Yazın vazgeçilmezi dondurmadan domuz çıktı

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yazın vazgeçilmezi dondurmadan domuz çıktı

dondurmadan_domuz_cikti13413915660_h898871.jpg


Sıcak havalardan bunalan insanların en çok tükettiği ürünlerin başında hiç kuşkusuz dondurma geliyor. Ne var ki hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit ediyor.


Sıcak havalardan bunalan insanların en çok tükettiği ürünlerin başında hiç kuşkusuz dondurma geliyor.

Ne var ki hazır dondurmalar insan sağlığını tehdit ediyor. Dondurma "Dondurmalar Tebliği"ne göre değil, "Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği"ne göre üretiliyor.

Bu da piyasadaki birçok dondurmanın süt tozu, glikoz, margarin, sentetik salep, renklendirici ve aroma gibi 'şüpheli' katkı maddeleri ile üretildiği anlamına geliyor.

Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği'ndeki "Dondurma Tebliği"ne göre dondurmanın içinde süt, kaymak, salep, şeker, yumurta sarısı ve doğal aroma yahut meyvelerin bulunması gerekiyor.

Piyasada satılan dondurmalar ise 'Yenilebilir Buzlu Ürünler Tebliği'ne göre üretiliyor ve yapımında su buzu, meyveli buz, sorbe, sütlü buz, bitkisel yağlı sütlü buz kullanılıyor.

İçlerindeki katkı maddeleri de bu başlıklara uygun şekilde hazırlanıyor. "Mamullerimizin hiçbir çeşidindedomuz ve domuzdan elde edilmiş katkı maddeleri kullanılmamıştır." ibaresi istisnasız her üründe bulunuyor.

Tüketiciler Birliği'nin (TB) yayımladığı rapora göre 'yoktur' ibaresine rağmen bazı dondurmalarda E-441 koduyla belirtilen jelatin kullanılıyor.

Jelatinin maliyeti düşük olmasına rağmen dini hassasiyetten uzak firmalarca üretiliyor ve kimi zaman domuzdan elde ediliyor. Kullanılan sığır jelatini olsa dahi İslami usullere göre kesilmiş olması gerekiyor.
Kaynak: (Aksiyon)
 

uykusuz

Kıdemli Üye
Katılım
18 May 2011
Mesajlar
7,798
Tepkime puanı
1,236
Puanları
0
bu haber beni dondurmadan soğuttu:)
 
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
6,088
Tepkime puanı
637
Puanları
0
iyi hiçbişi yemeyelim herşeyde domuz yağı var töbe estagfirullah ya :S
 

Tahsin EMİN

Kıdemli Üye
Katılım
7 Şub 2012
Mesajlar
11,757
Tepkime puanı
490
Puanları
83
Almanya'da domuz mezbahanesinde calisan bir arkadas vardi. Kisa bir dönem calismis mecbur kalmis. Domuzun, nokta kadarcik da olsa, kaninin heba olmasina asla müsade etmiyorlarmis. Cok degerliymis ve kullanilmayan bir alan yok gibiymis.
Müslüman olarak güclü olmak lazim. Kuvvetli olmak lazim. Dünyaya nizamat vermek lazim..
Lazim da,
Ihvaniforum'da dolasmakla da güclü olunmuyor..
Hepinize iyi traslar....
 
Katılım
14 Eki 2006
Mesajlar
1,777
Tepkime puanı
67
Puanları
0
onu gecenin bir yarısı burada hâlâ bir şeyler cızıktırmak için dolaşanlara söyleyeceksin :/ ben geçerken uğradıydım :p sıhhatler olsun : )
 

mira

Asistan
Katılım
30 Nis 2012
Mesajlar
407
Tepkime puanı
49
Puanları
0
Ben dondurmacı kızıyım
Çocukluğum süt kazanları, vanilya, salep, donmuş meyve kutuları , şeker çuvalları arasında geçti
Ha bir de koca koca dilimler halinde alınıp, sonradan erimeye bırakılan, kardeşim ve benim etrafında bir parça alabilmek için dört döndüğümüz çikolatalar demeliydim..

Yukarıdaki yazıda yumurta ibaresi de vardı, dondurmaya yumurta konulduğunu da hiç duymadım, ayrıca konulmaz da..
Dondurmanın ana malzemeleri, süt, şeker ve saleptir. Diğer meyve ve çikolata ise çeşit yapmak için kullanılır
Şimdi bu içerisinde domuz ürünü olan dondurmaları nasıl anlarız diye düşünürsek, evvela tadından diyebilirim kendi adıma..

Şeker yerine glikoz, salep yerine yapay salep kullanıldığında dondurmalar erimeye daha meyilli ve süt değil de su ile yapılmış dondurma tadı verir. Hakiki bir dondurmayı uzun süre erimeden ısırarak yiyebilirsiniz. Ama yapay ürünlü dondurmalar hemen eridiği için hızlıca tüketmeniz gerekir. Yapay tüm malzemelerde elbette domuz ürünü vardır diyemeyiz ama, gerçek salep ve şeker ile yapılan dondurmalar hemen erimez, bunu da not düşelim.

Meyveli dondurmalarda, meyve parçacığı görüyorsanız, yani sadece renk ve tat değilde meyvenin kendisi de varsa, büyük bir ihtimal o dondurmada katkı madde kullanılmamıştır.

Çikolatalı dondurmanın ise her zaman için sorgulanması gerekir, çikolatanın içerisinde yağ miktarı fazladır ve hangi yağdır ,ambalajını ve markasını görme ihtimalimizde yoksa, uzak durun derim ben

Hatta yağsız çikolata , kalıp halinde satılan dondurma yağı karıştırılarak çikolata sosu yapılır, hani külahta aldığınız dondurmayı, başka bir kapta erimiş çikolata sosuna batırırlar ya, kıtır kıtır yenir o işte :)

İçinde yağ olduğu kesin ama markayı öğrenme ihtimaliniz de yoksa.. sorgulaması size kalmış
 

Mahpeyker

Kıdemli Üye
Katılım
2 Eyl 2009
Mesajlar
4,456
Tepkime puanı
742
Puanları
0
jelatin konusunda almanya´da ki müslümanlar cok bilincli elhamdülillah

@mira kardes nereliydin sen ? dondurmaci bir ihvanimiz var -artik doya doya dondurma yiyebiliriz :p
 

türkü

Kıdemli Üye
Katılım
18 Tem 2007
Mesajlar
4,973
Tepkime puanı
975
Puanları
0
kolaya karşın ayran yönlendirmesi yapan kimselerin şimdi de karpuz önerisini görmüş kadar olmak üzereyim..Allah adına bogazlanmamış hayvanların "müslüman bir ülke ve niyet"e baglandıgı bir hükme ilk nasıl razı geldiyse müslümanlar aynı gerekçe ile ve dondurma için üstelik mevsimlik süre zarfında sorununun yatıştırılacagına da hiç şüphem yok :D
 

ıtri

Üye
Katılım
30 Ağu 2009
Mesajlar
1,235
Tepkime puanı
153
Puanları
0
Yaş
37
Konum
Ankara
"dondurmam gaymak" lara,
yerliye dönmek ve sıkı bir denetim lazım.
 

ihvan23

Kıdemli Üye
Katılım
17 Ağu 2009
Mesajlar
3,539
Tepkime puanı
220
Puanları
0
bu hınzırın girmediği yer yok..""rizeli""avrupa birliğine gireceğiz diye her maddenin girmesine cevaz verdi...hutbelerden bile..innedine indelllahil islam""kaldırıldı...jilatine gelene kadar akşam olur......................üsküdarda sabah oldu..
 

Enderun

Asistan
Katılım
12 Haz 2012
Mesajlar
357
Tepkime puanı
25
Puanları
0
Konum
Istanbul
Bunlar bilineneler ya bilinmeyenler.Bir de "emilgatör" denen bir tehlike var ki, ondan hiç bahseden yok. Yahudilerin "koşer" denen bir markası vardır.Onun dışında bir gıda tüketmezler, onun mağazasında bile emilgatör tüketimlez! Ülkemizde ise bu hususta ne bir yayın var ne de bilgilendirme.Nerde bu gıda mutehassısları? Neden emilgatörün muhteviyatı ya da nerelerde kullanıldığıaçıklanmaz.Türk toplumu alışveriş yaparken alınan gıdanın içeriğine değil, fiyat küpürüne bakıyor.Fiyat uygun ise at sepete, haram helal ver Allah'ım ,senin kulun yer Allah'ım, müslüman haramdan içtinap ettiği gibi şüphelilerden de kaçınmalıdır. Çağımızda bin türlü hastalıklar türedi, adı dahi konulamıyor peki neden? Merdiven altı ya da imalında içeriği bilinmeyen ürünler raflarımızı süslediği müddetçe işimiz zor.
 
Üst