YETİŞKİN BİR KİMSENİN TEDAVİ AMACIYLA BİR KADININ SÜTÜNÜ İÇMESi

Ehl-i Sünnet

Kıdemli Üye
Katılım
5 Şub 2011
Mesajlar
3,061
Tepkime puanı
139
Puanları
0
YETİŞKİN BİR KİMSENİN TEDAVİ AMACIYLA BİR KADININ SÜTÜNÜ İÇMESİ

Günümüzde sıklıkla sorulan sorulardan birisi de özellikle kanser gibi kimi hastalık durumlarında yetişkin bir kimsenin, bir bayana ait sütü tedavi amaçlı olarak içmesinin caiz olup olmayacağı sorusudur.

İnsan sütünden yetişkin insanın tedavisinde yararlanılıp yararlanılamayacağı konusunda Hanefî mezhebinde bir görüş ayrılığı bulunduğu görülmektedir.

İbnü'l-Hümam'ın aktardığına göre göz ağrısını giderme vb. sebeplerle yetişkin bir insanın, kadın sütünü kullanmasının caiz olduğunu söyleyenler olduğu gibi bunu caiz görmeyenler de bulunmaktadır. (İbnü'l-Hümam, Fethu'l-Kadir, III, 446) Caiz görmeyenlere göre kadının sütü insan bedenine ait bir parça olduğundan ancak dince izin verilen noktalarda bu parçadan yararlanılabilir. Dinin izin verdiği konu ise çocuğun belirli bir dönemde emzirilmesidir. Bu dönemin dışına taşıldığında artık bu sütten istifade etmek haram olur. (age, VI, 423)

Buna karşılık Fetâvâ-i Hindiyye'de belirtildiğine göre tedavi amaçlı olmak şartıyla kadın sütünün yetişkin bir kimse tarafından içilmesinde bir sakınca yoktur. Herhangi bir zaruret olmaksızın içmenin caiz olup olmadığı konusunda ise ihtilaf söz konusudur. (Fetâvâ-i Hindiyye, V, 355)

Şahsen, kadın sütünün yetişkin bir kimse tarafından içilmesi ya da başka şekillerde kullanılmasının şu şartlar altında caiz olacağını düşünüyorum:

1. Alternatif tedavinin mümkün olmaması ya da mümkün olsa bile masraf yönünden kişinin altından kalkamayacağı boyutta olması,

2. Müslüman ve güvenilir bir doktor tarafından önerilmesi,

3. Tedavinin iyi geleceği kesin veya zann-ı galip yoluyla bilinmesi.

Burada şu hususları belirtmekte fayda vardır:

a. İçen kişi yetişkin olduğu için "süt haramlığı" doğması diye birşey söz konusu olmaz.

b. İnsan sütünün sağıldıktan sonra para ile satılması caiz görülmemiştir, zira bu, insana ait bir parçanın satımı mahiyetindedir. Vallahu a'lem.

(Soner Duman /17.Safer.1439/Pazartesi)
 
Üst