kitap serisi bulmak mümkün. Farklı bakış açılarına sahip yazarlara rağmen beraber okunduğunda bütün bir İstanbul fotoğrafı ortaya koyan Tük Edebiyatında İstanbul Serisi. Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan'ın Genel Yayın Yönetmenliği'nde ve Yeşim Özdemir, Mehmet Doğanay, Çilem Tercüman, Zeynep Uymur ve Şafak Güneş Gökduman'ın editörlüğünde hazırlanmış.

BOĞAZİÇİ'NDE GÜNDELİK HAYAT
İstanbul' u özellikle Boğaziçi'nin gündelik hayatıyla kaleme alan ve hatıralara dayalı eserler veren önemli isimlerden biri de Abdülhak Şinasi Hisar. Yazarın seride kendi ismiyle yer alan kitapta, Boğaziçi yalılarında yaşayanların bir günü nasıl geçirdiklerine, bayramlara, mesirelere gidişlere ve mehtap âlemlerine yer veriliyor.

HER İNSANIN HİKâYESİNE YER VAR
Kitapların bir diğeri usta hikayecimiz Sait Faik'in gözüyle İstanbul'a bakıyor. Sait Faik'in İstanbul'u kitabında öykülerinde ve yazılarında İstanbul'u hep baş köşeye oturtan yazarın bakış açısından uzaklaşmadan, eserlerinde yer verdiği farklı insan portreleriyle İstanbul'un gündelik hayatı ortaya konuyor.

GİDEREK BATILILAŞAN BİR KENT
İlk romancılarımızdan olan ve İstanbul tasvirlerine geniş yer ayıran Ahmet Midhat Efendi seride yer verilen bir başka isim. Ahmed Midhat Efendi'nin İstanbul'u kitabında Batılılaşmanın İstanbul'un üzerinde yarattığı değişim yazarın bakışından faydalanarak gözler önüne seriliyor.

20. YÜZYILIN BAŞINDA İSTANBUL
Özellikle 20. yüzyılın ilk çeyreğini kapsayan dönemin çalkantılarına tanıklık etmiş bir isim olan Sâmiha Ayverdi hatıralarında, romanlarında ve yazılarında İstanbul'a çok sık yer vermiş diğer bir yazar. Samiha Ayverdi'nin İstanbul'u kitabı dönemi anlamak için bir fırsat sunuyor.

HALKIN GÖZÜNDEN BİR KENT
Halkın içinde çok fazla vakit geçirdiği için İstanbul'un gündelik havasını yazılarına farklı bir biçimde aktarabilen Ahmet Rasim de seride yer verilen bir diğer yazar. Ahmet Rasim'in İstanbul'u kitabında yazarın basılmış eserlerinde kentle ilgili ortaya koyduğu farklı bakış açışı gösteriliyor.

Sabah
 
Üst