Yedi İklim Dergisi

mostar

Profesör
Katılım
6 Ara 2009
Mesajlar
1,011
Tepkime puanı
244
Puanları
0
CEMAL ŞAKAR NE DEDİ?
21687.jpg

Eleştiri nirengisiz olursa?
Yedi İklim'in Kasım sayısında önemli bir söyleşi dikkatimizi çekiyor..

24 Kasım 2010 Çarşamba 16:47
Yedi İklim dergisinin kasım sayısında Asım Öz'ün günümüzün usta öykücülerinden olan Cemal Şakar'la gerçekleştirdiği söyleşi dikkatleri çekiyor.
Eleştirinin düsturu vardır
(+)Söyleşinin odağında Şakar'ın yıl içinde yayınlanan "Yazının Gizledikleri" kitabı ve buradan hareketle yazarın "eleştiri" alanına yönelik yaklaşımları bulunuyor. Asım Öz'ün başarılı soruları söyleşiyi akıcı bir hale getirmiş; öyle ki Cemal Şakar bu sorulardan yola çıkarak günümüzde edebiyat eleştirisinin yaşadığı sıkıntıları ve bu sıkıntıların sebeplerini kuvvetli bakışlarla analiz etme imkânı yakalıyor ve bizlere bu noktada ikna edici çözüm önerileri sunuyor.
Cemal Şakar eleştiriye olan yönelimini şu şekilde açıklıyor: "Kitabı elime alırken buradan bir öykü ya da eleştiri çıkar mı diye peşin bir hesabım yoktur. Birikim okunup unutulduktan sonra kalanlardır, derler ya; ben ona inanırım. Yani okumalarım hep biriktirmeye yöneliktir. Ancak her okur gibi ben de okurken kimi duygulanımlar yaşıyorum, seviniyorum, coşuyorum ya da öfkelenip nefret ediyorum. Eleştiri yazıları genellikle coşkunca yaşadığım bu duygulanımları paylaşma ihtiyacından doğdu diyebilirim."
Günümüz eleştirisinde tespit yoksunluğu var
Cemal Şakar'ın eleştiri yazıları, getirdiği tespitlerle önemini katlamaktadır. Çünkü günümüz eleştirisinde ne yazık ki gözden kaçmayacak derecede bir "tespit yoksunluğu" var. Cemal Şakar bu konuyu şu şekilde açıklamaya çalışıyor: "Ben her yazımda bir sonuca gitmeye, yazıyı mutlaka inançlarım etrafında bir yere bağlamaya çalıştım. Zaten eleştiriden anladığım da böyle bir şeydir. İdeolojiler eleştirmene bir nirengi noktası sağlar; eleştirmen eline aldığı kitabı nirengi noktasına vurur; sonra geriye ne kaldığına bakar. İşte bu tavır bir sözü söylemenin tek yolu gibidir. Ben sonuçta kendi sözümü söylemeyeceksem niye bunca çabaya gireyim ki?"
Asım Öz'ün Cemal Şakar'la gerçekleştirdiği bu nitelikli söyleşiyi günümüz eleştirmenlerinin gözden kaçırmamalarını tavsiye ederiz.


Osman Kurt
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
yedi-iklim-mart.jpg


Nar’ın İçindeki Çocuk/luk



Yedi İklim dergisi Mart 2011 tarihli 252. sayısıyla yeniden merhaba diyor okuyuculara…

Yedi İklim bu ay özel bir dosya hazırladı Nar şairi Haydar Ergülen’e. Dosya, şairle Zafer Acar’ın yaptığı kapsamlı bir söyleşiyle açılıyor. Zafer Acar, Mehmet Özger, Bahtiyar Aslan, Yeprem Türk ve Aykut Nasip Kelebek’in şairin dünyasına eğilen yazılar bulunuyor dosyada. Haydar Ergülen’in “Ara Şiirler” adını taşıyan çok kısa şiirlerini de Yedi İklim’in açılış sayfaları olan şiir bölümünde okuyabilirsiniz. Mustafa Cemil Efe’nin separatörlerinin dosyaya renk kattığını söyleyebiliriz. Zafer Acar’ın özverili çalışmaları sonucunda oluşan bu dosyanın okuyucu için bereketli olacağını düşünüyoruz.
Dosyanın dışında önemli bir gelişme de, Kâmil Eşfak Berki’den… Berki uzun zaman sonra yeni bir şiiriyle okurun karşısında: “Kuş”. Bu şiiri şimdiden bir kenara not etmenizi salık veriyoruz.
Yedi İklim’in şiir bölümünde şiirlerini okuyabileceğiniz şairlerimiz ise şunlar: Muhsin İlyas Subaşı, Fatma Şengül Süzer, Yeprem Türk, Süleyman Unutmaz
Dosyanın bir hayli yer kaplamasından dolayı bu sayıda fazla öyküye yer veremiyoruz. Bu sayıda öykülerini okuyabileceğiniz öykücülerimiz ise şunlar: Kadir Tanır ve Habil Tecimen
Bu sayıda Sezai Coşkun’un Sezai Karakoç şiiri üzerine bir yazısı bekliyor okuyucuyu. “Sezai Karakoç Şiirinin Kaynaklarından Kuran-ı Kerim” adına taşıyan çalışmanın, alanında bir ilk çalışma olduğunu belirtelim.
Geçtiğimiz ay ikinci kitabı Yol Hakkı’nı yayımlatan Osman Bayraktar, Hüseyin Su öyküleri üzerine oylumlu bir yazıyla yer alıyor, bu sayıda.
Kütüphaneci Erol Yılmaz ise, kütüphaneler ve derlemek üzerine yazdığı oylumlu bir yazıyla katılıyor Yedi İklim’e.
Mustafa Cemil Efe her zamanki gibi bu sayıda da bir hattatı tanıyor. Doğuştan sağ tarafı felçli olan, sol el ile yazan ve bu yüzden Yesârî diye anılan Mehmed Esad Efendi’yi anlatıyor. Hacı Selim Ağa Kütüphanesi’nin kitabesini yazan Yesârî’ye dair güzel bir çalışma…
Yedi İklim’in görselleri bu sayı arttı. Dosyada yer alan Haydar Ergülen fotoğraflarının dışında, dergimizin klasiği Hasan Aycın’ın çizgisi, Mustafa Cemil Efe’nin hüsn-i hattı, Serap Ekizler’in bir deseninin yanında, bu sayıyla Yedi İklim’e ilk kez bir ürün veren Özden Aydın’ın bir ebrusu sayının görselleri arasında. Böylece klasik sanatlarımız üzerine daha fazla ürün yayınlamış ve okurlarımıza ulaştırmış oluyoruz. Nasip olursa, Özden Aydın ebrularını yayımlatmaya devam edecek.
Yeni okumalar ve değiniler bölümü de bu ay gayet renkli…
Kâmil Eşfak Berki bir gazete manşetinden yola çıkarak üzerimize uyku tohumu serpildiğini söylüyor. Yunus Emre Özsaray, Hece’nin Rasim Özdenören Özel Sayısı’ndaki Cemal Şakar’ın yazısından yola çıkarak itirazlarını dillendiriyor. Yeprem Türk ‘klasik olmak’ üzerine düşünüyor. İsmail Demirel, Yılmaz Yılmaz’ın kitabı üzerine eleştiriler getiriyor. İbrahim Coşkun Türk Edebiyatı dergisinin iki sayısına, Osman Bayraktar’ın Yol Hakkı kitabına ve Mukadder Gemici’nin Asla Pes Etme adlı hikâye kitabına değiniyor.
Hayırlı okumalar.

 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
yedi-iklim-nisan.jpg


Eksik Sesleniş


Yedi İklim dergisi Nisan sayısıyla okurlarının karşısında. Geçtiğimiz üç aya sığdırdığı Ali Haydar Haksal Özel Sayısı ve Haydar Ergülen Dosyası ile özel sayı birikimine yenilikler ilave etti.
Yedi İklim, Nisan sayısının kapağına Behçet Necatigil, Judith Wright, Refik Halit Karay ve William Shakspeare’in fotoğraflarını taşıyor.
Dergi sayfalarını Kuzey Afrika’da cereyan eden olaylar üzerine kaleme alınan Batının Salyaları Akarken başlıklı yazıyla açıyor.
Süreğinde her zaman olduğu gibi şiirler var. Bu ay Ömer Erdem iki şiirle katkıda bulunuyor Yedi İklim’e. Kâmil Eşfak Berki, Zafer Acar, Nurettin Durman, Hüseyin Alemdar, Abdullah İlhan, Mehmet Ali Özkan, Mehmet Baş, Bilal Yavuz, Nedim Gökhan Aydın, Bekir Göl dergide şiirlerini okuyabileceğiniz diğer şairler.
Hasan Aycın çizgisiyle, Mustafa Cemil Efe hattıyla, Serap Ekizler yağlı boya çalışmasıyla ve Özden Aydın da ebrusuyla Yedi İklim’in bu sayısını zenginleştiriyorlar.
Nisan sayımızda bir hayli öykü var. Öykü severler bu ay öyküye doyacaklar. Kadir Tanır, Osman Koca, Fatma Rânâ Çerçi, İsmail Demirel, Yunus Emre Özsaray, Mustafa Oral, Ebru Ak, Emine Batar, Yıldırım Türk bu ay öykülerini okuyabileceğiniz öykücülerimiz. Yıldırım Türk’ün ilk kez bir öyküsünü yayınlıyoruz. Mustafa Oral ve Emine Batar Yedi İklim’de öykü yayınlamaya devam edecekler. İngilizceden yaptığı öykü çevirilerinden aşina olduğunuz Ebru Ak da, öyküler yayınlamaya devam edecek.
Bu ayın tek çevirisi Yavuz Demir’e ait. Demir kapağa da taşıdığımız Judith Wright’tın Efsane şiirini çevirdi.
Recep Seyhan yıllar önce Almanya’ya eğitim amacıyla yaptığı yolculuğu Augsburg Notları olarak yayınlamaya başladı.
Osman Bayraktar; Cemal Şakar ve Hüseyin Su’dan sonra bu ay Ramazan Dikmen öyküsü üzerine yazdı. Kadir Can Dilber, Necatigil’in Korku Çiçekleri şiirini inceliyor. Mustafa Cemil Efe hattatlarla ilgili yazılarına Karahisarî ile devam ediyor. Yakınlarda, Bir Şehri Sevmek adlı kitabına kavuşan Mehmet Kurtoğlu, düşüncelerini William Shakspeare üzerine yoğunlaştırmaya devam ediyor. Batı edebiyatıyla ilgili yaptığı bu değerli çalışmalarının da bir gün kitaplaşmasını temenni ediyoruz.
İsmail Demirel, 2010 Dergilerinde Öykü adını verdiği çalışmasının ilk bölümünü bu ay yayınlıyor. Demirel ilk bölümde Aşkar, Dergâh ve Yağmur dergilerindeki öykülere değinmiş. Çalışmanın devam edeceğini umuyoruz.
Yeni Okumalar-Değiniler bölümü bu ay da dopdolu. Bölümün ilk yazısı Mustafa Kirenci’ye ait. N.Ahmet Özalp’in kılı kırk yararcasına yaptığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan makalelerden oluşturduğu Okları Kırılmış Kirpi üzerine yazıyor Kirenci. Sonrasında İbrahim Coşkun; Ömer Say, Nermin Tenekeci, Güzide Ertürk, Nurettin Durman, Abdurrahman Arslan ve Ferit Edgü’nün kitapları üzerine kısa değerlendirmelerde bulunuyor. Bölümün son yazısında Âdem Polat, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu üzerine bir değerlendirmede bulundu.
Hayırlı okumalar…

http://dergilik.com/edebiyat-dergileri/yedi-iklim/
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
yedi-iklim-mayis.jpg
Necip Fazıl ve Mehmet Aycı



Yedi İklim, Mayıs–2011 tarihli, 254. sayısına iki dosya sığdırıyor: Üstat Necip Fazıl Kısakürek ve Mehmet Aycı dosyaları. Bu dosyaları yayınlayabilmek için birçok yazıyı gelecek aya ötelemek zorunda kaldık. Mayıs sayımız Kâmil Eşfak Berki’nin Kaside adlı şiiriyle açılıyor. Geçen sayı teknik bir hatadan dolayı şiirin bütününü yayımlayamamıştık. Bu sayı, Kaside’yi bir bütün olarak sunuyoruz. Seyfettin Ünlü çok uzun bir aradan sonra yeni bir şiiriyle Yedi İklim’de. Mayıs sayımızda yer alan diğer şairlerimiz ise, Mehmet Aycı, Habil Tecimen, Suavi Kemal Yazgıç, Erkan Kara, Abdullah İlhan, Duygu Küçüker, Mehmet Bıyıklı ve Zafer Acar.
Dosyalardan dolayı bu sayı sadece iki öyküye yer veriyoruz. Selvigül Şahin ve Nuhan Nebi Çam’dan birer güzel öykü okuyabilecek okurlarımız. Gelecek sayımızda ise Mihriban İnan Karatepe, Osman Koca, Fatma Rânâ Çerçi, Mustafa Oral, Suat Atik, Vagıf Sultanlı ve Emine Batar’ın öykülerini okunabilecek.
Hasan Aycın yine bir çizgi ile Mustafa Cemil Efe yeni bir hat ile Özden Aydın da bir ebru ile katılıyor Mayıs sayımıza. Özden Hanımın Kültür Bakanlığının açtığı yarışmada ebru dalında birincilik ödülü kazandı. Bu vesileyle, başarısından dolayı kendisini kutluyoruz. Mustafa Cemil Efe bu sayımızda yeni bir hattat ile okurların karşısında: Ömer Vasfi Efendi. Gelecek ay kendisinden bir söyleşi beklediğimizi buradan belirtelim.
İlk dosyamız Necip Fazıl Kısakürek’le ilgili. Seyfettin Ünlü şairliğinin yanında araştırmacı kimliğiyle de bilinen bir sanatçı. Bu sayımızda Seyfettin Ünlü’nün bulduğu, Üstat Necip Fazıl’a ait bir mektubu yayımlıyoruz. Mehmet Törenek, Üstat’ın Öfke ve Hiciv kitabından yola çıkarak Necip Fazıl şiirinde hiciv, taşlama ve yergi şiirlerini inceledi. Osman Bayraktar dört sayıdır süren öykücüler üzerine yazdığı yazılara bu sayıda Necip Fazıl Kısakürek’i ekledi. Bayraktar’ın bu yazılarının günümüz öyküsüne 90’lar ve 2000’lere doğru yoğunlaşmasını temenni ediyoruz.
Mehmet Aycı dosyasında 6 yazı 1 söyleşi var. Bu bakımdan dosyanın bir hayli doyurucu olduğunu söyleyebiliriz. Yedi İklim’in bu tarz dosyalarla günümüz şairlerine daha çok yer ayıracağını ve böylece şiirin nabzını tutmayı sürdüreceğini belirtelim. Ferhat Maden, Mehmet Aycı’nın biyografisini yazdı. Zafer Acar, şairle söyleşti. Dosyada yer alan diğer yazılar ise Haydar Ergülen, Yusuf Turan Günaydın, Suavi Kemal Yazgıç, Mehmet Narlı ve Zafer Acar’a ait.
Bu sayımızın tek çevirisi Mustafa Burak Sezer’e ait. Sezer, Arap Baharı Şiir Festivaline de katılan Niels Hav’dan bir şiir çeviriyor. Sezer’in çevirilerini sürdüreceğini bildirelim.
İsmail Demirel geçen sayı başladığı 2010 Dergilerinde öykü başlıklı eleştiri yazısına bu sayı devam ediyor. Bu sayıda Edep, İkindi Yağmuru ve Yumuşakge dergilerinde yer alan öyküleri inceliyor Demirel. Bu çalışmanın gelecek sayımızda da süreceğini bildirelim. İbrahim Coşkun ise yeni çıkan ve yeni okuduğu kitaplara değinmeyi sürdürüyor. Bu sayıda Birgül Oğuz’un Fasulyenin Bildiği, Mehmet Kurtoğlu’nun Bir Şehri Sevmek ve İskender Pala’nın Muhteşem Şair Muhibbi kitaplarını tanıtıyor.
Hayırlı okumalar.



http://dergilik.com/tag/yedi-iklim-dergi/
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
27035.jpg


255. SAYIDA, YEDİ İKLİM

27034.jpg

7edi İklim okuyucularını bekliyor
Yedi İklim dergisi bu sayıda edebiyatın ve sanatın değişik dallarıyla okuyucusunu buluşturuyor.



Kâmil Eşfak Berki, Habil Tecimen, Yeprem Türk, Ali Karan, Abdullah İlhan, Abdülkerim Yılmaz, Mehmet Sarı, Silvan Alpoğuz, Bilal Yavuz, Onur Akar bu sayının şairleri. Abdullah İlhan ve Silvan Alpoğuz iki genç arkadaş, şiirlerini sadece Yedi İklim’de değerlendiriyorlar. İlhan, liseyi bitirdi, üniversite sınavına hazırlanıyor.
Cemal Şakar, Yunus Emre Özsaray, Osman Koca, Fatma Rânâ Çerçi, Emine Batar, Mustafa Oral ve Mihriban İnan Karatepe bu sayının hikâyecileri. Özsaray’ın ve Çerçi’nin hikâyeleri kitaplık çapa ulaştı. Umarız hikâyelerini, en yakın zamanda, iki kapak arasında yeniden okuruz. Batar da hikâyeye ısınmaya başladı.
Her sayı olduğu gibi bu sayıda da, Hasan Aycın’dan bir çizgi, Mustafa Cemil Efe’den bir hat, Özden Aydın’dan da bir ebru bulabileceksiniz.
Mustafa Kirenci, Ömer Faruk Turgut’u anıyor. Kirenci’nin yazısının Turgut’u bilenler için hatırlatıcı, bilmeyenler için de tanıtıcı özelliği olduğunu bildireyim. Bu yazıyla Diriliş’e gönül veren erlerin mahviyetini de okumuş olacaksınız.
Yakup Şafak Hoca, Mevlevi şairler üzerine çalışmalarını, dikkatlerini yoğunlaştırıyor ve bunun meyvelerini devşiriyor: “Mevlevi Şairlerden Tahassür Şiirleri.”
Zafer Acar, son zamanlarda iyiden iyiye gündem olan yıllıklara değiniyor, değinirken eleştirilerini de sıralıyor: Yıllıklarda Şiir’den Çok Şair Öne Çıkıyor.
İbrahim Alan, Ahmet Haşim ve Yerli Oryantalizm’in İzleri adını verdiği yazısında Ahmet Haşim’in sanatını ve oryantalizmin sanatındaki etkileri inceledi.
Bu ay küçük bir dosya da var dergide. Yedi İklim’in yetiştirdiği hikâyeci Mihriban İnan Karatepe bu sayının misafiri. Osman Bayraktar, hikâyeciler üzerine yazdığı yazılarda Mihriban İnan’a yer verdi bu sayıda. Yedi İklim’in yetiştirdiği bir diğer kalem Selvigül Kandoğmuş Şahin, Karatepe ile söyleşti. Dosyanın son yazısı ise Karatepe’den okuyacağınız güzel bir öykü.
Mustafa Burak Sezer, Niels Hav’dan ikinci bir şiir çevirdi: “Biliyorsun.”
Dergiye hat ve hattatlar üzerine yazdığı yazılarla zenginlik katan arkadaşımız Mustafa Cemil Efe, bu sayıda bir söyleşi gerçekleştirdi. Yedi İklim’de 2011’den beri ebrularını gördüğünüz Özden Aydın Hanım ile söyleşti Efe. Özden Hanıma, Kültür Bakanlığının açtığı yarışmada ödül kazandıran ebru çalışması da dergi sayfalarında yer alıyor. Yine kapakta gördüğünüz ebru da Özden Hanım’a ait.
Recep Seyhan’ın Ausgburg Notları yayımlanmaya devam ediyor. Bu sayıda notların ikinci bölümünü okuyacaksınız.
İsmail Demirel 2010 yılı dergilerini ve dergilerde kalan öyküleri değerlendirmeye bu sayı da devam etti. Demirel, Bir Nokta, Edebiyat Ortamı, Fayrap, Karagöz ve Türk Edebiyatı dergilerini değerlendirdi, bu üçüncü bölümde.
Hayırlı okumalar.

Bu vesileyle buradan abone kampanyasını da yeniden duyurayım. Yedi İklim’e bir yıl (12 sayı) abone olan okurlara, 6 adet eski sayılardan gönderilecektir. Derginin yıllık abone bedeli 75 liradır.

İÇİNDEKİLER

-Zafer Acar-Ustalar, Dergisiz de Var Olabilirler
-Kâmil Eşfak Berki-Herkül (şiir)
-Habil Tecimen-Amerikanya Kapanırken Açılan Perde (şiir)
-Yeprem Türk-Önce Dilara Sonra Bir Gün ver Elini Allah (şiir)
-Ali Karan-Modern Şiire bir Şiirsizlik Dersi Verme Zamanı (şiir)
-Hasan Aycın-Çizgi
-Abdullah İlhan-Taksim (şiir)
-Abdülkerim Yılmaz-Haydi (şiir)
-Mehmet Sarı-Hayatname (şiir)
-Silvan Alpoğuz-25 Mart 2009 Anıtı (şiir)
-Bilal Yavuz-İşsizlere Gâzel / Güneşten Balyozlar Lazım / Dipnot (şiirler)
-Onur Akar-Oteller Yolcusu / Tükenen (Bir Aceminin Tevbe Denemesi) / Samatya’dan Geçen Adamlar (şiirler)
-Mustafa Cemil Efe-Hüsn-i Hat
-Cemal Şakar-Bir Öykü Tahlili (hikâye)
-Yunus Emre Özsaray-Nokta (hikâye)
-Osman Koca-On (hikâye)
-Fatma Rânâ Çerçi-Karınca Düğünü (hikâye)
-Mustafa Oral-Yüzük (hikâye)
-Emine Batar-Bir Mektup (hikâye)
-Özden Aydın-Ebru
-Zafer Acar-Yıllıklarda Şiir’den Çok Şair Öne Çıkıyor (eleştiri-değini)
-İbrahim Alan-Ahmet Haşim ve “Yerli Oryantalizm’in İzleri (eleştiri-değini)
-Mustafa Kirenci-Gül Kokularının Peşinde... (araştırma)
-Yakup Şafak-Mevlevî Şairlerden Tahassür Şiirleri (inceleme)
-Selvigül Kandoğmuş Şahin-Mihriban İnan Karatepe ile Söyleşi (söyleşi)
-Osman Bayraktar-Mihriban İnan Karatepe’nin Öykü Dünyası (inceleme)
-Mihriban İnan Karatepe-Köpek Uçmak İstemiş (hikâye)
-Niels Hav-Biliyor musun-Türkçesi: Mustafa Burak Sezer (çeviri şiir)
-Mustafa Cemil Efe-Özden Aydın ile Söyleşi (söyleşi)
-Recep Seyhan-Augsburg Notları-II (gezi-anı)
-İsmail Demirel–2010 Yılı Dergilerinde Öykü-III (eleştiri-değini)

İrtibat:
0 216 399 19 14
0 216 352 49 77
[email protected]
[email protected]

Bilal Yavuz haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
yedi-iklim-agustos.jpg
En Uzun Hüzün



YEDİ İKLİM, AĞUSTOS 2011, 257.SAYI
BAŞYAZI Yedi İklim-Geçen Ayın Yedi İklim’i
ŞİİR Kâmil Eşfak Berki-Sen Ölümecazım Benim
ŞİİR Zafer Acar-Sebeb-i Telif
ŞİİR Mehmet Aycı-Gönlünden Bir Kuş Uçmuşsa Güneye ve Doğuya
ŞİİR Özcan Ünlü-‘Son Kişot’ Ağıtı
ŞİİR Ahmet Mercan-Eşik / Yol Düşü
ŞİİR Suavi Kemal Yazgıç-Kendi Gazel
ŞİİR Mustafa Uçurum-Tanıdık Fiyaka
ŞİİR Abdullah İlhan-Terzi
ŞİİR Hacer Akıcı-Bölünmüş Şiir / Gündelikçi Nükleer Kamikaze /
23 Nisan / Kış Şiiri
ŞİİR Silvan Alpoğuz-Aşk Hakkında Bir Detay / Telefonun Bu Ucu
ŞİİR Ahmet Tokiş-Açık Hesap / Flora / Ne Bakıyorum Yok Birşey
ŞİİR Rıdvan Ünal-Şefkate Muhtaç Babalar Kitabı / Süvari
ŞİİR Bilâl Yavuz-Tarifsiz / İz Düşümleri
ŞİİR Ömer Faruk Demirel-Bir Müslüman Kravat Bağlıyorken
ŞİİR Adnan Sayım-Alnıma İnen Satırlar
ÇİZGİ Hasan Aycın-Çizgi
ÖYKÜ Kadir Tanır-En Uzun Hüzün:4
ÖYKÜ Osman Koca-Bahanemsiz
ÖYKÜ Emine Batar-Geçmişin Bugünü
ÖYKÜ Vagif Sultanlı-Serap:Türkçeye Aktaran:Dr.Enver Uzun
HAT Mustafa Cemil Efe-Hüsn-i Hat
İNCELEME Kâmil Eşfak Berki-Mehmet Âkif’in Poetik Cilveleri
ELEŞTİRİ Yüksel Kanar-“Karanlık Kıta”nın İdeolojisi: Modernizm
İNCELEME Ali Haydar Haksal-Bir Yabancının İçeriden Müslümanlara Bakışı-II-
DEĞİNİ İsa Eralp-“16 Temmuz 1999”
DEĞİNİ Mücahit Koca-Şairler Silsilesi:Bursalı Şair Ahmet Paşa (1426-1497)
EBRU Özden Aydın-Ebru
DENEME İsmail Demirel-Bir Uhrevî, Bir Gök Sofrası: Oruç
ŞİİR İmamu Amiri Baraka-Kâbe:Türkçeye Çeviren:Mustafa Burak Sezer
GEZİ Recep Seyhan-Augsburg Notları-4
ELEŞTİRİ Aykut Nasip Kelebek-Şiir Eleştirilerinin Birtakım Zafiyetleri
Yeni Okumalar-Değiniler
DEĞİNİ Emine Batar-Öykü Yıllığı 2011 /Güzide Ertürk’ün Düşeş’i
DEĞİNİ Mustafa Uçurum-Ağaç Gölgesinde Şiirler
DÜZELTİ Zafer Acar-Bir Düzelti

http://dergilik.com/edebiyat-dergileri/yedi-iklim/
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Genç Şaire Açık Mektup


yedi-iklim.jpg


Yedi İklim dergisi Eylül sayısıyla okurlarının karşısında.

Dergi sayfalarını Kâmil Eşfak Berki’nin bir şiiriyle açıyor: “Ay Memnun”. Osman Serhat yeni şiirleriyle yeniden aramızda. Cevdet Karal üç şiiriyle katılıyor bu sayımıza. Bu sayıda yer alan diğer şairlerimiz ise Habil Tecimen, Ümit Zeynep Kayabaş, Erkan Kara, Fatih Demirel, Abdulkadir Akdemir, Berk Karapınar ve Erdi İpek.
Bu sayımızda iki öyküye yer veriyoruz. Uzun zamandır kendisinden öyküler okuyamadığımız Haksal, “Şehrin Titrek Işıkları” öyküsüyle Meral Afacan Bayrak ise “Hastahane” öyküsüyle katılıyor bu sayımıza.
Dergimizin bu sayısına, her sayıda olduğu gibi Hasan Aycın bir çizgi ile, Mustafa Cemil Efe bir hat ile, Özden Aydın da bir ebru ile katılıyor. Arkadaşımız Mustafa Cemil Efe, söyleşilerini sürdürüyor. Bu ayki söyleşiyi hattat-müzehhip Mustafa Mağ ile gerçekleştirmiş. İlgiyle ve beğenerek okuyacağınızı umuyoruz, Efe’den bu tarz söyleşilerin devamını bekliyoruz. Böylece edebiyat ile klasik Türk sanatları buluşmuş olacak. Bu söyleşilerin, belli bir yekûna ulaştığında değeri daha bir anlaşılacağını düşünüyoruz.
Mehmed Akif yılı münasebetiyle bu yıl dergi sayfalarında Akif’i anlamaya yönelik çalışmalara yer verdik, veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. Bu sayımızda İsmail Kıllıoğlu ve Nazmi Yıldırım’ın birer yazsını okuyacaksınız. Kıllıoğlu Milli Gazete’den yazılarına aşina olduğumuz bir kalem. Uzun zaman sonra yeniden bir edebiyat dergisinde, Yedi İklim’de yazıyor. Yazılarının devamını bekliyoruz. Nazmi Yıdırım, yazısında Akif’in düşünce yapısında entelektüel çevrenin etkisini irdeliyor.
Ali Haydar Haksal, Batı yazarlarının İslam’a, Müslümanlara bakışını irdelemeye devam ediyor. Bu ay yayınladığımız yazısında Kazancakis’i ele alıyor. Yazı ilerleyen aylarda da devam edem edecek. Haksal, dergideki diğer yazısında Âlim Kahraman’ın Geçit kitabını mercek altına alıyor. Daha önce Kayıp Hikâyeci kitabı üzerinde de yazan Haksal, Kahraman’ın içinde gizli bir romancı taşıdığını söylemişti.
Arkadaşımız Zafer Acar, genç şaire hitap etmeyi sürdürüyor. Müslüman sanatkâr postmodern olabilir mi sorusuna cevap arıyor, Acar. Dergimizde sık sık değinilerini okuduğumuz İbrahim Coşkun, Nuri Pakdil’in Batı Notları adlı kitabından yola çıkarak aldığı notları paylaşıyor okuyucuyla. Coşkun’un Pakdil okumalarının süreceğini umuyoruz. Recep Seyhan, Augsburg Notları’nın beşincisi ile karşımızda. Gelecek sayılarımızda Seyhan’dan öyküler de okuyacağımızı umuyoruz.
Bu sayımızda bir de çeviriye yer veriyoruz. Şiir çevirilerini topluca görmek istediğimiz, arkadaşımız Mustafa Burak Sezer, Tagore’un Gitanjali’sinden bir bölüm çevirdi.
Dergimiz bu sayısıyla bir yayın dönemini daha geride bırakıyor. Geride bıraktığımız on iki sayının indeksini arkadaşlarımız Zafer Acar ile Aykut Nasip Kelebek hazırladılar.
Hayırlı okumalar…

http://dergilik.com/edebiyat-dergileri/yedi-iklim/
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Yedi İklim' dergisi edebî yolculuğunu sürdürüyor




Sayı:261 Aralık 2011

Yedi İklim dergisi edebî yolculuğunu Aralık–2011 tarihli 261. sayısıyla sürdürüyor.

Osman Serhat, Mustafa Ruhi Şirin, Habil Tecimen, Yeprem Türk, Süavi Kemal Yazgıç, Ümit Zeynep Kayabaş, Hacer Akıcı, Bilal Yavuz bu sayının şairleri.

Ali Haydar Haksal, Nevzat Akyar, Handan Acar Yıldız bu sayının hikâyecileri.

Derginin klasiği, Hasan Aycın çizgileri... Her sayı olduğu gibi bu sayıda da, Hasan Aycın’dan bir çizgi bulacaksınız.

Derginin klasik olmaya namzet iki eseri, Mustafa Cemil Efe hatları ve Özden Aydın ebruları... Bu sayıda, Efe’den bir hat, Aydın’dan bir ebru bulabileceksiniz.

Yüksel Kanar, “Abbasî Devrimi, Bağdat Ve Beytü’l-Hikme” adlı değerli yazısının ikinci bölümüyle aramızda.

Ali Haydar Haksal, dergimizin önemli kalemi Osman Bayraktar’ın yıl içinde yayınlanan “Yol Hakkı” kitabı üzerine oylumlu bir yazı yazdı.

Haksal, diğer yazısı “Güne Düşen Notlar”da, güne notlar düşürmeyi sürdürüyor. notlarda, şiirle olan münasebetinden yakınlarda kalp krizi geçiren Nurettin Durman’a değiniyor ve başta İtibar olmak üzere birçok dergiye notlar düşürüyor.

Dergide yer alan bir diğer kitap yazısı da İbrahim Coşkun’a ait. Coşkun, İdris Hamza’nın yıllar önce Edebiyat Dergisi Yayınlarından çıkan “Batı Topu” kitabına değiniyor.

Şiirlerinden ve Fransızcadan yaptığı sağlam şiir çevirilerinden aşina olduğunuz Habil Tecimen, şiirler çevirmeye devam ediyor. Tecimen, bu sayımızda, William Stanley Merwin’den bir şiir çeviriyor: “Asyalılar Ölmekte”. Habil Tecimen, bir çeviri dersi veriyor, şiiri metaphrase ve paraphase şekilde çevirerek

Habil Tecimen, şiirlerinin, çevirilerinin yanı sıra poetik yazılarını da sürdürüyor. Poetik Paradigma başlıklı yazısının ilk bölümünü sunuyoruz bu ay.

Dergide yer alan bir diğer şiir çevirisinde, Nice Damar imzası var. Damar, İngiliz şair Pamela Gıllılan’dan “İki Yıl” adını verdiği şiiri çeviriyor.

Recep Seyhan’ın Ausgburg Notlarını yayımlamaya devam ediyoruz. Bu sayımızda notların yedinci bölümünü okuyacaksınız.

İsmail Demirel, Türkiye Yazarlar Birliği’nin hazırladığı Türkiye Kültür ve Sanat Yıllığı 2011 adını taşıyan yıllığın şiir ve öykü bölümleri hakkındaki düşüncelerini yazdı.

Muhsin Bostan, üniversite yıllarını geçirdiği Erzurum’lu günlerini anılar defterinden çıkartarak okurların gözleri önüne seriyor.

Yeni Okumalar-Değinilerde İbrahim Coşkun, geçen ayın dergilerinden Yeni Dünya, Vuslat, Mostar, Kertenkele ve Tütün ile Yalçın Tosun’un ilk öykü kitabı “Anne, Baba Ve Diğer Ölümcül Şeyler”i değerlendiriyor.

Önümüzdeki sayılardan birini öykü yazarımız Kadir Tanır’a ayırıyoruz. Hem şiir, hem de öyküye emek vermiş yazarlarımızla ilgili dosyalar ve özel sayılar hazırlamayı sürdüreceğiz.

Bu vesileyle buradan abone kampanyamızı yeniden duyuralım. Yedi İklim’e bir yıl (12 sayı) abone olan okurlarımıza, kargo ücreti karşılamaları şartıyla, eski sayılarımızdan 24 adet gönderilecektir. Derginin yıllık abone bedeli 75 liradır.

Hayırlı okumalar.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim’den Kadir Tanır özel sayısı

yediiklim.jpg



Yedi İklim dergisi, genç ve usta edebiyatçılarımız hakkında nitelikli özel dosyalar/sayılar hazırlamaya devam ediyor.

Yedi İklim dergisi, genç ve usta edebiyatçılarımız hakkında nitelikli özel dosyalar/sayılar hazırlamaya devam ediyor. Geçmişte daha ziyade belli bir yaşı aşmış ustalar hakkında kapsamlı çalışmalar yapan ve yine son dönemde Ali Haydar Haksal ve Haydar Ergülen gibi ustalar etrafında bu geleneği sürdüren Yedi İklim, son birkaç yıl da yeni kuşak sanatkarlar hakkında yaptığı dosyalarla da dikkat çekmiş, gelmekte olan ustaları topluma işaret etmişti. Ömer Erdem, Mehmet Aycı ve Zafer Acar hakkında hazırlanan dosyaları bu bağlamda zikredebiliriz.
Yedi İklim, şubat sayısında geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz yazar Kadir Tanır özel sayısı ile karşımıza çıktı. Doğrusu, Kadir Tanır gibi hayatını edebiyata vakfetmiş, geride romanlar, öyküler bırakmış ama buna rağmen gerekli ilgiyi görememiş bir yazar hakkında özel sayı hazırlamak çok önemli. Çünkü yeni kuşaklar, edebiyat kamusunun sürekli aynı isimlere yönelmesinden ötürü kimi önemli kalemleri yeteri kadar tanıyamayabiliyor, onlardan bihaber yetişebiliyorlar. Yedi İklim’in Kadir Tanır özel sayısı, mutlaka Kadir Tanır’ın daha derinlikli anlaşılmasını sağlayacak, onu tanımak isteyenler içinse eksiksize yakın bir malumat sunacaktır. Öte yandan, derginin sunuş yazısında, Kadir Tanır için başlangıçta bir özel dosya düşünüldüğü, fakat gösterilen ilgi sonucu dosya fikrinin özel sayı hacmine ulaştığı belirtiliyor. Bu, entelektüel çevrelerin Kadir Tanır’ın yaratıcılığını takdir etmesi anlamını taşıdığı için önemli. Yine derginin sunuş yazısında özel sayının hazırlanışının yazarın vefatıyla aynı günlere denk geldiği belirtiliyor.
Kadir Tanır için düzenlenen özel sayıyı, sadece Kadir Tanır’ı merak edenler değil, son dönem edebiyatımızın arka planını görmek isteyenler de okumalı. Çünkü bu özel sayıda sadece Kadir Tanır üzerine yazılmış eleştirel metinlerle değil, aynı zamanda satır aralarında Kadir Tanır’ın Mavera dergisi münasebeti vesilesiyle Mavera’nın çıkış dönemlerini, Yedi İklim’in kuruluş aşamasını da öğreniyor, yazar-şairlerin insani ilişkilerine sıcak bir atmosfer altında nüfuz ediyoruz. Ali Haydar Haksal’ın Kadir Tanır’la gerçekleştirdiği söyleşi, Cahit Zarifoğlu’nun Kadir Tanır’a yazdığı mektuplar, Rasim Özdenören, Ali Haydar Haksal ve Sadık Yalsızuçanlar’ın Kadir Tanır’la şahsi yazışmalarını bu bağlamda anabiliriz. Sözkonusu ürünlerin dergide yer bulması, takdir edilesi bir editöryal seçim olmuş. Ayrıca Kadir Tanır’a kızları tarafından yazılmış duygu yüklü mektuplar da özel sayının diğer bir sürprizi.
Evet, dergide Ali Haydar Haksal’ın, Recep Seyhan, Yunus Emre Özsaray, İsmail Demirel, Nuhan Nebi Çam gibi öykücülerin Kadir Tanır üzerine önemli yazıları var. Yedi İklim’in Kadir Tanır özel sayısını edebiyat ortamımıza kesinlikle tavsiye ediyoruz.

Osman Kurt haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim’den Osman Serhat dosyası

7iklim-264-01.jpg



Yedi İklim dergisi, son yıllarda ustaları sayfalarında ağırlamaya devam ediyor. Mart sayısını da Osman Serhat’a ayırmış.


Dergi dediğin, etrafında toparlananlara karakter ve duruş aşılayıp yetiştirdiği kalemlerle genlerini geleceğe aktarabilmeli, kemikleşmiş kişilikleri bile dönüştürüp değiştirebilmelidir. Büyük Doğu, Diriliş, soldan bir dönem için Varlık, bunu başarmıştır. Bugün, Yedi İklim bir ekol olarak varlığını sürdürmekte; ama sadece gençler için bir okul hüviyetine sahip değil.
Yukarıda belirttiğim gibi arayıp da bulamayanların, kendi varlığının farkına varamayanların buluştuğu bir dergah, modern çağın içerisinde. Bir ahenk. Yedi İklim, son yıllarda iyice alışılageldiği üzere ustaları sayfalarında ağırlamaya devam ediyor. Mart ayını, çalışılmış sağlam yazılarla Osman Serhat’a ayırmış, şairin edebiyat içerisindeki konumunu daha bir belirginleştirmiştir.
Osman Serhat, kimi ruhsal sorunlarının ardından Galatasaray Lisesi’nden ayrılmak zorunda kalmış, tedavi görmüş ve sonunda Yedi İklim kapısında kafasındaki sorulara yanıt, yüreğindeki ateşe su bulmuştur. Kendisiyle yapılan söyleşide, bunu apaçık dile getiriyor. Galatasaray Lisesi’ndeki Frenk usulü hayat biçimine alışamadığını, yerli duyuşu Yedi İklim’le yakaladığını belirtiyor. Dergi, etkileyiciliğini ve yazarını-okurunu dönüştürme gücünü, elbette zamana karşı yılmayışına ve zamanın değişiminden kendi lehine olanları alışına borçlu. Doksanlı yılların şehrengizlerini hazırlayan dergi, 2000’li yılların başında şehrin içerisindeki ustaları dosyalaştırdı. Çünkü şehri büyüten, şehrin içerisindeki ustalar, üstatlardır.
Derginin genç ustaları da kapağa taşıması, aslında edebiyatımızda önemli bir ilk adımdı. Artık, bakıyoruz da yeni veya eski birçok edebiyat dergisi, kapağına otuzlu, kırklı yaşlardaki şair-yazarları çekinmeden taşıyorlar. Yedi İklim, yalnızca kendi içindekileri değil, çevresini de dönüştürebilen bir dergi.

Zafer Acar haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Yedi İklim' 267




Haziran 2012


Yedi İklim-Yaşayan Bir Organizma Olarak İslâm Uygarlığı
Şakir Kurtulmuş-Konuşmak Üzere Sustum
Mehmet Aycı-Çavdar
Nurettin Durman-İstiklal
Mustafa Ruhi Şirin-Ayakkabılarımın sevinci/Okula Giden Kedi
Fatma Şengil Süzer-Yağmurda Koşan
Hasan Aycın-Çizgi
Mustafa Uçurum-Biraz Sessizlik
Ali Emre-Binlerce Çocuğun Tutuştuğu
Habil Tecimen-İlkelerimiz Işıldar Nasıl
Yeprem Türk-Bir Nesil Eleştirisi
Bahtiyar Aslan-Rüyaydı
Hacer Akıcı-Arabesk/Vezin
Bilal Yavuz-Trafik
Selim Sina Berk-Fuzuli, Derya’sına Çağdaş Bir Bakış
Umut Koç-Harflerin Harbi
Cansu Çilingir-Saklambaç/Yok/Rıhtımdaki Çocuk
Mustafa Cemil Efe-Seperatör
Recep Seyhan-Sesim Geliyor mu?
Mustafa Cemil Efe-İki Kumru
İbrahim Eyibilir-Emanet Misafir
Mükerrem Mete-Orman
Mustafa Bilgücü-Şahbanu
M. Üveyis Kahraman-Hızır
Yavuz Akengin-Hikâyeciyi Aramak
Ali Haydar Haksal-Öykü Ağacı:13, Aşksız Yaşanmaz Öyküde de Bismillah
Robert Frost: çeviri: Mehmet Habil Tecimen-Vahiy
Serap Ekizler-Çizgi
Erdoğan Erbay-Kırılma Noktasında Ziya Paşa’nın Poetikası
Mehmet Habil Tecimen-Amerikan Şiiri, Irak Savaşı, Şairin Politikası
Hafız-ı Şirazî: derleyen: Cihangir Berk-Hafız Divanında Şiir Üzerine Beyitler–3
Ali Haydar Haksal-Batı Düşüncesinin Çoğalan Zeusları ve Bir Kahramanları
Ahmet Cevdet Paşa-Müslüman Olmak İsteyen Bir Almana Mektup
Ali K. Metin-Devriye


İrtibat:
Hakimiyeti Milliye Caddesi No: 31/12 (Belediye Sahaflar Çarşısı) Valide Camii Karşısı Üsküdar-İstanbul
[email protected]
[email protected]
[email protected]
0 216 492 10 74
0 535 866 65 58
0 533 310 88 83
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim, 268




Temmuz 2012


Yedi İklim: Oruç Günleri
Yüksel Peker: Kelebek, Şair ve İzler
Ali Haydar Haksal: Değil / Aşktan Öte Işık
Hasan Aycın: Çizgi
Zafer Acar: Hayat Durumu
Mustafa Ruhi Şirin: Ben Hangisiyim / Annemi Anlatmak / Ayakkabılarım/ İlk Kime Söyleyeceğim
Yeprem Türk: Önemli Olan
Aykut Nasip Kelebek: Türkiye / Türk Lokumu
Mehmet Habil Tecimen: Murad Han Oğlu Mehmet'e Mektubumdur
Mustafa Ergin Kılıç: Perdeler Gerdâniye Nerdesin Ey Şiir!
Berk Karapınar: Siyah Saçlarınıza
Mesut Gürler: Hiç Bile Değilken *** Ölmek
Mahmut Feyzi: Boyama Kitabı
Mustafa Cemil Efe: Hüsni Hat
Ali Haydar Haksal: Aynamın Sonsuzluğundaki Sen
Osman Koca: Çöpür
Ubeydullah Efe: Bahar ve Çöl
Serap Ekizler: Çizgi
Erdoğan Erbay: Batı Ütopyasından Doğu Hakikatine I: Ali Haydar Haksal'da Kudüs Sorgusu
Mehmet Habil Tecimen: Borcu Olan Şairler
Hâfız-i Şirazî: Hafız Divanında Şiir Üzerine Beyitler -III- Derleyen: Cihangir Berk
Yeprem Türk: Mehmedesk Yazı
Yusuf Turan Günaydın: Kitap Yatağı Bir Dergi: Hareket
Mehmet Özger: Yapı ve İzlek Bakımından Suçsuzluğumu Affet
M. Üveyis Kahraman: Âb-ı Hayat
Şakir Kurtulmuş: Küresel Çağda Kaybolmak
Elmas Şahin: Başka Hayatlar Peşinde
Mustafa Uçurum: Osmanlıya Köyden Bakmak
Mehmet Eliusta: Hasan Aycın'dan Yeni Albümler ve Kitaplar/ Kelepir Sepette Neler Var? / Dünya Bir Lunaparktır
Osman Yalçın: Tanıdıkların Hikâyesi Ayrı Düşmüş Zamanlar


İrtibat:
Hakimiyeti Milliye Caddesi No: 31/12 (Belediye Sahaflar Çarşısı)
Valide Camii Karşısı Üsküdar-İstanbul
[email protected]
[email protected]
[email protected]
0 216 492 10 74
0 535 866 65 58
0 533 310 88 83
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Nuri Pakdil ve Yedi İklim


Yirminci yüz başlarından itibaren başlayan İslâmî düşüncenin sosyal, kültürel, sanatsal sürecinde; Sırat-ı Müstakim, Sebilü’r-Reşad, Büyük, Doğu, Diriliş ile Edebiyat, aynı izlekte bulunandergiler, düşünce çevreleri bakımından her biri önemli konumlara sahiptirler. Yedi İklim dergisini çıkarmaya başladığımız ve bu güne kadar geldiğimiz güne kadar yukarıda adı geçen dergi ve çevrelerin izleğinden sapmama gayretimiz özeldir. Çünkü bugün için de bu, özlü bir yerdir ve direniş gerektirir. Tavır alma, konumlanma, günümüz aşırı dalgalanmaları, siyasanın baskınlaşması karşısında önemli. Düşünce geleneğimiz açısından olması gereken. Aşağılanma duygularına kapılmamak da bir hüner. Bu da Müslümanlar için bir sınav.

Yedi İklim dergisini arkadaşlarla çıkarmaya karar verdiğimizde varlık nedenimizi bu izlek üzerinde olması için başlıca bir ilke olarak belirledik. Öncülerimizin hayatta olanlar ve olmayanlar için özel sayılar çıkarma, onların eserlerini, tutum ve tavırlarını sürekli gündemde tutmak bizim için bir ödevdi. Üstat Necip Fazıl, Üstat Sezai Karakoç, Üstat Nuri Pakdil, Rasim Özdenören, Akif İnan, Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Alaeddin Özdenören, Ebubekir Eroğlu, Arif Ay, Kâmil Eşfak Berki ve daha başka arkadaşlarımız için çıkarılan özel sayı ve dosyalar bu düşüncenin bir sonucu.

Nuri Bey ile ilgili özel bir sayı çıkardığımızda büyük bir yankı buldu sayımız. 1985 yılından beri, edebiyat dergisinin yayımlanmaması, Nuri Bey’in eserlerinin yeni baskı yapmaması ortalıkta görünmemesi, sonraki kuşaklar için önemli bir kayıptı. Bu ara kuşak başka dalgalara kapılmıştı. Birden bire Nuri Pakdil Üstadın eserleri aranmaya, bulunan eserlerin fotokopilerle çoğaltılmasına neden oldu. Üstat, yeni eserlerle yeniden göründü. Bu yeni dönemin bir başlangıcıydı.

Özel sayıdan sonra; Osman Bayraktar, Ali Göçer, İbrahim Usul ve ben Ankara’da kendisini ziyaretimizde, gece yarısına kadar olan tadına doyum olmayan sohbetimiz oldu… O zaman, yeniden okumalarla Türk romanı, geçmiş dönemin kimi aydınlarının farklı özelliklerini anlatan çalışmalarımız gündeme geldi. “Batı Notları üzerine yazılmış en iyi yazı…” memnuniyeti ve ifadesi bizi mutlu kıldı. Bu arada ben: “Şevket Süreyya Aydemir’in Suyu Arayan Adam adlı eserinde Edirne’de ramazan, oruç, teravih namazlarıyla ilgili oldukça güzel bir bölüm var. Bunu dergide değerlendirmek istiyorum” deyince:

“Onları boş verin. Siz önce birbiriniz ile ilgili yazın. Sizleri gündemde tutun” uyarısında bulundu. Kalkmaya niyetlendiğimizde biraz daha kalmamızı istedi. Hatırını kırmamak için biraz daha kaldık, özel araçla İstanbul’a dönmek üzere yola çıktık.

Aradan geçen dönemde karşılıklı mektuplaşmalarımız, bize uyarıları, arkadaşlarımıza selamları ve sevgisi eksilmedi. Kendisini ziyarete giden gençleri Yedi İklim’e yönlendirmesi de bize güç katıyordu.

Eleştirileri arasında özellikle İslâm uygarlığına ve düşüncesine karşı savaş açmış olanların isimlerinin dergide hangi nedenden ötürü geçerse geçsin bunu asla bağışlamadı. Dönemimizde dayanışmanın zayıflaması, derginin yayımlanma zorunluluğundan –faizci bankaların, içkili kurumların vb. reklâm desteklerinden uzak durduk- faizsizfinas kurumların reklâmlarından da rahatsızlığını dile getirdi. Elbette bu duyarlık ve dikkat bizim inancımız gereği. Bu bilinci bizler Üstat Necip Fazıl’ın Büyük Doğu’ya reklâm almama ilkesi aynı izlekte olan dergilerimizde de sürdü. O dönemlerde düşüncelerine bağlı, ilkeli insanların çokluğu dayanışmayı zorunlu kılıyor.

Hastalandığımda Aziz öncülerimin selâm ve dualarını alıyordum, bu bana moral veriyordu. Dostum Necip Evlice, bir ara: Üstad’ın hatırımı sorduğunu, sağlığımla ilgilendiğini haber verdi. Nasip olursa İstanbul’a gelmek istediğini de söyledi. Sevgili Evlice ile zaman zaman görüşmelerimizle dolaylı haberleşiyorduk.

Nuri Bey’in İstanbul’a geldiğini kardeşim Müstakim haber verdi. Üsküdar’a dergiye geleceğini de. İstanbul’da bulunan çevremizdeki arkadaşlarımıza haber verdik. Yedi İklim dergisi ve kütüphanesini Maltepe’den Üsküdar’a taşımış, merkezde bir mekân oluşturmuştuk. Henüz tam bir tasnifi olmasa da kütüphane sıcak bir ortamdı.

Osman Bayraktar, Recep Yumuk, Âlim Kahraman, Ali Göçer, Yaşar Ölmez, Mürsel Sönmez, Nurettin Durman, Resul Tamgüç, Necip Evlice, Süleyman Çelik, Ahmet Tahir Haksal, İbrahim Usul, Gönül Yonar, Yunus Emre Özsaray, Abdullah İlhan, Aykut Nasip Kelebek, Müstakim Haksal, Aliye Alkan, Hicret Osta, Şeyma Bihter Haksal, Fatma Sevde Haksal, Zahide Büyüklü… ve ben Üstat ile buluştuk. Gençler ellerini öpmek üzere eğildiklerinde o da onların ellerini öpmek üzere hamlede bulundu.

Kapıda kendisini karşıladığımızda sarıldık. İlk sözü: “Beyefendi, maşallah sizi çok iyi gördüm” oldu. Birbirimize sarılırken, bırakmama gibi bir duygu yaşadım. Arkadaşlarımıza sarıldı esenledi. Kütüphanede otururken gelen arkadaşları takdim ettim. Dergimizin genç kuşaktakilerini tanıtınca:

“Arkadaşlarımız muhalifler mi?”

“Evet efendim. Sizin döneminizdeki gibi olmasa da…” karşılığını verince, Recep Yumuk:

“Efendim sizin gibi ve o dönem gibi değil” açıklamasında bulundu.

Ben: “Elbette öyle olmasa da en azından o ruhu taşıyorlar” deyince:

Nuri Bey: “En azından olmaz, yüzde yüz muhalif olmalıdırlar” dedi.

Zaman zaman derin bir suskunluk, arada ikramlar ve kısa kısa konuşmalar geçti.

“Dergimiz, sizlerin bize açtığınız izlekte. Bundan ödün vermiyoruz” dedim.

“Estağfirullah…” karşılığında bulundu.

Özellikle öğrencilerle ilgilendi. Kimin hangi okulda okuduğunu sordu.

Ali Göçer: “Dün akşam çok ilginç bir şey oldu. Sizinle birlikte yürürken, bir grup genç, çarşaflı, feraceli kızlar:

‘Aaa Nuri Pakdil!..’ deyince durdum, onlar gelince:

‘Siz Nuri Pakdil’i nerden biliyorsunuz, ne iş yaparsınız’ diye sordum. Kur’an Kursu öğrencileriymiş. Sizin bütün eserlerinizi Bir Yazarın Notları I hariç hepsini bulup okumuşlar.

Tabiî Nuri Bey durumu gülümseyerek memnuniyetle karşıladı.

“Evi taşımışsınız” dedi.

“Evet taşındım, ama sanırım oradan da taşınacağım.”

“Neden?”

“Çok sıcak, dayanılacak gibi değil” dedi.

Bir arkadaşımız: “Klima taktırsanız” deyince:

“Bunlar yapay şeyler. Tıpkı Türkiye Cumhuriyeti gibi… Sağlık açısından da sorunlu…”

Bana: “Benim size yazdığım mektuplar var mı?”

“Epey var, ilk mektubunuz 1973 yılındaydı. Siz o zaman bir mektup yazmıştım, dergiyi sormuştum. Siz: “Ticaret lisesinde edebiyat öğretmeni Veli Sarıkamış’a yönlendirmiştiniz. Daha sonra yazdıklarınız da var” deyince

“Onların birer suretini Hüseyin Su’ya gönderi misiniz?”

Ali Göçer, bir liste yapıyor, kimlerde mektupların olabileceğini. Ben, Prof. Dr. Hacı Bekir Karlıga’da olduğunu, onun de yemekte bizimle olacağını anımsattım. Necip Evlice’nin arabasıyla, Ben, Mürsel ile birlikte Fethi Paşa korusundaki tesislere yemeğe gittik. Yoğun bir trafik vardı. Sahile inince, beylerbeyine doğru olan caddenin adını sordu. Doğrusu ben dikkat etmemişim. Mürsel: “Paşa limanı caddesi” dedi, az sonra da kocaman tabelasını gördük.

Yemekte iken Karlıga hoca geldi. Kendisine söz verdiğim Renan’ın Konuşmalar ve Konferanslar kitabını verdim. Renan ile ilgili daha önce yaptığım çalışmalarla Pozitivizm, Fransız düşüncesi ve çevresiyle ilgili kısa değerlendirmede bulunduk. Rahatsızlığım beni biraz zorlayınca, eve dönmek zorunda kaldım. Benden sonra da sohbet gayet güzel olmuş.

Ali Haydar Haksal
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45

Yedi İklim 269, Ağustos 2012

Yedi İklim: Sınırlar
Ali Haydar Haksal: Üstat Nuri Pakdil Yedi İklim’i Onurlandırdı
Yüksel Peker: Kelebek, Şair ve İzler
Muhsin İlyas Subaşı: Yağmur
Hasan Aycın: Çizgi
Zafer Acar: Orh+
Yeprem Türk: Masal Kızı
Aykut Nasip Kelebek: Big Bang
Davut Güner: Bir Bucağın Çok Kısa ve Trajik Öyküsü//Mustafa Çakır’ın Şiiri
Turgay Demirel: Yüreğimin Tamamı
Ertaç Omur: Sana//Düşüncemin Perde Arkası
Ali Haydar Haksal: İki Kalemin Ucu
Fatma Rânâ Çerçi: Hayal Et Konuşma
Serap Ekizler: Çizgi
Osman Bayraktar: Bir Tarih Yenileyicisi Olarak Necip Fazıl
Selim Sina Berk: Şiir Derya’sında Mülk İşgali
Şakir Kurtulmuş: Kalbimize Dokunan Roman Anzelha ile İbrahim
Mehmet Özger: Ruhun Hafiflemesi Anzelha ile İbrahim
Cumali Ünaldı Hasannebioğlu: Üç Şeyhülislam, Üç Duruş, Üç Şiir…
Mete Çamdereli: Mükerrem ve Münevver Şehirlerde-I
Fatma Rânâ Çerçi: İlle Kalplerimiz Kalaylı Olacak
İdris Güzelyurt: Envaru’l-Edeb (Hz. Ali’nin (ra) Hikmetli Sözlerinden Bir Demet
İsmail Demirel: İtibar’da Alâeddin Özdenren Dosyası
Aykut Nasip Kelebek: Bir Vesileyle Biyografi Türü


İrtibat:
Hakimiyeti Milliye Caddesi No: 31/12 (Belediye Sahaflar Çarşısı)
Valide Camii Karşısı Üsküdar-İstanbul
[email protected]
[email protected]
[email protected]
0 216 492 10 74
0 535 866 65 58
0 533 310 88 83
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Yedi İklim' 270


Eylül 2012

Yedi İklim dergisi yeni bir yayın dönemine başlamanın verdiği heyecanla açıyor sayfalarını okurlarına. Gündemden kopmayan ve fakat gündemin gelenekten kopuk, güdük iğfal edici tarumarlığına da prim vermeden değerlendiriyor ülkede ve dünyadaki gelişmeleri. Son zamanlarda ülkemiz sathında meydana gelen İslamcılık tartışmalarına müdahil olarak durduğumuz yeri açıklıyor "Yedi İklim".

Yedi İklim’in bu ayki sürprizi, Nuri Pakdil’in Ali Haydar Haksal’a gönderdiği mektuplardan oluşuyor. Haksal, Nuri Pakdil’in gönderdiği 5 mektubu orijinalleriyle birlikte yayımlatıyor. Bu mektupların gelecek sayılarda da süreceği müjdesini verelim. Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Nuri Pakdil, İstanbul’a gelmiş ve Yedi İklim’in Üsküdar’daki kütüphanesini teşrif etmişti. Yedi İklimde Pakdil, yazın çevresinden kimi kalemlerle buluşup sohbet etmişti. Geçen sayımızda bu buluşmanın fotografını kapağımıza taşımıştık. Ali Haydar Haksal da konuyla ilgili bir yazı kaleme almıştı. Pakdil’le yapılan sohbette, Pakdil’in mektuplarının Hece Yayınları tarafından kitaplaştırılacağı müjdesi verilmişti. Önümüzdeki dönemde Pakdil’in yazdığı mektupların gün yüzüne çıkacağını ümit ediyoruz. Ali Haydar Haksal, işte bu mektuplardan 5 tanesini eylül sayımızda yayımlıyor. İlgiyle okunacağını umuyoruz.

Bu ayın şairleri Yüksel Peker, Şakir Kurtulmuş, Yeprem türk, Hacer Akıcı, Nurettin Durman, Cihannur Selenga ve Usame Söylemez. Yüksel Peker uzun yıllar sonrasında kitaplık çapta bir şiir çalışmasıyla döndü edebiyat dünyasına. Nitekim Kelebek, Şair ve İzler adındaki bu çalışmayı Başta Yedi İklim, Hece ve kitaplık olmak üzere birkaç dergide bölüm bölüm okuyabiliyoruz. Yeprem Türk iyiden iyiye ısındı şiire. Önümüzdeki yıl içinde şiirlerini kitaplaştırmasını bekliyoruz kendisinden. Yedi iklim ustalar kadar genç kalemlere de yer veriyor sayfalarında. İşte bunlardan biri de Üsame Söylemez. Üsame, şair İsmail Söylemez ve şair Mikail Söylemez’in kardeşi. Malatya’da bir lisede öğrencilik hayatını sürdürüyor.

Bu ay üç öyküye yer veriyoruz: Ali Haydar Haksal, Fatma Rânâ Çerçi ve Mustafa Oral’ın öyküleri okurları bekliyor.

Hasan Aycın her ay olduğu gibi bir çizgi ile aramızda, Serap Ekizler de yine bir çizgi ile aramızda. Önümüzdeki aydan itibaren arkadaşlarımızdan Mustafa Cemil Efe hat çalışmaları, Özden Aydın da ebru çalışmalarıyla yeniden aramızda olacaklar, nasipse.

Yedi İklim’de öykülerine de yer verdiğimiz Ebu Ak, İnglizce’den yaptığı çevirilerini sürdürüyor. Bu ay, Amerikalı şair öykücü William Carlos Williams’dan bir öykü ile aramızda.

Osman Bayraktar, Hasan Aycın’ın roman formunda kaleme aldığı klasik anlatı tadını aldığımız hikmetli kitaplarını değerlendiriyor. Yakın zamanlarda Bin Hüseyin kitabıyla okurlarının karşısına çıkan Aycın, ondan önce Sahipkıran ve Esrarname’yi yayımlamıştı.

Ali Haydar Haksal, Ebubekir Eroğlu’nun son şiir kitabını; Âdem Polat, Ahmet Sarı’nın Allah Ağrısı kitabını inceliyor. Mücahit Koca, Şairler Silsilesi başlıklı yazılarını sürdürüyor. Bu yazısında Ferazdak’ı anlatıyor. Mete Çamdereli, umre ziyaretinin ruhunda bıraktığı izlenimleri aktarmaya devam ediyor. Mehmet Habil Tecimen, poetik yazılarına devam ediyor.

Yeniden Okumalar ve Değiniler bölümünde Edebiyat Ortamı dergisinin bu yıl ikincisini verdiği Öykü Yıllığını, Emine Batar değerlendirdi. Teklif ve önerilerini de sunduğu bu yazının önemli olduğunu belirtelim. Mustafa Uçurum, Meral Afacan Bayrak’ın ilk öykü kitabı Tarcın Çıkmazı’nı, Fatma Rana Çerçi Tuna Lütfü Yukay’ın lk kitabı Karışık Odalar’ı değerlendirdiler. Abdullah İlhan da, Temmuz sayımızda yayımladığımız Mehmet Özger’e ait Zafer Acar’ın Suçsuzluğumu Affet adlı romanıyla ilgili değerlendirmelerini eleştirdi.

Dergimizin son sayfalarında bir dönemin yekûnu olan indeksi bulmak mümkün.

Gelecek sayımızda Zeki Bulduk’a bir dosya ayırdık. Canlı ve dolu bir dosya ile okurlarımız karşısında olacağız nasipse. Yeni yayın döneminde yeni dosyalarla okurlarının karşısına çıkacağız nasipse. Ahmet Sait Akçay dosyası bu dosyalardan biri.

Hayırlı okumalar.

Başyazı:
Yedi İklim: Durduğumuz Yer İslâmcılık Tartışmaları

Şiirler:
Yüksel Peker: Kelebek, Şair ve İzler
Şakir Kurtulmuş: Yusuf’un Kuyusuna Razıyım
Yeprem Türk: Martılar Söylüyor MP3 / Boş
Hacer Akıcı: Âdem’in Dili İnsanlar Kuruyor
Nurettin Durman: İnsanın İnsana Ettiğidir
Cihannur Selenga: Ms Günleri; Göz Üzere Düşünceler
Üsame Söylemez: Dilimi Keser Gibi Suladım Sözlerimi

Öyküler:
Ali Haydar Haksal: Rüyamın Rüyası
Fatma Rânâ Çerçi: Dönüş Yolu
Mustafa Oral: Kestane, Atlar ve Ayan

Çizgi:
Hasan Aycın: Çizgi
Serap Ekizler: Çizgi

Gezi-İnceleme-Deneme-Eleştiri:
Osman Bayraktar: Hasan Aycın’ın Romanları
Ali Haydar Haksal: Ebubekir Eroğlu Şiirini Anlamak
Mehmet Habil Tecimen: Değişim ve İman Rehberi
Âdem Polat: Akıl Delinmesi Olarak Ahmet Sarı’nın “Allah Ağrısı”
Mücahit Koca: Şairler Silsilesinden Ferezdak
Mete Çamdereli: Mükerrem ve Münevver Şehirlerde II

Çeviri:
William Carlos Williams’dan Ebru Ak: Sabah 6’da Sesli/siz Bir Konuşma

Mektup:
Nuri Pakdil’den Ali Haydar Haksal’a Mektuplar I

Yeni Okumalar-Değiniler:
Abdullah İlhan: “Yapı ve İzlek Bakımından ‘Suçsuzluğumu Affet” Yazısına Birkaç Düzeltme ya da Doğru Bir “Suçsuzluğumu Affet” Okuması
Mustafa Uçurum: Tarçın Kokulu Öyküler
Fatma Rânâ Çerçi: Karışık Odalar’ın Toplu Öyküleri
Emine Batar: Edebiyat Ortamı Öykü Yıllığı

Yasir Vurgun: İndeks



İrtibat:

Adres:
Mimar Sinan Mahallesi
Evliya Hoca Sokak No: 51/A
Üsküdar/İstanbul

Telefon:
0 216 352 49 77
0 533 310 88 83
0535 866 65 58

E-posta:
yediiklim [at] yahoo.com
yediiklimeditor [at] yahoo.com
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Yedi İklim' dergisi, 271






Ekim 2012


Yedi İklim dergisi Ekim 2012 tarihli 271. sayısıyla okurlarına yeniden bir merhaba diyor. Sayfalarını Peygamber başlıklı yazıyla açan Yedi İklim, inancımızda ve kültürümüzde peygamberin yerini belirttikten sonra peygamber sevgisinin bu toplumu ayakta tutan en önemli unsur olduğunu ifade ediyor. Ardından da son zamanlarda Resulullah Efendimize ve Onun zatından İslam toplumuna yöneltilen tahfif edici eylemlere cevap niteliğinde ifadelerle taçlandırıyor yazıyı.


Yedi İklim sayfalarındaki yolculuk şiirle sürüyor. Yüksel Peker, Mehmet Habil Tecimen, Yeprem Türk, Ahmet Tokiş ve Gökhan Serter ekim sayımızda şiirleriyle sizlerle buluşuyor. Ahmet Tokiş uzun bir aradan sonra yeniden aramızda… Yeni yayın dönemimizde Tokiş’in sık sık sayfalarımızda görüneceğini umut ediyoruz. Gökhan Serter, ilk şiirini yayınladığımız bir arkadaşımız. Gelecek sayılarda da kendisinden şiirler bekliyoruz.


Bu sayımızda sadece Fatma Rânâ Çerçi’den bir öyküye yer verebiliyoruz. İlk öykü kitabı ilerleyen aylarda İz Yayıncılık tarafından basılacak olan arkadaşımızı kutluyoruz.


Ali Haydar Haksal, Nuri Pakdil Ustanın kendisine yazdığı mektupları yayınlatmayı sürdürüyor. Mektupların önümüzdeki birkaç sayıda da devam edeceğini müjdeleyelim.


Osman Bayraktar yolculuk yazılarını sürdürüyor. Geçtiğimiz aylarda İran’a yaptığı seyahatin notlarını paylaşıyor bu sayımızda.


Yedi İklim’in vazgeçilmezleri arasında yer alan görseller bu sayımızda da okurlarımız bekliyor. Hasan Aycın’dan bir çizgi, Mustafa Cemil Efe’den bir hat, Özden Aydın’dan bir ebru ve Serap Ekizler’den bir çizgi ile okurlarımızın karşısındayız. Özden hanım uzun bir aradan sonra yeniden aramızda. Gelecek sayılarımızda da kendisinden yeni ebru çalışmaları yayınlayacağız nasipse. Bu arada hemen Zeki Bulduk dosyasında Mustafa Cemil Efe’nin seperatörlerini de unutmayalım.


Gelelim Zeki Bulduk dosyamıza. Zeki Bulduk uzun zamandır hakkında bir dosya yapmayı planladığmız bir arkadaşımız. Yedi İklim’e yıllarca emek vermiş bir kalemimiz. Dosyamızın elbette eksiklikleri vardır. Dosyayı güzel kılan belki de bu eksikliklerdir.


Arkadaşımız İsmail Demirel’in hazırladığı Zeki Bulduk dosyasında Ali Haydar Haksal, Muhammet Çelik, Mustafa Nezihi Pesen, Asım Gültekin, Mehmet Özger, Mustafa Uçurum, Lütfi Bergen, Süavi Kemal Yazgıç, Emine Batar, Fatma Rânâ Çerçi, Fatma Kebire Gündüz Karaarslan, Uğur Mantu, Ramazan Sercan Somuncular, Hatice Algın Hatipoğlu ve M.Mustafa Uzun yazdılar. İsmail Demirel Zeki Bulduk’la söyleşti. Mustafa Cemil Efe dosyaya bir seperatörle katkıda bulundu. Dosyaya Zeki Bulduk'tan da iki yazı aldık. Yazılardan biri, Zeki Bulduk’un yakın zamanda yolculuk ettiği Afganistan’a dair izlenimlerini yansıtıyor: Kabil’e Gidememek. Diğer yazı ise, Zeki Bulduk’un yeni roman çalışmasından bir pasaj olarak nitelenebilir.


Bu ay da Yeni Okumalar Değiniler bölümümüz canlılık arz ediyor. Ali K. Metin edebiyat dünyamızdaki şiirin nabzını tutuyor ve devriye nöbeti olarak nitelendirdiği çalışmasına düştüğü notları paylaşıyor okurla. Bu ayki nöbet notları, sahih şiir kavramına dair. Yeprem Türk, İhsan Deniz’in şiir dünyasına eğiliyor. İsmail Demirel de Edebiyat Ortamı dergisinin geçtiğimiz aylarda verdiği Öykü Yıllığını değerlendiriyor.


Yedi İklim olarak bir Ahmet Sait Akçay dosyası hazırlığı içindeyiz. Dosyayı yeni miladi yıla girmeden yayınlamayı düşünüyoruz, nasipse. Arkadaşımız Mehmet Özger’in üstlendiği bu dosyaya katkıda bulunmak isteyenler, yazılarını derginin adresine ve Mehmet Özger’in [m.ozger [at] hotmail.com] mail adresine gönderebilirler.


İnternet adresimizi kullanıma açtık. Haberlerimiz, duyurularımız ve eski sayılarımızdan çeşitli yazılar ve görsellerle yayındayız.


Gelecek sayımızda yeniden buluşmak ümidi ve duasıyla…
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yediiklim muhafazakârlık putunu kırıyor


yedi-iklim.jpg



Yediiklim dergisi Kasım sayısını muhafazakârlık dosyasına ayırdı.




Son dönemde, edebiyat dergilerinde muhafazakârlığa olan ilgi epey bir arttı.Muhafazakârlık, dönemin siyasi yöneliminden olsa gerek, dergilerin olmazsa olmazı ve handiyse bir amacı haline geldi. Geçmişte muhafazakârlık yaptığı sanılan isimler ve oluşumlar üzerinden dergiler, alışkanlıklarını bozma pahasına onlar hakkında dosyalar hazırlayarak ve onları kapaklara taşıyarak, muhafazakârlık konusunda nerdeyse kendini kanıtlama yoluna gidiyor. Oysa muhafazakârlık günümüze kadar gelen süreçte bir amaç değil hakikate giden yolda sadece bir araçtı.
Yediiklim dergisi bu kirliliği iyi analiz etmiş olmalı ki Kasım (2012) sayısını 'Geçmiş değerlere bağlılık, her zaman o değerlerin doğru, adil, tutarlı, değerli olmalarıyla bağlantılı değildir.Hatta daha fazlası bu bağlılık güncel dengenin ve statünün korunması kaygısından ileri geliyor, cümleleriyle açıyor. Yazının devamında hem sağ hem de sol muhafazakârlığın edebiyatı ve diğer sanat kollarını kısırlaştırdığı vurgusu yapılıyor. Bu kavramın altında geçmişi korumak gibi bir güdünün bulunduğu sanılsa bile, esasta statülerin korunması kaygısının ve değişimin getireceği gelecekteki belirsizlikten kaçınma refleksinin yattığı belirtiliyor.
Ahmet Mithat Efendi ile Abdullah Cevdet' e farklı bir bakış
Bu bağlamda dergide asıl dikkat çeken yazı ise, Ali Haydar Haksal'ın 'Kimi Tanzimat Aydınlarının İhanetleri: Ahmet Mithat Efendi ile Abdullah Cevdet'başlıklı eleştirel metnidir. Biliyoruz ki Ali Haydar Haksal, Nuri Pakdil'in devamı sayılabilecek bir çizgide, ondan farklı bir ses tonuyla Doğu ve Batı okumaları yapan günümüzün en önemli medeniyet eleştirmenlerinden biridir. Bu anlamda Ali Haydar Haksal'ın söylenmiş her cümlesi gelecek nesiller için çok önem arz ediyor. Günün koşullarına ve geleneğe aynı oranda ve kuvvetli bir hâkimiyetinin olması onun yazılarını bizler adına daha da ilgi çekici bir düzleme taşıyor. Toplumsal ve bireysel hayatımıza sinmiş çelişkilerimizin ve hastalıklı ilişkilerimizin temelinde yatan sebepleri özgün medeniyet okumalarıyla çekip çıkarıyor. Yabancılaşmaktan is tutmuş zihnimizin daracık yollarını genişletmeye çalışıyor. Bu sayıda da öyle yapmış Ali Haydar Haksal. Bazı dergilerin ve yazarların, hakkında derinliğine okumalar ve eleştiriler yapmadan muhafazakâr olarak nitelediği aydınlardan biri olan Ahmet Mithat Efendi'ye farklı bir açıdan bakmış. Açıkçası, çoğu okuyucunun kafasındaki Ahmet Mithat efsanesini yerle bir edecek bir yazı olmuş, metin. Ahmet Mithat Efendi'nin siyonist oyunlara nasıl alet olduğunu ve Yahudilerle nasıl bir işbirliğine gittiğini delilleriyle net olarak gösteriyor bu yazı. Ve aynı metin okuyuculara ve edebiyatımızın Ahmet Mithat Efendi mütehassıslarına yazar hakkında yeni bir analiz kapısı açıyor.
Kısaca, bu sayıda, Yediiklim dergisi ve Ali Haydar Haksal, sundukları perspektif ve estetikle hem muhafazakârlık putunu kırıyor hem de geçmiş aydınlarımıza dikkatli ve sağlam bir eleştirel gözle yeniden bakılmasını öneriyor.

Adem Kalan haber verdi
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim
Perspektif


Şakir Kurtulmuş
Akdeniz’e Düşen Çocukların İlk Sözleri Gibi


Yüksel Peker
Kelebek, Şair ve İzler


Celâl Fedai
Gözlüklerin Bilmediği


Hasan Aycın
Çizgi


Nurettin Durman
Yıllar Sonra


Mustafa Ruhi Şirin
Harfler Neyi Sever / Kalem / Silgi / İki Dördü Sevdiği İçin / İstanbul Gibi


Fatma Şengil Süzer
Uykusuz


Erkan Kara
Beyaz / Çocukluk


Mehmet Habil Tecimen
Şam-ı Şerif Niyazları


Mehmet Baş
Ahraz Bir Gecenin Çığlığı


Bilal Yavuz
Doğum Günü / Kaynak Kaynana


Usame Söylemez
Derin Bir Nefes Al Da Sokaklar Konuşabilsin / Mutluluk Meydanı Seni Gördüm Pocahontas


Hatice Çay
Akreb-i Sadık / Ben Miyim / Hüma


Seda Çilingir
Minnet Mensuresi


Mustafa Cemil Efe
Hüsn-i Hat


Osman Koca
Düşsel Manifesto


Mustafa Cemil Efe
Ne Nedir Bilmiyorum


Ebru Ak
Sabah Haberleri


Cahit Zarifoğlu
Katıraslan -I-


Mücahit Koca
Şairler Silsilesi:4


Walt Whitman
Senin İçin Ey Demokrasi


Ezra Pound
Ve Geçer Gönüller Biraz Boş


Fatma Rânâ Çerçi
Hatırda Kalan Hatıralar


Mehmet Habil Tecimen
Demokrasi Şiiri Yönetebilir mi?
Şiir Demokrasiye Ne Söyler?


Şakir Kurtulmuş
Yolda Olmak Ferahlatıcıdır


Erdoğan Erbay
Batı Ütopyasından Doğu Hakikatine: Ali Haydar Haksal’da Kudüs Sorgusu II


Dr. Yakup Şafak
Yenişehirli İzzet Efendi ve Divanı


Serap Ekizler
Çizgi


Ali Haydar Haksal
Kimi Tanzimat Aydınlarının İhanetleri: Ahmet Midhat Efendi ile Abdullah Cevdet


Özden Aydın
Ebru


Nurettin Durman
Süleyman Çelik Şiirinin Evvel’i ve Ahir’i


Gönül Yonar
Mucizenin Fantastikle İmtihanı


Değiniler


Yeprem Türk
Sezai Karakoç’a Uluslararası Ödül
Türk Şiirinde I (elif) zihniyeti ve a Algısı veya
Karayazı Dergisi Üzerine
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim, ‘Sanat ve Vahiy’ diyerek yürüyüşünü sürdürüyor


Aralık 2012, Sayı: 273



Yedi İklim Aralık 2012 sayısında; sanatın egemen irade/ler tarafından insana dayatılan gerçeklik algısını farkettiren, insanın algı ve kavrayı

şında özgürlüğünü koruyucu en önemli araçlardan biri olduğunu hatırlatan bir sunuş yazısıyla açıyor kapağını.

“Evet, gerçekliği daha iyi kavrayabilmek için sanata ihtiyacımız var; kuşkusuz. Ancak, insana olduğu gibi ona da taşıyacağından fazlasını yüklememek koşuluyla” diye açıkladığı “sanat”ın, gelip dayandığı hattı da; ”Vahyin sınırına kadar” diyerek belirliyor ‘Sanat ve Vahiy’ başlıklı ‘sunuş’ yazısında.

Çünkü farkına varmak, gerçek olanı bulup onun ardı sıra yürümek isteği gün be gün kayıp gidiyor insanlığın ayaklarından.

Yedi İklim bu sayısında her zaman işaret ettiği ışığı farklı bir perspektiften sunuyor okuruna. İnsanın, hakikate ulaşma izini sürerken en fazla ihtiyaç duyduğu azıktan uzakta kalmasın ve gerçek olanın peşine düşsün diye biraz sanata ama mutlaka vahye yakın yürümenin anlamını hatırlatıyor.

Yedi İklim’in neredeyse her sayısında yaptığı gibi yine bir ‘hatırlatma’da bulunuyor edebiyat okuruna. Medeniyetimizin sanat izleğini günümüze resmetmeyi sürdürüyor da diyebiliriz. Hakk’a yürüyüşlerinin 300. Yılında Nâbî ve Itrî’ye bir vefa ifadesi de sayabiliriz. Zira Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2012 yılını şâir Nâbî ve bestekâr Itrî Yılı ilan etmişti.

Editörlüğünü Yakup Şafak‘ın yaptığı ’Nâbî ve Itrî dosyası’nda yer alan yazılardan Doç. Dr. Nuri ŞİMŞEKLER‘in “Hakk’a yürüyüşlerinin 300. Yılında NÂBÎ VE ITRÎ’YE VEFA” başlıklı yazısı yıl içerisinde yapılan etkinliklerle ilgili önemli ayrıntıları içeriyor. Prof. Dr. Rûhî Ayangil ’Ölümünün 300.Yıldönümünde Buhûrîzâde Mustafa Itrî Çelebi’ , Prof. Dr. Ahmet Sevgi ’Ölümünün 300.Yıldönümünde Şâir Nâbî’ , Dr. Yakup Şafak ‘Itrî’de Nâbî Sevgisi ve Bir Nazîre’, Adnan Karaismailoğlu‘Nabi’nin Şiir Dünyasındaki Mevlâna’, Timuçin Çevikolu ‘Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi’, Yrd.Doç.Dr Mustafa Çıpan ‘Kûşe-i Destâr’, Ali Sözer ‘Nâbî’nin Gitmiş Redifli Gazeli ve Zamaneden Şikâyet’ başlıklı yazılarıyla dosyada yer alan isimler. Ayrıca Şair Nâbî ve Bestekâr Mustafa Itrî Efendi’nin n’atları da Yedi İklim’in bu sayısında içlenerek okunacak metinlerden.

273. sayısıyla 2012′yi uğurlarken Yedi İklim’in şiir sayfalarında,Mehmet Habil Tecimen ’İZ-RA-EL’, Adem Turan ‘Şiir Taşı / Tesbih Taşı / Köşe Taşı / Sınır Taşı’, Mustafa Uçurum ‘Yaşamak Yeni Bir Beste’, Yeprem Türk ‘Hava’, Ali Haydar Haksal ‘Neşter Ruhumu Doğruyor / Acı Şiir’, Bülent Timur Demirgil ‘Yalnız Kurt’, Ümit Zeynep Kayabaş ‘Eylül Yokuşu’, Gökhan Serter ‘Aynaya Görünme’, Mahmut Feyzi ‘Furuğ’ başlıklı şiirleriyle yer aldılar.

Ali Haydar Haksal ‘Bir Ben Vardı, Fatma Rânâ Çerçi ‘Sır Küpü’ başlıklı öyküler ise bu sayıda yer alan öykülerden ikisi.

Hasan Aycın ve Serap Ekizler her sayıda olduğu gibi yine kalemleriyle şiir çizmeye devam ediyorlar.

Yedi İklim Kasım 2012 sayısında Cahit Zarifoğlu‘nun ‘Katıraslan’ adlı radyo oyununu yayınlamıştı. Bu sayıda ise oyunun ikinci bölümü okuruna sunuluyor.

Itrî ve Nâbî adlı seperatörleriyle Mustafa Cemil Efe, ve her sayıda ebrularına aşina olduğumuz Özden Aydın da Aralık sayısında yer alan diğer isimler.

Ve Zeki Bulduk… Kendisinin en son Zanzibar’a gittiğini duymuştuk. Ve dönüşünde; “Orada Zanzibar diye bir ülke var. Orada Ayşe Mama diye bir kadın var. Orada yetimler var; gülmeyi bilen” diyerek bizlere “Afrika’yı ve dünyayı ayakta tutan ruhları” anlatır diye bekliyorduk. Ve Zeki Bulduk, Kurban Bayramı’nda Zanzibar’a yaptığı işte bu seyahati yazıyor Yedi İklim’in 273. Aralık sayısında.

Afrika’yı anlatıyor evet, Darusselam’ı, yetimhanedeki yetim zanzibar çocuklarını, Ayşe Mama’yı… Fakat Zeki Bulduk öyle sade bir gezi yazısı tadı katarak anlatmıyor elbette,” suni gerginliklerden, yasaklardan, insanın insana ettiği zulümlerden, rahatlık ve kapitalizmin insanı köleleştirdiği modern dünyadan” hesap sora sora “yetimlerle yediği yemekten kalan buruk tadı, sırtındaki milyonlarca siyahi gözü ve ‘bizi yalnız bırakmayın’ fısıltılarını döküyor içimize.

Zeki Bulduk’un ‘Dünyayı Ayakta Tutan Kadın ve Adam’ başlıklı yazısından bir alıntı ile tamamlayalım haberimizi:

“Victoria Gölü’nü ele geçirip içinde katil levrek yetiştiren doyumsuz Avrupa gözünü Hint Denizindeki o minik adaya dikmiş… Hintliler, Çinliler bir şekilde nüfusunun tamamı Müslüman olan bu adanın ekonomisini eline almak için çoktan kolları sıvamışken, hiç olmazsa dudaklarına bir parça bal çalmak, yüreklerine bir avuç su serpmek için orada olmak güzeldi. Ama asla yeterli değildi. Zira, okudukları Kur’an-ı Kerim dahi okumaktan lime lime olmuş o insanların öz be öz kardeşimiz olduğunu anlamak için evangelistlerin, misyonerlerin, Hintlilerin, doyumsuz Batının eline geçmesini görmemiz mi gerekiyor? ya da tv programlarında tarihini, binalarını, taş kentini, kaplumbağa ve maymunlarını, muz ve ananasının tadını anlatmanın yersizliği yerine; fakir insanların karınlarından-midelerinden yakalanacaklarını bilip o topraklara, o yüreklere daha yakın durmanın kardeşlik hakkı olduğunu düşünüyorum. ”




İçindekiler:

Yedi İklim
Sanat ve Vahiy


Mehmet Habil Tecimen
İZ-RA-EL


Adem Turan
Şiir Taşı / Tesbih Taşı / Köşe Taşı / Sınır Taşı


Mustafa Uçurum
Yaşamak Yeni Bir Beste


Yeprem Türk
Hava


Ali Haydar Haksal
Neşter Ruhumu Doğruyor / Acı Şiir / Söz Kelebeği


Bülent Timur Demirgil
Yalnız Kurt


Hasan Aycın
Çizgi


Ümit Zeynep Kayabaş
Eylül Yokuşu


Gökhan Serter
Aynaya Görünme


Mahmut Feyzi
Furuğ


Mustafa Cemil Efe
Hüsn-i Hat


Ali Haydar Haksal
Bir Ben Vardı


Fatma Rânâ Çerç
Sır Küpü


Cahit Zarifoğlu
Katıraslan -II-


Serap Ekizler
Çizgi


Nâbî
Biyografi


Yahyâ Kemâl Beyatlı
Itrî


Nâbî
Seperatör


Nâbî
Na’t


Prof. Dr. Rûhî Ayangil
Ölümünün 300. Yıldönümünde Buhûrîzâde Mustafa Itrî Çelebi (1630-1712)


Prof. Dr. Ahmet Sevgi
Ölümünün 300. Yıldönümünde Şâir Nâbî


Dr. Yakup Şafak
Itrî’de Nâbî Sevgisi ve Bir Nazîre


Adnan Karaismailoğlu
Nabi’nin Şiir Dünyasındaki Mevlâna


Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi
Na’t


Itrî
Seperatör


Timuçin Çevikolu
Buhûrîzâde Mustafa Itrî Efendi


Doç. Dr. Nuri Şimşekler
Hakk’a Yürüyüşlerinin 300. Yılında Nâbî ve Itrî’ye Vefa


Yrd. Doç. Dr Mustafa Çıpan
Kûşe-i Destâr


Ali Sözer
Nâbî’nin Gitmiş Redifli Gazeli ve Zamaneden Şikâyet


Hayriye’den
Şair Nâbî’nin Oğluna İslâm Beş Şartı Hakkında Nasihatleri-1


Özden Aydın
Ebru


Zeki Bulduk
Dünyayı Ayakta Tutan Kadın ve Adam
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
‘Yedi İklim’ dergisi 274. sayısında






Şehirler değerler üzerine kurulur. Evler, yollar, çarşılar, sokaklar, tapınaklar, kamu yapıları, bahçeler bu değerlerin toplumsal yaşamda somut olarak gözlemlenebildiği alanlardır. Sokaklarını gezerek, çarşılarında alışveriş yaparak, parklarında oturarak; bir şehrin yoksullarına nasıl davrandığı, kurtlara kuşlara nasıl muamele ettiği, hatta insanların Tanrıyla ilişkisi hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. İslâm şehirlerindeki kapalı çarşı sistemi, arastalar, camiler, medreseler, tekkeler, zaviyeler, aşhaneler, sebiller, bütün bunları kapsayan külliyeler; bu yapıların etrafında şekillenen, hayatın hemen her alanına uzanan vakıflar, her biri arkasında yatan soyut değerlerin toplumsal yaşamdaki somut görünümleridir.

Özellikle yönetim merkezi işlevini yüklenmiş şehirlerde değerlerle yapılar ilişkisini gözlemlemek çok daha kolaydır. Bu duyguyu hissetmek için İstanbul, Edirne, Bursa, Konya, Kayseri, Şam ve Bağdat’ın merkezi kesimlerinde bir süre dolaşmak yeterlidir.
Bir şehir özellikle kurucularının değerleri etrafında şekillenir. Sonradan gelenler bu değerlerle ilişkisine bağlı olarak şehre yeni bir biçim verirler. Ya kuruculardan devraldıkları değerleri daha da derinleştirerek şehri buna göre geliştirirler ya da o değerlerden uzaklaşarak, benimsedikleri yeni değerlere göre şehre yeni bir kimlik kazandırmaya çalışırlar. Mimari yapılarda somutlaşan değerleri tümüyle yok edemedikleri için de sevimsiz, melez bir yapı çıkar ortaya. Yukarıda saydığımız İslâm şehirlerinin şu andaki görünümü tam da budur. Uygarlık seçimindeki yön değiştirme nedeniyle, şimdi değerlerin sadece iskeleti kalmıştır ortada. Ancak bu değerler taşa, toprağa o kadar güçlü biçimde sinmişlerdir ki, sadece iskeletlerinin varlığı bile alttan alta onların varlığını hissettirmekte, bir gün diriliverecekleri umudunu canlı tutmaya yetmektedir.
Şehir, bir bakıma kültürün birikmiş hâlidir. Camiye, tekkeye her giren, çarşısından alışveriş eden kişi, oralardan bir şeyler alırken, kendisinden de oraya bir şeyler katar sanki. Bu nedenledir ki, şehirler oradaki insanların toplamından daha fazla şey ifade eder.
Günümüzde eski uygarlık merkezlerin kuşatan yeni yerleşim alanlarına bakarak değerler farklılaşmasını algılamak çok daha kolaydır. Bu yeni kentlerde yolcuların, yoksulların, kuşların, hayvanların nasıl sahiplenileceği sorusuna yer yoktur; daha tasarlama aşamasında kendilerinden saymadıkları bu unsurların bu mekânlara ulaşmamaları için gerekli tedbirler alınmıştır.
Şehirlerde trajik dönüşüm, farklı uygarlık değerlerine sahip toplulukların eline geçtiği dönemlerde yaşanır. Maddî değerlerin yağmalanması bunun en yüzeysel olanıdır. Daha ileri aşamada, bütün maddî birikimin kasıtlı olarak yok edilir. Avrupa, özellikle İspanya bu konudaki en kötü sicile sahip ülkedir.
Çeyrek yüzyıldır İslâm Coğrafyası üzerinde süren savaş, birçok kötülüklerinin yanında uygarlığın en somut göstergesi olan maddi yapıları da ortadan kaldırmaktadır. Bosna Savaşı ile İslâm Uygarlığının Balkanlardaki değerler birikimi önemli ölçüde yok edildi. Afganistan, Irak, Suriye topraklarına bu yıkım ne yazık ki sürmektedir.
Topluma eser kazandırmayı amaçlayan güç sahiplerinin olaya bu bütünlük içinde bakmaları dileğiyle.
İçindekiler:
Yedi İklim-Şehir ve Değerler
Hasan Aycın-Çizgi
Ali Haydar Haksal-O Geldi Ben Gittim
Recep Seyhan-Yüksek Sesli Kaynaşmalı II
Nevzat Akyar-Uçurumun Kenarında
Selvigül Kandoğmuş Şahin-Acıyı Gömdüler
Mustafa Cemil Efe-Hüsn-i Hat
Adem Turan-Şiir Taşı / Ebabil Taşı / Filistin Taş / Endülüslü Dilsiz Taş
Erdal Çakır-Arka Pencere
Ahmet Tokiş-Konuk Sorunu
Hacer Akıcı-Haziran Ayaklaması / Çargrad
Abdulkadir Akdemir-Denge Unsuru
Silvan Alpoğuz-İşte Böyle
Berk Karapınar-Kır Çocukları
İsmail Söylemez-Esrik Saatlere Anlatı Mim Rivayetleri
Bilal Yavuz-Anıtkabir / Defans
Metin Tonbul-Doğum Günü Şiiri
Hatice Çay-Bulgaryalı / M Korkusu
Sertaç Gereç-Ölüme Mektup
Ertuğrul Demir-Sututan Şiir
Abdurrahman Danış-Bıraktım Kırmızıya (Kırmızı Ahengin de)
Kadir Ünal-“Alo Orası Neresi Burası Bir Adam”
Fatmanur Atik-Seni Unutmayacağız Barış Manço
Cahit Zarifoğlu-Katıraslan -III-
Ebu Talip b. Abdülmuttalib-Kaside-i Şib’iyye: Türkçesi: Veysel Akdoğan
Ali Haydar Haksal-Akif İnan Şiirinde Gelecek
Osman Bayraktar-Memduh Şevket Esendal’ın Hikâyesi: Siyasanın Gölgesinde Kalan Yazarlık
Memduh Şevket Esendal-Ben de Avrupa Medeniyeti Yanlış Dinin Kâfiri oluyorum” Memduh Şevket Esendal’ın Bir Mektubu
Özden Aydın-Ebru
Yeprem Türk-“İnsana Her Dem Kim (Kul) Olduğunu Hatırlatan Hüzündür” Erkan Kara ile Söyleşi
 
Üst