Ayraç Kitap Dergisi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Kentsel Değişim Ayraç’ta

ayrac37.jpg



Ayraç, 37. sayısında “Kentsel Değişim, Kültürel Dönüşüm” şehircilik sayılarına ve şehir kitaplığı dosyalarına bir yenisini daha ekliyor.

Aylık kitap dergisi Ayraç, 37. sayısıyla (Kasım 2012) karşınızda. “Kentsel Değişim, Kültürel Dönüşüm” dosya başlığıyla yayınlanan dergi, şehircilik sayılarına ve şehir kitaplığı dosyalarına bir yenisini daha ekliyor.
Dördüncü yılına girecek dergi, halen bir kitap tahlili ve eleştiri dergisi alanında tek dergi. Ayraç, binlerce kitabı okurlarıyla buluşturmanın sevincini yaşıyor her ay. Dergide kitap eleştirileri, tahlilleri, karşılaştırmalı analizler, incelemeler ve röportajlar yer alıyor. Ayrıca Kapanmış Dergiler Kıraathanesi bölümünde her ay kapanmış bir derginin genel yayın yönetmeniyle konuşuluyor, Çocuk Kitaplığı bölümüyle çocuk yayıncılığı, Kültür Sanat bölümüyle sanat ve edebiyat camiasından haberler sunuluyor.
Kentsel değişim küresel dönüşümü de sağlar mı?
Derginin bu sayısının dosya konusu “Kentsel Değişim: Kültürel Dönüşüm”. Mimar ve Mühendisler Grubu Başkanı Avni Çebi, insan ve şehir ilişkisini inceleyen, bir mühendis ve şehir bilimci olarak şehre ve şehri inşa eden insana getirdiği farklı yaklaşımlarıyla konuya müthiş bir giriş yapıyor. Avni Çebi’nin “Herkes için şehir” bakış açısını özellikle şehre dair değer ve fikir üreten herkesin okuması elzem. Dosya genişçe ele alınarak Yunus Emre Tozal, Alper Gürkan, Sümeyye Eroğlu, Nihal Yormaz, İskender Gümüş, Hasan Parlak ve Ömer Gök ile de devam ediyor.
Kayıp Renk’i bulabilmek
Hüseyin Tunç’un çok satanlar listesinde birçok kitabı geride bırakan, hayatın rengini arayan bir insanın hikâyesini yazdığı “Kayıp Renk” kitabıyla yapılan söyleşi de, derginin 37. sayısında. Kayıp Renk kitabını tüm Ayraç okurlarının okumasını tavsiye ediyor derginin editörleri.
Ayraç’ı nerede temin edebilirim?
Derginin her ay matbaadan çıkar çıkmaz size ulaşılması için abone olabilirsiniz: [email protected]
Tüm D&R ve NT Mağazalarında bulunan Ayraç kitap dergisi, her ayın ilk haftasında temin edilebilmektedir.
Kadıköy’de ve Yenikapı’da İDO şubelerinde bulunan İstanbul Kitapçısı’ndan da temin edilebilir.
Ayraç Dergisi Kültür ve Turizm Bakanlığı abonesi olup, yaklaşık 200′e yakın kütüphaneye her ay abone olarak gönderilmekte. Bunların yanısıra merkez kitapevlerinden alınabilir.
İnternetten kitapyurdu.com, idefix.com ve pandora.com.tr adreslerinden sipariş verilebilir.
Ayraç Sosyal Medyada!
Twitter: www.twitter.com/ayracdergisi @ayracdergisi
Facebook: www.facebook.com/ayracdergisi
Youtube: www.youtube.com/ayracdergisi
Google +: Ayraç Kitap Dergisi / [email protected]

Rabia Önder haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Ayraç'tan kültürün tarihine yolculuk


39-1.jpg



Ayraç'ın bu sayısında Rasim Özdenören, Ömür Ceylan ve Selçuk Küpçük’le de söyleşiler yapılmış..




Ayraç kitap dergisi 39. sayısında kitabın ve kültürün tarihine yolculuk yaparak, “Muhteşem Yüzyıl'ı nasıl okumalıyız?”, “İlk kitaplar nasıl ortaya çıktı?”, “Kültürler nasıl oluştu?” gibi sorular eşliğinde tarihi nasıl okumamız gerektiğini sorguluyor!
Dosya dışında yazıların da bulunduğu derginin bu sayısında ayrıca, Rasim Özdenören, Ömür Ceylan ve Selçuk Küpçük’le de söyleşiler yapılmış.

Rabia Önder haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Okumak sorumluluk gerektirir!

ayrac40.jpg



Aylık kitap dergisi Ayraç, 40. sayısını “Bir Okuma Biçimi Olarak Eleştiri" dosya başlığıyla yayınladı.

Aylık kitap dergisi Ayraç, 40. sayısıyla (Şubat 2013) karşınızda. “Bir Okuma Biçimi Olarak Eleştiri" dosya başlığıyla yayınlanan dergi, Türkiye'de edebiyat ve eleştiri ortamını analiz ediyor.
Dördüncü yılında olan dergi, halen bir kitap tahlili ve eleştiri dergisi alanında tek dergi. Dergide kitap eleştirileri, tahlilleri, karşılaştırmalı analizler, incelemeler ve röportajlar yer alıyor. Ayrıca Kapanmış Dergiler Kıraathanesi bölümünde her ay kapanmış bir derginin genel yayın yönetmeniyle konuşuluyor, Çocuk Kitaplığı bölümüyle çocuk yayıncılığı, Kültür Sanat bölümüyle sanat ve edebiyat camiasından haberler sunuluyor. Kitapların Dünyasından adındaki bölümde yayınevlerinden ve kitaplardan en son gelişmeler yer alıyor.
Dergi Eleştiri dosyasıyla şu konulara ışık tutuyor: Türkiye'de edebiyat ve eleştirinin önemi, Eleştiriye Türkiye'de neden önem verilmiyor?, Her eleştiri neden bir mizaha dönüşüyor?, Edebiyat dergileri neden eleştiriyi önemsemiyor?
Dosya Yazarları: Ahmet Bozkurt, Yunus Emre Tozal, Hasan Aksakal, Abdulkadir Hacıaraboğlu, Hasan Parlak, Nihal Yormaz, Ömer Gök.
Bazı yazar ve yazıları da şunlar:
İsa Karaaslan: Dikkat Çeken Poetik Kitaplar,
Basın Yayın Birliği Başkanı ve Profil Kitap Kurucusu Münir Üstün: “Caddelerde ve okullarda gördüğümüz gençler karar verecekler e-kitap okunup okunmayacağına…”,
Tofa Borregaard, Çeviri: Gözde Üçyıldız: Antik Yunan’da Sıra Dışı Kadınlar ve Trajik Kahramanlıkları,
Melike Günyüz / Erdem Yayınları Genel Yayın Yönetmeni: Türkiye’de kim, neden çocuk kitabı yayımlar?,
Murat Çiftçi: Türkiye Söyleşilerinde Üç Temel Realite: Derin Devlet, AK Parti ve Kürtler,
Onur Akbaş: Beyrut’ta Üç İnsan Üç Hikaye

Meryem Uçar haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Ayraç' dergisi Çanakkale'de...





Ayraç Kitap Dergisi 41. Sayısında 98 yıl önce Çanakkale'de yaşananları sorguluyor!



Herkesin Çanakkale'si değil,
Hepimizin Çanakkale'si…


1915'te Çanakkale Boğazını ele geçirmeye, İstanbul'u işgal etmeye ve Rusya'ya yardım götürmeye yönelik İngiliz-Fransız ortak harekatına karşı yürüttüğümüz Çanakkale Savaşı, hem I. Dünya Savaşı'nın hem de tarihimizin en önemli savaşlarından biridir. Ayraç Kitap Dergisi olarak bugüne kadar daha iyisini yapmak için beklediğimiz Çanakkale Dosyası'nı 4. yılımızda yapmış bulunuyoruz.


Bu sayı tarihimizin dönüm noktalarımızdan olan Çanakkale Savaşı özel sayısı… Çanakkale bizi biz yapan bir savaştır. Hem Çanakkale'de yaşananları, hem Çanakkale Savaşı sonrası devlet ve millet olarak Çanakkale vefasızlığımızı, hem de Çanakkale'nin son zamanlarda artan popülerliğini araştırdık, konuştuk. Ayrıca Çanakkale'ye dair neler yapılabilir? sorusuna cevaplar aradık.


Çanakkale tabi çok çetrefilli bir dosya oldu. Çünkü savaşın akabinden günümüze gelinen süreçte Çanakkale, siyasete malzeme yapılan bir konu. 2000'li yıllardan sonra muhafazakar belediyelerin etkinliğiyle Çanakkale'ye giden sayısı 2.5 milyonlara kadar çıktıysa da son zamanlarda yine bir düşüş söz konusu. Bunun yanında Çanakkale'ye gidenler hakkında laik-muhafazakar çekişmesi de çok tartışıldı. Bu çekişme sonucunda Çanakkale'de yaşananlar yeniden konuşuldu ve herkes kendi tarihini kendisi yazmaya başladı!


Bugün Çanakkale, birbirlerini ötekileştirmiş grupların sloganlarına, söylemlerine ve "tarihsel gerçek" dedikleri ispatlarına maruz kaldı. Dergimizde de göreceksiniz bu konuları. Savaşın ne anlama geldiği, ve bu savaşı milletçe sahiplenmemiz gerektiği unutuldu. Çanakkale'yi böyle bir hale getirmenin, geçmişini sahiplenemeyen, sahiplendiğinde de ideolojik fikirleriyle milleti birbirinden ayıran bizler, Çanakkale'yi yeniden fethetmek zorundayız. Eğer Çanakkale'yi yeniden fethedebilirsek, üzerinde yaşadığımız coğrafyanın ve Ortadoğu'nun anlamını yeniden keşfedebiliriz.


Dosyamızda birbirinden farklı görüşleri bilerek dile getirdik. İstedik ki Ayraç okurları bu dosyayla Çanakkale'ye yönelsinler ve Çanakkale'deki tarihsel gerçekliği kendileri keşfetsinler. Nelerin yaşandığını bizzat kendileri araştırıp okusunlar. Bu minvalde Çanakkale kitaplarını genişçe incelemeye gayret ettik. Sizler de okudukça her kesimin kendisine has Çanakkale'sini yazdığını farkedeceksiniz.


İyi okumalar!

*


- Çanakkale filmleri pastadan pay alma sevdasından öteye neden gidemiyor?
- Çanakkale'de Laik-Muhafazakar çekişmesinin altında yatan sebepler...
- Çanakkale'ye şimdiye kadar neden kayıtsız kaldık?
- Mustafa Kemal'in Çanakkale'deki rolü neydi? Çanakkale'yi neden anlatamadık, neden yazamadık?


Dosya Yazarları: Yunus Emre Tozal, Hamdi Akyol, Abdurrahman Üzülmez,
Hasan Parlak, Salime Kaman, Cem Sökmen, Pınar Andaç, Ayşegül Tozal,

İskender Gümüş, Nihal Yormaz, Firdevs Kapusızoğlu, Akif Usluy



Katkı Sağlayanlar: Erhan Afyoncu, Münir Üstün, Bora Ekmekçi,
Prof. Dr. Tufan Gündüz, Prof. Dr. Vahdettin Engin, Alpaslan Durmuş,
Mustafa Karagüllüoğlu

41. Sayımızdan Söyleşiler:


Başbakanlık Osmanlı Arşivleri Uzmanı Muzaffer Albayrak:
"Çanakkale'den bize yadigar kalan tarihi mirası muhafaza edemedik."


Çanakkale Koleksiyoneri Seyit Ahmet Sılay:
"Çanakkale Savaşı 1915 Aralık'ta bitmedi benim için. Ben 1915 Aralık'tan sonraki günümüze kadar gelinen sürecin mücadelesini veriyorum hâlâ…"


Dr. Mehmed Niyazi:
"Çanakkale hakkında 253.000 kitap yazılabilir…"
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
400037.jpg




AYRAÇ'IN ÖZEL SAYILARI YAYINLANIYOR


Ayraç Kitap Dergisi yazarları yaklaşık 3 aylık hummalı bir çalışmayla hazırladıkları özel sayıları yayınlamaya başladı. Ayraç Çalışma Grubu’nun hazırlamış olduğu sayılar, Ayraç yazarlarının sinemaya, kitaplara ve çağdaş sanata nasıl baktıklarını da ortaya koyuyor.


Ayraç’ın 52. sayısında (Şubat 2014) sinemanın dilini ele alan yazarlar, ‘Sinemanın Gör Dediği’ni görmeye çalışarak, Hollywood film endüstrisinin dünyaya verdiği mesajlardan Türk sinemasında bir türlü anlatılamayan menkıbe ve kıssadan hisselere, İran Sineması’ndan Uzak Doğu sinemasında yapılan çalışmalara kapsamlı bir sayı hazırlamışlar.
Ayraç 53. sayısında (Mart 2014) Ayraç yazarları, kitabın ortaya çıkışından günümüze hikayesini ele alıyor. ‘Kitapların Gör Dediği’ üst başlığıyla yayınlanan dosyada matbaanın ortaya çıkışından günümüzde kitap dünyasındaki sorunlara, kitap eklerindeki eleştirmenlerden Osmanlı’daki sahaflarla günümüzdeki sahafların arasındaki farkları kaleme alan yazarlar, aynı zamanda kitabın ilk yazılma anından okurun eline geçtiği süreci değerlendiriyorlar.
Ayraç’ın bu ayki sayısı ise (Nisan 2014) ‘Çağdaş Sanatın Gör Dediği’ başlığıyla 10 Nisan’da çıkacak. Böylelikle Ayraç yazarları 3 aylık bir dosya sürecinde, birbirini tamamlayan sayılarıyla okurlarının karşısına çıkacak. Ayraç Çalışma Grubu’nun yaptığı özel sayılar, kampanyayla toplu halde tüm kitap okurlarına ulaştırılacak.
İletişim: www.ayracdergisi.com
 
Üst