Yedi İklim Dergisi

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
‘Yedi İklim’ dergisinin 275. yürüyüşü






Şubat sayısında kapağını “Bütünlük ve Ayrıntı” sunuş yazısıyla açan Yedi İklim; Ahmet Sait Akçay Dosyası hazırladı. Editörlüğünü Mehmet Özger’in yaptığı dosyada yazılar şöyle: Mehmet Özger-Gerçekçilikten Postmodernizme Ahmet Sait Akçay Öykücülüğü/ Asım Öz-İki Dünya Arasında: Ahmet Sait Akçay’ın Eleştirmenliği Üzerine Bazı Dikkatler/İsmail Demirel-Sürekli Bir Arayış ve Yenilenme/Recep Seyhan-Hikayede İmge ve Cape Town Öyküler/Seher Özkök-A. S. Akçay’ın “On The Shore” Öyküsü: Suya Yazılmış Mekân/ Ömer Ayhan-Zamanımızın Bir Don Kişot’u ve M. Özger’in yaptığı “edebiyat, iktidar ve kurmaca” başlıklı söyleşi.

Ayrıca Yediiklim; 275. Şubat 2013 sayısında şiire de bir hayli geniş yer ayırmış durumda. Bu sayının şairleri;
Şakir Kurtulmuş-Saklı Gölgeler, Adem Turan-Mezar Taşı / Değirmen Taşı / Eşik Taşı, Celal Fedai-Turistler Nasıl İnsanlardır?, Yeprem Türk-…E Üzere / …E Ama / Hızır Lalam / Beygir Adam / İlahi / O Zaman / …Misiniz? / Gel, Erkan Kara-Unutulmuş Yavaşlık, Mehmet Habil Tecimen-Keçikapı Elli Bir Numara / Daha Fazla Mekke, Gökhan Serter-Kar Yanığı, Serdar Kacır-Damdan Gubibik, Sümeyye Şeker-Mümkün Kuşlar Âyini, Abdulhâlik Aker-Hurma Çekirdeği şiirlerini okuyacaksınız.
Bu sayının öyküleri ise Ali Haydar Haksal-Anlıklar, Osman Koca-Monoton, Mustafa Cemil Efe-Şehirler ve Şehir, Fatma Rânâ Çerçi-Eskimeyen Zamanlardan, Zeki Bulduk-Şehzade’nin Kayboluşu imzalarını taşıyor.
Yedi İklim’in en çok okunan bölümlerinden biri olan ‘Yeni Okumalar Değiniler’de ise; Sezai Güner-Dergi Günleri Fuarı,
Yeprem Türk-Nuhan Nebi Çam, Kaçış ve Yavrucuk Ateş yazıları yer alıyor.
Yedi İklim; Hasan Aycın ve Serap Ekizler’in de Çizgi’leriyle yer aldığı Şubat sayısında edebiyat okurlarına, Yeprem Türk’ün
Nurettin Durman ile yaptığı söyleşi ile de yoğun bir içerik sunuyor.
BÜTÜNLÜK VE AYRINTI
İkisinin arasında gidip geliyoruz.
Bütüne bakmak ufuk açıcı, bu doğru.
Atmosferdeki, bize göre yerkürenin arkasında kalan hareketlenmelerden haberdar isek, ne kavurucu güneş, ne yolları geçilmez kılan kar, ne de şehirleri basıp götüren su, taşan nehirler sürpriz olmaz.
Ancak sadece bütünü görme kaygısı, bizi bir süre sonra gündelik olanın içindeki o insani yandan, her şeyi zaten öngörüyor olmanın getirdiği özgüvenle eylemden uzaklaştırabilir.
İronik biçimde hayatın devamlılığı biraz da gündelik olanın bu gafletinde gizli.
Hep ölüm uyanıklığı ile hayatı sürdürmek ne kadar mümkün?
Hayat bütün coşkusu ile akıp gidiyor. Ölüm, ihtirası dengeleyen bir unsur. Tarifsiz bir acıyla.
Ayrıntı hem umudun, hem umutsuzluğun kaynağı. Umudun kaynağı, çünkü her an yapacak bir iş var. Hep hayatın içinde, hep eylem üzeresiniz.
Umutsuzluk kaynağı, yaptıklarınızı bir bütünün içindeki yerini, o büyük etkileşimi göremiyorsanız, hep aynı yerde sayıp durduğunuzu görüyorsunuz acıyla.
Bir denge için iki bakış açısına da ihtiyacımız var. Gündelik mutluluk ve hüznünde kaybolmamak için bütünü görmeye. İnsani sıcaklığı, acıyı ve sevinci kaybetmemek için gündelik olana.
Edebiyatla bunun için ilgiliyiz. Aynı şiirin için hem bütün bir insanlığın macerasını, hem de yetim bir çocuğun insanı büyüten o derin acısını bulmak mümkün.
Edebiyatla ilgiliyiz; çünkü edebiyatı, şiiri, öyküyü; insanı, hayatı, varoluşu kavramanın bir imkânı olarak görüyoruz.
Düşünceyi edebiyatın ayrılmaz bir unsuru. Edebiyatımızın akışını düşünce belirliyor çünkü.
Edebiyat duyarlıktı, düşünce, tavır
*
Yedi İklim


Bütünlük ve Ayrıntı

*

Şakir Kurtulmuş

Saklı Gölgeler

*

Adem Turan

Mezar Taşı / Değirmen Taşı / Eşik Taşı

*

Hasan Aycın

Çizgi

*

Celal Fedai

Turistler Nasıl İnsanlardır?

*

Yeprem Türk

…E Üzere / …E Ama / Hızır Lalam / Beygir Adam / İlahi / O Zaman / …Misiniz? / Gel

*

Erkan Kara

Unutulmuş Yavaşlık

*

Mehmet Habil Tecimen

Keçikapı Elli Bir Numara / Daha Fazla Mekke

*

Gökhan Serter

Kar Yanığı

*

Serdar Kacır

Damdan Gubibik

*

Sümeyye Şeker

Mümkün Kuşlar Âyini

*

Abdulhâlik Aker

Hurma Çekirdeği

*

Ali Haydar Haksal

Anlıklar

*

Osman Koca

Monoton

*

Mustafa Cemil Efe

Şehirler ve Şehir…

*

Fatma Rânâ Çerçi

Eskimeyen Zamanlardan

*

Mehmet Özger

Gerçekçilikten Postmodernizme Ahmet Sait Akçay Öykücülüğü

*

İsmail Demirel

Sürekli Bir Arayış ve Yenilenme: Ahmet Sait Akçay’ın İşleri

*

Ahmet Sait Akçay

Yirmibeşinci Saat

*

Asım Öz

İki Dünya Arasında: Ahmet Sait Akçay’ın Eleştirmenliği Üzerine Bazı Dikkatler

*

Mehmet Özger

Hikâyede İmge ve Cape Town Öyküleri

*

Seher Özkök

Ahmet Sait Akçay’ın “On the Shore” Öyküsü: Suya Yazılmış Mekân

*

Mehmet Özger

Metinle Uğraşmak Beni Heyecanlandırıyor Her Defasında

*

Yeprem Türk

Nurettin Durman ile Söyleşi

*

Cahit Zarifoğlu

Katıraslan -IV-

*

Zeki Bulduk

Şehzade’nin Kayboluşu

Yeni Okumalar Değiniler

*

Sezai Güner

Dergi Günleri Fuarı

*

Yeprem Türk

Nuhan Nebi Çam, Kaçış

*

Yeprem Türk
Yavrucuk Ateş
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
‘Yedi İklim’ 276.sayısında…






Önümüzdeki günlerde Şakir Kurtulmuş’un “Yusuf’un Kuyusu”, Yeprem Türk’ün “Önemli Olan” ve Mehmet Özger’in “Muhtasar Cinnet Risalesi” adlı şiir kitaplarını yayınları arasına katacak olan Yedi İklim 276. sayısında (Mart 2013) yoğun şiirler bulacağınız içeriğini sunarken ‘Yaratıcı Yazarlık’ konusunda önemli tespitlerde bulunuyor.

“Yazma yeteneğinin ortaya çıkması, gelişmesi konusunda dergi ortamı, arkadaş toplulukları herhalde hâlâ en verimli alanlar. Tabii ki bunu söylerken daha çok amatör heyecanını kaybetmemiş, yeni bir yazıdan, yeni bir şiirden, yeni bir öyküden heyecan duyulan dergi ortamlarını kastediyorum. Bu ortamda insanlar birbirlerini etkiler, birbirilerinden öğrenirler. Bu ilişki çok tanımlanmış bir biçimde de gerçekleşmez; kendiliğinden olan, çoğu zaman da görülemeyen bir süreçtir bu. İnsanlar bir araya gelir, konuşur ve yazı yazar.

Ayrıntıya da ayırıcı nitelik şurada; insanları bir araya getiren bağ, yazı yazma arzusu değil, birlikte olma, bir ideali paylaşma tutkusudur.” Yedi İklim “İnsanı etkileyen, sarsan etki ancak bu tutku ile birlikte kazanılır. Ne anlatırsa anlatsın, okuyucusu bu nitelikteki eserleri tanır, fark eder” diyerek yazarlığı vurguluyor bu sayının sunuş yazısında.
Tefekkür iklimine bir çağrı olarak gözlerimize dolan çizgileriyle Hasan Aycın’la açıyor sayfalarını.

Ve şiirin geçişi başlıyor; Osman Serhat / “….” , Şakir Kurtulmuş / Şiiri Yüzdüren Kuşlar, Nurettin Durman / Ne Çok Ölüyor Dünya, Adem Turan -Musalla Taşı / Su Taşı / Kan Taşı / Sokak Taşı, Erkan Kara / Anne, Cevat Akkanat / Baba, Kız, Ruhul Kudüs!, Ümit Zeynep Kayabaş / En Yükseğe Silik, Bilal Can / Gülümseyişimizin Garipliği Üzerimizdedir Bilesiniz, Serdar Kacır – Derelerden Atla Geçerken / Ölü Resim, Metin Tonbul / Cezayir Sokağı, Hatice Çay / Şeytan Kovalaması, Hacer Akıcı – Ayna / Kokotlar Mektebi, Aydın Yanmaz / Bir Küçük Çığlık, Abdurrahman Danış / Cin ve Beste, Cemil Aydın / Düşmek, Yeprem Türk / Batı Topu bu sayının şiir sayfalarında okuyacağınız isimler.

Nuhan Nebi Çam “Eylül Düşünceleri”, Osman Koca “Kutsî Reverans”, Hüner Şencan “Al Topuklu Beyaz Kızlar” başlıklı öyküleriyle öne çıkan isimler.

Yine Özlem Aydın’ın hazırladığı Ebru ve Serap Ekizler’in Çizgileri yer alıyor bu sayıda.
Yedi İklim’in ‘çeviri şiir’e sayfalarında sürekli yer verdiği bilinir. Önceki sayıda Veysel Akdoğan’ın adeta tarihin sisleri arasından çıkarıp sunduğu Ebû Talip’in ‘Kaside’si ve yine İsmail Söylemez tarafından Farsçadan çevrilen Kayser-i Eminpur’un “İnsanlar Kitap Gibidir” adlı şiiri okuyucunun dikkatine sunuluyor.

Ali Haydar Haksal, Umberto Eco’nun “Gülün Adı” adlı romanını “Gül’ün Adından Gül İmgesine” başlıklı yazısıyla mercek altına alıyor bu sayıda. “Gülün Adı, Orta Çağ Avrupa’sının bir romanı. Bu, bir anlamda dönemin gizlerinin şifrelerini çözer nitelikte. O dönemde Doğu ile Batı arasında büyük bir uçurum var. Batı kendi karanlığının gizlerini veya çıkış yolunu çözmeye bakıyor. Bu, Batı’nın bir dönüm noktasıdır, bir diğer deyişle rönesansıdır. Umberto Eco da diğer batılı bilim adamları gibi zaman zaman duygularına yenik düşüyor. Kimi zaman bu, bir öfkeye dönüşüyor.” “Gül’ün Adından Gül İmgesine” Ali Haydar Haksal, İslam Düşüncesinin Batı kültürü üzerindeki etkileri ve karşı tepkilerini okumayı sürdürüyor da denilebilir.

Ve aynı eksende Mehmet Habil Tecimen ise “Shakespeare’nin Kıbrıs Davası Otello’nun Politik Mirası” başlıklı yazısıyla; William Shakespeare’in Othello’daki ayrıntılardan hareketle “18. yüzyıl sonrasını Aydınlanma kavramı çevresinde anlayamaya meyilli Türkiyeli aydın okuyuşu; milletimizin taraf olduğu Kıbrıs’la ilgili edebi bir metni değerlendirirken yazarı eleştirmemize yıllarca mani olmuştur” diyerek “(bizdekilerin de, dışarıdakilerin de) şuuraltı kayıtları ve Othello’nun politik meselesi”ni ortaya çıkarmaktadır.

Mete Çamdereli’nin “Medya ve Din” başlıklı “din ve din olgusunun medyada konumlanma biçimini ihsas eden” ve birkaç sayı devam edecek olan çalışması; medya ile dinin popüler kültür bağlamında bir değerlendirmesini içeriyor.
İki Öykü Kitabı’na işaret ediyor Yedi İklim: Nuhan Nebi Çam “Kefendeki Misket ya da Tahir’in Tarihi”, Muhammet Özeren ise “Kefendeki Misket” başlıklı yazılarıyla öykülerini Yedi İklim’den okudumuz Yunus Emre Özsaray’ın ‘Kefendeki Misket’ adlı kitabını ;Tuba Türkkan da “Mistik Bir Anlatı: Lobelya” başlıklı yazısıyla Osman Koca’nın ‘Lobelya’ adlı kitabını inceliyor.

Yeni Okumalarda ise Şakir Kurtulmuş “Kelebek, Şair ve İzler” başlıklı yazısında Yüksel Peker’in aynı başlığı taşıyan ve Hece Yayınları arasından 2012 yılında çıkan şiir kitabını; Sezai Güner, Turan Karataş’ın “Doğu’nun Yedinci Oğlu; Sezai Karakoç” adlı kitabını işaret ediyor.
Yeprem Türk, Ayışığı başlıklı şiiri üzerinden “Oktay Rıfat Şiiri”ne değiniyor. “Asa Süresi” başlıklı yazı ise Yeprem Türk’ün İlber Ortaylı ile Radikal Kitap’ın yaptığı bir söyleşiden yola çıkarak Tanzimat, sonraki dönem ve batılılaşma kavramları arasından medeniyet kodlarımızın dayandığı asa’nın kırılmak üzere olduğunu söyleyerek ‘bir yeri’ işaret ediyor. Yedi İklim bir önceki sayısında bilindiği üzere Ahmet Sait Akçay dosyası hazırlamıştı. Yeprem Türk söz konusu dosyaya “Ufuk Kesişmesi mi?” başlıklı yazısıyla değiniyor.
Tuncer Uçarol’un 2012 Yılı Abdullah Baştürk İşçi Edebiyatı Ödülü’nü konu ettiği yazısının ardından Gökhan Serter’in “Eylemle Geçenler yada Bir İnsanlık Başlatmak” başlıklı yazısı yer alıyor değiniler arasında. Gökhan Serter bu yazısıyla “Bir sınavdır yaşamak diye diye direnmenin kokusu doluyordu avuçlarına. Korkunç bir yalnızlığı da alarak yanına kalplerindeki kuşlara bağışlanmanın duasını okuyordu onlar. Örtülerinden başka bir de elleri vardı onuru çöktüğü yerden tutup ayaklandıran. Dehrin külfeti bir Kudüs’ün bir de onların omuzuna bırakılmıştı sanki” diyerek 28 Şubat sürecinde uygulanan başörtüsü yasağına karşı verilen mücadelenin anlamının izini sürüyor.
Yedi İklim’den ruhu olan, içi kor kor yanan ve canlı bir sayı daha…
İyi okumalar diliyoruz.
www.yediiklimdergisi.com
https://www.facebook.com/7EDiiKLiM
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
'Yedi İklim' dergisinde...





Mayıs 2013, Sayı: 278

Aylık sanat, edebiyat, kültür ve medeniyet dergisi Yedi İklim Mayıs 2013 tarihli 278. sayısıyla okurlarıyla yeniden buluşuyor. Yedi İklim okurlarının ilgisini sorulara çekiyor ve özetle şöyle diyor, açılış sayfasında:
“…..[İkinci Dünya Savaşıyla]Yıkılmış Avrupa, aydınlarıyla, siyaset adamlarıyla kendilerine ‘Avrupa’yı nasıl bütünleştirebiliriz?’ sorusunu sorarken, İslam ülkelerinin siyaset adamları ve aydınları, ‘Bu bölünmüşlükleri nasıl temellendirebiliriz?’ sorusunun peşine düştü yıllarca. Batılı aydınların kendilerine sorduğu soru, bugün onları tek devlet olmaya doğru götürürken, İslam aydınlarının kendilerine sorduğu soru ise, bizi yapay tarihlere, yapay uluslara, yapay ırklara, yapay mezheplere, yapay coğrafi bölgelerin kutsallığına götürdü.”


Yedi İklim, Mayıs sayısında üç fotoğraf taşıyor kapağına: Mehmet Ragıp Karcı, Sait Faik Abasıyanık ve Orhan Okay… Mehmet Ragıp Karcı’yla yapılmış bir söyleşi, Sait Faik öyküleri üzerine yazılmış bir inceleme-araştırma yazısı, Orhan Okay’ın son kitabı üzerine yazılmış bir değini bulunuyor.


Yedi İklim sayfalarını şiirler açıyor her zaman olduğu gibi… Bu sayının şairleri Mehmet Ragıp Karcı, Şakir Kurtulmuş, Erkan Kara, Âdem Turan, Fatma Şengil Süzer, Suat Ak, Serdar Kacır, Hacer Akıcı, Abdurrahman Danış, M. Ertuğrul Evyapar, Caner Solak, Ersin Aydın, Hünkâr Karaca, Rabia Şura Horuz ve Sümeyye Akkuş. Hemen burada, Rabia Şura Horuz’un lise onuncu sınıf, Sümeyye akkuş’un da onbirinci öğrencisi olduğunu belirtelim. Yedi İklim, öğrencilerle buluşmasının meyvelerini toplayacak gibi…


Derginin bu sayısında iki söyleşi var; iki söyleşi de kapağa taşınmış. İlk söyleşi Mehmet Ragıp Karcı’la Sergül Vural’ın yaptığı söyleşi. Görece uzun söyleşide Karcı, şiir anlayışından, türkülerden bahsediyor. İkinci söyleşi ise Yeprem Türk’ün Edebiyat Ortamı dergisinin yayın yönetmeni Mustafa Aydoğan ile yaptığı söyleşi. Bu söyleşide de yıllık ve şiir üzerine konuşmuş şairler. Yeprem Türk’ün bir de yıllık üzerine yazdığı bir değerlendirme yazısı var.


Dergiye Hasan Aycın çizgisiyle, Serap Ekizler çizgisiyle Özden Aydın da ebrusuyla katılıyor. Dergi okurları Mustafa Cemil Efenin hattalar üzerine yazdığı yazılardan uzun zamandır mahrum kaldılar. Yakın zamanda Efe’nin bu yazılarına yeniden başlayacağını ümit ediyoruz.


Derginin hikâye hanesinde ise, İsmail Demirel, Osman Koca ve İbrahim Eyibilir imzalarını görüyoruz. Demirel uzun zaman sonra yeni bir hikâye yayımlıyor. Osman Koca hikâye yazmayı bütün hızıyla sürdürüyor.




Erkan Kara, Şiirde İnsana Söz Vermek, Hüner Şencan Guguşcuk adlı denemeleriyle dergide yer alıyorlar. Ali Haydar Haksal, fakülte yıllarından hocası Orhan Okay’ın yakınlarda Dergâh Yayınlarından çıkan Kâğıt Medeniyeti adlı deneme kitabını inceliyor ve kitap üzerinden denemenin sıcaklığını bize hissettiriyor.


Osman Bayraktar öykücü incelemelerine bu ay Sait Faik’i ekliyor. Daha önce Necip Fazıl, Memduh Şevket, Ömer Seyfettin gibi yazarların öykülerini inceleyen Bayraktar, bu sayıda Sait Faik öykülerini inceliyor. Bayraktar’dan bu yazılarını kitaplaştırmasını bekliyoruz.


Bu ay dördüncü bölümünü yayınladığımız bir şiir var. Veysel Akdoğan’ın yoğun emek harcadığı bir tercüme. Peygamber Efendimizin (sav) amcası Ebu Talip’in Kaside-i Şib’iyye’sinin dördüncü bölümünü yayımlıyoruz. Şiirin ilerleyen aylarda da süreceğini bildirelim. Akdoğan’ın klasik şiirler çevirmeyi sürdüreceğini de müjdeleyelim.


Mehmet Habil Tecimen, Şekspir okumalarını sürdürüyor. Bu sayıda Şekspir’in Otello tercümelerine örnekleriyle birlikte değiniyor. Tecimen bu yazısıyla Şekspir’e Türkiye’de giydirilen elbiseyi ve birçok sorunumuzu da gözler önüne sermiş oluyor. Tecimen’den bu tarz yazıların devam ettirmesini bekliyoruz.


Değiniler bölümü Yedi İklim renkli ve canlı bölümlerinden… Bu sayıda değiniler bölümünde, İbrahim Coşkun son dönem kültür yayıncılığımızın yüz akı Büyüyen Ay Yayınlarından çıkan yeni kitapları tanıtıyor. Şakir Kurtulmuş, Duran Boz’un editörlüğünü yaptığı Okuma Hikâyeleri adlı kitabı tanıtıyor. Nabi Çömez, yeni baskısı yapılan Kaynak Yayınları tarafından yapılan, Turan Karataş’ın Doğunun Yedinci Oğlu Sezai Karakoç adlı kitabına değiniyor. Yeprem Türk nostaljik ufuklu dergilere değiniyor. İsmail Demirel, Dergi Sayfaları Arasında başlıklı yazısında, geçtiğimiz aylarda okuduğu dergilerden Edebiyat Ortamı, Bu Ülke, Umran, Semaver Öykü, Ur’ye değiniyor. Demirel bir de okul dergisi tanıtıyor ki, bu dergi, Yedi İklim şairlerinden Gökhan Serter’in yoğun çabaları sonucu ortaya çıkan Tekirdağ İmam Hatip Ortaokulunun dergisi: Elif. Allah Elif’e hayırlı uzun ömürler versin diyoruz.


Son olarak, Yedi İklim Yayınlarından çıkan üç kitabın müjdesini verelim. Daha önce çıkacağını duyurduğumuz Şakir Kurtulmuş’un, Mehmet Özgeri’in ve Yeprem Türk’ün şiir kitapları nihayet çıktı. Okurlarımız kitaplara derginin adresinden ulaşabilirler. Bu arada hemen şunları da ekleyelim Yusuf’un Kuyusu, Şakir Kurtulmuş’un ikinci kitabı. 1958 doğumlu Kurtulmuş’un ilk kitabı Ah Güzel Bir Gün, Akabe Yayınları tarafından basılmıştı. Bu arada bu şiirin Yönelişler dergisinde yayımlandığını da hatırlatalım. Kitabın uzun zamandır baskısı yok. Kurtulmuş bu kitabıyla yeniden görücüye çıkıyor diyebiliriz. 1978 doğumlu Mehmet Özger, Muş Alpasan Üniversitesinde yardımcı doçent olarak görev yapıyor. Üniversite yılarından beri şiirlerini Yedi İklim dergisinde yayımlıyor. Muhtasar Cinnet Risalesi, Özger’in ilk şiir kitabı. Şair, daha önce de Kaknüs Yayınlarından çıkan Türk Romanında 12 Eylül adlı bir kitaba imza atmıştı. Dergimiz şiir editörü, 1979 doğumlu Yeprem Türk de ilk kitabını yayımlıyor. Önemli Olan adını taşıyan kitabıyla Yeprem Türk, şiirimiz için önemli bir çıkış oluşturacak gibi. Şairlerimizi kutluyoruz.




Haberleşme ve iletişim için adres ve telefonlar:


Yedi İklim Dergisi
Mimar Sinan Mahallesi, Evliya Hoca Sokak, No: 51/A, Üsküdar


0 216 352 49 77
0 533 310 88 83
0 535 866 65 58


İnternet sitesi:
www.yediiklimdergisi.com


E-posta:
yediiklim @ yahoo.com
yediiklimeditor @ yahoo.com


Facebook adresi:
facebook/7EDİİKLİM
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim’de Yunus Emre Özsaray Dosyası




Yedi İklim, Haziran 2013, Sayı: 279


Yedi İklim olarak, Yedi İklim okulunun öykü sınıfı öğrencilerinden Yunus Emre Özsaray’a güzel bir dosya hazırladık.

Dosyanın editörlüğünü arkadaşımız İsmail Demirel üstlendi. 1982 doğumlu Özsaray bu yılın başında Kefendeki Misket adını verdiği ilk öykü kitabıyla selamladı okurları. Biz de Özsaray için bir dosya hazırladık.

Dosyada Ali Haydar Haksal, Osman Bayraktar, Mehmet Özger, İsmail Demirel, Osman Koca, Müzeyyen Çelik ve Fatma Rana Çerçi’nin birer yazısı bulunuyor. İsmail Demirel Özsaray’la, bir de söyleşi yaptı. Dosyaya göre Özsaray’ın öyküsünün öne çıkan özellikleri imge bolluğu, çağrışıma açık olması, tasavvuf bağıntısı, klasik öykü yolundan gitmemesi olarak sıralanabilir. Bunlar Özsaray’ın öyküsünü özgün kılıyor.





Yedi İklim sayfalarını Hasan Aycın’ın çizgisiyle açıyor. Mehmet Habil Tecimen, Erkan Kara, İsmail Söylemez, Gökhan Serter, Metin Tonbul, Mehmet Baş, Hatice Çay, Erdem Arslan, Çağla Göksel Çakır, Şahin Abay, Cemile Ukba Dilber, Sümeyye Şeker Yedi İklim’de şiirleriyle yer alıyorlar.





Derginin öykü hanesinde ise Osman Koca, Nuhan Nebi Çam, Mesut Balık, Kadir Şahin, Erkan Kara ve Zekeriya Tamir var. Okurlarımıza, Kadir Şahin adını bir kenara not etmelerini salık veriyoruz. Tamir’in öyküsünü Halim Öznurhan çevirdi. Öznurhan hocanın ve öğrencilerinin Arapçadan çevirdikleri nice güzel öyküler, yayımlamayı sürdüreceğimizi bildirelim.





Veysel Akdoğan, Ebu Talip’in Kaside-i Şib’iyye’sini çevirmeyi sürdürüyor. Çeviri bittiğinde tercüme edebiyatımız büyük bir eser kazanmış olacak.




Mustafa Cemil Efe hüsn-ü hattıyla; Özden Aydın ebrusuyla, Serap Ekizler de çizgisiyle omuz veriyorlar Yedi İklim’e. Mustafa Cemil Efe’den hatalarla ilgili yazılarının devam edeceğini, Özden Aydın’ın da ebrucularla ilgili yazılar yazacağını müjdeleyelim.





Sedef Soylu ilk kez bir yazısıyla aramızda. Süheyl Ünver’in gözünden yeni, değişen İstanbul’u anlatıyor Soylu. Soylu’dan böylesi yazıları sürdürmesini diliyoruz.





Son sayfalarda değiniler ve yeni okumalar bölümü var. Bu bölümde İsmail Demirel, Türk Dili dergisine; İbrahim Coşkun Elek dergisine, Sütun Yayınlarından çıkan yeni kitaplara, Vefa Taşdelen’in Düşünmek Özgürlüğü kitabına ve Akif Hasan Kaya’nın Islak Kibritler’ine; Hatice Çay, Şakir Kurtulmuş şiirine; Bilal Can, Mustafa Muharrem’in Dikkat Müzik Var kitabına; Muhammed Özeren de Selvigül Şahin’in Savrulan kitabına değindi. Okurlarımızdan da özellikle değiniler ve yeni okumalar bölümünde yayımlanmak üzere, okudukları, izledikleri, beğendikleri, eleştirdikleri durum, kitap, dergi, filmi tiyatrolar için yazılar bekliyoruz.

İrtibat:
www.yediiklimdergisi.com
[email protected]
[email protected]
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim dergisi, 281





Yedi İklim Ağustos 2013’teki 281’inci sayısında; ‘Çözülme İronisi’ başlıklı sunuş yazısının ardından Osman Serhat’ın
Hepimiz aynı annenin çocuklarıyız / Kimi gökyüzüne gömmüşler ki” dizeleriyle karşılıyor okuyucusunu. Hasan Aycın ve Serap Ekizler çizgiyle şiir yazmayı sürdürüyor.


Nurettin Durman / Mikâil, Ömer Aksay / Parklarda Her Mevsim, Alper Gencer / Öleyim Deme Sakın, Erkan Kara / Hakikatli Misafir, Hatice Çay / Aklı Eksik Kadınlar Toplantısı / Kimin Eseri / Savaştan Entarili Kızlar, Gökhan Serter / Kâhira, Abdurrahman Danış / Kimyam Kırmızı- Hayy’ın Yansımaları- / Hancı, Bilâl Can / Lâstik VS, Sümeyye Şeker / Fecir / Gülmühür , Çağla Göksel Çakır / Mevsim –I- /Zakkum / Mevsim –II-/Umarsız Elâ / Karaltı, Cemile Ukba Dilber / Karınca, Tuba Küçük / Küçüğüm, Uygar Örtlek / Şark başlıklı şiirleriyle bu sayıya katkı sunan şairler.

Bu sayıda; Ali Haydar Haksal’ın ‘Yitik Öyküm’, Osman Koca’nın gezi parkından gelen naralar, çığlıklar arasında tutuşturulmuş bir isyanın körelmiş duyuş ve düşünüş metaforları öyküsünde uyanmak lazım geliyor diyen ‘İsyan Melekesi’, Kadir Şahin’in ise ‘Yaşlı Ayakkabı’ başlıklı öyküleri yer alıyor.

Yedi İklim çeviri şiire önceden beri ciddi yer veren dergilerimizden. Bu sayının çeviri şiirleri; Ebû Talib. b. Abdülmüttalib / Kaside-i Şib’iyye - Türkçesi Veysel Akdoğan, Ezra Pound / Gözler / Francesca -Türkçesi: Hatice Çay, Keyser-i Eminpur / Adil Paylaşım - Türkçesi: İsmail Söylemez, Anna Ahmatova / Çiçekleri Sevmem - Türkçesi: Serkan Doğan
Nurettin Durman, ‘Şiirin Dünyası Geniş Olmalı’ başlıklı denemesinde katı ideolojik, baskıcı bir bakış açısı ile şiir vadisinde kendine bir yer edinmeye çalışan, özellikle genç şairin şiirini oluştururken farkına varması gereken hususlara değinirken; “Şiirin kısır döngüye ihtiyacı yok.” diyor. Yine dergideki bir diğer ufuk açıcı deneme
Ali Haydar Haksal’a ait. Haksal, ‘Aldous Huxley’in Ütopik Dünyasında Müslümanlar’ başlıklı yazısında; İngiliz yazar Aldous Huxley’ın özellikle Ada ve Denemeler adlı eserleri üzerinden Huxley’ın müslümanlara dair taşıdığı yanlış yargılarını tespite çalışan ve yer yer cevap veren tarzda yine ciddi bir doğu-batı okuması gerçekleştiriyor.
Recep Seyhan; ‘Üç Kitap Üç Hikâye(ci) ve Kahraman Kimlikleri Öykü-Hikâye Farkı’ başlıklı eleştiri yazısında; Kâmil Yeşil’in ‘Yankısının Peşinde’, Mihriban İnan Karatepe’nin ‘Aramızda’ ve Yunus Emre Özsaray’in ‘Kefendeki Misket’ adlı kitapları ile ilgili çözümleme ve tenkitler yer alıyor.
Mehmet Kurtoğlu’nun ‘Batık Şehirlerden Diriliş Sitesine Sezai Karakoç’a Göre Şehir’ başlıklı yazısında; Sezai Karakoç’un şehir anlayışını aktararak insanın öldükten sonra dirilişinin mukadder olması gibi İslâm şehirlerinin de bütün taarruz ve işgallere, yıkımlara ve geçirdiği bir medeniyet krizine rağmen yeniden dirileceğine okuyucuyu inandırmak isteyen bir metin sunuyor.

İbrahim Coşkun; ‘Batı Okumalarına Ek; Bir Yayın Bir Kitap’ başlıklı yazısında Sivas merkezli bir yayınevi olan 4 Eylül Yayınları’ndan Mustafa Balel’in Şubat 1985’te yayımlanan Bükreş Günleri adlı kitabını inceliyor. İbrahim Coşkun ‘Mesnevi’den Özdeyişler ve Eğitim Şart’ yazısında Mesnevi ve eğitim anlayışımızda giderilmesi gereken eksikliklerle ilgili tespitleri yer alıyor. “Elif ‘İki’ Dedi” başlıklı yazı ise; Tekirdağ İmam-Hatip Ortaokulu’nun hazırladığı çocuk ve edebiyat dergisi Elif’in ikinci sayısını, “açıldığı ilk eğitim öğretim yılının her iki döneminde de dergi çıkarması ve bu dergiyi okulun bülteni gibi düşünmemesi umut verici bir durum” diyerek haber veriyor. Ayrıca Yeni Okumalar Değiniler’de ‘Bir Osmanlı Başçavuş Muavinin Birinci Dünya Savaşı Hatıraları’, ‘Necip Tosun’dan Öyküye Yol Açan İki Kitap’ ve ‘Haksal’ın Romanları’ yazıları ile Tuba Türkkân’ın Ali Haydar Haksal’ın Okur Kitaplığından çıkan ‘Ruh Denizi’ hakkındaki yazısı yer alıyor.

Ağustos sayısında Cihangir Berk, Fatma Şengil Süzer’le ‘şiir ve hayat üzerine’ konuştu. Şakir Kurtulmuş ise, Çağdaş İranlı Kadın Şair Kâmranî ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Ramazan Bayramının müslümanlar için gerçek bayramlar olacağı günlere duyduğumuz özlemle; bayramınız mübarek olsun.


İrtibat:
[email protected]
Tel: 0 535 866 65 58
www.yediiklimdergisi.com
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim, 283






“Sığınağımızı kendimiz inşa edeceğiz.”



Yedi İklim Ekim 2013 – 283’üncü sayısında ‘Akıl’ başlıklı etkileyici bir sunuş yazısıyla sesleniyor; “Hakikat şudur: İslâm Milleti ve İslâm Ülkesi yaşayan bir olgudur. Evet, birtakım hastalıkları var, ama hâlâ canlı ve devingen.” diyerek Müslüman toplumun geçmişte tuttuğu geçici sığınaklarının artık süresini doldurduğunu duyuruyor: “Sığınağımızı kendimiz inşa edeceğiz. Ulus devlet sınırlarını aşarak. Edebiyatla, düşünceyle.”


Ekim sayısıyla Yedi İklim Ebubekir Eroğlu’yu gündeme taşıyor. Eroğlu’nun ‘ Geçmişin İçindeki Geçmiş’ adlı kitabını merkeze alarak Ali Haydar Haksal; ‘Geçmişin İçindeki Geçmişten Geleceğe’, Osman Bayraktar; “Geçmişin İçindeki Geçmiş”: Bir Millettin Tarihini Şiir Üzerinden Okumak ve Mehmet Özger; ‘Klasik Şiire Sivil Bir Yaklaşım: Geçmişin İçindeki Geçmiş’ başlıklı kaleme aldıkları derinlikli yazılarla Yedi İklim okuruna Ebubekir Eroğlu’yu farklı pencerelerden görme imkanı sunuyor.


Hasan Aycın’ın ve Serap Ekizler’in çizgileri ile Mustafa Cemil Efe’nin Hüsn-i Hat ve Özden Aydın’ın Ebru çalışması dergideki her zamanki yerini almış durumda.


Bu sayıda ustaların yanında genç şairlerle geniş bir şiir iklimi sunuyor Yedi İklim; Osman Serhat; İhtiyarlık, Şakir Kurtulmuş; Huzur’a Yol, Nurettin Durman; Azrail, Mehmet Aycı; İkiz Sızı / Deli, Adem Turan; Yağmur Yağacak Birazdan, Suavi Kemal Yazgıç; Geçen Gün, Erkan Kara; Kafesteki Kuş, Ahmet Tokiş; Devlet Türkçeye / Artık Görmüyorum Seni / Toki, Ahmet Cora; Gizli Ajanda, Serdar Kacır; Kendimle Konuştuğumu Farkeden Size, Serkan Doğan; Hapsolan, Hatice Çay; Ve Başlıyor Sessizlik, Erdem Arslan; Vardiya, Sümeyye Şeker; Uçurum / Melâl, Cihan Taşan; Ateş, Mehmet Baş; Her Hikâye Sahibini Arar, Ahmet Tahsin Erdoğan; Fani, Çağla Göksel Çakır; Karakalem / Paris, Abdurrahman Danış; Üçüncü Göz / Kaptan ve Eser, Abdurrahman Şimşek; Sızı, Kemal Can Açık; Girdap Ötesi, Cemile Ukba Dilber; Leke


Ekim sayısının öyküleri arasında Osman Koca’nın; ‘Kalantor’, Zeynep Deniz’in ise ‘Haydi Elif’ başlıklı öyküleri okurla buluşuyor.


Çeviri şiirlerde ise Veysel Akdoğan; Ebû Talib. B. Abdülmüttâlib’ten ‘Kaside-i Şibiyye –IX’, Hatice Çay; Allen Ginsberg’ten ‘Benim Kaderim’, Serkan Doğan; Lawrence Ferlinghetti’den ‘Allen Ginsberg Ölüyor / Kalbin Uzak Taşlı Yolu’ yer alıyor. Ayrıca bu sayıda Ulvican Yazar; Yedi İklim okurlarına; Colin Thubron’ın ‘Hiçbir Şey Değişmedi’ başlığıyla bir çeviri-öykü sunuyor.


Denemeleriyle Osman Serhat, yakın zamanda yitirdiğimiz Sedat Umran’ı ‘Sedat Umran’ın Ardından’ yazısıyla anarken ve Mehmet Kıllıoğlu ise ‘Halil Cibran Modern Batı Dünyasında Hayran Olunan Bir Yalnız Hayatı, Eserleri ve Kişiliği’ başlıklı yazısı Cibran’ı hatırlatıyor.


Bu sayıda iki önemli söyleşinin ilki Mustafa Cemil Efe tarafından Kâğıt Uzmanı Özkan Tiryaki ile Sohbet ve ikincisi de İsmail Demirel’in Recep Seyhan’la Uzun Soluklu Bir Söyleşi başlıklarıyla sunuluyor.


Yeni Okumalar Değiniler bölümünde ise Serdar Kacır; Bir Şiir Soylusu: Şakir Kurtulmuş, Bilal Can; Es-Siyâsetü’l-Medeniyye veya Mebâdi’ül-Mevcudât, Hatice Çay; Kireç başlıklı yazılar ve Yasin Vurgun’un İBB Şehir Tiyatrolarının sezonu açtığıyla ilgili haberi yer alıyor.


İletişim:
[email protected]
www.yediiklimdergisi.com
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim’de Mehmet Özger Dosyası




Yedi İklim umuda çağırıyor

Yedi İklim, kapağını ‘İdrak’ başlıklı yazısında; “Büyük krizlerin yıkıcı yanı kadar, fırsat doğuran bir niteliği de var. Hangi alanda olursa olsun son sınırlara varmak, bütün imkânların tükendiğini görmek yeni baştan, daha cesaretle düşünmemizi de mümkün kılar bazen” cümlesiyle de bir umudu çağırıyor Kasım sayısında.
Yedi İklim’de Mehmet Özger Dosyası
Yedi İklim ulaştığı 284. sayısında ayrıca, önceden beri sürdürdüğü özel sayı ve özel dosya yayımlama geleneğini Mehmet Özger Dosyası ile sürdürüyor.
Çağı gelenekten haberdar olarak karşılayan bir şairin söyleyişini irdeleyen dosyada yer alan yazılar; şairin cinnetin muhtasar haliyle nasıl bir cennete yol aldığını okumamızı kolaylaştırırken yeni bir dünya ve yeni bir insan tasavvuru kurmuş bir şairden haber veriyor. Gökhan Serter’in editörlüğünü yaptığı dosya; Özger şiirine dair derin bir okuyuş sunuyor. Dosyada yer alan isimler şöyle: A. Cüneyt Issı: ‘Muhtasar Cinnet Risalesi ya da İki Dizeyle Örtünmek’, Ahmet Edip Başaran: ‘Cinnetten Cennete Giden Yol ya da Muhtasar Cinnet Risalesi’ Said Yavuz: ‘Mehmet Özger’e Doğru On Adım’, Gökhan Serter: ‘Muhtasar Cinnet Risalesi; Bir Seyyah İkindiye Bakarken Söylemiştir’, Nurcan Ankay, ‘Mehmet Özger’in “Sancıyan Fragmanlarına Deneysel Bir Yaklaşım’, Mikâil Söylemez: ‘Sınanmış Bir Sabrın Şiiri; Muhtasar Cinnet Risalesi’. Dosyanın sonunda, Gökhan Serter’in Mehmet Özger ile ‘Şiir, Evrensel İnsana Değmelidir’ başlıklı şiir üzerine yaptığı söyleşi yer alıyor.
Yedi İklim sayfalarında Hasan Aycın ve Serap Ekizler’in çizgileri her zamanki yerini almış durumda.
Bu sayının şairleri: Nurettin Durman : İsrafil, Muhsin İlyas Subaşı : Geceler ve Âşıklar, Mehmet Aycı: İmrenme Ayini / Pano, Celâl Fedai: Neyzen ve Sığıntı / Davulun Dengi, Seyfettin Ünlü : Telhis, Suavi Kemal Yazgıç : Simurgun Terki, Erkan Kara : Demiri Tavlamak,Mehmet Özger: Boş Mezar, Hatice Çay : Sosyolojik Abla / Şeytanın Rotasına Çomak Karıştırmayalım, Ahmettahsin Erdoğan : Güneş,Mikâil Söylemez : Amsterdam’da Bir Yabancılar Kahvesi, Furkan Özüdoğru : Üsküdar Çınaraltı, Bilal Yavuz : Tuzruhu, Abdulhâlik Aker : Mesafe / Güzü Beklerken, Esra Köse : Bir Gün Hatırlardan Başka Ne Kalacak Âlemde? / Dedem, Çocuklar ve Akrepler
Bu sayının öykücüleri ise: Ethem Erdoğan : Tuz, Nuhan Nebi Çam : Memurun Ölümü II, İbrahim Eyibilir : Sinek, Cengizhan Konuş : Eksik Kadınlar
Çeviri şiirde Yedi İklim’in konukları ise: Tahir Riyad : Gülmek, Türkçesi: Halim Öznurhan, Ebû Talib. B. Abdulmutalib: Gecem Uzadı, Türkçesi: Veysel Akdoğan, Ezra Pound : Mulberry Yolunun Türküsü / Pencerede Sabah, Türkçesi: Hatice Çay, Frank Oneinman : Keşkeyse / Solan / Derin Son / Uzaylı (Alien) / Çakıl: Türkçesi: Serkan Doğan
Bu sayının ikinci söyleşisi ise Selvigül Kandoğmuş Şahin’in ‘Münire Daniş ile Öyküsü Üzerine’ yaptığı söyleşi.
Cevat Akkanat’ın “İkinci Yeni Şiirinde ‘Allah’: İlhan Berk Örneği-1” başlıklı yazısı dışında okurun ilgisini çekecek bir diğer yazı; Ali Haydar Haksal’ın “Para Piyesi, Bir Dönem Sonrası ve Yansımaları” başlıklı Necip Fazıl’ın Para Piyesi üzerinde yaptığı oylumlu analizlerini içeren yazısı. Yeni değiniler bölümünde ise Adnan Demirkol; “Şiir Ölür mü İnsanlık Ölmeden” başlıklı yazısıyla şiirin insanın duygu ve eylem biçimleri yeyüzünde var olduğu müddetçe şiirin yok olmayacağını yazıyor ve “Şiir ölmez insanlık ölmeden.” diyor.
16 Kasım 2013 : Üsküdar’da Yedi İklim Yolculuğu
Yedi İklim’in “Yedi İklim Yolculuğu” konulu şiirli, sıcak bir sohbetle Üsküdar’da, 16 Kasım akşamında okurlarıyla buluşacağını da buradan duyurmuş olalım.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yedi İklim’den Şakir Kurtulmuş Dosyası




Yedi İklim Dergisi Ocak 2014 sayısının sunuş yazısı; “Edebiyat ve Duygu Dünyasının Oluşumu” başlığını taşıyor. Teknolojik imkanların artmasıyla orantılı olarak görsel etkilerin doymak bilmez bir şekilde yeni senaryolar, yeni metinler ürettiğine işaret ederek ruh ve duygu dünyasında edebiyatın belirleyiciliğine ve taşıyıcılığına gereksinim duyulduğu belirtiliyor.

Yeni sayının en dikkat çeken özelliği ise “Şakir Kurtulmuş Dosyası”. Mehmet Özger’in hazırladığı dosyada Adem Turan, Mehmet Özger, Ahmet Edip Başaran, İsmail Demirel ve Gökhan Serter’in yazıları ile Mehtap Altan’ın Şakir Kurtulmuş ile yaptığı “Şakir Kurtulmuş ile Gönül Dergâhında Şiir Terennümü” başlıklı söyleşi yer alıyor. Ayrıca derginin sayfaları arasında Şakir Kurtulmuş’un “Yazma Çağrısı” başlıklı yazısı özellikle genç okur-yazar için ufuk açıcı bir yazı niteliğinde.
İlk sayfada usta çizer Hasan Aycın’ı görüyoruz. Dergide sürekli çizgileri ile yer alan bir diğer isim ise, Serap Ekizler. Şiir sayfaları Nurettin Durman’ın “Ortalık Aniden Karıştı ve Sonra” başlıklı şiiriyle açılıyor. Hüseyin Akın’ın “İlk Taş”, Seyfettin Ünlü’nün “ Telhis III”, Suavi Kemal Yazgıç’ın “Hayatın ve Ömrün Eceli”, Erkan Kara’nın “Dağlarını Kaybeden Kadınlara / Baloncu Çocuk / Güzelim Diyene / Bakla” başlıklı dört şiiri ve Gökhan Serter’in ”Telkin”, Serdar Kacır’ın “Ben Ülkesi” şiirleriyle devam ediyor. Bu sayının diğer şairleri ise; Ahmettahsin Erdoğan, İsmail Söylemez, Hatice Çay, Çağla Göksel Çakır, Erdem Arslan, Uygar Örtlek, Fuat Eren ve Kübra Yiğit yer alıyor.
Öykü sayfalarında ise Âlim Kahraman’ın “Editöre Mektup”, Ali Haydar Haksal’ın “Dolunay”, Osman Koca’nın “Üçün Üçü”, Nuhan Nebi Çam’ın “Çırak”, Yunus Emre Özsaray’ın “Yazamayan Yazarın Hikâyesi” ve Nabi Çömez “Ev Hayali” öyküleri yer alıyor.
Derginin bu ayki düşünce ve deneme yazıları arasında Osman Koca’nın “Öykü ve Kuram” başlıklı yazısının yanında Ali Haydar Haksal’ın Millî Kütüphanenin Kitaba Ettiği!” ve Çağla Göksel Çakır’ın “Yalnızlığın Üstadı” yazıları dikkat çeken yazılar arasında.
Çeviri şiir bölümü ise, Veysel Akdoğan’ın ‘Ebû Talib. B. Abdulmutâlib
Divanı’ndan, Halim Öznurhan’ın ‘Tahir Riyad’dan, İsmail Söylemez’in ‘Sohrab-î Sipihrî’den, Pelin Demiral’ın ‘Tony Harrison’dan yaptığı çeviri şiirlerden oluşuyor.
Yeni Okumalar Değiniler bölümünde yer alan yazılarıyla Nabi Çömez, Cihangir Berk, Raif Suavi ve Muhammed Erkam Haksal Yedi İklim’in 286. sayısına katılan diğer isimler.
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
"Yedi İklim" dergisinde...






Yedi İklim Şubat 2014 sayısında; “Yüce Devlet’in tasfiyesinden sonra İslâm toplumları hukukun, adaletin arkasındaki dayanağı da kaybettiler.” diyerek “İçimizde olanlardan çevremizde olanlara hemen her sorun bize, ilkelere, tarihe ve sosyolojiye dönme zorunluluğunu canımızı acıtarak haykırıyor.” tesbitiyle hukuka ve ilkelere karşı duyarlığa çağıran bir sunuş yazısıyla açıyor kapağını.

Hasan Aycın ve Raziye Yıldız her sayıda olduğu gibi çizgileriyle yerini alıyor Yedi İklim’de.
Usta şairlerin yanında genç şairlere de geniş ölçüde yer vererek mektep dergi vasfını sürdüren Yedi İklim’in şiir sayfalarında ise;Nurettin Durman / Yalvar Yakar Oldum, Seyfettin Ünlü / Telhis IV,Mehmet Özger / Hasar Tespit Raporu, Serdar Kacır / Paramparça,İbrahim Eyibilir / Teyzemin Radyosu, Suavi Kemal Yazgıç / Ah!,Mustafa Uçurum / Haberim Yokmuş Gibi Çek, Serkan Doğan / Güz Ezberleri – Hitabım, Ahmettahsin Erdoğan / Anlar, Hatice Çay / Ölüme Sesleniş, Bilal Yavuz / Sonsuz Terapi, Mikâil Söylemez / Geceye Benzer Bir Şeydi Babam, Sümeyye Şeker / Beklemek Vezinleri, Mehmet Ertuğrul Evyapar / Henüz Ölmemişken, Enis Emre Yılmaz / Masal, Kadir Kaplan / Umudumdan da Vahim!, Feyza Hilâl Topçu / Sömürge – Sen Yetersin, N. Cihan Taşan / Yazgı, Berat Bıyıklı/ Vatanperver İçin Ağıt – İlya, Esra Köse / Şu, Raşit Ulaş Çetinkaya / Tsunami yer alıyor.
Deneme ve inceleme yazılarında ise öne çıkan yazılar; Ali Haydar Haksal’ın “Oğlumun Gözüyle Tolstoy’un Dünya Görüşünün Değişmesi”, Osman Koca’nın “Öykü ve Kritik”, Cevat Akkanat’ın “İkinci Yeni Şiirinde ‘Allah’: İlhan Berk Örneği-3”, Elmas Şahin’in “Leyla Erbil’in Kaleminde Kadının Varoluş Savaşı”, Semira Hilal Aktürk’ün “Mutlak Hakikat”, Hayrettin Durmuş’ün “Göğün Bıçkın Delikanlısı”,İbrahim Arpacı’nın “Edebiyat ve İslâm” ve Adnan Demirkol’un “Diriliş Diyalektiğine Tutulan Üç Işık I” başlıklı yazıları bulunuyor.
Öykü sayfalarında ise; Ali Haydar Haksal / Gibi Götürüldüm, Osman Koca / İlenyum, Duygu Küçüker / Kısa Film, Sümeyye Odabaş / De/Deme öyküleri yer alıyor.
Çeviri şiirde Veysel Akdoğan “Ebû Talib. b. Abdulmuttalib Divanı”ndan çevirilerini sürdürürken Hatice Çay Ezra Pound’un “Sınır Muhafızının Matemi”, Serkan Doğan ise Frank Oneinman’ın “Avare” şiirlerini buluşturuyor okurla.
Yeni Okumalar – Değiniler bölümünde ise; Gökhan Serter’in Yedi İklim Yayınlarından çıkan “Bana Şahdamarımı Getir” adlı şiir kitabı üzerine Selvigül Kandoğmuş Şahin’in kaleme aldığı yazı ile yine Yedi İklim Yayınlarından çıkan Serkan Doğan’ın “Süzülen” adlı kitabı üzerine Hatice Çay’ın kaleme aldığı değerlendirme yazısı yer alıyor.
Bu arada Yedi İklim’in 2013 yılında çıkardığı şiir kitaplarına pek yakında Serdar Kacır’ın “Uzak Ülkeme Doğru” adlı şiir kitabını da ekleyeceğini okurlara duyurmuş olalım.
 
Üst