Yavuz Nufel / Zer mi? Hiç mi?

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yavuz Nufel Kimdir?


1960: Samsun-Havza’da doğdu.
1976: Lise yıllarında “Gırgır Dergisi”nde yayımlanan espri ve fıkraları ile yazın hayatına atıldı.
1985: Hollanda’ya geldi
1986: Kendisinin yazıp yönettiği “Dayılar” isimli güldürü filmini çekti...
Beş yıl boyunca, radyolarda çeşitli programlar ve reklam söz yazarlığı yaptı.
1993: Kurucularından olduğu “Ekin Dergisi”nde, uzun yıllar Genel Yayın Yönetmenliği ve köşe yazarlığı yapmasının yanında, mizah ve magazin sayfalarını da hazırladı.
1999-2002: Türkiye Gazetesi ve TGRT’de, “Hollanda Haber Sorumlusu” olarak çalıştı
2002-2004: Avrupa’da ve Türkiye’de yayımlanan “Sesver Gazetesi”nde köşe yazarlığı yaptı.
2004: Gala TV üzerinden yayın yapan TV Avrupa’da, “Mavinin Destanı” adlı programıyla, Hollanda’daki Türkleri 13 hafta boyunca haftada bir saat -sivri dilli bir mizahî bakış açısıyla ekranlara taşıdı.
2005: “40 Yıl, 40 İnsan, 40 Öykü” adlı kitabından yola çıkarak, Avrupalı Türklerin kırk yıllık macerasını 13 bölüm halinde Kanal Avrupa için çekti...
Hollanda’dan yayın yapan Demet TV’de, 2001 yılından itibaren “Haftanın Yorumu” adlı programı hazırlayıp sunuyor.

Ayrıca, 200 yılından itibaren “Yavuz Nufel ile Şiirmatik” adlı şiir ve söyleşi programı, her pazartesi akşamı Radyo Deniz’de canlı olarak yayınlanmaya devam etmektedir.


Kitapları

1999: Yatsıda Sönmeyen Mum Işığında: şiir
2000: Şiirmatik: Şiir
2005: 40 Yıl 40 İnsan 40 Öykü, belgesel araştırma (Kıbrıs Balkanlar Avrasya Edebiyatlar Kurumu (KIBATEK)’nun “2005 Yılı Edebiyat Ödülü”ne layık görüldü)
2006:Lalezarda Deli Var; şiir, makale, anı
2007:' Hiç' adlı bir şiir albümü çıktı.
2007-2008 Kanal Avrupa için yeni yayın döneminde canlı yayın programı hazırlığı içinde...






116588.jpg


Ekim 2010

Yazın Dünyasında 35. Yıl...

Lalezir'ın "Havza"sında delilik ile bilgelik arasında sınırları her iki yönde zorlayan şair dost Yavuz Nufel sadece aşırı ihtiyatın "tarifi imkansız korku girdabı"nı değil, "ısmarlama dostluklar"ı ve "ısmarlama şiirler"i de çokta geride bırakmış, ölüleri hiç bir zaman alkışlamamış", "slogan kokan nalburiye boyası"ndan arta kalan hayatın iki noktası arasındaki çizgide "enine yaşayan", "Amsterdam sokakları"nda yürürken bile Samsun'dan Arjantin'e kalkan bir gemi var mı diye merak edercesine şair, Karadeniz'in onurlu yakamozlarında "Hiç"liğe doğru... Herkes sussa o tek başına da kalsa kimsenin bilmediği bir dilde dua eden bir "deli"... Bir ikindi vakti kadar şu hayatta meçhullere giden yolda sağlıkla, dostlukla ve dualarla...
 

ismail

Yeni
Katılım
3 Mar 2007
Mesajlar
20,475
Tepkime puanı
2,063
Puanları
0
Yaş
45
Yakasında "HİÇ" rozeti taşıyan şair!

Amsterdam sokakları'nda yürürken bile Samsun'dan Arjantin'e kalkan bir gemi var mı diye merak eden bir şair Yavuz Nufel. Yakasında taşıdığı "HİÇ" rozetiyle, yetkilileri uyaran, topluma dertlerine çare arayan birisi aynı zamanda...


"Zer mi? Hiç mi?" Bengü Yayınevi'nden çıktı. Lalezir'ın "Havza"sında delilik ile bilgelik arasında sınırları her iki yönde zorlayan şair dost Yavuz Nufel, sadece aşırı ihtiyatın "tarifi imkânsız korku girdabı"nı değil, "ısmarlama dostluklar"ı ve "ısmarlama şiirler"i de çokta geride bırakmış. Ölüleri hiç bir zaman alkışlamamış, "slogan kokan nalburiye boyası"ndan arta kalan hayatın iki noktası arasındaki çizgide "enine yaşayan", "Amsterdam sokakları"nda yürürken bile Samsun'dan Arjantin'e kalkan bir gemi var mı diye merak eden bir şair Yavuz Nufel.
Doksanlı yılların ilk yarısında, kendi üslubuyla Türk basın yayın hayatında yer edinmeye başlayan bir Anadolu delikanlısı... UETD Veyis Güngör'ün deyimiyle keskin, sert, kıvrak ve çoğu zaman hararetli bir duruş sergileyen yağız bir delikanlı Yavuz Nufel. Yavuz Nufel ile geçmişte birlikte çalışmaya başlayan Veyis Güngör, Nufel'in haksızlıklar karşısında farklı bir üslubunun olduğunu ve haksızlıklara tahammül edemediğini, susmadığını, düşüncelerini farklı şekil ve metotlarla dile getirdiğini belirtiyor.
1976'da Gırgır Dergisi'nde mizah, espri ve fıkra yazıları yayınlanmasının üzerinden geçen 35 yıl boyunca Yavuz Nufel, materyalizmden tasavvufa uzanan bir yolculukta yazmış şiirlerini, yazılarını. Hollanda'daki Türklerin sorunlarını muhtelif gazete köşelerinde ve internet sayfalarında geniş kitlelere duyurmuş. Zaman zaman çözüm aşamasında avukatlık yapmış. Yakasında "HİÇ" rozeti taşıyarak yeri gelmiş resmi makamları uyarmış, yeri gelmiş toplumun dertlerine çözüm aramış.
Nufel’in en büyük projem dediği, Gurbetçi Destanı ve ilk 13 bölümü Sesver Gazetesi’nde yayınlanan “Yavuz Nufel’in kaleminden 40 yıl önce, 40 yıl sonra Hollanda’da Türkler” başlıklı söyleşileri kitap olarak basılacak söyleşilerin ardından, manzum Gurbetçi Destanı yayınlanacak. Yavuz Nufel'in son kitabı "Zer mi? Hiç mi?” şiir okurlarını bekliyor.
 
Üst