Yemek Duası

ibrahimi

Has Uşak
Katılım
19 Haz 2006
Mesajlar
23,463
Tepkime puanı
1,831
Puanları
0
Yaş
37
Konum
forvet arkası
Yemeğin sonunda dua etmek sünnettir. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve selem yemekten sonra, Allah Teâlâ'nın verdiği nimetlere bir şükür olarak, çeşitli şekilde dua etmişlerdir. Nitekim Ebu Said Hudri radıyallahu anhden şöyle bir rivayet vardır: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir yemek yediği zaman:

"Elhamdülillahillezi et amenâ ve segânâ ve cealenâ min'el müslimin = Hamd bizi yediren, içiren ve Müslüman kılan Allah'a mahsustur." derdi. (İbn-i Mace)

Hz. Peygamber (a.s.v), yemeklerden sonra pek çok dua yapmıştır. Bu sebeple yemek duası ile ilgili oldukça çok hadis-i şerifler mevcuttur. Bu duaların bir kısmını birleştirerek okumakta fayda vardır şöyle ki:

"Bize yediren, içeren, Müslüman olmayı nasib eden Allah'a hamdolsun." (Ebû Dâvud III, 475).

"Âllah'ım! Bize bu yediğimiz yemek sebebiyle bereket ver, hakkımızda bu yemeği mübarek kıl. Bize bu yemekten daha hayırlı olanını yedir." (Tirmizî, Daavat, 55)

"Bize rızık ver, sen rızık verenlerin en hayırlısını." (Maide, 5/114).

"Allah'ım! Biz senden nimetin tamamını, kusursuz ümmeti ve ayetin devamını istiyoruz." (Ebu Davud III, 501).

Enes b. Mâlik (r.a) anlatıyor: Rasûlüllah (a.s.v) şöyle buyurdu: "Yemeğini yedikten sonra şu şekilde duâ eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır: Sarfedilen güç ve kuvvet bana ait olmadığı halde bu nimeti bana yediren, bana rızık olarak takdir buyuran Allah'â hamd olsun."(Tirmizî, Daavât, 56).
 

_Berceste_

bir tutam delilik...
Katılım
21 Eyl 2010
Mesajlar
6,798
Tepkime puanı
1,525
Puanları
0
Hristiyanlar yemegin basinda yahudiler yemegin sonunda dua etikleri icin peygamberimiz de onlara benzememek icin yemegin ortasinda dua etmeyi tavsiye ediyor diye bilyiorum ben ..
acaba hangisi dogru ?
 

YagmuR

Üye
Katılım
18 Ağu 2006
Mesajlar
2,504
Tepkime puanı
586
Puanları
0
Yaş
35
Konum
¤´ UnuTuLu§taN `¤
Web sitesi
www.gencislam.com
Yemek duasını yemeğin başındamı, sonundamı ortasındamı yapmak gerekir?
Soru

Yemek duasını yemeğin başındamı, sonundamı ortasındamı yapmak gerekir. Yemeğin ardından duası yapıldığı taktirde o yemeğin hesabı sorulmazmış bu doğrumudur?

Cevap
Değerli Kardeşimiz;
Yemeğin sonunda dua etmek sünnettir. Rasûlullah sallallahu aleyhi ve selem yemekten sonra, Allah Teâlâ'nın verdiği nimetlere bir şükür olarak çeşitli şekilde dua etmişlerdir. Nitekim Ebu Said Hudri radıyallahu anhden şöyle bir rivayet vardır: Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem bir yemek yediği zaman: "Elhamdülillahillezi et amenâ ve segânâ vecealenâ min'el müslimin- Hamd bizi yediren, içiren ve müslüman kılan Allah'a mahsustur." derdi. (İbn-i Mace) Peygamberimizin çeşitli yemek duaları vardır. Yukarıdaki dua bunlardan biridir. Allahu Teala şükredilen nimetin hesabını kullarından sormayacaktır. Bu bakımdan Besmele ile başlanıp, şükür ile sonlandırılan yemeğin hesabını da sormayacağı ümit edilir.


Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet


Bu şekilde cevap verilmiş sorularla islamiyet sitesinde, Peygamber efendimiz sadece bu konuda değil bir çok konuda yahudilere benzememek için ufak farklılıklar gözetmiş amellerinde ve bizlerede tavsiye etmiş, lakin sonunda dua etmek şükretmek en efdali duadan sonrada bir iki lokma alınmasının daha da güzel olacağı böylece en son edilmemiş olacağı söyleniyor,

Bu yemek duası konusunda çok fazla sıkılmaya gerek yok amelimizi ve niyetimizi halis tutalım inşallah Rabbim dualarımızı şükrümüzü kabul eylesiin...

 
Üst