Ayşe Şasa - Bir Ruh Macerası

Nûn

Üye
Katılım
25 Ara 2006
Mesajlar
69
Tepkime puanı
5
Puanları
0
Konum
Küçük İstanbul
bir-ruh-macerasi-ayse-sasa-r123718-sz380.jpg



Ayşe Şasa

Timaş Yayınları/ Anı-Biyografi Dizisi

“İslam bizi geri bıraktı, Batı karşısında yenilgilerimizin sebebi İslam’dır!”
hükmü, giderek bir inanç, bir yaşama biçimi halini aldı. Bunu da modernlik kisvesi altında hınç ve taassupla dolu telkinler halinde yaydılar; bu tür ideolojilere ve akımlara neredeyse meşruiyet kazandırıldı… Bu yanılgıların ortasında doğdum ve yetiştim. Gerçeğin ise tam tersi olduğunu pek çok bedel ödeyerek idrak ettim.

Hayatımın ilk yarısı bir korku filmi gibi geçti… Varoluşuna sahih neden bulamayan insan; bilsin yahut bilmesin korku, endişe ve vehim içindedir. Ben bu marazî hâli, bir imtihandan geçiyor gibi ve en ağır derecelerde yaşadım… Allah hepimizi ve özellikle yeni nesilleri böylesi azaplardan esirgesin…

Şimdi şu eski koltuklarda oturuyorum ve gücümün yettiğince tefekkür ediyorum... Herkes geleceğe doğru hayal kurar; bense geçmişe doğru… Bir bahçeye yolculuk yapıyorum… Manolyalar, frenk üzümleri, yıldız çiçekleri, çimenler; tam bir cennet bahçesi… Bir zamanlar, yani çocukluğumda öyle bir bahçenin ortasındaydım; ama o günlerde o nimetin şükrünü eda edebilme hassasiyetine sahip değildim. Şimdiki halimle; aklım ve gönlümle o güzel bahçeye dönüyorum… Çimenlerin üzerine seccademi serip şükür namazı kılıyorum. Bu benim geçmişe doğru yolculuğum, geçmişe dönük hayalim.”
 

Nûn

Üye
Katılım
25 Ara 2006
Mesajlar
69
Tepkime puanı
5
Puanları
0
Konum
Küçük İstanbul
Kitabı pazar günü tedarik ettim. Bu sabah da bitirdim. Gerçekten çok güzel bir kitap. Okutmaya çalışacağım, tavsiye edeceğim kitap kategorisinde. Okurken kitabın "sonu gelmesin" dedim hep ama elimden de bırakamadım, bittiğinde ise "keşke bitmeseydi" dedim.

Aslında Ayşe Şasa sadece kendisinin değil, bir kaç neslin dramını anlatıyor. Cafcaflı hayatların ne kadar sığ ve kof oluduğunu bir kez daha anlıyorsunuz. Doğduğu andan itibaren gelenekten kopartılmaya çalışılan, anadilinden önce dadıdilini öğrenen, anlaşılamayan, bir uçtan başka bir uca savrulan, ağır bedeller ödeyen ama sonunda huzura kavuşan bir hayat...

Kitapta bilinen bir çok isimde zikrediliyor. Başta Kemal Tahir olmak üzere, İsmet Özel, Abdulkadir Geylani, İbni Arabi, Orhan Pamuk, Sezai Karekoç, Ruhi Su, Türkan Şoray, Vehbi Koç.... Bu kitabı okuduktan sonra Kemal Tahir kitaplarını daha dikkatli okuma isteği doğdu bende, genelde hep kaçardım Kemal Tahir kitaplarından ama okumam gerektiğini hissettim.

Kesinlikle okunması gereken, kitaplığımızda bulunması gereken bir kitap.. En kısa zaman da Ayşe Şasa'nın diğer kitabı olan "Delilik Ülkesinden Notlar" kitabınıda okumak istiyorum.
 
Üst