yiyiniz İçiniz fakat israf etmeyiniz ayeti iktisada kat_i bir emirdir...

Katılım
22 Kas 2006
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
38
yiyiniz İçiniz fakat israf etmeyiniz ayeti iktisada kat_i bir emirdir...

Şu ayet_i kerime iktisada kat_i emir ve israftan nehy_i sarih suretinde gayet mühim bir ders_i hikmet veriyor...
Bu ayet_i kerime iktisada kesin bir emir ve israftan açık ve kesin olarak önemli bir hikmet dersi veriyor.Kuran_ı kerim deki namaz,oruç,zekat... ayetlerini görüp namaz klmanın,oruç tutmanın,zekat vermenin farz oldugunu kabul ediyorsak kullugumuzu onlarla yapıyorsak iktisadda digerleri gibi kuran da emredildigine göre digerleri gibi yapılması kesın olan bir emirdir.
Halık_ı Rahim nev_i beşere verdigi nimetlerin mukabilinde şükür istiyor.
Rabbimiz verdigi nimetlere karşılık şükür istiyor.Biz dahi arkadaşlarımıza verdigimiz küçücük bir hediyenin karşılıgında teşekkür bekleriz.
İsraf şükre zıddır,nimete karşı hasaretli bir istihfaftır.
İsrafsa şükrün zıddıdır ve nimete karşı küçümsemedir mesela bir arkadaşımızdan hediye alsak onunu ipini,kabını...herseyini saklarız çünkü o hediyeye önem veririz aslında onu verene önem veririz.Rabbimiz'in verdigi rızıklarıda bu kadar dikkatli ve iktisatlı muhafaza edip kullanırsak bu rabbimi'ze olan hürmetimizi gösterir.
İktisad ise nimete karşı ticaretli bir ihtiramdır.
İktisad karlı bir ticarettir çükü İbrahim suresinde 'Eger şükrederseniz ben nimetlerimi dahada artırır'buyuruyor her nimetin şükrü kendi cinsindendir rızıklarımızın şükrünü eda edebilme yollarından biriside onları iktisadlı kullanmakla olur ki rabbimizin buyurdugu gibi eger şükredersek hem bu dünyada bereketini görürüz hemde ebedi dünyada asıllarını tatmış oluruz.
Evet iktisad hem bir şükr_ü manevi hem nimetlerdeki rahme_i ilahiyeye karşı bir hürmet hem katli bir surette esbebe_i bereket hem bedene perhiz gibi medar_ı sıhhat hem manevi dilencilik zilletinden kuraracak bir sebeb_i izzet,hem nimet içindeki lezzeti hissetmesine ve zahiren lezzetsiz görünen nimetlerdeki lezeti tatmasına kuvvertli bir sebebdir.
Evet iktisad hem manevi bir şükürdür o nimete deger vermektir hem ilahi rahmete hürmettir,hem kesin bir surette bereket vesilesidir,hem bedenimize sıhhattir efendimiz (sas) buyuruyor ki 'Midenizin 1/3 ü boş kalmalı' İktisad edn karnını tam doyurmadan kalkar ihtiyaçtan fazla yemenin israf oldugunu bilir,hem manevi dilencilikte kutaracak izzet sebebidir çünkü iktisad eden kanaatkar olur rabbinden birkuru ekmekte gelse onunu ihtiyacını giderecegine inanır daha fazlası için rabbine dilenmez hem nimetlerdeki lezzeti tattırı hatta zahiren bize lezzetsiz görünene nimetleri bile lezzetlendirir.
İsraf ise mezkur hikmetlere muhalif oldugundan vahim neticeleri vardır.
İsraf ise bahsedilen neticelere aykırı oldugundan kötü neticeleri vardır.Çünkü israf eden kanaatkar degildir.Hem hak hem halk gözünde dilenci durumuna düşer verilen nimetlere ve onu veren zata hürmet etmedigi için hem bu dünyada rızkının bereketi kaçar hem ebedi hayatta asıllarını göremez hemde azla kanaat etmedigi için midesini ihtiyacından fazlasıyla doldurur ve saglık sorunları baslar.
:uzgunum[1]: çünkü amatörce bir çalışma ayrıca baskalarının fikirlerindende alıntı var bunlara ragmen paylasıp şükrünü eda etmek istedim yorumlarınızı ve farklı fikirlerinizi bekliyorum...
 
Üst