Anayasa Mahkemesi son noktayı koydu(vatan namustur satılamaz)

oguz

Yeni
Katılım
29 Eki 2006
Mesajlar
1,560
Tepkime puanı
36
Puanları
0
1208329312.jpg



AKP, toprak satamayacak!
Yeniçağ’ın ısrarlı yayınları ile 10. Cumhurbaşkanı Sezer’in uyarılarını dikkate almayan AKP, tokadı yargıdan yedi. Bakanlık yabancıya toprak satışının durdurulduğunu açıklayan genelge yayınlamak zorunda kaldı

Yabancılara gayrimenkul satışı, bugünden itibaren durduruluyor. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, yayınladığı bir genelgelye, Anayasa Mahkemesi’nin kararı gereği, yabancılara gayrimenkul satışının durdurulduğunu açıkladı. Anayasa Mahkemesi’nin konuyla ilgili iptal kararı yarın yürürlüğe girecek. Bakanlık yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Tapu Müdürlükleri’ne dün bir genelge gönderilerek yarından itibaren yabancılara gayrimenkul satışının yapılamayacağı belirtildi. Ancak yabancılar taşınmazlarını Türk vatandaşlarına satabilecekler.

Anayasa Mahkemesi:
Bağımsızlığın simgesi
Anayasa Mahkemesi, toprak satışını durduran kararının gerekçesinde “Toprak, devletin vazgeçilmesi olanaksız temel unsuru, egemenlik ve bağımsızlığının simgesidir” demişti. AKP, Yeniçağ’ın ısrarlı yayınları ile 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in veto gerekçesinde yaptığı uyalarıları dikkate almayarak, Anayasa Mahkemesi’nin 1986 yılında verdiği, yabancıya toprak satışını engelleyen kararını yasa değişiklikleri ile aşmıştı. Başbakan Erdoğan da dahil iktidarın bakanları sürekli yabancıya satışı savunmuştu.

Dün satışı
savundu, bugün genelge ile
yasağı duyurdu
Anayasa Mahkemesi kararı üzerine yabancıya toprak satışının durdurulduğunu genelge ile duyuran Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak, “Yasayla satıyoruz” diyerek peşkeşi savunmuştu. Kasım 2007’de Türkiye’de yabancılara gayrimenkul satışı ile ilgili gazetecilerin sorularını cevaplayan Faruk Nafiz Özak, bu konunun fazla abartılmaması gerektiğini söylemişti. Bakan Özak, “Bizde 1934’ten beri satılmasına rağmen, bizim dönemden önce çok çok fazla satılmasına rağmen, bu dönemde siyaseten ortaya çıkarıldı konu. Çıktılar piyasaya dediler ki (bunlar işte şunu sattılar, böyle yaptılar), hatta daha da ileri gittiler. Yani rahmetli İsmet İnönü satabiliyorsa, rahmetli Ecevit satabiliyorsa, Celal Bayar satabiliyorsa, Cemal Gürsel satabiliyorsa, Kenan Evren satabiliyorsa... Bunlar bir yasa gereği satılabiliyor. Türkiye’de yasa dışı kim satabilir?” diye konuşmuştu.

Yasalar gereği yapılıyor
Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, dünyanın her yerinde mütekabiliyet esasına göre yabancılara satış yapıldığını, Türk vatandaşlarının da bir çok ülkede gayrimenkulü bulunduğunu belirterek, “Öyle abartılmaması lazım. Tabii yasal bir prosedür işliyor. Türkiye’de muhalefet var, Meclis var, Anayasa Mahkemesi var, yasalar gereği yapılıyor tüm bunlar” demişti.

Toprak, devletin vazgeçilmez unsuru
CHP’nin yaptığı başvuru üzerine, “yabancıya satış” yasasının bazı maddelerini iptal eden Anayasa Mahkemesi, Ocak 2008’de gerekçeli kararını açıklamıştı. Adeta “teslimiyetçiliğe isyan” anlamı taşıyan kararda, AKP’ye vatanseverlik dersi verilirken şöyle denmişti: “Toprak, devletin vazgeçilmesi imkansız temel unsuru, egemenlik ve bağımsızlığının simgesidir...” Her bir satırı, devlet yönetimi açısından önem arzeden gerekçede, “Yüz ölçümü miktarını otuz hektara kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir” maddesine de vurgu yapılmıştı. Mahkeme, AKP hükümetine Anayasa’nın 7. maddesinde yasama yetkisinin, Türk milleti adına TBMM’ye verildiğini hatırlatarak, bu yetkinin asla devredilemeyeceğini belirtmişti.

Peşkeşte tarihi rekor kırdılar
Bayındırlık Bakanı Nafiz Özak’ın, DSP’li Hasan Macit’in soru önergesine verdiği cevap, yağmanın dehşet verici boyutlarını ortaya koymuştu. AKP son 5 yılda, 80 yıllık satışı 2’ye katlamıştı. Bakan’ın cevabına göre, 1 Ocak 1923 tarihinden, AKP’nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 tarihine kadar, toplam 20 bin 843 ana taşınmaz yabancılara satıldı. Bu alanların toplam alanı ise metrekare cinsinden 11 milyon 961 bin 595 oldu. 1923’ten 2002 yılına kadar 23 bin 44 kişiye toprak satışı gerçekleştirildi. 3 Kasım 2002 seçimlerinin ardından göreve gelen AKP Hükümetleri döneminde ise yabancılara yapılan toprak satışları, 1923 yılından 2002’ye kadar olan miktarın iki katını geçti.







16/04/2008
YENİÇAĞ
 
Üst