Aile Zekası

spesifik

آزادی قید و بند
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
24,869
Tepkime puanı
4,115
Puanları
113
Konum
Hayâlistan/bul
aile-zekas%C4%B1.jpg


Arkadaşın verdiği mutluluk, yastık arkadaşının verdiği rahatsızlığı gideremez. “Evliliğimin ilk yıllarında tanışmıştım Münir Arıkan’ın Aile Zekası isimli kitabıyla. Tüm zeka türlerinin ( IQ, EQ,-duygusal zeka- SQ-ruhsal zeka-) söz konusu evlilik olduğunda yetersiz olduğunu hatta bu zeka türlerinin dışardaki ilişkilerimizi onarsa da aileye dönük yanında hep marazların olduğunu ailelerle yaptığı görüşmeler sonucunda fark edip litüratüre Aile Zekası kavramını kazandırmış yazar.Aileye dair önemli gördüğü noktaları kendi tecrübesiyle harmanlayıp Aile Zekasının arttırmak için atılması gerekenleri otuz üç adımla ve bölüm sonlarındaki özetle anlatıyor.. Otuz üç kaliteli adımın evliliklerdeki sorunları nasıl onaracağından söz ediyor.Kitabı okuduğum dönemde de, yeniden elime aldığımda da bu kaliteli adımların bugünün evlilikleri için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. Keşke evlenmeden önce herkes bu kitabı okuyabilse; keşke bu kitaptaki kalite başlıkları ders olarak okutulabilse. Zira hayata başka bir pencereden bakmayı denemek bile, sıradan ufak sebeplerle çıkacak pek çok kavganın önüne geçecektir.O dönem bu kitabın bana kazandırdığı en önemli şey, evliliklerimizin kalitesini arttırmanın zannettiğimiz kadar zor olmadığı idi. Kadın ya da erkek iletişimlerinin, düşüncelerinin, sevgilerinin, akrabalarıyla ilişkilerinin, ibadetlerinin, gülmelerinin kalitelerinin zannettiklerinden çok daha az olduğunu fark etseler, bu mutsuzlukla yol almayı seçerler mi? Tabi bunun için bir de okumayı sevmek gerekiyor.“ Eşinizle ilgili bir yol seçmelisiniz;Ya buğzet! ( İçinde beddualarla hep negatif düşün ki , bu seni olumsuz bir ruh haline sokar)Ya kahret! ( Acı sözlerle ona kahret ki, bu en başta seni kahreder)Ya mahvet! ( Hayatı zehir zindan edip, onu mahvet ki, ilk önce kendi mahvın olur)Ya terk et! (Dayanılacak gibi değilse, terk et ki, ayrılıkların çözüm olduğu çok nadirdir)Ya da fark et! ( Ayrılma ve ondaki bazı güzellikleri fark et ki, o güzelliklere ulaş)Ve sabret! ( Üzerine düşeni yap ve sabret ki, muhakkak değişecektir. O değişmese bile bunları yaptığında sen değişmiş olacaksın) “Cümleleriyle seçtiklerimizin sonuçlarını anlatıyor kitapta yazar.Kendi kişisel hayatı da kitap kadar önemli olan Münir Arıkan’ın bu kitabını evlenmek üzere olanlara( malum evlilik mevsimi başladı) ve evliliğinin kalitesini arttırmak isteyen herkese tavsiye ederim. ( Hayat Yayınları)Münir Arıkan’a Göre Konuşma Kalitesi İçin Fark Edilmesi Gereken Hususlar
  • Kadınlar ilişki kurmak ve geliştirmek için, erkeklerse genellikle olayları ortaya çıkarmak veya problem çözmek için konuşur.
  • Firdevsi, “ Tatlı söz söyleyen hiç kimse acı söz işitmez “ der. Konuşmalar tatlı dilli ve güler yüzlü olmalıdır.
  • Eşinize ya da çocuğunuza kızdığınız ya da ağzınızı açıp gözünüzü yumduğunuz anlarda, iki defa dilinizi ısırmadan söze başlamayın.
  • Şeyh Sadi “ İki şey insanı çileden çıkartır. Söylenecek yerde ağız açmamak, susacak yerde lakırdı etmek.” Der. Eşinizi çileden çıkarmadan konuşmayı başarmalısınız.
  • Büyük aile faciası yaşayan evin hanımı: “ Münir Hoca, konuşurken eşim beni, o taraftarı olduğu takımın maçını izlediği gibi dinlesin yeter” demişti. Eşinizin konuşmasına imkan tanımazsanız, dertleri daha çoğaltmış olursunuz.
  • Eşinizin “ beni seviyor musun?” demesi, basit bir evet cevabıyla geçiştirilirse, bu kadınların dilince hayır anlamına gelir. Onu seviyorsanız, sevginizi onun konuşma ihtiyacını gidermek sretiyle gösterebilirsiniz.
  • Evlilik öncesi konuşma kalitesi, maskeli bir kalitedir. Maskenin ardını görmeden karar vermeyin.
  • Evlilik sonrası, önemli konuşmalarınızı başkalarının yanında yapmayın.
  • Konuşmalarınızı öfkeliyken, sinirliyken, çaresizken yapmayın. Konuşmanın sonucunu düşünmeden konuşmaya başlamayın.
  • Araştırmalar göstermiş ki, tatlı dille ve güler yüzle yapılan bir konuşma, aynı konuşmanın asık suratlı versiyonuna göre daha olumlu oluyor.
  • Ayna karşısında kendi konuşmanızı seyredin. Konuşmanızı ayna karşısında düzeltin, geliştirin, daha sevimli hale getirin.
  • Düşünerek dinlemek alimliği arttırır. Düşünmeden konuşmak da cahilliği…
Tuğba Akbey İnan
 
Üst