Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz'ın Kısa Özeti

Katılım
14 Ocak 2008
Mesajlar
17
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Kitap, Yaşar Yaşamaz adlı karakterin hapse girmesinden sonra mahkum arkadaşlarına hayat hikayesini anlatmasıyla başlar. yaşar gelir düzeyi düşük ama çok iyi bir ailenin çocuğudur. Devlet, Yaşar Yaşamaz'ın bir ölü olduğunu söylemektedir. ama yinede askerlik görevini yerine getirir. Yaşar nüfus kağıdı çıkaramaz ve olaylar hem güldürü hem de düşündürücü şekilde gelişir.

Yaşar'ın maceraları okula gitmesi için babasının ona nüfus kağıdı çıkarmak istemesiyle başlar. Nüfus dairesindeki kütüğe göre 12 yaşındaki Yaşar Çanakkale'de şehit düşmüştür. Nüfus kağıdı Yaşar'a verilmez. Zaman geçer ve Yaşar asker kaçağı olarak adlandırılıp askere çağrılır. Terhis olma zamanı geldiğinde de Yaşar devlete göre yaşamadığı için terhis edilemez. Zar zor terhis edilir. Bu sefer Yaşar'ın babasının öldüğü öğrenilir. Yaşar babasının borçlarını ödemek zorunda kalır ama yine yaşamadığı öne sürüldüğü için mirası alamaz. İstanbul'a gelir ve köyden tanıdığı olan Satı Bey'in yanına gider. Satı Bey çok saygı duyulan bir adam olduğundan onun bir kağıdıyla istediği işe girebileceğini öğrenir. Satı Bey'in yazdığı kağıtla müzeye iş bulma ümidiyle gider ama bu seferde yazı silinir. Zaman geçer ve birisiyle manavcılık yapar. Manav işi ilerler fakat bir gün adamın tüm parayı alıp kaçtığı öğrenilir...Yaşar düş kırıklığına uğrayıp bunu köyden gelen ve bir hanımın evinde çalışan sevgilisine söyleyip yeniden para ister. Nüfus kağıdı olmadığı için Ayşe'yle de evlenememektedir. Yaşar'ın aklını yitirdiğini düşünenler ona inanmazlar. işte yaşar da zaten bu olayların sonucunda kendini kaybedip devlete hakaret ettiği için hapislik olmuştur. hapisteki cezası bitince yaşarın yüreği hapis yattığı için yaşadığı ispat edilebilir ümidiyle dolar. ve yaşar artık serbesttir ama dışarıda onu ne beklediği artık tahmin edilemez değildir...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Bahar

İhvan Forum Üye
Katılım
18 Şub 2008
Mesajlar
2,509
Tepkime puanı
258
Puanları
0
Galiba Aziz Nesin hayranıyız..
 
Katılım
14 Ocak 2008
Mesajlar
17
Tepkime puanı
0
Puanları
0
değilim ama birilerine yardımcı olabilmek adına yazdım =)
 

Enes

İhvan Forum Üye
Katılım
6 Haz 2006
Mesajlar
14,127
Tepkime puanı
1,240
Puanları
113
Konum
bâbil...
Yaşar Kemal'in İnce Memed serisini yeni okudum, yıllardır okumak istediğim kitaplardan biri de Aziz Nesin'in Yaşar ne yaşar ne yaşamaz'ı. Ramazandan sonra okuyayım inşallah.
 
Üst